גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הארומה הביטחונית המפוספסת, הקמפיין של בנט ועתיד חוק הגיוס: כך נסללה הדרך לפרישתו של ליברמן

מאחורי הקלעים של פרישתו של שר הביטחון: תסכול מכך שנתניהו קוטף את ההצלחות בזירה הצפונית, בעוד הוא כשר ביטחון משלם מחיר פוליטי על ההסתבכות בזירה הדרומית ● מצבו הפוליטי של שר הביטחון הפך להיות אחד משתי אופציות גרועות: מצד אחד, הוא לא הרוויח מן המיצוב הממלכתי - ומהצד שני, כל הכישלון בעזה הושלך על כתפיו הרחבות ● פרשנות

אביגדור ליברמן / צילום: אמיל סלמן, הארץ
אביגדור ליברמן / צילום: אמיל סלמן, הארץ

ביום שלישי אחר-הצהריים, אחרי ששרי הקבינט רוכנו בחדר הקבינט במשך שבע שעות מייגעות, קיבלו שלושה כתבים הדלפה כי בתוך החדר השתררה הסכמה. הציוצים שהגיעו לאחר ההדלפה החלו להניע את השיח. הנה כל שרי הקבינט הסכימו עם ראש הממשלה, להרגיע, להקשיב, להיעזר בתיווך של האו"ם, של מצרים.

אך המידע הזה היה לא נכון מצד אחד ומן הצד השני, הרתיח כמה שרים שהיו סגורים בחדר ללא ניידים. הקוסם שוב עשה זאת: אירועים ביטחוניים חמורים וראש הממשלה בנימין נתניהו שולט לחלוטין בשיח הציבורי.

שר הביטחון אביגדור ליברמן התנגד בחודשים האחרונים למספר מהלכים, והמצב בינו לבין נתניהו הוא 'על הסכינים' כפי שתיארו באוזני "גלובס" חלק מן המעורבים. נתניהו קטף הצלחות מדיניות וצבאיות בחצי השנה האחרונה: פעולות מהוללות של המוסד בתוך איראן, תקיפות של חיל האויר בעומק שטח סוריה, פגיעות מוכחות באנשי משמרות המהפכה על אדמת סוריה, הורדת מפעלי בניית טילים מדויקים ליד שדה תעופה בלבנון ועוד. אך את הכישלון של העדר המדיניות אל מול עזה, ומערכת יחסים ההולכת ומפתחת עם החמאס, הוא הפיל על שר הביטחון ליברמן.

אפשר היה לשים לב גם למאמצי עיצוב התדמית. בעוד שר הביטחון המשיך להגיע לדרום, לבקר בשדות, בקיבוצים, בערים ובכפרים, נתניהו שמר את עצמו מלגעת בשטח. בכל החודשים מאז החל ירי הרקטות, בחודש מארס 2018, נתניהו הגיע למפגשים ספורים, לרוב עם חוג תומכיו בעיר שדרות ומפגשים מדודים עם ראשי המועצה האזורית וראש עירית שדרות.

ליברמן, כך נאמר לנו, חש שנתניהו לא מעניק לו גיבוי ומאפשר לשרים האחרים, בעיקר שר החינוך נפתלי בנט ושר התחבורה והמודיעין ישראל כ"ץ, להשתלח בו. אפילו שר הבינוי והשיכון יואב גלנט הפך להיות מבקר תכוף של מהלכי הביטחון, תוך שהוא ממתין להזדמנות להשתלב בליכוד.

הימים האחרונים הביאו את ליברמן למצב בלתי נסבל: התמונות של הכסף נכנס לעזה, "בזמן שאנחנו בכנסת מעבירים חוקי קיזוז סכומים למחבלים", כפי שהסביר היום ליברמן במסיבת העיתונאים; הירי של 500 טילים ביממה; הכנסת הדלק לעזה והמשך ההפגנות וההיתקלות על הגדר.

מצבו הפוליטי של שר הביטחון הפך להיות אחד משתי אופציות גרועות: מצד אחד, הוא לא השיג רווח פוליטי מן המיצוב הממלכתי, מאחזקת תפקיד שר הביטחון, מן הקירבה וההתחככות עם הקצינים ומהצד שני, כל הכישלון בעזה הושלך על כתפיו הרחבות.

ליברמן עשה את השיקול הפוליטי והבין שמכל האפשרויות הגרועות שבפניו, עדיף לו להגיע למערכת הבחירות כאשר הכתם הציבורי על מדיניות כושלת בעזה מוטח לעברו של ראש הממשלה ולא עליו.

חילוקי הדעות העיקריים בין ליברמן לנתניהו

לא הצליח לייצר לעצמו ארומה ביטחונית

לליברמן זוכרים יותר מכל את איומו לחסל את עיסמאיל הנייה תוך 48 שעות למן הרגע שיכנס לתפקיד שר הביטחון. באופן אירוני ומדכדך, הוא נמצא כעבור שנתיים וחצי בדיוק בנקודה בה שהה קודמו בתפקיד. האשמות שהוא רכרוכי, בלתי אפקטיבי, כנוע למדיניות ראש הממשלה נתניהו ולא מצליח לבשל מהלכים משלו ולהשפיע באופן אמיתי על המהלכים של המדינה.

לא הנייה הוא זה ש הלך תוך 48 שעות, אלא ליברמן עומד לצאת הביתה בעוד 48 שעות. הבעיה הגדולה של ליברמן, היא שבסוף התקופה הזו הוא נראה בדיוק כפי שנראה היה שר הביטחון שקדם לו משה (בוגי) יעלון במועד לפני החלפתו.

אם מתחת לאף של יעלון סגרו עסקאות ביטחוניות - צוללות, מצרים - ואם מאחורי גבו החלו לגדף אותו על החלטתו בנוגע לאלאור עזריה, הרי שיעלון לפחות היה רמטכ"ל ובעל מוניטין ביטחוני משמעותי. ליברמן אפילו לא הצליח, בכל השנים ששהה בתפקיד, להפוך עצמו מפוליטיקאי ישראלי רגיל, לאדם בעל שיעור קומה בטחוני.

הוא הציג ממלכתיות ושיתוף פעולה מלא עם קציני צה"ל, כולל גיבוי שנתן להם בכל עת, אך בשום שלב לא הצליח ליברמן לייצר לעצמו ארומה ביטחונית רצינית.

כאשר תיכנס ההתפטרות לתוקף, יחול על ליברמן 'החוק הנורווגי', כלומר הוא ישוב לתפקיד חבר הכנסת, ממנו התפטר במאי 2016. לסיעתו, ישראל ביתנו, יש חמישה חברי כנסת.

חשוב לציין כי תאריך הבחירות הקבוע בחוק הוא לחודש נובמבר 2019 ולמעשה מכיוון שקואליציה בת 61 ח"כים תתקשה לתפקד, אין טעם למשוך את המועד עד לרגע האחרון.

בדרך לבחירות

הקמפיין של בנט: שר הביטחון הבא

הסיטואציה הפוליטית הכניסה את מפלגת הבית היהודי לסחרור. מצד אחד, שרי הקבינט מטעם הבית היהודי, נפתלי בנט ואיילת שקד, מסכימים עם ליברמן בהתנגדות למדיניות היד הרכה בעזה. מצד שני, הם מיהרו לזהות הזדמנות.

וכך, כמיטב המסורת בקירבתו של בנט - תגובה מהירה ומיידית - הוא הספיק לדרוש עוד לפני התכנסות מסיבת העיתונאים של ליברמן את תפקיד שר הביטחון.

לבנט, יש פה רווח מידי: הוא מקבע בשיח הציבורי את העובדה שהוא הראוי, המתאים, וזה שדורש להיות שר הביטחון של מדינת ישראל. הוא הניח מראש שנתניהו לא יאפשר זאת בשלב הזה, אך בנט כבר רואה את הקמפיין לנגד עיניו. כפי שמשה כחלון ניהל מערכת בחירות קודמת על בסיס התמודדות על תפקיד שר האוצר, כך בנט ינהל את מערכת הבחירות הקרובה כמועמד המוביל לתפקיד שר הביטחון.

יו"ר סיעת הבית היהודי, מיהרה לעדכן היום בראיון בגלי צה"ל: אם בנט לא יקבל את תפקיד שר הביטחון, הם יפרשו מן הממשלה.

בנט, שקד וסיעת הבית היהודי (כמו גם סיעות אחרות) מחזיקים את הממשלה בידיהם, שכן כל סיעה נוספת שתפרוש תפחית את הרוב הקואליציוני אל מתחת ל-61 ח"כים והמשמעות המידית של כך - פיזור הממשלה.

יחד עם זאת, בהודעה הראשונה ששיגר דוברו הפוליטי של נתניהו, יונתן אוריך הוא כתב: "אין הכרח ללכת לבחירות בתקופה ביטחונית רגישה זו. הממשלה יכולה להשלים את ימיה. בכל מקרה, בשלב המידי תיק הביטחון יועבר לאחריות ראש הממשלה נתניהו".

חוק הגיוס החדש לא יעבור

חוק הגיוס, כפי שנכתב על ידי משרד הביטחון וצה"ל אמור היה לעבור עד לשבוע הראשון בחודש דצמבר. המהלך אמור היה להיות מקודם בתיאום בין נתניהו, סגן שר הבריאות יעקב ליצמן וליברמן. סיעת 'יש עתיד' התיימרה לתמוך בחקיקה, אם וכאשר הייתה ממשיכה להיות מקודמת ללא שינוי בחקיקה שכבר עברה קריאה ראשונה. אולם, כעת עם התפטרות ליברמן אין לחוק הזה סיכוי לעבור.

משמעות הדברים הנה שחוק שירות ביטחון הקודם, הרגיל - גיוס חובה לכל מלש"ב - יכנס לתוקף החל מחודש דצמבר. אין הדבר אומר שכל החרדים בישראל יתייצבו ללשכות הגיוס בחודש ינואר הקרוב כיוון שמצבים פוליטיים מן הסוג הזה כבר התרחשו במהלך 20 השנה בהן מנסים להסדיר את סוגיית גיוס החובה ושוויון בנטל.

בעבר צה"ל הסתדר עם מהלכי הגיוס ולא פעל לגיוס חובה שיטלטל את החברה החרדית. כך שבפועל, למרות שחקיקת הגיוס תקרוס ועל אף שבג"ץ נתן לממשלה הנוכחית הארכה עד לדצמבר 2018 לחוקק את החוק, במציאות החיים של הקהיליות בישראל, לא יחולו שינויים גדולים.

גבאי מבקש את הצ'אנס שלו

בשעות של אחרי התפטרותו של שר הביטחון הזירה הפוליטית שמעה הרבה מראשי מפלגת העבודה: יו"ר המפלגה אבי גבאי, יו"ר האופוזיציה ציפי לבני, שלי יחימוביץ' ועמיר פרץ. אך נותר ערפל רב בשאר הזירה הפוליטית.

ח"כ יאיר לפיד אמר דברים מדודים: "ההתפטרות של שר הביטחון מחזקת את העובדה שראש הממשלה נכנע לטרור על חשבון תושבי הדרום". בזירה הפוליטית היו שמועות רבות בשנה האחרונה על חבירה אפשרית בין ליברמן ללפיד להתמודדות משותפת ב-2019.

גם ההודעות הרשמיות האחרונות של שר האוצר משה כחלון, לפני ההודעה הדרמטית של ליברמן היו בכלל בנוגע לבחירות לרשויות המקומיות. מי זוכר כבר שרק לפני 24 שעות ניצח המועמד של דרעי וליברמן את ראשות העיר ירושלים. כחלון עוד ניסה לחגוג מעט את קרית שמונה ורמת גן, אך הזירה הפוליטית בישראל דוהרת קדימה בשעטת סוסים.

יש לציין, בין כחלון לליברמן מתקיימים יחסים מצוינים, ואף בנוגע אליהם נאמר שישקלו להתמודד יחדיו. שתי המפלגות מצליחות להשיג בסקרים הפוליטיים של חצי השנה האחרונה תוצאות סביב 4-5 מנדטים, הישגים נמוכים במיוחד עבור שני האישים הבולטים בציבוריות הישראלית.

במפלגת העבודה, מנגד, רוכבים בשבועות האחרונים על גל של הצלחות. מערכת בחירות מקומית שהייתה מוצלחת מבחינתם, עמידה איתנה בנושא הדרום, פעילות שטח מרובה. גבאי חוזר ואומר, תנו לי את הבחירות, אני ערוך ומוכן. הוא גידל עור עבה במיוחד ורוצה לצאת למערכה, באופן מידי.

האם נתניהו ירכז את הכל בידיו?

הסיטואציה הפוליטית שנוצרת, עם התפטרות ליברמן היא בעייתית במשטר דמוקרטי. נתניהו יכהן, החל מיום שישי הקרוב כראש הממשלה, שר הביטחון ושר החוץ. הדעת נותנת, שכדי למנוע ריכוז סמכויות גבוה מדי, יהיה עליו לשחרר את משרד החוץ לאחד מן השרים הבכירים בליכוד ובכך למנוע החזקת מספר רב מדי של תיקים בכירים בידיו למשך תקופה ממושכת - החל מרגע זה ועד להשלמת הרכבת הממשלה הבאה ותוך כדי כל מערכת הבחירות, ובסך הכל תקופה שעשויה להגיע עד לחצי שנה. 

עוד כתבות

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים