גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את יוסי ואסה, היוצר שמאחורי "נבסו" והזכייה ההיסטורית בפרס האמי

לרגל הזכייה בפרס האמי, "גלובס" מפרסם שנית את הראיון שקיימנו בסוף השבוע האחרון עם יוצר הסדרה ● זוכה האמי הטרי משחק בהפקה בינלאומית וכותב את העונה השנייה של "נבסו", ועדיין צרובים בו המפגש הראשון שלו עם החברה הישראלית והדרך הארוכה מאתיופיה

יוסי ואסה / צילום: כפיר זיו
יוסי ואסה / צילום: כפיר זיו

מבעד לסורגי החלון בדירה הקטנה בנתניה מביט ילד בן 10 על ילדים מחופשים משחקים בחצר, עיניו החומות פעורות בתימהון. הוא אף פעם לא ראה תחפושות, ואף פעם לא חווה חג שבו שמחים, שרים ומברכים על האוכל בבטן מלאה. באתיופיה, משם הגיע אחרי מסע רגלי בן שנה במדבר, היו רק ימי צום - יום כיפור וסיגד - שבהם צריך לסבול כדי להיות צדיקים.

לשחק עם הילדים בחוץ הוא לא יכול, כי ההורים לא מרשים. בימים שעברו מאז שהגיעו לישראל הוא יכול לצאת רק למכולת של ששון, וחזרה, כדי לא ללכת לאיבוד. החבר הכי טוב שלו התחפש לנינג'ה. גם הוא רצה תחפושת של גיבור, אבל כסף אין ומה שנשאר לו זה לקנא ולחלום.

ואז אמא לא הרגישה טוב ואחותו התביישה ללכת למכולת (אחרי שביקשה מששון לתת לה מטאטא קטן כשהתכוונה לקנות מברשת שיניים). הילד נשלח למכולת לקנות מצרכים ובכניסה ראה פוסטר של תחפושת הנינג'ה תלוי על הקיר. הדילמה קשה: לבזבז את הכסף על התחפושת ולהגשים את החלום, או לעשות את מה שמצפים ממנו?

הילד הזה, יוסי ואסה, שהפך את הזיכרון הרחוק ההוא לספר הקומיקס "היום האחרון של פורים" יחד עם אשתו ירדן, מגשים מאז חלום אחר חלום, ולא מפסיק ללבוש ולפשוט תחפושות על הבמה. אמש, ב-19 בנובמבר, לבש חליפה, שגם היא בשבילו סוג של תחפושת, וגרף את פרס סדרת הקומדיה הטובה ביותר על "נבסו" בטקס האמי הבינלאומי בארה"ב, סדרת הטלוויזיה שיצר עם שי בן עטר וליאת שביט ושודרה ב"רשת 13".

זוכה האמי שאין לו חליפה בארון

ואסה, אופטימיסט כרוני עם הומור שעוזר לו לדלג מעל בורות של כאב ועצב, ריגש את הצופים, את ועדת שופטי האמי ואת מקבלי ההחלטות ברשת פוקס, שנמצאת במגעים מתקדמים לקניית הסדרה. "האמי זה עניין של התארגנות", צוחק ואסה כשאנחנו מוצאים זמן להיפגש בלו"ז העמוס שלו, הכולל נסיעות ברחבי הארץ לקראת צילומי העונה השנייה של "נבסו". "זה לא שיש לי בארון חליפה. אצלנו, בחתונה, לוקחים חליפה מאחד החבר'ה. שם יהיו קוקטיילים, מסיבות - צריך כמה חליפות".

האמי הוא מקפצה מצוינת למנף את הסדרה ואת הקריירה הבינלאומית.

"כן, אבל לפני הכול המועמדות מרגשת. ידענו שזה סיפור אוניברסלי, עם התנועה שיש בעולם, וחשבנו איך נשווק אותה בחו"ל. אנדמול (חברת ההפקות) הגישו אותנו בלי שבכלל ידענו. לא חשבנו על זה, כי בארץ לא זכינו באף פרס, אז למה בארה"ב? חשוב להגיד שאנחנו צוות - שי, ליאת ואני - וגל זייד מנהל התוכן שלנו, שהוא גם שחקן מוכשר, מולטי טאלנט. נבסו יצאה לעולם הרבה בזכותו".

גם סיפורים אישיים, גם ברכט

בגיל 14 עבר ואסה לפנימייה בפתח תקווה, למד במסגרת העתודה הצבאית תיאטרון וחינוך ושירת בתיאטרון צה"ל, שם פגש את שי בן עטר, שהפך מאוחר יותר לפרטנר צמוד ליצירה. בדרך, ואסה כתב מערכונים והופיע עם שמואל ברו, שלמד איתו באוניברסיטה, ויחד הם הוציאו שלוש קלטות וידיאו שהפכו ללהיט בקהילה. אחרי ההרפתקה הזו הוא החליט לצאת לקהל הרחב, ופנה לבן עטר.

"שי ואני עבדנו יחד על 'באמהרית זה נשמע יותר טוב' שרצה שנים. הוא כותב ומביים, למרות שבעיניי הוא שחקן טוב ממני, ואני כותב ומשחק", הוא מספר. "עשינו איתה סיבוב גדול באנגלית בקהילות יהודיות בחו"ל, וראינו שהקהל מתרחב וזה מגיע לפסטיבלים, לאנשים שלא מכירים את סיפור עליית האתיופים לישראל, אבל התחברו לדילמת הזהות. ההגירה מדברת לאנשים כי בכל מקום יש היום מהגרים, הרי גם וודי אלן סיפר סיפור של מהגר יהודי".

הקלטות שעשית עם ברו לפני כל זה היו יוזמה בוסרית, אבל מהלך עסקי לא רע. אתה סוחר.

"כולנו קצת סוחרים. יש לי תשוקה לספר סיפור, וכן, אני חושב על הפרנסה של שני הילדים שלי. אשתי ירדן היא ציירת, אנחנו משפחה אמנותית ומנסים להתפרנס מזה, מנסים כמו כולם לסגור את החודש. כשיש לנו זמן, אנחנו עושים מפגשים סביב הספר, שמבוסס על הזיכרון שלי, אבל הכוח שלו הוא בכישרון ובאיורים המדהימים שלה".

יוסי קנה את תחפושת הנינג'ה?

"הוא לבש את התחפושת של גילי צ'לצ'או (הדמות שוואסה מגלם ב"נבסו"), והוא הנינג'ה שלו. הוא ילד חכם ורגיש, והוא מחפש דרכים מתוחכמות להשיג את התחפושת בלי לדפוק את המשפחה".

הדמויות שבחרת לגלם, חוץ מזו בסדרה "המשרד", הן כולן דמויות שקרובות אליך. עוד לא שיחקת דמות כמו המלט.

"אני רוצה להיות שחקן טוב ולספר סיפורים גדולים. ככה יצא".

ניסית להיכנס לתיאטרון רפרטוארי?

"אני חולם על זה, אבל לא ניסיתי".

למה אתה מחכה?

"אני עסוק ביצירה. נכון, חלק מההצגות שעשיתי מתעסק באותם התכנים, אבל גם עבדתי עם ניקו ניתאי על 'אדם הוא אדם' של ברכט. אני יכול ורוצה לעשות את זה".

נבסו נולדה לפני חמש שנים כשבן עטר עבד ככותב ב"חברות" עם שביט ויחד התחילו לברוא את עולמו של צ'לצ'או. כשגיבשו את קווי המתאר, נפגשו עם זייד, שהבין מיד את הפוטנציאל בסיפור הפנים-עדתי לכאורה. זייד לקח אותם לאנדמול, מהר מאוד נקבעה הקראה ראשונה, ומשם הכול התגלגל. הסדרה הובילה כמה פעמים את טבלאות הרייטינג, וההומור של נבסו תפס את הקהל הישראלי.

"נבסו" עשתה לאתיופים את מה ש"עבודה ערבית" של סייד קשוע עשתה לערבים. הפכתם את המיעוט השונה לנגיש וחביב.

"יש כל מיני סדרות ישראליות שהן מצחיקות וכיפיות, אבל כל הפרצופים לבנים. פה יש סדרה של אנשים שחורים ממש, לא כהי עור. אנשים ישראלים מאפריקה, דמויות מגניבות. הדילמות של הערבים והאתיופים חריפות, אבל אצלנו אין ענייני ביטחון והבדלי דת. אנחנו מדברים על תרבות, היררכיה חברתית, זהות, דילמות מול הממשלה והמשטרה".

הנשיא ושרת המשפטים אמרו שישקלו מחיקת רישום פלילי לאתיופים על עבירות קלות. נראה שהמדינה מכה על חטא שיטור היתר כלפי העדה.

"ואני מברך על זה. הרבה חבר'ה צעירים נופלים במקומות האלה בשכונות ומתגלגלים למקום רע. זה באמת תיקון, אפליה מתקנת".

המטוס כחיית טרף במדבר

אחד מהפרויקטים הקרובים של ואסה, שסגר לו המשרד שרית ולורנס שמנהל אותו, הוא סרט בינלאומי של יוצר "חטופים", גידי רף, שעוסק במסע של בני קהילת "ביתא ישראל" לארץ דרך סודן, מהזווית של אנשי המוסד. במהלך הצילומים ואסה מצא את עצמו במדבר, כמו אז, בגיל 10. "מה שסקרן אותי בתסריט זו נקודת המבט של אלה שהעלו אותנו לישראל. היה לנו איתם מפגש של אילמים. תחשבו שאנשים ראו פעם ראשונה מטוס, ועוד נוחת בלילה באמצע המדבר. זו הייתה מן מפלצת גדולה ורועשת, חיית טרף. הרבה פשוט ברחו כי חשבו שזה מסוכן. היה צריך הרבה אומץ כדי לעלות על המטוס".

"איבדתי בדרך שתי אחיות ואת סבתא. הגענו לכאן שישה אחים וההורים. זאת הייתה חוויה מטלטלת, מסע של הישרדות. ולמרות זאת, לא היה רגע שלא הרגשתי שייך. נכון, יש פה דברים שלא צריכים להיות: אלימות שוטרים, אפליה בגלל צבע העור, הזנחת שכונות, פערים. אבל בניגוד לאחרים, לי מובן מאליו שאני פה, השייכות שלי טוטאלית".

בשונה מהזעם שראינו בהפגנות האתיופים.

"יש סיטואציות שמשעשעות אותי. כשמישהו אומר כושי, שבשבילנו זאת מילת גנאי נוראית, אני מבין שזה בא לו מבורות והוא דווקא נורא מתאמץ לצאת בסדר. זה מצחיק".

גם אתה יכולת להישאר בשכונה בנתניה, אבל היה בך משהו שעזר לך לפרוץ החוצה.

"אני מאוד שאפתן".

ולא מרחם על עצמך.

"אני נזכר בשנה הראשונה בארץ וצוחק. ההורים שלי היו כמו ילדים קטנים. אמא לא הפסידה אף פרק של מרקו. היא איבדה את אמא שלה בסודן, והיא נקשרה לסדרה. היא הייתה כל-כך מאוכזבת כשהחופש הגדול נגמר והפסיקו לשדר אותה. ההורים שלי לא ידעו מה קורה בבית הספר, רק שאנחנו הולכים למסגרת חשובה. הדבר היחיד שאמרו היה, 'אל תהיו מפונקים ואל תהיו עבריינים'. עצה טובה, לא? נראה לי שאעביר אותה גם לילדים שלי".

עוד כתבות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד