גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלחימה בעזה בינתיים הסתיימה - אבל האש ברשתות הפלסטיניות נמשכת

סבב הלחימה האחרון שהסתיים אתמול בין ישראל לעזה מעורר שיח רב ברשתות החברתיות בקרב הגולשים הפלסטיניים • "גלובס" בדק כיצד נראים הדיווחים והתגובות שלהם, ומצא ברוב המקרים דיווחים אמינים שמלווים בתחושות ניצחון • תושבי הגדה זהירים יותר לעומת אזרחי הרצועה

תקיפה ישראלית ברצועת עזה, אוקטובר 2018 / צילום: רויטרס
תקיפה ישראלית ברצועת עזה, אוקטובר 2018 / צילום: רויטרס

עוד סבב לחימה בין ישראל לארגונים הפלסטינים ברצועת עזה הגיע אתמול לסיומו עם ההודעה על הפסקת אש, מה שהביא היום להתפטרותו של שר הביטחון אביגדור ליברמן. בישראל, התפיסה הכללית לגבי סבב הלחימה האחרון היא שהוא התחיל עם ירי הרקטות מהרצועה לכיוון דרום המדינה, והסתיים עם ההכרזה על הפסקת האש. לעומת זאת, בקרב אזרחי ישראל הערבים, "סבב הלחימה האחרון" הוא מושג מעורפל יותר, שנתפס אחרת בקרב גורמים שונים. מבחינת הציבור הפלסטיני, נראה שאין התחלה או סוף מובהקים ללחימה.

בימים האחרונים הרשת התמלאה בדיווחים פלסטיניים על ימי הלחימה האחרונים. ברשתות החברתיות, עמודים של אתרי חדשות פלסטיניים ופרופילים של אנשים פרטיים המדווחים מהשטח נראים כמעט זהים - גם אלה וגם אלה מלאים בדיווחים חדשותיים על המתרחש ברצועת עזה. מדי שעה מדווחים גורמים רשמיים, אתרי חדשות ואנשים פרטיים מהשטח. הם מספרים היכן תקפה ישראל, כמה נפגעו ומה שמות החללים.

לרוב הדיווחים הפלסטיניים מהירים ומדויקים יותר מהדיווחים הישראלים, כיוון שלא חלה עליהם צנזורה. כך קרה שהדיווח על הפסקת האש הגיעה אל הציבור הישראלי לראשונה, דווקא מהפלסטינים, ולא מגורמים ישראליים.

הנרטיב ששולט בקרב ערוצי החדשות ברצועה וגורמים רשמיים של חמאס הוא שישראל היא זו שאשמה בסבב הלחימה. הפעם היא זו שהתחילה, עם הפעולה המודיעינית שנחשפה, במסגרתה נהרגו קצין צה"ל ושישה פלסטינים. לפי התפיסה הרווחת ברצועה, ירי הרקטות הוא נקמה על הפעולה הישראלית. ישראל גם סיימה את הסבב כשאר "התקפלה" עם הפסקת האש - עדות לכוחם של עזה ושל שלטון חמאס.

הלחימה בעזה בינתיים הסתיימה - אבל האש ברשתות הפלסטיניות נמשכת

בניסיון להבין כיצד נראית הלחימה דרך עיני העזתיים, "גלובס" בדק שורה ארוכה של פרסומים ברשתות החברתיות והגיע למספר מסקנות:

1. לחימה מעניינת יותר משגרה

בקרב פלסטינים שמדווחים מהשטח על המתרחש בעזה, וכך גם בקרב פלסטינים מהגדה ומתוך ישראל המשתפים את דיווחיהם, כמעט ונעדרת כל התייחסות להפסקת האש. הפרופילים מדווחים על תקיפות אוויריות על הרצועה, על פצועים ועל חללים. מרגע הפסקת האש, חלקם הפסיקו לדווח, וחלקם המשיכו לפרסם תמונות של ההריסות שנוצרו כתוצאה מההפצצות ושל פני החללים.

הדיווחים על התקיפות האוויריות של ישראל בעזה השבוע המשיכו את הדיווחים היום-יומיים השוטפים מהחודשים האחרונים, שמגיעים מפרופילים של פלסטינים המדווחים באופן קבוע על פעולות צבאיות ישראליות בגדה המערבית וברצועה. ההבדל היחיד שניכר בדיווחי הימים האחרונים, הוא במידת האינטנסיביות של התקיפות ובתכיפות הדיווחים, אשר מתעדכנים מדי שעה או שעתיים.

2. מנסים לשמור על כסות עיתונאית, רוב הזמן

מדי שבוע, אותם האנשים מפיצים דיווחים על ההרוגים בצעדת השיבה בעזה המתרחשת מדי יום שישי כבר חצי שנה. ביתר ימות השבוע הם מפרסמים דיווחים על תקיפות של סירות דייג, על מעצרי ילדים, הריסות בתים ופלישות הצבא הישראלי לכפרים פלסטיניים בגדה המערבית. כך גם דיווחים תקופתיים על מניין ההרוגים הפלסטיניים, ממשיכים בימים אלה כמדי שבוע, ללא שינוי מיוחד.

האופי השגרתי של הדיווחים מתבטא גם בסגנון החדשותי שלהם. גם אנשים מהשורה, גם פוליטיקאים ובכירים בשלטון חמאס וגם ערוצי חדשות כולם מפרסמים דיווחים דומים, ומאוד ענייניים. גם כאשר הנזק הוא חמור במיוחד, כמו הרס גן הילדים, הרגש שמתעורר הוא יחסית מינימלי, ונראה שהיחס לכך הוא כמו אל שגרה קשה, אך יומיומית - אין זעזוע ואין הפתעה.

לעומת זאת, דיווחים על "הצלחות" של הכוחות העזתים לפגוע באלה הישראלים אינם ענייניים לחלוטין ומלווים לעיתים בהבעת שמחה ותחושת ניצחון. הדבר נכון גם לגבי הפסקת האש, שנתפסת כהוכחה לכוח העמידה של עזה ולהפסד ישראלי, אך גם לגבי "הישגים" קטנים יותר - פגיעת רקטות באיזורים מיושבים, או פיצוץ אוטובוס החיילים. כך למשל, עיתונאי פלסטיני, תושב הרצועה, דיווח על פיצוץ האוטובוס, "שיכול היה להרוג 50 חיילים, והיווה מסר חזק לציונות".

3. הדיווחים של תושבי הגדה זהירים יותר

מרבית הדיווחים הללו מגיעים מאתרי החדשות ומהפוליטיקאים העזתיים, וחלקם הקטן מאנשים פרטיים תושבי הרצועה. גם תושבי הגדה מדווחים לעתים על פגיעות של הפלסטינים בכוחות ישראליים, אך ללא כל רגש. כך, תושב בית לחם שיתף את הסרטון שהפיץ חמאס על פיצוץ אוטובוס החיילים, עם כותרת עניינית לחלוטין: "וידיאו של כיוון רקטה לעבר אוטובוס של חיילי הכיבוש על גבול רצועת עזה".

הפלסטינים מהגדה שמביעים תמיכה כלשהי בחמאס ובעזה אל מול ישראל בחודשים האחרונים, נשלחים מיד למעצר מנהלי בכלא הצבאי עופר. התוצאה היא שהם זהירים במיוחד ברשתות החברתיות. עבור הפלסטינים, המושג "חיילי הכיבוש" הוא שם ניטרלי לחיילי ישראל, כמו המושג "ארגון הטרור חמאס" עבור הישראלים. הפלסטינים אזרחי ישראל משתפים דיווחים ענייניים על תקיפות ישראליות בעזה, מביעים סולידריות עם תושבי הרצועה המצויים תחת מתקפה ומבקשים להתפלל עבורם.

4. מסרים שונים בערבית ובאנגלית

גם בערבית וגם באנגלית, הדיווחים מלווים בהאשטאגים שמשמשים הן את המדווחים הפרטיים, הן את הפוליטיקאים, והן את אתרי החדשות הפלסטיניים. ההאשטאגים באנגלית הם #GazaUnderAttack (עזה תחת מתקפה) ו- ‪# ‎ PrayForGaza (התפללו בשביל עזה). בערבית, ההאשטאגים הנפוצים הם غزة_تحت_النار (עזה תחת אש), #غزة_صامدة_ولن_تركع (עזה עומדת איתנה ולא תכנע) ו-#غزة_تقاوم (עזה מתנגדת).

כמו שניתן להבין מההבדלים בהאשטאגים, ההבדל המרכזי בין הדיווחים ברשתות החברתיות באנגלית ובערבית הוא הטון. באנגלית הדגש הוא על פשעי ישראל בעזה ועל חומרת התקיפות והנזק שנגרם לתושבי הרצועה, וחלק מהדיווחים כוללים גם קריאה לתמיכה בחרם על ישראל ככלי בלתי אלים להתנגד לפשעים המדווחים.

בערבית, הדגש הוא דווקא על כוחה של עזה שעומדת בפרץ המתקפות. היא מוצגת כסמל לעיקשות ולכוח סיבולת של תושבי עזה, של פלסטין כולה, ולעיתים גם של העולם הערבי והמוסלמי. בחלק מהפוסטים מובע חשש מכך שהעולם הערבי אינו מודע למתרחש בעזה, ולכן רבים מהפוסטים מופנים אל העולם הערבי מתוך תקווה ליידע אותו על המתרחש. 

עוד כתבות

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

ירידות בוול סטריט; טסלה יורדת ב-3%, סולאראדג' בשפל של 5 שנים

נאסד"ק יורד ב-0.3% ● מחיר הקקאו מזנק ב-10% לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה מזנקת ב-22% ● ליתיום אמריקס צוללת ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס תפרסם הלילה את תוצאותיה הרבעוניות, מה מצפים האנליסטים?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס