גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר במשרד התקשורת בכתב האשמה חריף: "נכשלנו. הידרדרנו למיקום מביך בכל המדדים"

חיים גרון, סמנכ"ל בכיר טכנולוגיות עתידיות וסייבר, כתב לראשי המשרד במכתב שהגיע לידי "גלובס": "כדי להציל את השוק נדרשים צעדים קשים וחישוב מסלול מחדש ברגולציה" ● גרון טוען קובע באופן חד-משמעי כי תחרות מחירים חריפה היא בבחינת פירות באושים שהובילה לעצירת השקעות ולדרדורה של ישראל בכל המדדים ההשוואתיים לעולם

בשבוע הבא מתכנסת הנהלת משרד התקשורת ליומיים של דיוני אסטרטגיה. מדובר בדיונים שנועדו לגבש אסטרטגיה וחזון למשרד התקשורת לשנים הבאות, במסגרת התוכנית של מנכ"ל המשרד נתי כהן לקדם השקעות בתחום התשתיות. בתוך כך נפל דבר במשרד, ולראשונה, יוצא בכיר במשרד ולפני הדיון מרים דגל ומודה בפה מלא שמשרד התקשורת כשל באסדרת שוק התקשורת וקובע באופן חד-משמעי כי תחרות מחירים חריפה היא בבחינת פירות באושים שהובילה לעצירת השקעות ולדרדורה של ישראל בכל המדדים ההשוואתיים לעולם.

חיים גרון, סמנכ"ל בכיר טכנולוגיות עתידיות וסייבר, כותב במכתב ששלח למנכ"ל המשרד ולכל ההנהלה הבכירה לחשב מסלול מחדש ולתקן את חוק התקשורת, כך שהמשרד יהיה חייב לפעול להגדלת ההשקעות בענף ולא לדאוג רק לתחרות. ל"גלובס" נודע שמנכ"ל המשרד מייחס חשיבות למכתב וביקש מהנהלת המשרד להתייחס אליו לקראת הדיון. וכך הוא כותב: "בענף התקשורת קיימת סתירה מובנית בין קידום תחרות לבין עידוד השקעות. את פירותיה הבאושים של תחרות מחירים חריפה אנו חווים בדמות עצירת ההשקעות בכל התחומים: עיכוב מתמשך בפריסת דור 4, לרבות גרסאותיו המתקדמות, פרוק אנטנות ופגיעה בכיסוי ובתעבורה, היעדר מוטיבציה להשקעה בדור 5, היעדר פרישת סיבים אופטיים ושירותים אולטרה רחבי פס ועוד".

"ממצב של מובילות בעולם בפרישת דור 3, כאשר לא התקיימה למעשה כל תחרות מחירים בין החברות, ופרישת ADSL/VDSL אוניברסלית מהראשונות בעולם, התדרדרנו בכל המדדים למיקום מביך, בחלק מהמקרים אחרי מדינות ערב מסוימות ומדינות עולם שלישי".

"שכחנו אולי כי תחרות איננה חזות הכל ואיננה מטרה בפני עצמה, אלא אמצעי להשאת (מיקסום) רווחת הצרכן בראייה ארוכת טווח. רווחת הצרכן איננה מתבטאת רק במחיר נמוך עד מגוחך לשירותים, אלא בשירותים מתקדמים, המתבטאים בכיסוי, רוחב פס אולטרה רחב, אמינות ועוד. איבדנו בשנים האחרונות את האיזון הראוי בין יעדי המדיניות ונכשלנו לדעתי כמדינה וכמשרד במבחן התוצאה".

"אני סבור כי עלינו "לחשב מסלול מחדש", ויפה שעה אחת קודם. אינני נגד תחרות, להפך, אך אני סבור כי פיקוח מחירים, אכיפת סעיפים ברישיונות המחייבים שדרוג התשתיות והשירותים (לדוגמה - סעיף 19.2 ברישיון הכללי של 'בזק' הקובע כך: 'מבלי לגרוע מן האמור בסעיף 19.1,תפעל החברה לשיפור שירותי החברה, בין השאר בהתאם להתפתחויות הטכנולוגיות, כדי לענות באופן תקין וסדיר על צורכי האוכלוסייה והמשק בישראל מעת לעת') ושאר אמצעי רגולציה אינם מילים גסות, בבחינת 'כפירה בעיקר', ויש לשקול וליישם את כל ארגז הכלים שיש בידי הרגולטור ולא להיצמד באופן גורף לכלי מסוים".

"המצב החמור של התשתיות בישראל מחייב לדעתי נקיטת צעדים קשים ובלתי שגרתיים בתחום האסדרה (רגולציה - ג"פ). בפראפראזה על אמירתו של הנשיא (והגנרל בדימוס) אייזנהאואר, אחרי מלחמת העולם השנייה, שקרא ל'הישמר מהקומפלקס הצבאי -תעשייתי כדי שלא יכתיב את מדיניותה של ארה"ב', אני מציע (ויסלחו לי חברי וחברותי באגף כלכלה ובלשכה המשפטית, שהם אנשים ונשים מצויינים/ות אחד-אחד) להישמר מן 'הקומפלקס הכלכלי-משפטי' (זכות יוצרים על הביטוי האומלל 'זה משרד כלכלי-משפטי' למנכ"ל לשעבר עדן ברטל...) ולפעול באופן תכליתי כדי להחזיר את ישראל לשורת המדינות המתקדמות, לפחות בתחום התקשורת" .

לפיכך, אני מציע לתקן את הסעיף של "ייעוד המשרד" באופן הבא: "כל זאת, באמצעות איזון בין אסדרה המעודדת ואף מחייבת השקעות לשם פיתוח תשתיות ושירותים מתקדמים ובין אסדרה המעודדת תחרות ומעצימה את הצרכן, בראייה יוזמת וארוכת טווח."

גרון נמנה על ותיקי משרד התקשורת ובתקופות מסוימות אף ניהל את המשרד כממלא מקום. הוא הוביל שורה ארוכה של החלטות רגולטוריות בתוקף היותו סמנכ"ל הנדסה בכיר שנים רבות. בתחילת שנה הבאה הוא עתיד לפרוש לגימלאות.

תגובת המשרד: "כחלק מהכנה לסדנה שהמשרד מקיים בשבוע הבא. התבקשו המשתתפים להעלות על הכתב נושאים לדיון. בהמשך לאותה בקשה כתב מר גרון את המסמך הנ"ל. חשוב לנו לציין כי הדברים שנכתבו הם על דעתו של מר גרון בלבד והמסמך שנכתב אינו משקף את מדיניות המשרד".

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ביטול פיטורי היועמ"שית: "פסק הדין של בג"ץ היה צפוי ומתבקש"

בג"ץ ביטל היום בפסק דין דרמטי את החלטת הממשלה להדיח את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה וכן את החלטת הממשלה ששינתה את המנגנון להפסקת כהונתה ● פרופ' יניב רוזנאי: "פסק הדין נכון ומוצדק" ● עו"ד רז נזרי: "לא בכדי גם השופטים שמוגדרים שמרנים הצטרפו לפסק הדין; שמרנות אין משמעה הפקרות"

קולקציית החורף של יוניקלו, בייג'ינג / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA

סוף עונה: תעשיית האופנה מתמודדת עם מציאות אקלימית חדשה של קיץ שלא נגמר

חורפים קצרים וקייצים ארוכים מייתרים את החלפת הארונות המסורתית ומאלצים את עולם האופנה לחשוב מחדש ● מותגים ישראליים ובינלאומיים מגיבים באימוץ קולקציות רב־עונתיות גמישות, המורכבות מפריטים על־זמניים ● במקביל, הצרכן לומד שקנייה בזול עולה ביוקר: "כל הרשתות המהירות מרעילות אותנו, לא רק שיין"

חנות לולו למון בלונדון / צילום: Shutterstock

המנכ"ל התפטר, המניה קפצה ב־10% ביום אחד: האם לולולמון בדרך לקאמבק?

מניית לולולמון, קמעונאית הלבשת הנשים שחוללה מהפכה בתחום, נחתכה במחצית מערכה בתוך פחות משנתיים ● בעקבות הביצועים החלשים, המנכ"ל קלוין מקדונלד הודיע על סיום תפקידו - והשוק הגיב באופטימיות ● האם מדובר בשינוי עומק של החברה?

קפיצה של 60% באקזיטים - במחיר הפסד / אילוסטרציה: Shutterstock

דוח חדש חושף את מכירת החיסול בהייטק הישראלי

האקזיטים של וויז וסייברארק אמנם הזניקו את שווי העסקאות הישראליות ב-340% השנה ● יחד עם זאת, בנטרול העסקאות הללו, גודל עסקת הרכישה הממוצעת ירד ב-40%: מ-268 מיליון דולר ב-2024 ל-160 מיליון דולר בלבד

חורף ביטקוין? / אילוסטרציה: Shutterstock

חורף ביטקוין? ההיסטוריה מלמדת מה קורה אחרי שהמטבע צולל ב־30%

המטבע המבוזר רחוק בעשרות אחוזים מהשיא האחרון, אבל האם יש סיבה לדאגה? הביטקוין ראה צניחות כאלו 7 פעמים בעשור האחרון, וכמעט אחרי כולן הוא הצליח להתאושש ● זה לא בהכרח אומר שגם הפעם הזינוק קרב, אבל החזאים כרגיל משתדלים להיות אופטימיים

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

החברה שבנתה ל-OpenAI את חוות השרתים הגדולה בארה"ב בדרך לישראל

לגלובס נודע כי נציגי חברת קרוסו, שהחלה דרכה בכריית ביטקוין, קיימו פגישה במשרד האוצר ● נבחנת כניסה לשוק הישראלי באמצעות שכירת שטחים בחוות שרתים קיימות, בהיקפים של עשרות מגוואט ● המהלך עשוי להוסיף שחקנית חדשה לשוק תשתיות ה-AI המקומי

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

משגרים ללא רקטות אמריקאיות: הצעד של ממשל טראמפ נגד אלביט

על פי דיווח של אתר דיפנס אקספרס, ארה"ב לא מאשרת למדינות אירופה להשתמש ברקטות וטילים אמריקאיים במשגרים של אלביט ● הסיבה לנקיטת הצעד החריג היא חשש ל"דליפות טכנולוגיות", אך במשרד ההגנה הגרמני מציינים כי ניתן לטפל בחשש הזה בעזרת עדכוני תוכנה

השנה בה נשברו כל המיתוסים בשוק הרכב / צילום: AI

אפס ק"מ, מלאי גדול ופחות חשמליות: השנה בה נשברו כל המיתוסים בשוק הרכב

בשנה החולפת השתנו חוקי המשחק בגזרת הרכב הישראלי: מלאים עצומים הכבידו על השוק ועיוותו את תמונת המכירות, המכוניות החשמליות נזנחו לטובת פלאג–אין, הסינים כבשו את השוק ומותגים ותיקים נדחקו לקרן זווית ● האם 2026 צפויה להיות סוערת יותר?

לובי משרדי ''יעדים נדל''ן''. בעיגול: מוטי אברג'יל / צילום: יוסי כהן, יוטיוב

כתב אישום: הונאת נדל"ן בהיקף של עשרות מיליוני שקלים ממאות משקיעים

הפרקליטות הגישה כתב אישום נגד מוטי אברג'יל, לשעבר הבעלים והמנכ"ל של קבוצת הנדל"ן יעדים, בגין גיוס לא חוקי של 75 מיליון שקל ללא תשקיף, מתוכם 17 במיליון במרמה ● לפי האישום, אברג'יל פרסם רכישת קרקעות ברשתות החברתיות, אך המתעניינים קיבלו הצעה לתת לקבוצה הלוואות

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

המשקיעים בוול סטריט מתרחקים מענקיות הטכנולוגיה - וזו החלופה

סימני הספקנות סביב תחום ה-AI הולכים ומתרבים ובתי ההשקעות הגדולים אומרים ללקוחות שלהם להוריד את החשיפה לענקיות הטכנולוגיה ● לדידם, ההזדמנויות הן בתחומים שאינם תחת הפנס ● "המשקיעים כבר לא ירדפו רק אחרי מיקרוסופט ואמזון - ההשקעה הולכת ומתרחבת לשאר השוק"

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

מה צפוי היום בנתוני האינפלציה בישראל?

הכלכלנים מביעים אופטימיות לגבי המשך התמתנות האינפלציה במדד המחירים לצרכן של חודש נובמבר ● לדבריהם המדד צפוי לרדת ב־0.4% עד 0.55% והאינפלציה השנתית צפויה להישאר על רמה של כ־2.5% או אף לרדת קלות

ד''ר שי מרצקי, מנכ''ל ומייסד בונוס ביוגרופ / צילום: עופר וקנין

פרשת בונוס ביוגרופ: התיק נגד המנכ"ל והיו"ר הועבר לפרקליטות

רשות ני"ע העבירה את תיק החקירה נגד בכירי חברת בונוס ביוגרופ, שמפתחת שתלי עצם, לפרקליטות מיסוי וכלכלה ● לפי החשד, המעורבים ביצעו מספר פעולות שנועדו להגדיל את שווי החברה, כדי שהמניה תמשיך להיכלל במדדי ת"א 90 ו-125

ביג פאשן בת ים / צילום: ענת גרוס

תודה למטרו: BIG בת ים יקבל תוספת שטח בשווי של כ-25.5 מיליון שקל

תמ"א 70 שנכנסה לתוקף מאפשרת הגדלת זכויות בנייה סמוך לתחנות המטרו ● בהתאם לכך, ועדת המשנה המחוזית אישרה תוספת של כ־10,200 מ"ר תעסוקה במתחם BIG בת ים שבבעלות ביג ואשטרום ● התוספת תאפשר הקמת מגדל משרדים בן 20 קומות סמוך לתחנת המטרו המתוכננת ● שווי הזכויות שאושרו מוערך בכ־25.5 מיליון שקל

חנויות רחוב / אילוסטרציה: כדיה לוי

נציגי חנויות הרחוב לשר ברקת: הרחבת הפטור ממע"מ תחסל אותנו

במסגרת המאבק נגד הגדלת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, 20 בעלי עסקים קטנים ובינוניים נפגשו הבוקר עם שר הכלכלה ניר ברקת ● "אם תקדמו את החוק, אתם מחסלים אותנו ומפקירים את הרחוב לטייקונים", טענו הנציגים בפני השר, שמתנגד אף הוא למהלך שמוביל האוצר ● נשיא איגוד לשכות המסחר: "המהלך מוצג כהקלה ביוקר המחיה, אך בפועל עושה ההפך"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במשרד הכלכלה מציעים ליצואנים פגישות אישיות, בתשלום

במודעה של משרד הכלכלה ומכון היצוא הוזמנו יצואנים למפגשים של "אחד על אחד עם הנבחרת הכלכלית של ישראל" ● בכנס השנתי של Team8 בניו יורק נדונו השפעות ה־AI על תעשיות גדולות בהשתתפות תאגידי ענק ● מייסד קרן הסייבר הישראלית דורג שני ברשימה היוקרתית של "פורבס" ● נשיא המדינה הרצוג השתתף באירוע ידידי המרכז הרפואי שמיר בניו יורק ● וגם: מינויים חדשים בוינגייט ובקפיטוליס ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock

עשור לאחר ההרשעה: לירז אברג’ל תשלם כ-62 מיליון שקל לרשות המסים

10 שנים אחרי הטלת כפל המס במסגרת פרשיית סחר לא חוקי בזהב והוצאת חשבוניות פיקטיביות, בית המשפט המחוזי דחה את טענותיה של לירז אברג'ל לאי-ידיעה וחייב אותה לשלם לרשות המסים כ-62 מיליון שקל

מושגים לאזרחות מיודעת. מדדי אי שוויון / צילום: Shutterstock

בקרוב יתפרסמו נתונים על אי־השוויון בישראל. מה צריך לדעת כשקוראים אותם?

אחד הנתונים הכלכליים שמעוררים הכי הרבה עניין הוא אי־השוויון • לאילו היבטים הוא מתייחס, ואיך בכלל מודדים אותו? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

המכלית שהוחרמה ע''י ארה''ב / צילום: ap, ©2025 Vantor via

יצוא הנפט מוונצואלה צנח לאחר שארה"ב החרימה מכלית מול חופיה

החרמת מכלית והחרפת הסנקציות מצד ארה"ב משתקות כמעט לחלוטין את יצוא הנפט מוונצואלה, מותירות מיליוני חביות תקועות בים ומאותתות על מעבר אמריקאי ללחץ צבאי גלוי על משטר מדורו

Poco F8 Ultra מלפנים ומאחור / צילום: יח''צ

הסמארטפון הסיני שפיצח את חוויית השמיעה בטלפון

מותג POCO של שיאומי שחרר לשוק את המכשיר החדש Poco F8 Ultra, תוך הצהרה כי מדובר בכניסה רשמית לפלח מכשירי הדגל היוקרתיים ● הרמקולים, המסך והסוללה אכן מרשימים, אך תג המחיר גבוה מדי

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

אילו מחלות נפש הן "אחיות" גנטיות? מחקר חדש חושף

מחקר ב־Nature ממפה קשרים גנטיים בין הפרעות פסיכיאטריות ● סטארט־אפ ישראלי לטיפול בכאב כרוני משלים גיוס הון ● קוצב מוח לאפילפסיה ופרקינסון נכנס לשימוש בישראל, בבתי החולים הדסה ואיכילוב ● מיקרוסופט מציגה כלי בינה מלאכותית חדש להתאמת טיפול בסרטן ● וגם: עמותת "אחת מתשע" יוצאת להאקתון להעלאת מודעות לאבחון מוקדם של סרטן השד ● השבוע בביומד