גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר במשרד התקשורת בכתב האשמה חריף: "נכשלנו. הידרדרנו למיקום מביך בכל המדדים"

חיים גרון, סמנכ"ל בכיר טכנולוגיות עתידיות וסייבר, כתב לראשי המשרד במכתב שהגיע לידי "גלובס": "כדי להציל את השוק נדרשים צעדים קשים וחישוב מסלול מחדש ברגולציה" ● גרון טוען קובע באופן חד-משמעי כי תחרות מחירים חריפה היא בבחינת פירות באושים שהובילה לעצירת השקעות ולדרדורה של ישראל בכל המדדים ההשוואתיים לעולם

בשבוע הבא מתכנסת הנהלת משרד התקשורת ליומיים של דיוני אסטרטגיה. מדובר בדיונים שנועדו לגבש אסטרטגיה וחזון למשרד התקשורת לשנים הבאות, במסגרת התוכנית של מנכ"ל המשרד נתי כהן לקדם השקעות בתחום התשתיות. בתוך כך נפל דבר במשרד, ולראשונה, יוצא בכיר במשרד ולפני הדיון מרים דגל ומודה בפה מלא שמשרד התקשורת כשל באסדרת שוק התקשורת וקובע באופן חד-משמעי כי תחרות מחירים חריפה היא בבחינת פירות באושים שהובילה לעצירת השקעות ולדרדורה של ישראל בכל המדדים ההשוואתיים לעולם.

חיים גרון, סמנכ"ל בכיר טכנולוגיות עתידיות וסייבר, כותב במכתב ששלח למנכ"ל המשרד ולכל ההנהלה הבכירה לחשב מסלול מחדש ולתקן את חוק התקשורת, כך שהמשרד יהיה חייב לפעול להגדלת ההשקעות בענף ולא לדאוג רק לתחרות. ל"גלובס" נודע שמנכ"ל המשרד מייחס חשיבות למכתב וביקש מהנהלת המשרד להתייחס אליו לקראת הדיון. וכך הוא כותב: "בענף התקשורת קיימת סתירה מובנית בין קידום תחרות לבין עידוד השקעות. את פירותיה הבאושים של תחרות מחירים חריפה אנו חווים בדמות עצירת ההשקעות בכל התחומים: עיכוב מתמשך בפריסת דור 4, לרבות גרסאותיו המתקדמות, פרוק אנטנות ופגיעה בכיסוי ובתעבורה, היעדר מוטיבציה להשקעה בדור 5, היעדר פרישת סיבים אופטיים ושירותים אולטרה רחבי פס ועוד".

"ממצב של מובילות בעולם בפרישת דור 3, כאשר לא התקיימה למעשה כל תחרות מחירים בין החברות, ופרישת ADSL/VDSL אוניברסלית מהראשונות בעולם, התדרדרנו בכל המדדים למיקום מביך, בחלק מהמקרים אחרי מדינות ערב מסוימות ומדינות עולם שלישי".

"שכחנו אולי כי תחרות איננה חזות הכל ואיננה מטרה בפני עצמה, אלא אמצעי להשאת (מיקסום) רווחת הצרכן בראייה ארוכת טווח. רווחת הצרכן איננה מתבטאת רק במחיר נמוך עד מגוחך לשירותים, אלא בשירותים מתקדמים, המתבטאים בכיסוי, רוחב פס אולטרה רחב, אמינות ועוד. איבדנו בשנים האחרונות את האיזון הראוי בין יעדי המדיניות ונכשלנו לדעתי כמדינה וכמשרד במבחן התוצאה".

"אני סבור כי עלינו "לחשב מסלול מחדש", ויפה שעה אחת קודם. אינני נגד תחרות, להפך, אך אני סבור כי פיקוח מחירים, אכיפת סעיפים ברישיונות המחייבים שדרוג התשתיות והשירותים (לדוגמה - סעיף 19.2 ברישיון הכללי של 'בזק' הקובע כך: 'מבלי לגרוע מן האמור בסעיף 19.1,תפעל החברה לשיפור שירותי החברה, בין השאר בהתאם להתפתחויות הטכנולוגיות, כדי לענות באופן תקין וסדיר על צורכי האוכלוסייה והמשק בישראל מעת לעת') ושאר אמצעי רגולציה אינם מילים גסות, בבחינת 'כפירה בעיקר', ויש לשקול וליישם את כל ארגז הכלים שיש בידי הרגולטור ולא להיצמד באופן גורף לכלי מסוים".

"המצב החמור של התשתיות בישראל מחייב לדעתי נקיטת צעדים קשים ובלתי שגרתיים בתחום האסדרה (רגולציה - ג"פ). בפראפראזה על אמירתו של הנשיא (והגנרל בדימוס) אייזנהאואר, אחרי מלחמת העולם השנייה, שקרא ל'הישמר מהקומפלקס הצבאי -תעשייתי כדי שלא יכתיב את מדיניותה של ארה"ב', אני מציע (ויסלחו לי חברי וחברותי באגף כלכלה ובלשכה המשפטית, שהם אנשים ונשים מצויינים/ות אחד-אחד) להישמר מן 'הקומפלקס הכלכלי-משפטי' (זכות יוצרים על הביטוי האומלל 'זה משרד כלכלי-משפטי' למנכ"ל לשעבר עדן ברטל...) ולפעול באופן תכליתי כדי להחזיר את ישראל לשורת המדינות המתקדמות, לפחות בתחום התקשורת" .

לפיכך, אני מציע לתקן את הסעיף של "ייעוד המשרד" באופן הבא: "כל זאת, באמצעות איזון בין אסדרה המעודדת ואף מחייבת השקעות לשם פיתוח תשתיות ושירותים מתקדמים ובין אסדרה המעודדת תחרות ומעצימה את הצרכן, בראייה יוזמת וארוכת טווח."

גרון נמנה על ותיקי משרד התקשורת ובתקופות מסוימות אף ניהל את המשרד כממלא מקום. הוא הוביל שורה ארוכה של החלטות רגולטוריות בתוקף היותו סמנכ"ל הנדסה בכיר שנים רבות. בתחילת שנה הבאה הוא עתיד לפרוש לגימלאות.

תגובת המשרד: "כחלק מהכנה לסדנה שהמשרד מקיים בשבוע הבא. התבקשו המשתתפים להעלות על הכתב נושאים לדיון. בהמשך לאותה בקשה כתב מר גרון את המסמך הנ"ל. חשוב לנו לציין כי הדברים שנכתבו הם על דעתו של מר גרון בלבד והמסמך שנכתב אינו משקף את מדיניות המשרד".

עוד כתבות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

בוול סטריט בונים על עוד שנה של עליות, אבל 7 דברים יכולים להשתבש ב-2026

הדרך לשנה רביעית ברציפות של עליות בוול סטריט, עוברת דרך שורה של דברים שעלולים להשתבש ● בין היתר: מלחמת הסחר, השקעות העתק, החובות שלקחו חברות כדי להדביק את מרוץ ה-AI והחשש ממיתון עולמי

יוסי חסון / צילום: באדיבות מייטאון

"אני אופטימי – הדברים יחזרו לעצמם": היזם שעזב את עולם ההייטק, והקים חברת נדל"ן

מנכ"ל ויו"ר מיי טאון, יוסי חסון, היה בין המשקיעים הראשונים ב־Waze - ובשלב מסוים החליט "לחתוך" מעולם ההייטק וההשקעות אל הנדל"ן ● היום הוא מקווה להפוך את מיי טאון לאחת המובילות בהתחדשות עירונית, מודה כי בדיעבד היה נכנס לעולם הפינוי־בינוי מוקדם יותר, ומלין על הבירוקרטיה המכבידה: "תב"ע ובקשה להיתר בתוך חמש שנים? צריך להיות הודיני"

בניין גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

הממשלה אישרה פה אחד את ההצעה לסגירת גלי צה"ל

השרים אישרו היום את החלטת שר הביטחון ישראל כ"ץ, לפיה שידורי גלי צה"ל יופסקו עד 1 במרץ 2026 ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת היועמ"שית, שקבעה כי ההחלטה אינה חוקית ● מיד לאחר פרסום ההחלטה הוגשו לבג"ץ מספר עתירות בנושא ● כ"ץ הנחה להתחיל בשיבוץ מחדש של חיילי התחנה - "תוך מתן עדיפות לתפקידי לחימה"

הבורסה בתל אביב לא ראתה שנה כזו מאז 1992 / צילום: Shutterstock

השיא ה־60: הבורסה בתל אביב לא ראתה שנה כזו מאז 1992. מה קרה אחר־כך?

מדד ת"א 35 שבר ביום ראשון את השיא ה־60 מתחילת השנה. כך, שנת 2025 קטפה את התואר השנה עם הכי הרבה שיאים מאז השקת מדד הדגל ב־1992 ● גלובס בדק מה קרה בהיסטוריה אחרי שנים כל־כך טובות בבורסה. ולמה שיאים לא תמיד מגיעים יחד עם תשואות גבוהות

מושגים לאזרחות מיודעת.המדד לפעילות המשק / צילום: Shutterstock

לבנק ישראל יש מדד חדש שהוא בוחן לפני החלטת ריבית. כך זה עובד

בנק ישראל פרסם לאחרונה מדד חודשי חדש לפעילות המשק ● איך הוא בנוי, ומי אמור להיות מושפע ממנו? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

המאבק על וורנר ברדרס עולה שלב / צילום: Shutterstock

המיליארדר מול נטפליקס: המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך

בעוד פרמאונט מעלה את רמת הוודאות סביב הצעתה באמצעות ערבות אישית של לארי אליסון בהיקף של 40.4 מיליארד דולר ● במקביל, נטפליקס מחזקת את חבילת המימון וממשיכה להיתפס כהצעה הבטוחה יותר בעיני הנהלת וורנר

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

המניות שעלו ב־65%, והבכיר באנליסט ש"לא רואה משהו יותר אטרקטיבי מהן"

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך שמבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● וממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א לחברות הציבוריות: כך תוכלו לממש את הפוטנציאל של מסחר בשישי

לקראת המעבר לימי מסחר גלובליים בתחילת ינואר, הבורסה בת"א פנתה למנכ"לי החברות הציבוריות במטרה לנצל את השינוי ולהגדיל את חשיפתן למשקיעים זרים ● בין ההמלצות: לחזק פעילות באנגלית, להעמיק קשרי משקיעים בינלאומיים וליישר קו עם סטנדרט הדיווח המקובל בעולם

נאוויטס פטרוליום / צילום: נאוויטס פטרוליום

עם הנפט ממפרץ מקסיקו גם המזומנים יזרמו? רגע האמת של נאוויטס מגיע

לאחר שסיפקה למשקיעים תשואה פנומנלית של יותר מ-1,500% מאז ההנפקה, שותפות האנרגיה בראשות גדעון תדמור משאירה מאחור את שלב פיתוח המאגרים עתיר המזומנים, ונכנסת להפקה מאסיבית ויצירת תזרים חופשי ● האם מחירי הנפט מותירים למניה עוד אפסייד? ● מדור חדש

סניף של מסעדת ''נונו מימי'' / צילום: ליאור ממון

בדרך להנפקה? שתי קבוצות מסעדות מושכות את המוסדיים, למרות הסיכונים בענף

למרות הסיכונים המיוחסים לעסקי המסעדנות, השקעות שביצעו מוסדיים ובעלי הון ברשתות "נונו מימי" ו"קיסו" מעידות על עניין גובר בתחום ● גורם בשוק: "הכול זה ניהול, וכשיש הנהלה איכותית, הביזנס דופק כמו שצריך, והתוצאות יפות" ● וגם: איזה רווח נדרש כדי להנפיק?

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

מענק של עד 20 אלף שקל: תוכנית הפרישה מרצון של i24NEWS נחשפת

בהנהלת i24NEWS מציעים תוכנית פרישה מרצון לעובדים ● עובדים בעלי ותק של בין ארבעה חודשים לשנה, יקבלו 10 אלף שקל אם יחליטו לפרוש; עובדים בעלי ותק של מעל לשנתיים, יקבלו 20 אלף שקל ● בוועד העובדים ציינו כי "למרות שמדובר בפעולה מאוד לא טבעית בעבורנו, אנו מציעים לכם לשקול בחיוב אופציה להיעתר להצעת ההנהלה"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

המהלך של רשות ני"ע שירחיב את האכיפה למנהלים בחברות פרטיות

ועדת האכיפה המינהלית הטילה עיצומים של כמיליון שקל על חברה פרטית לקנאביס רפואי בשל טעויות בדוחות ● בהחלטתה קבעה הוועדה כי לראשונה סמנכ"ל הכספים ורואה החשבון המבקר נושאים באחריות לכשל ● ההחלטה עשויה להשפיע על לפחות 10% מהחברות בבורסה

מספר עובדי ההייטק בישראל במגמת ירידה / צילום: Shutterstock

הנתון החריג שמראה: מספר העובדים בהייטק הישראלי במגמת ירידה

נתונים חדשים מציגים עלייה בשכר הממוצע בענף הייטק הישראלי ● אלא שמאחורי המספרים מסתתר סיפור מורכב יותר: החל מהתכווצות במצבת כוח האדם, דרך קיפאון בקידומים ועד עלייה במשרות הפנויות ● האם המגמה צפויה להמשיך לתוך 2026?

טעינת רכב חשמלי / צילום: Shutterstock

מי ימצמץ ראשון? המאבק על מס הקנייה שעלול לעלות ביוקר לבעלי הרכב הצמוד

המחלוקת בנוגע למס הקנייה על רכב חשמלי ושווי השימוש נמשכת ● ועדת הכספים והאוצר מתבצרים בעמדתם, מה שעלול להביא לכך שלמעלה מ-150 אלף עובדים ישלמו החל מינואר 500-1,500 שקל יותר על שווי השימוש החודשי

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה "כעיר גדולה"

לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

המכס האמריקאי על ישראל יישאר 15%: "זה האפס החדש"

גובה המכס הכללי שיוטל על סחורות מישראל לא ישתנה לעומת השלב הקודם של תוכנית המכסים האמריקאית ● החידוש בהכרזה צפוי להיות בהחרגות ובהקלות שיינתנו למוצרים מענפים מסוימים - כגון תעשיות ביטחוניות ויהלומים ● בכירה במשרד הכלכלה: "ישראל כבר הלכה כברת דרך גדולה לכיוון האמריקאים; מקווה שנצליח להשיג הקלות נוספות"

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

כרבע ממפרסמי המודעות באתר יד2 מורידים את המחיר

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב

"שונא היהודים הנתעב ביותר של 2025": הזוכה בתואר אנטישמי השנה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: המדינה הערבית שהפכה לשותפה של ישראל בתעשייה הצבאית, איראן מגיבה לאיומים של ישראל בתקיפה נוספת, בניו יורק טיימס מסקרים את המלחמה על קרקעות פלסטיניים באיו"ש, וטאקר קרלסון "זכה" בפרס אנטישמי השנה ● כותרות העיתונים בעולם

איל אפרת / צילום: אורן דאי

לאומי מקים מרכז AI ומקדם את ראש החטיבה הטכנולוגיות איל אפרת לתפקיד מפתח

איל אפרת, המכהן כסמנכ"ל בכיר וראש חטיבת הטכנולוגיות של בנק לאומי, ימונה לראש החטיבה הבנקאית של הבנק ויחליף את אייל בן-חיים ● הבנק הודיע היום על סדרה של מינויי בכירים נוספים הנוגעים למשרות בתחומי הטכנולוגיה וה-AI