גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרמה בבריטניה: שורת התפטרויות בממשלה מאיימת על הסכם הברקזיט ומטלטלת את השווקים

רק אמש הצליחה ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי לאשר הסכם ברקזיט המשמר ברובו את המצב הקיים מול האיחוד מבחינת סחר ומסים ● היום התפטרו במחאה שרים בכירים בממשלתה - ועתידה הפוליטי נמצא בסכנה ● הליש"ט משלימה נפילה של 5.2% מתחילת השנה ● סקטור הבנקאות באירופה נסחר תחת לחץ, מניית הבנק הסקוטי RBS צונחת ב-7%

מפגין נגד ברקזיט בצעדה היום בלונדון / צילום: רויטרס
מפגין נגד ברקזיט בצעדה היום בלונדון / צילום: רויטרס

"קבינט מפולג, מפלגה מפוצלת וציבור חצוי", כך הגדיר הבוקר (ה') ה"גרדיאן" הבריטי את מצב העניינים בממלכה המאוחדת, אחרי שממשלת בריטניה אישרה אמש - בתום ישיבה רוויית צעקות ועימותים שנמשכה חמש שעות - הסכם המסדיר את תהליך הפרישה הבריטית מהאיחוד האירופי (ברקזיט).

לרגע היה נראה אתמול, שכמו לוליינית על חבל דק המיטלטל בין שני צדי תעלת לה-מאנש, מצליחה ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי לצעוד צעד משמעותי בדרך הארוכה לעבר הברקזיט - למרות דרישות סותרות מכל הכיוונים. שער הפאונד זינק, האירופאים בירכו ונציגי חברות ציינו כי העיקר הוא להימנע ממצב שבו פרישת בריטניה מתקיימת באווירת חוסר ודאות, ללא הסכם הקובע כיצד יתנהל התהליך אחרי מועד הפרישה ההולך ומתקרב - 29 במארס 2019.

אבל היום בצהריים התברר עד כמה רעוע היה הצעד, ועד כמה עתידה הפוליטי של מיי נמצא כעת בסכנה. השר האחראי על הברקזיט, דומיניק ראב, הודיע במפתיע על התפטרותו במחאה על אישור ההסכם, ופירסם מכתב פומבי לראשת הממשלה. "מעולם לא נטלה על עצמה מדינה דמוקרטית התחייבויות כאלה", כתב ראב במחאה על הוויתורים של מיי לבריסל שנקבעו בהסכם. שעה אחריו הודיעה גם השרה לענייני עבודה ופנסיה, אסתר מקוויי, כי היא מתפטרת מתפקידה. עד לשעות הצהריים, ירד שער הפאונד מול הדולר ב-1.8%, הירידה החזקה ביותר בשנה האחרונה.

המטרה העליונה של מיי בהסכם שאושר אתמול היתה למנוע חוסר ודאות לגבי מסים, מכסים וסחר, מצב שכבר גבה מחיר מהכלכלה הבריטית, שחוותה האטה וגל נטישה של חברות אירופיות. לגבי מיי כבר לא מדובר בשאלה של "ברקזיט רך" או "ברקזיט קשה" - ההסכם דוחה את ההכרעה בשורת סוגיות הקשורות לריבונות בריטית לתקופת הסתגלות של קרוב לשנתיים - אלא אם התהליך כולו יהיה מוסדר ומעוגן. לשיטתה, השאלה היא אם יהיו התחייבויות ולוחות זמנים מוסכמים מול האיחוד האירופי גם אחרי מארס 2019, או שיהיה מדובר ב"נסיגה חד-צדדית", מבולגנת והרסנית מבחינה כלכלית.

הסכם הברקזיט בסכנה: האתגר המסובך של תרזה מיי - איזון בין כל הדרישות הסותרות

יכובדו "תנאי מינימום" של האיחוד 

בשבועות האחרונים, סוגייה זו כולה התנקזה לשאלה מה ייתרחש בצפון אירלנד אחרי מועד הפרישה. מיי נאבקה לאזן בין דרישות חברי מפלגתה השמרנית לעצמאות בריטית מוחלטת אחרי ה"ברקזיט" לבין הצורך להימנע מבדיקות גבול בתוך האי האירי, שעלולות לערער מחדש את המצב בו אחרי שנים של שלום. בעוד נושאים אחרים כבר הוסדרו - בריטניה מתחייבת בהסכם כי זכויותיהם של אזרחי מדינות האיחוד האירופי הגרים בבריטניה יישמרו גם אחרי הפרישה וכן מתחייבת לשלם לאיחוד "מס יציאה" עצום על פרויקטים שהתחייבה אליהם - סוגיית הגבול באירלנד נותרה שנויה במחלוקת.

הפתרון שמצאה מיי, ונכלל בהסכם שאושר אתמול, הוא שבריטניה תתחייב במידת הצורך לכבד "תנאי מינימום" של האיחוד האירופי בתחום החקלאות, העבודה ואיכות הסביבה, ובתמורה האיחוד לא ידרוש בקרה בגבול בין צפון אירלנד לבין חברת האיחוד אירלנד, או בין צפון אירלנד לאי הבריטי. הדבר נועד למנוע מבריטניה להשתמש בחומרי הדברה האסורים על ידי האיחוד, למשל, או להוריד סטנדרטי ייצור מבחינת פליטת גזי חממה במפעלי רכב שיתחרו עם תעשיית הרכב האירופית.

לפי ההסכם שאושר אתמול, זהו פתרון שיכובד כל עוד לא יוסדר הסכם סחר חופשי מקיף בין בריטניה לאיחוד. משמעותו היא שימור המצב הקיים עד שיגובש הסכם כזה. כלי התקשורת באירופה ציינו היום כי משא ומתן על הסכם סחר חופשי עם קנדה נמשך תשע שנים, וכי המשא ומתן עם האיחוד יהיה אף מורכב יותר.

על רקע זה, ספג ההסכם ביקורת קטלנית מתוך המפלגה השמרנית הבוקר, במחנה שאותו מוביל שר החוץ לשעבר בוריס ג'ונסון, שהתפטר לפני כשלושה חודשים במחאה על הגישה של מיי לברקזיט. "מדובר בהסכם גרוע", אמר אחד מחברי המחנה, שמונה עשרות חברי פרלמנט שמרנים מתוך מפלגתה של מיי. אל מחנה זה הצטרפו הבוקר, כאמור, גם שני שרים בכירים בממשלתה של מיי ושני תתי שרים.

"מס יציאה" של עשרות מיליארדים

בינתיים מנסים באיחוד האירופי להתקדם עם אישור ההסכם. נשיא האיחוד האירופי, דונלד טוסק, הודיע היום כי יכנס פסגה של ראשי 27 המדינות הנותרות באיחוד, שתתקיים ב-25 בנובמבר בבריסל ובה הם אמורים לחתום על ההסכם ולהעביר אותו לאישור הפרלמנט האירופי. האיחוד האירופי ליווה את תהליך המשא ומתן וצפוי לאשר אותו ללא כל בעיות, לאחר שתנאיו התקבלו.

למגעים בין בריסל ללונדון יש השלכות גם ברמת האיחוד. הקושי בתהליך אינו נובע רק ממחלוקות פנימיות בתוך המפלגה השמרנית הבריטית, אלא גם מתוך כוונה ברורה של האיחוד האירופי להציג לחברות בו עד כמה תהליך ההיפרדות הוא קשה, על סף הבלתי-הפיך - ומה תג המחיר הנלווה אליו. האיחוד האירופי הציג לבריטניה "מס יציאה" - תשלומים של 50 מיליארד דולר על פרויקטים שעליהם בריטניה התחייבה עוד במהלך חברותה באיחוד. המסר אמור להיקלט היטב ברומא ובאתונה, שמאיימות לעתים לפרוש מהאיחוד. הצרות של מיי יכולות להיות הצרות שלכם, מבהיר האיחוד.

כעת, המשוכה הגבוהה בדרכו של הסכם הברקזיט היא אישור בפרלמנט הבריטי. נכון לעכשיו, מסתמן כי אין למיי רוב התומך בו. בנוסף להתנגדות מתוך המפלגה השמרנית, האופוזיציה משמאל הבטיחה בעבר להצביע נגד ההסכם מתוך כוונה להביא להפלת הממשלה ואולי אף למשאל-עם נוסף על היפרדות בריטניה מהאיחוד. אפילו חברי הפרלמנט ממפלגת DUP, המייצגת את צפון אירלנד, שבהם תלויה ממשלת המיעוט של מיי, אינם בטוחים אם יתמכו בהסכם, למרות הפשרה לכיוונם שביצעה מיי. כרגע מיי רחוקה מהתמיכה של 320 חברי פרלמנט, לה היא זקוקה.

אבל אחרי גל ההתפטרויות הבוקר, והביקורת הציבורית החריפה שנמתחה על ההסכם שאושר, למיי יש בעיות פוליטיות חריפות יותר - עתידה הפוליטי נמצא בסכנה מיידית. לפי הדיווחים בבריטניה, חברי פרלמנט שמרנים ממפלגתה יוזמים הצבעת אי-אמון בה בקרוב. האופוזיציה הודיעה כי תתמוך בבחירות חדשות. מיי עצמה יצאה בעיניים טרוטות אמש אחרי ישיבת הממשלה, לבדה, ואמרה בפשטות את מה שהפך לכותרת בכמה מהעיתונים הבריטיים הבוקר: "עוד צפויים לנו ימים קשים".

במסיבת עיתונאים שכינסה הערב הגנה מיי על ההסכם שאושר אתמול בקבינט של הממשלה הבריטית, והבטיחה להמשיך בתפקידה ו"להשיג בעבור העם הבריטי את העסקה הטובה ביותר, שמכבדת את החלטתם להיפרד מהאיחוד האירופי". "הגישה שלי תמיד היתה לשים את האינטרס הלאומי קודם. לא האינטרס המפלגתי או האישי שלי" אמרה מיי, שניצבת כעת בפני מרד בתוך מפלגתה והצבעת אי-אמון פוטנציאלית, "האם אתם שואלים אם אני אמשיך זאת עד להשגת המטרה? התשובה היא כן".

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בפתיחת המסחר בוול סטריט; טסלה מזנקת ביותר מ-10%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

המלחמה בעזה / צילום: דובר צה''ל

בריטניה: "ההצעה המצרית כוללת שחרור אלפי אסירים פלסטינים ו-40 יום הפוגה"

דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • שר החוץ של האיחוד האירופי: "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף מאי" • עדכונים בולטים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"