גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעל השליטה בברוקלנד למחזיקי האג"ח: "אנחנו עובדים על פתרונות, אבל כרגע אין"

(עדכון) באסיפת מחזיקי האג"ח שנערכת כעת בתל אביב מסביר בעל השליטה, בועז גלעד: "הדבר המשמעותי ביותר שקרה קשור לאתרי הבנייה; יש התייקרות גורפת של מחירי הבנייה בניו יורק עקב התארכות האישורים מצד העירייה" ● לדבריו, גם אצל הקבלנים יש לחץ אשראי, בעוד הבנקים סוגרים קווי אשראי ● גלעד מזהיר מפני מה שידוע לכל: "יש חשש לתשלום החוב בדצמבר 2019"

בועז גלעד /צילום: אתר החברה
בועז גלעד /צילום: אתר החברה

איגרות החוב של חברת הנדל"ן ברוקלנד אפריל המשיכו ליפול גם היום, ולא בכדי. שיחת הוועידה, שניהלו מחזיקי האג"ח ביום חמישי עם מנהלי החברה במסגרת אסיפת התייעצות שכונסה לשם כך, הותירה אצל המחזיקים תחושה של היעדר ודאות ודאגה גוברת בנוגע למצב החברה ולאופן בו היא מנוהלת (מחיר השוק של האג"ח משקף תספורת של קרוב ל-60% על החוב).

בתום שיחת הוועידה ניתן לומר בזהירות כי גם למנהלי ברוקלנד, החייבת כ-150 מיליון שקל למחזיקי האג"ח שלה, אין לפי שעה ידיעה ברורה כיצד ניתן לחלץ את העגלה  מהבוץ. יש רעיונות ויש מחשבות, אבל תוכנית סדורה וביטחון בהצלחתה לא נשמעו באסיפה. עם חוסר הוודאות הזה, נדרשים כעת מחזיקי האג"ח של החברה לקבל את החלטותיהם.

האסיפה התכנסה ב-16:00 במגדלי הארבעה החדשים בת"א, בחדר הישיבות של משרד עורכי הדין שמעונוב ושות', המייצג את ברוקלנד בישראל. כמה עשרות מנהלי השקעות, משקיעים פרטיים, עורכי דין וכדומה, הצטופפו בחדר הישיבות כדי לשמוע ההסברים למצב העסקי הקשה שנוצר בחברה מפי בועז גלעד, הבעלים, היו"ר והנשיא של ברוקלנד. אלא שגלעד בחר שלא להגיע לישראל, ואת האסיפה ניהל באמצעות הטלפון, כשלצדו נועה מתתיהו פורן, סמנכ"לית הכספים של החברה.

"לא הגעתי לישראל כי המצב שלנו לא מאפשר זאת. אנחנו צריכים להיות בניו יורק כדי לטפל במצב החברה", פתח גלעד את האסיפה. הוא סיפר כי כיזמית בתחום הבנייה למגורים ברובע ברוקלין החברה עוסקת בקניית קרקעות, בנייה ומכירת דירות, במסגרת בפרויקטים קטנים ובינוניים. גלעד הוסיף כי לברוקלנד יש כעת 22 פרויקטים יזמיים בשלבי פיתוח והדגיש את הניסיון הרב של החברה. "אנחנו עושים את זה הרבה זמן בניו יורק ומבינים את השוק", אמר לנוכחים.

אלא שמכאן והלאה התקשה גלעד להסביר, כיצד הידרדרה ברוקלנד למצוקה תזרימית בתוך שבועות בודדים. מצוקה כה חמורה, שהשביתה לה את כל הפרויקטים בתוך כמה שבועות ושגרמה לה לבקש כבר כעת הסדר חוב - למרות שתשלום הקרן המהותי הבא שלה אמור להתבצע רק בדצמבר 2019. יותר מכך, מצוקה כה חמורה, שלטענת חלק ממחזיקי האג"ח אף הביאה את החברה בראשות גלעד לעשות שימוש בכרית מזומנים שהייתה משועבדת לטובתם.

גלעד, כפי שכבר נכתב ב"גלובס" בשבוע האחרון, הגיע לישראל לפגישות עם גופים מוסדיים בסוף ספטמבר ותחילת אוקטובר. באותן פגישות, כך דיווחו חלק ממי שנפגש עמם, הוא נשמע אופטימי למדי ואף חזר על הערכות החברה, לפיהן עד סוף 2018 היא תצליחו למסור עוד 133 דירות לדיירים, ולזכות בעודפים שישתחררו לטובתה מפרויקטים אלו.

אלא שכבר בשבוע שעבר התברר, כאמור, כי משהו רע קרה לחברה. מתוך 133 דירות נמסרה רק דירה אחת, והחברה נקלעה למצוקת מזומנים כה חריפה, שהפסיקה לשלם ריבית לבנקים המממנים. כדור השלג הוביל את החברה להפסיק לשלם לקבלנים ואלו מצדם נטשו את אתרי הבניה והשאירו אותם שוממים.

"הדבר המשמעותי שקרה הוא באתרי הבניה"

"יש התפתחות רעה מאוד במצב החברה ומתוך רצון הודענו במידי על המצב", ניסה גלעד להסביר. "כינסנו את הדירקטוריון כי יש לנו חשש לגבי יכולת החברה לשלם בדצמבר 2019. ולמרות שיש יותר משנה החלטנו לבוא ולהגיד שיש סיכון".

כשנשאל מה הביא את החברה למצב הזה, אמר גלעד כי "כבר בדוחות יוני דיווחנו על האטה במכירת הדירות ויש לנו נכסים שהם כמעט גמורים, אבל זה מתסכל שעדיין לא הושלמו ולכן החברה בבעיה תזרימית. הדבר המשמעותי ביותר שקרה הוא באתרי הבניה".

"החברה חיה מקרן רווחים, דמי ניהול ושחרור כספים מהבנקים עם התקדמות הפרויקטים. מה שקרה זה שיש התייקרות גורפת של מחירי הבניה בניו יורק עקב התארכות האישורים מצד העירייה. אז העיכובים מגדילים עלויות בנייה ומימון ושוחקים את רווחי הפרויקטים".

"הכוונה הייתה שהקבלנים יתנו לנו קו אשראי זמני להשלמת חמישה פרויקטים שנמצאים לקראת סיום. אבל גם אצל הקבלנים יש לחץ אשראי כי הבנקים סוגרים קווי אשראי, ואז במקום להביא 30 איש לאתר הבנייה, הקבלן מביא רק שלושה וככה נתקעת הבנייה. שם אנחנו עומדים וזה הבור שנפער מתחתינו".

"אז מסרנו רק דירה אחת מתוך 133 דירות, כי שישה בניינים נמצאים במצב של  90%-95% השלמה אבל לא ניתן למסור את הפרויקטים כי העבודות לא הושלמו. ככה שכרגע נכשלנו במסירות הנכסים בזמן וזה הוביל אותנו למשבר התזרימי המאוד קשה והמאוד מתסכל".

"אנחנו עובדים על הרבה פתרונות, אבל כרגע אין. הולכים להרבה גורמים לקבל מימון, למשל לבנקים המממנים של הפרויקטים כדי שיגדילו מימון ויאפשרו את השלמת הפרויקטים. עד עכשיו פחדנו לעשות זאת כי זה היה מעלה את המינוף ומוריד לנו את דירוג האשראי, אבל עכשיו זה כבר לא משנה כי הדירוג ירד".

"בנוסף, מחפשים להביא משקיעים שיזרימו הון ברמת הפרויקטים, או להחליף את הבנקים המממנים באחרים. יש סכנה שהבנקים ימכרו את ההלוואות ואז ניתקל במלווים שאנחנו לא מכירים. זה מצב החברה ואני מקווה שיעבוד ביחד ונדע לצאת מהמצב", הוסיף גלעד.

השאלות ללא מענה, המשקיעים חושבים על התביעות

מנקודה זו החלו מחזיקי האג"ח להקשות על גלעד ועל סמנכ"לית הכספים שלו בשאלות. בתשובה לשאלה איזה סכום יידרש להשלמת אותם שישה פרויקטים אמרה סמנכ"לית הכספים כי "כרגע קשה לדבר על מספרים כי הפרויקטים עובדים והקבלנים לא מגיעים לעבודה. אז אנחנו לא יודעים אילו עלויות נוספות יהיו לנו, כשגם להחזיר קבלן לעבודה עולה כסף".

גלעד מצדו הוסיף, כי "כרגע הפרויקטים לא עובדים ורק לאחר שהקבלנים יחזרו לעבוד נדע בדיוק את העלויות של הפרויקטים ונדע לעשות את החישובים". הוא הוסיף כי "כרגע עצרנו ולא נעשה כלום עד שנדבר עם הנציגים של מחזיקי האג"ח".

בהמשך תהו מחזיקי האג"ח מדוע מעמידה ברוקלנד רק נכס מניב אחד למכירה מיידית מתוך הארבעה שברשותה. בתגובה הסביר גלעד כי בניו יורק כולם מחפשים עכשיו נכסים בהנחה ומכירת חיסול תעשה בתנאים לא מיטביים. "הכול למכירה אבל רק במחיר הנכון", הוא הדגיש.

גלעד גם הדגיש כי "לא לקחתי דיבידנדים ואפילו הזרמתי כסף לחברה כדי לשלם משכורות". אלא שכאשר נשאל האם יסכים להזרים בעצמו את ההון הדרוש להשלמת הפרויקטים, אמר "אני לא יודע" ואפילו לא ידע להשיב לאיזה סכום זקוקה החברה. "אני לא רוצה להגיד סתם, אנחנו בודקים את זה", השיב לשואלים.

מחזיקי האג"ח גם תהו לאן נעלמו יותר מ-5 מיליון דולר מקופת המזומנים של החברה הבת A2, שמניותיה משועבדות לטובת מחזיקי אג"ח ב', אולם לא קיבלו על כך תשובה מספקת. הם מצדם יידרשו להתמודד עכשיו עם השאלה האם להיענות לבקשת הסדר החוב של גלעד או לפעול להשתלטות על נכסיה של ברוקלנד.

באסיפה ניסה גלעד להתריע כי ניסיון לתפיסת הנכסים עלול להסתיים בנפילתם לידי הבנקים הממונים. אלא שלפחות אצל חלק המשקיעים כבר נלקחות בחשבון התמורות שעשויות להתקבל מהגשת תביעות נגד ברוקלנד וגלעד, ונגד שאר נושאי המשרה בחברה ויועציה.

לטענת אותם משקיעים, החברה עשתה שימוש ללא אישור בכספים המשועבדים למחזיקי האג"ח. כך, שמתביעות שיוגשו בגין מעשים אלו יגיע לדבריהם הריקברי העיקרי למחזיקים.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט