גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין פרשת מידע הפנים באל על לקרטל הנסיעות לפולין: ריבוי הכובעים שסיבך את פיני גינזבורג

הוא בעל מניות ודירקטור באל על, בעלים של סוכנות נסיעות ומייצג בארץ חברות תעופה שונות ● כעת פיני גינזבורג הוא גם החשוד המרכזי בפרשת שימוש במידע פנים באל על ● האם ריבוי הכובעים סיבך את האיש החזק של עולם התעופה והתיירות?

פיני גינזבורג / איור: גיל ג'יבלי
פיני גינזבורג / איור: גיל ג'יבלי

מיהו פיני (פנחס) גינזבורג, דירקטור והמחזיק ב-8% ממניות אל-על החשוד בביצוע עבירות של שימוש במידע פנים? איש עסקים חד אבל ישר ונעים הליכות או מנהל אופורטוניסט שיודע לנצל את הקשרים והידע שלו בענף עד כדי חשד לעבירות פליליות?

בשבוע שעבר דיווחה אל על על חקירה של רשות ניירות ערך ביחס לחברה. בהמשך התברר כי במוקד החקירה עומדת עסקה מיולי 2017 שבמסגרתה מכר גינזבורג 2% ממניות אל על בסכום של כ-34 מיליון שקל מחוץ לבורסה (לאחר המכירה נותר עם כ-8% מניות של אל-על).

חודש אחרי המכירה, פרסמה אל על דוח רבעוני שלילי והמנייה צללה. לטענת הרשות גינזבורג ניצל מידע פנים כדי להיפטר בזמן מהמניות, לטענת באי כוחו, יש לגינצבורג הסבר לגיטימי לעיתוי המכירה שאינו קשור למידע פנים.

ריבוי הכובעים

בחזרה לגינזבורג עצמו ולריבוי הכובעים שלו בתחום התעופה והתיירות. גינזבורג (61) נכנס לעולם התיירות בעקבות אביו ישראל, עיתונאי עבר שרכש בתחילת שנות ה-60 את סוכנות הנסיעות י. הלל (הלל טורס) מרחוב בן יהודה בתל אביב. גינזבורג מגיע מבית דתי ואת הסוכנות ניתב אביו כבר בהתחלה לפעילות בקרב פלח שוק נחשק בתחום - הנוסעים החרדים והדתיים. סוכנות הנסיעות שנמצאת עדיין בבעלותו היא הכובע הראשון שהוא מחזיק בענף.

הכובע השני הוא כאמור האחזקה באל על. בכובע השלישי הוא מחזיק באמצעות חברת תלפיות שדרכה הוא משמש כנציג של חברות תעופה זרות בישראל (GSA). בין היתר של חברת התעופה התאילנדית תאי איירווייז שלא מבצעת טיסות לישראל אולם מחזיקה מזה שנים בהסכם קוד שייר עם אל על. לפי ההסכם, שתי החברות רשאיות למכור מקומות על טיסה שמבצעת החברה האחרת, כך שבמקרה הזה רשאית תאי למכור מקומות על טיסות של אל על לבנגקוק. (נזכיר כי עד לאחרונה ובמשך שנים ארוכות, נהנתה אל על מהבלעדיות בקו תל -אביב בנגקוק אולם בקיץ האחרון נכנסה לתחרות הזו ארקיע).

חברה אחרת שמייצג גינזבורג בישראל דרך חברת תלפיות היא אוזבקיסטן איירווייז. במקביל, גינזבורג משמש גם חבר הנהלת באיירתור, סיטונאית תיירות שנמצאת בבעלות סוכני הנסיעות בישראל ואל על והעוסקת בתיירות נכנסת ויוצאת לבודדים ולקבוצות.

בענף התעופה יש הטוענים כי ריבוי הכובעים הזה בעייתי. לפי הטענה הזו מעצם העובדה שגינזבורג הוא בעל מניות וחבר דירקטוריון באל על הוא חשוף למדיניות פנימית כולל תמחור ותכנוני לו"ז, והדבר מהווה ניגוד עניינים בהיותו במקביל נציג של חברת תעופה זרה. בכך, כך נטען, הוא יכול למשל להשפיע על המחיר שבו תימכר הטיסה על ידי שתי החברות.

"גם באל על לא אהבו את זה" אומר גורם בענף התעופה. "גם עצם העובדה שסוכן נסיעות פותח נציגות של חברות תעופה זרות בישראל היא בעייתית ותמוהה ואני יודע שבאל על ניסו למדר אותו מחלק מעיסוקיו בתוך משרדי החברה לאורך השנים. היו לו מחלוקות עם מנכ"לים קודמים וגם עם משפחת בורוביץ' (בעלת חברת כנפיים המחזירה ב-35% ממניות אל על, מר"ח) הוא חשוף להרבה מידע שיכול לשמש אותו, והוא בהחלט מנצל את המידע הזה לעיסוקיו שמחוץ לאל על".

ההסתבכות בקרטל המשלחות לפולין

את הונו ההתחלתי צבר גינזבורג דרך סוכנות הנסיעות הלל. "הם הוציאו קבוצות לארה"ב ולאחר מכן נכנסו חזק לנסיעות לאומן. הם הוציאו עשרות אלפי נוסעים לאומן. הם התעשרו מזה מאוד. אחרי כן הם נכנסו לתחום של הוצאת משלחות לפולין".

כאן אנחנו כבר מגיעים להסתבכות הקודמת של גינזבורג במה שמכונה קרטל המשלחות לפולין.

ביולי האחרון הגישו הפרקליטות ורשות ההגבלים העסקיים כתב אישום נגד ארבע חברות העוסקות בארגון המסעות לפולין ונגד 8 מנהלים בהן על עבירות של הסדרים כובלים (קרטל), מרמה ושוחד - אחד הנאשמים הוא גינזבורג (מתוקף היותו בעלי הלל טורס) יחד עם בכירים אחרים בענף. לפי כתב האישום המעורבים סיכמו ביניהם שלא להתחרות על בתי הספר והמשלחות תוך תיאום הצעות המחיר שהוגשו לגורמים המוציאים משלחות לפולין, בהם רשות בתי הסוהר, יד ושם ועוד.

כשעלה שמו של גינזבורג בהקשר הזה היו מי שהופתעו בשעה שגורמים אחרים בענף גם היום אומרים "לא ברור למה חיכו עם זה כל כך הרבה שנים. כולם ידעו מה מתרחש. גם אני עצמי", אומר סוכן נסיעות אחר "כשהבן שלי נסע לפולין עם משלחת מבית הספר נדהמתי מהמחיר שדרשו מההורים - וזה היה לפני הרבה שנים. שילמתי והיה ברור לי שאין שום סיכוי שהמחיר הזה ריאלי. ולא רק לי. לקח הרבה זמן עד שהרשות להגבלים עסקיים החליטה לעסוק בסיפור הזה".

מצד שני יש מי שטוען שכל העיסוק במסעות לפולין צמח מתוך ציונות וערכיות של גינזבורג האב ואין כל מוטיב של תמחור יתר. "כל האשמה אחרת היא לא נכונה", אומר גורם אחר. "זו משפחה ציונית וערכית ותנועה שראתה ערך עליון במסעות הללו".

"הסיפור של פולין הסב לו נזק נפשי מאוד גדול", אומר סוכן ותיק אחר. "פיני הוא ממש לא איש רע אלא הוא איש שיודע להרוויח כסף ולעשות עסקים. בהכשרתו הוא רואה חשבון והיא איש עסקים חריף וחכם, ובטח שאינו פועל ממניעים של רוע".

בנושא אחד אין מחלוקת

ומה באשר למוטיבציה להשקעה באל אל?

כשאל-על הופרטה, ב-2003, משפחת גינזבורג רכשה מניות. לאורך השנים השקיעו בחברה עשרות מיליוני שקלים. "ההשקעה היתה משהו רגשי מאוד. כל מי שמעורב באל-על עושה את זה על בסיס רגשי. ברוב התקופה ההיא אף אחד לא רצה להיכנס לאל-על חוץ מהם ומחברת כנפיים (של האחים בורוביץ'). היית צריך להבין את העסק ולאהוב את הענף. צריך להיות משוגע לדבר ומאוהב בחברה", כך הסביר גורם בענף בכתבת תחקיר שפורסמה ב-2016 במגזין G על ידי הכתבת הדס מגן. ב-2010 הצטרף גינזבורג לדירקטוריון של אל-על ומאז השפעתו הלכה וגדלה כשבין היתר הוטל עליו לנהל מו"מ מטעם ההנהלה מול ועד העובדים וועד הטייסים. גם על זה היו מי שהרימו גבות.

ריבוי הכובעים והעיסוקים של גינזבורג מעלה בקרב גורמים שונים בענף טענות. "זה מתחיל בזה שהוא בעלים של חברת תעופה ומייצג חברת אחרות ובמקביל הוא בכלל סוכן נסיעות. זה כר פוריה להתנהלות בעייתית. הוא ממזר גדול, אופורטוניסט שדואג לעצמו כשהוא לא בוחל בשום אמצעי". גורם אחר לא רואה בכך בעייתיות :"אם הוא יודע להפריד ולחלק את העבודה איפה פה הבעיה? הוא איש מאוד מקושר וזה פועל לטובתו ולטובת הענף. אני מכיר אותו היטב מאיירתור, הוא מקצוען".

כך או כך, על ההבנה שלו בענף התעופה והתיירות אין עוררין. "ברור שהוא בקיא. הוא חולש על כל זווית אפשרית בענף ומנצל את הידע שלו לטובתו", אומר גורם בענף. גורם אחר רואה בגינזבורג אדם אחר לגמרי "הוא בן אדם מקסים. איש יוצא דופן, צנוע וחכם. לא איש ריב ומדון. אנחנו מכירים מזה 30 שנה. אני יודע שיש כאלה שאומרים שהוא דורסן אבל זה נובע מהיותו איש עסקים חד וחכם שפועל לפי השכל הישר מבלי לפגוע באיש. אנשים לא יודעים לפרגן לאנשים שיודעים להרוויח כסף".

כך או כך, גינזבורג יאלץ להתמודד בחודשים הקרובים עם האישומים בתיק מידע הפנים ובתיק קרטל הנסיעות לפולין. האם יצליח להיחלץ? ימים יגידו.

באי כוחו של גינזבורג, עוה"ד גיורא אדרת ואורן אדרת, מסרו כי לגינזבורג הסברים לגיטימיים אשר מניחים את הדעת, למועד ביצוע עסקת המכירה.

חזקת החפות: פיני גינזבורג הינו חשוד בלבד בפרשת מידע הפנים באל על ובפרשת קרטל הנסיעות לפולין, הוא לא הורשע בכל עבירה ועל כן הוא זכאי ליהנות מחזקת החפות.

עוד כתבות

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת באירופה; בוול סטריט לא התקיים מסחר בשל יום חג

הדאקס ירד בכ-0.4% ● הצמיחה הנמוכה של כלכלת יפן מגבירה את הסבירות שראש ממשלת יפן תקדם את תוכניותיה להמרצת הכלכלה ● הניקיי עלה ב-0.2%, רוב הבורסות באסיה סגורות לרגל חג ראש השנה ● היום לא התקיים מסחר בוול סטריט, לרגל יום הנשיאים

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

התמחור עדיין לא מגלם את הערך האמיתי של המניה הזו

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

אחרי שהספידו אותה: העיר שהקפיצה את מחירי הדירות

אחרי 8 מדדים רצופים של ירידת מחירי הדירות, הגיעו שני מדדי הרבעון האחרון של 2025, שהפכו את הקערה והצביעו על עליות גדולות שקיזזו כמחצית מהירידות ● את העליות מובילה תל אביב עם 2%, ובמקביל מחוז הדרום רשם עלייה של אחוז

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו שתפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

עם משקיע מפורסם ו-200 עובדים: החברה המסתורית מת"א שכבר שווה יותר מ-2 מיליארד דולר

תחת דיסקרטיות כבדה, סאנפלאוור הצעירה מישראל הפכה לאחד השמות המובילים בזירת משחקי הסושיאל־קזינו, עם מחזור של מאות מיליוני דולרים והשקעה פרטית של גיגי לוי־וייס ● כעת, כשהיא חמושה במערכות AI מתקדמות ושווי שמוערך ביותר מ־2 מיליארד דולר, חברת הגיימינג מסמנת את היעד הבא: שוקי החיזוי ● המהלך עשוי לאלץ את "אימפריית הרפאים" לצאת סוף סוף לאור

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

מושגים לאזרחות מיודעת. מיזוג / צילום: Shutterstock

ערוץ רשת 13 ו־i24news יתמזגו? זה מה שהמדינה צריכה לבחון

הבעלים של ערוץ i24news מתקרב לרכישת ערוץ רשת 13, ויש מי שכבר מעלים אפשרות של מיזוג ● מה ההגדרה של מיזוג, באילו תנאים הוא צריך לעמוד, ומי מפקח על זה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

טראמפ רוצה דולר חלש, ובנק ישראל לא צפוי להתערב / צילום: Shutterstock

כטריליון שקל עדיין חשופים לנפילת המט"ח. מומחים: הגנה מפני תרחישי קיצון גאו-פוליטיים

ניתוח נתוני בנק ישראל חושף כי למרות מגמת ההיחלשות של הדולר, כטריליון שקל מחסכונות הציבור עדיין חשופים לתנודות מט"ח ● בשוק מסבירים שחשיפה מאוזנת עשויה לשמש "כרית הגנה" מפני תרחישי קיצון גאו־פוליטיים שעלולים להפוך את המגמה בשווקים