גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין פרשת מידע הפנים באל על לקרטל הנסיעות לפולין: ריבוי הכובעים שסיבך את פיני גינזבורג

הוא בעל מניות ודירקטור באל על, בעלים של סוכנות נסיעות ומייצג בארץ חברות תעופה שונות ● כעת פיני גינזבורג הוא גם החשוד המרכזי בפרשת שימוש במידע פנים באל על ● האם ריבוי הכובעים סיבך את האיש החזק של עולם התעופה והתיירות?

פיני גינזבורג / איור: גיל ג'יבלי
פיני גינזבורג / איור: גיל ג'יבלי

מיהו פיני (פנחס) גינזבורג, דירקטור והמחזיק ב-8% ממניות אל-על החשוד בביצוע עבירות של שימוש במידע פנים? איש עסקים חד אבל ישר ונעים הליכות או מנהל אופורטוניסט שיודע לנצל את הקשרים והידע שלו בענף עד כדי חשד לעבירות פליליות?

בשבוע שעבר דיווחה אל על על חקירה של רשות ניירות ערך ביחס לחברה. בהמשך התברר כי במוקד החקירה עומדת עסקה מיולי 2017 שבמסגרתה מכר גינזבורג 2% ממניות אל על בסכום של כ-34 מיליון שקל מחוץ לבורסה (לאחר המכירה נותר עם כ-8% מניות של אל-על).

חודש אחרי המכירה, פרסמה אל על דוח רבעוני שלילי והמנייה צללה. לטענת הרשות גינזבורג ניצל מידע פנים כדי להיפטר בזמן מהמניות, לטענת באי כוחו, יש לגינצבורג הסבר לגיטימי לעיתוי המכירה שאינו קשור למידע פנים.

ריבוי הכובעים

בחזרה לגינזבורג עצמו ולריבוי הכובעים שלו בתחום התעופה והתיירות. גינזבורג (61) נכנס לעולם התיירות בעקבות אביו ישראל, עיתונאי עבר שרכש בתחילת שנות ה-60 את סוכנות הנסיעות י. הלל (הלל טורס) מרחוב בן יהודה בתל אביב. גינזבורג מגיע מבית דתי ואת הסוכנות ניתב אביו כבר בהתחלה לפעילות בקרב פלח שוק נחשק בתחום - הנוסעים החרדים והדתיים. סוכנות הנסיעות שנמצאת עדיין בבעלותו היא הכובע הראשון שהוא מחזיק בענף.

הכובע השני הוא כאמור האחזקה באל על. בכובע השלישי הוא מחזיק באמצעות חברת תלפיות שדרכה הוא משמש כנציג של חברות תעופה זרות בישראל (GSA). בין היתר של חברת התעופה התאילנדית תאי איירווייז שלא מבצעת טיסות לישראל אולם מחזיקה מזה שנים בהסכם קוד שייר עם אל על. לפי ההסכם, שתי החברות רשאיות למכור מקומות על טיסה שמבצעת החברה האחרת, כך שבמקרה הזה רשאית תאי למכור מקומות על טיסות של אל על לבנגקוק. (נזכיר כי עד לאחרונה ובמשך שנים ארוכות, נהנתה אל על מהבלעדיות בקו תל -אביב בנגקוק אולם בקיץ האחרון נכנסה לתחרות הזו ארקיע).

חברה אחרת שמייצג גינזבורג בישראל דרך חברת תלפיות היא אוזבקיסטן איירווייז. במקביל, גינזבורג משמש גם חבר הנהלת באיירתור, סיטונאית תיירות שנמצאת בבעלות סוכני הנסיעות בישראל ואל על והעוסקת בתיירות נכנסת ויוצאת לבודדים ולקבוצות.

בענף התעופה יש הטוענים כי ריבוי הכובעים הזה בעייתי. לפי הטענה הזו מעצם העובדה שגינזבורג הוא בעל מניות וחבר דירקטוריון באל על הוא חשוף למדיניות פנימית כולל תמחור ותכנוני לו"ז, והדבר מהווה ניגוד עניינים בהיותו במקביל נציג של חברת תעופה זרה. בכך, כך נטען, הוא יכול למשל להשפיע על המחיר שבו תימכר הטיסה על ידי שתי החברות.

"גם באל על לא אהבו את זה" אומר גורם בענף התעופה. "גם עצם העובדה שסוכן נסיעות פותח נציגות של חברות תעופה זרות בישראל היא בעייתית ותמוהה ואני יודע שבאל על ניסו למדר אותו מחלק מעיסוקיו בתוך משרדי החברה לאורך השנים. היו לו מחלוקות עם מנכ"לים קודמים וגם עם משפחת בורוביץ' (בעלת חברת כנפיים המחזירה ב-35% ממניות אל על, מר"ח) הוא חשוף להרבה מידע שיכול לשמש אותו, והוא בהחלט מנצל את המידע הזה לעיסוקיו שמחוץ לאל על".

ההסתבכות בקרטל המשלחות לפולין

את הונו ההתחלתי צבר גינזבורג דרך סוכנות הנסיעות הלל. "הם הוציאו קבוצות לארה"ב ולאחר מכן נכנסו חזק לנסיעות לאומן. הם הוציאו עשרות אלפי נוסעים לאומן. הם התעשרו מזה מאוד. אחרי כן הם נכנסו לתחום של הוצאת משלחות לפולין".

כאן אנחנו כבר מגיעים להסתבכות הקודמת של גינזבורג במה שמכונה קרטל המשלחות לפולין.

ביולי האחרון הגישו הפרקליטות ורשות ההגבלים העסקיים כתב אישום נגד ארבע חברות העוסקות בארגון המסעות לפולין ונגד 8 מנהלים בהן על עבירות של הסדרים כובלים (קרטל), מרמה ושוחד - אחד הנאשמים הוא גינזבורג (מתוקף היותו בעלי הלל טורס) יחד עם בכירים אחרים בענף. לפי כתב האישום המעורבים סיכמו ביניהם שלא להתחרות על בתי הספר והמשלחות תוך תיאום הצעות המחיר שהוגשו לגורמים המוציאים משלחות לפולין, בהם רשות בתי הסוהר, יד ושם ועוד.

כשעלה שמו של גינזבורג בהקשר הזה היו מי שהופתעו בשעה שגורמים אחרים בענף גם היום אומרים "לא ברור למה חיכו עם זה כל כך הרבה שנים. כולם ידעו מה מתרחש. גם אני עצמי", אומר סוכן נסיעות אחר "כשהבן שלי נסע לפולין עם משלחת מבית הספר נדהמתי מהמחיר שדרשו מההורים - וזה היה לפני הרבה שנים. שילמתי והיה ברור לי שאין שום סיכוי שהמחיר הזה ריאלי. ולא רק לי. לקח הרבה זמן עד שהרשות להגבלים עסקיים החליטה לעסוק בסיפור הזה".

מצד שני יש מי שטוען שכל העיסוק במסעות לפולין צמח מתוך ציונות וערכיות של גינזבורג האב ואין כל מוטיב של תמחור יתר. "כל האשמה אחרת היא לא נכונה", אומר גורם אחר. "זו משפחה ציונית וערכית ותנועה שראתה ערך עליון במסעות הללו".

"הסיפור של פולין הסב לו נזק נפשי מאוד גדול", אומר סוכן ותיק אחר. "פיני הוא ממש לא איש רע אלא הוא איש שיודע להרוויח כסף ולעשות עסקים. בהכשרתו הוא רואה חשבון והיא איש עסקים חריף וחכם, ובטח שאינו פועל ממניעים של רוע".

בנושא אחד אין מחלוקת

ומה באשר למוטיבציה להשקעה באל אל?

כשאל-על הופרטה, ב-2003, משפחת גינזבורג רכשה מניות. לאורך השנים השקיעו בחברה עשרות מיליוני שקלים. "ההשקעה היתה משהו רגשי מאוד. כל מי שמעורב באל-על עושה את זה על בסיס רגשי. ברוב התקופה ההיא אף אחד לא רצה להיכנס לאל-על חוץ מהם ומחברת כנפיים (של האחים בורוביץ'). היית צריך להבין את העסק ולאהוב את הענף. צריך להיות משוגע לדבר ומאוהב בחברה", כך הסביר גורם בענף בכתבת תחקיר שפורסמה ב-2016 במגזין G על ידי הכתבת הדס מגן. ב-2010 הצטרף גינזבורג לדירקטוריון של אל-על ומאז השפעתו הלכה וגדלה כשבין היתר הוטל עליו לנהל מו"מ מטעם ההנהלה מול ועד העובדים וועד הטייסים. גם על זה היו מי שהרימו גבות.

ריבוי הכובעים והעיסוקים של גינזבורג מעלה בקרב גורמים שונים בענף טענות. "זה מתחיל בזה שהוא בעלים של חברת תעופה ומייצג חברת אחרות ובמקביל הוא בכלל סוכן נסיעות. זה כר פוריה להתנהלות בעייתית. הוא ממזר גדול, אופורטוניסט שדואג לעצמו כשהוא לא בוחל בשום אמצעי". גורם אחר לא רואה בכך בעייתיות :"אם הוא יודע להפריד ולחלק את העבודה איפה פה הבעיה? הוא איש מאוד מקושר וזה פועל לטובתו ולטובת הענף. אני מכיר אותו היטב מאיירתור, הוא מקצוען".

כך או כך, על ההבנה שלו בענף התעופה והתיירות אין עוררין. "ברור שהוא בקיא. הוא חולש על כל זווית אפשרית בענף ומנצל את הידע שלו לטובתו", אומר גורם בענף. גורם אחר רואה בגינזבורג אדם אחר לגמרי "הוא בן אדם מקסים. איש יוצא דופן, צנוע וחכם. לא איש ריב ומדון. אנחנו מכירים מזה 30 שנה. אני יודע שיש כאלה שאומרים שהוא דורסן אבל זה נובע מהיותו איש עסקים חד וחכם שפועל לפי השכל הישר מבלי לפגוע באיש. אנשים לא יודעים לפרגן לאנשים שיודעים להרוויח כסף".

כך או כך, גינזבורג יאלץ להתמודד בחודשים הקרובים עם האישומים בתיק מידע הפנים ובתיק קרטל הנסיעות לפולין. האם יצליח להיחלץ? ימים יגידו.

באי כוחו של גינזבורג, עוה"ד גיורא אדרת ואורן אדרת, מסרו כי לגינזבורג הסברים לגיטימיים אשר מניחים את הדעת, למועד ביצוע עסקת המכירה.

חזקת החפות: פיני גינזבורג הינו חשוד בלבד בפרשת מידע הפנים באל על ובפרשת קרטל הנסיעות לפולין, הוא לא הורשע בכל עבירה ועל כן הוא זכאי ליהנות מחזקת החפות.

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה