גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יוצא דופן בנוף הישראלי": מי הם הפרויקטים הטובים בישראל?

גשר 10 של קו הרכבת ירושלים–תל אביב; מגדל הכשרת הישוב בבני ברק; אסותא אשדוד; ופרויקט בת ים UPTOWN נבחרו כפרויקטים הטובים ביותר בכנס של איגוד המהנדסים • אלה הדברים שהופכים פרויקט למוביל

גשר 10 בכניסה לירושלים / צילום: Shutterstock
גשר 10 בכניסה לירושלים / צילום: Shutterstock

הרכבת המהירה לירושלים סובלת מיחסי ציבור גרועים עוד הרבה לפני שנפתחה בגלל עיכובים תקציביים, בעיות בטיחות ואינספור תקלות מאז נפתח הקו באופן חלקי לפני כחודשיים, במה שפגע בשירות בקווים האחרים של רכבת ישראל.

התשתית הפיזית של הקו - ובעיקר המנהרות והגשרים - זוכות להרבה פחות תשומת לב, אף שמדובר בפרויקטים ענקיים ומורכבים. אחד מהם, גשר 10 בכניסה לירושלים, נבחר השבוע לאחד הפרויקטים הטובים בארץ בתחום התשתיות, בכנס מנהלי הפרויקטים ה-9 של איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות.

 

"גשר 10 הוא חלק מפרויקט הקו המהיר לירושלים שהוא מאוד מאתגר, עם עשרות מנהרות וגשרים", מספר מנכ"ל חברת א. אפשטיין - שניהלה את הפרויקט - וחבר איגוד המהנדסים אדי קורן, "באחריותנו היה גשר 10, שמחבר בין שתי מנהרות, ונמצא ממש בכניסה לירושלים.

"הייחודיות של הגשר היא שהוא הכי גבוה במזרח התיכון - במרכזו, הגובה שלו מגיע ל-100 מטר מעל הקרקע, ומבחינת הביצוע היה צריך להשתמש באמצעים טכנולוגיים ובשיטות בנייה ייחודיות כדי לבצע אותו.

"שני אתגרים ייחודיים היו לטפל באופן קפדני בנושא הבטיחות בזמן הבנייה, והבטיחות היא לא רק עבור העובדים על הגשר אלא גם עבור העוברים מתחת לכביש 9 בכניסה לירושלים. ננקטו אמצעי זהירות מאוד מתקדמים בעניין הזה.

"אתגר נוסף היה השמירה על איכות הסביבה. כידוע הגשר נמצא מעל ואדי מתויר ואחד התנאים היה לשמור על בטיחות המטיילים וגם להחזיר את המצב לקדמותו מבחינת איכות הסביבה. היינו צריכים להסדיר את השיפועים ולשחזר את הטופוגרפיה ולשתול צמחייה, וגם הבנייה עצמה הייתה צריכה לפגוע בסביבה כמה שפחות.

"נוסף לכך היה עניין שיתוף פעולה עם החברות האחרות: באזורי החיבור בין הגשר למנהרות - הפורטלים - היה צריך לשתף פעולה מבחינת ההתחברות. זה די מורכב.
"זה גשר באורך של קילומטר, בעצם שניים מקבילים. ברגע שמדברים על אלמנט קונסטרוקטיבי מבטון בסדר גודל כזה אז יש בעיות ביסוס מאוד מורכבות: בעיות יציקה - לצקת מסות כאלה של בטון; מבחינת העומסים יש פה התפשטות תרמית מאוד משמעותית, עמידה ברעידות אדמה, ברוחות וכמובן המשאות של הרכבת עצמה. יש אמצעי חילוץ, בגלל בעיה ביטחונית או טכנית, שתוכננו בתוך העמודים - העמודים עצמם חלולים, ויש בהם סולמות. בכל הפרמטרים האלה עמדנו בהצלחה, ובזכות כל אלה הפרויקט זכה במקום הראשון".

כבר נסעת עליו?

"עשיתי הרבה מאוד נסיעות ניסיון אבל נסיעה מסחרית עוד לא עשיתי. הנוף נפלא ומבחינה ארכיטקטונית הגשר מרשים וממש משתלב עם הנוף. העמודים מאוד פרופורציונליים ומשתלבים בסביבה. זה גשר יוצא דופן בנוף הישראלי".

העגורן שמכניס ציוד לעומק הקומה

נוסף לגשר 10 נבחרו בכנס עוד שלושה פרויקטים בקטגוריות אחרות: בנייה חדשנית, בנייה לגובה ובנייה מיוחדת/ציבורית.

יוסי שלו, מנכ"ל חברת וקסמן גוברין גבע, ויו"ר הכנס, מספר כי "זו הפעם הראשונה שעושים תחרות כזו. שאלנו את הרעיון מה-CTBUH, הארגון העולמי לבנייה לגובה, שעשו משהו דומה בשיקגו בשנה שעברה. בנינו קריטריונים: עמידה בלוחות זמנים, עמידה בתקציב, איכות הביצוע וכן התרשמות כללית מהפרויקט".

את הפרויקטים בכל קטגוריה דירגו צוותי שיפוט המומחים בתחום (אשר משקל הצבעתם 50%) וכן כ-1,500 אנשי נדל"ן באי הכנס, ביניהם מהנדסים, אדריכלים, מנכ"לי חברות, יזמים, קבלנים ועוד. בסך הכל, הוגשו לתחרות 30 פרויקטים.

"הקפדנו מאוד על נושא תאונות העבודה", מספר שלו. "לא נכנסו פרויקטים שהיו בהם תאונות, וקריטריון הבטיחות הוריד לפחות 6-7 פרויקטים גדולים מהפרק".
פרויקט נוסף שזכה הוא מגדל הכשרת הישוב בבני ברק, בתחום של חדשנות וטכנולוגיות פורצות דרך - על טכנולוגיית העגורנים האוטונומית שבה השתמשו בבנייה. בפרויקט השתמשו בעגורנים מטפסים במערכת הגבהה שפיתחה חברת סקייליין ומאפשרת להגביה את העגורן במהירות רבה יחסית - בין חצי יום ליום בלבד. לדברי החברה, השיטה מאפשרת גם להתחיל את עבודות הגמר בקומות התחתונות מיד לאחר ההגבהה. בבנייה השתמשו גם בזרוע שמכניסה את המטענים לעומק הקומה, דבר שמאפשר את פריקת המטען בקלות רבה יותר, וכן השתמשו במערכת בקרה אוטומטית למניעת התנגשות של עגורנים.

פיגומים תלויים מקומה 24 ומטה

חברת דניה סיבוס היא האחראית לשני הפרויקטים הזוכים האחרים: בית החולים החדש אסותא באשדוד בקטגוריית בנייה ציבורית, ופרויקט בת ים UPTOWN שהחברה בונה לקבוצת אהרוני, בקטגוריית בנייה לגובה.

בית חולים אסותא אשדוד הוא מבנה ממוגן ברובו, הכולל מבנה עילי בשטח של כ-30 אלף מ"ר ומרתפים בשטח של כ-20 אלף מ"ר. לדברי רונן גינזבורג, מנכ"ל דניה סיבוס, "בשונה מכל בתי החולים האחרים בישראל, אשר ב-40 השנים האחרונות בוצעו בהם רק עבודות שיפוץ ו/או תוספות למבנים קיימים, אסותא אשדוד הינו בית החולים הציבורי החדש הראשון שנבנה בישראל מהמסד ועד הטפחות. מדובר באחד מהפרויקטים המאתגרים, פורצי הדרך ומשני המציאות אותם בנתה החברה בשנים האחרונות. זהו בית החולים הציבורי היחיד בארץ הממוגן בהיקף נרחב כך שיוכל לפעול גם בשעת חירום, והוא נבנה בתוך חמש שנים בלבד".

מגדל UPTOWN בבת ים הוא מגדל מגורים הבנוי שבו 184 דירות והוא מתנוסס לגובה של 163.5 מטר מעל פני האדמה (ועוד 6 קומות חניון תת קרקעי). בבניין מותקנות 5 מעליות הנעות במהירות של 3.5 מטר לשנייה.

לדברי מנכ"ל דניה סיבוס רונן גינזבורג: "נדרשנו למצוא פתרונות לצמצם את משך זמן הביצוע. בעקבות כך הוחלט לחלק את הבניין לשניים - חצי עליון וחצי תחתון. בנוסף, שיטת הביצוע כללה פריסה היקפית של רשת הגנה מסביב לכל מגדל והתקנת פיגומים תלויים מקומה 24 ומטה. כאשר, העבודות דרשו מצוות האתר לבצע תיאום קפדני על מנת לאפשר רצף עבודה. באמצעות ניהול עבודה שניתן לדמות אותו ל'סרט נע' העבודות בוצעו לאורך כל הפרויקט במספר שלבים".

הפרויקטים הטובים

בי"ח אסותא אשדוד של דניה סיבוס
קטגוריה: בנייה ייחודית

עוד עלו לגמר: היכל הזיכרון בהר הרצל, המכללה הלאומית לשוטרים, עיר הבה"דים

מגדל הכשרת היישוב בבני ברק 
קטגוריה: בנייה חדשנית 

עוד עלה לגמר: הגל הירוק אשדוד בת ים

UPTOWN בת ים של דניה סיבוס
קטגוריה: בנייה לגובה

עוד עלו לגמר: מגדל השחר, בית מנורה, עזריאלי שרונה

גשר 10 בקו הרכבת לירושלים של קבוצת א. אפשטיין
קטגוריה: תשתיות

עוד עלו לגמר: כביש 31, מערכת הולכת שפכים לשפדן

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק