גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פה זה לא ויסקונסין: המדינה מצליחה להחזיר לעבודה את המובטלים הכרוניים

מחקר חדש שנערך באוניברסיטת ת"א מוכיח את האפקטיביות של תוכנית "מעגלי תעסוקה" של שירות התעסוקה, שנועדה להחזיר למעגל העבודה את מי שמקבלים הבטחת הכנסה • לאחר ביקורת של מבקר המדינה על כך שהתוכנית מצומצמת יחסית, מבטיח שר העבודה והרווחה חיים כץ: "נרחיב את התוכנית"

אברהם גוטשטיין/ צילום: איל יצהר
אברהם גוטשטיין/ צילום: איל יצהר

אברהם גוטשטיין, חרדי בן 55 מירושלים ואב ל-13 ילדים, עבד עד לפני שנתיים כמשגיח כשרות במפעל באזור ירושלים. אלא שאז לקה באירוע מוחי, אושפז בבית חולים והיה מנוטרל מעבודה למשך חצי שנה. לאחר שהתאושש כבר לא היה יכול לחזור לעבודתו הקודמת ("העבודה פיסית ולא התאימה"), והבין שהוא צריך לחפש עבודה מאפס, בתחום חדש לגמרי, ומבלי שיש לו מיומנויות רבות. "חברים אמרו לי שאני יכול ללכת ללשכת התעסוקה ולחתום אבטלה", הוא מספר.

גוטשטיין חתם, ובינתיים חיפש עבודה ללא הועיל. ברוב ייאושו, כבר החל בבירורים מול ביטוח לאומי לקבלת קצבת הבטחת הכנסה - קצבה חודשית קטנה הניתנת למעוטי הכנסה בישראל. השינוי הגיע בעקבות תוכנית "מעגלי תעסוקה" שבה השתתף, תוכנית הדגל של שירות התעסוקה בארבע השנים האחרונות להכנסת מקבלי קצבאות למעגל העבודה.

"בסדנאות למדתי איך להציג את עצמי למעסיקים, איך לכתוב קורות חיים, דברים שלא ידעתי לעשות. השתתפתי בקורס מחשבים וזה הציל אותי", מספר גוטשטיין. כמה חודשים מרגע הכניסה לתוכנית הוא מצא עבודה כקופאי במאפייה בשכונת מאה שערים בירושלים. כיום הוא עובד בחנות במשך שש שעות ביום ומשתכר שכר מינימום, כ-4,500 שקל בחודש. אך לדבריו - "סוף סוף יש לי מסגרת. ועם השכר אני יכול להסתדר". במשך ארבע שנות קיומה השתתפו בתוכנית 53 אלף אנשים, מתוכם כמחצית (27 אלף איש) השתלבו בעבודה קבועה, כמו גוטשטיין.

האם זה אומר שהתוכנית אפקטיבית? מחקר חדש ומקיף שנערך בבית הספר לכלכלה של אוניברסיטת תל אביב והביטוח הלאומי בחן את הסוגיה והעלה כי התשובה היא חיובית. המחקר השווה בין מובטלים שעברו דרך "מעגלי תעסוקה" (כ-3,200 איש) לבין "קבוצת ביקורת" - 2,950 מובטלים שעברו דרך הטיפול הרגיל של שירות התעסוקה, שכולל בעיקרו פגישה עם מתאם השמה מדי כמה שבועות. בשירות התעסוקה הדגישו כי הם היו הראשונים במגזר הציבורי ליזום מחקר שכולל גם קבוצת ביקורת.

הוא מצא שכעבור שנה, רק 960 אנשים שהשתתפו ב"מעגלי תעסוקה" המשיכו לקבל קצבת הבטחת הכנסה - 30% מהם - ואילו בקבוצת הביקורת מדובר ב-41%, שהמשיכו לקבל את הקצבה (1,210 אנשים); פער של 26% בין שתי הקבוצות. במקביל, בקבוצת מעגלי תעסוקה - 41% מכלל המשתתפים השתלבו בעבודה בתוך שנה מתחילת התוכנית, ואילו בקבוצת הביקורת רק 33% השתלבו בעבודה - פער של 24% לטובת מעגלי תעסוקה.

מצד שני, דוח מבקר המדינה, שפורסם בחודש מאי האחרון והתייחס למדיניות עד שנת 2016, מתח ביקורת על אופן הטיפול במקבלי הבטחת הכנסה. הוא אמנם שיבח את מעגלי תעסוקה, אך ציין כי שירות התעסוקה לא בחן את הסיבות לנשירה מעבודה, הוסיף כי ההכשרות המקצועיות הן בהיקף מצומצם, וכן כי אין טיפול ייעודי לקבוצות מסוימות, למשל בני 50 ומעלה.

פרופיל המשתתפים 2048 הבטחת הכנסה

"אנשים נלכדו ברשת הקצבאות"

המחקר, שאותו ערכו ד"ר אנליה שלוסר וינאי שנן מבית הספר לכלכלה של אוניברסיטת תל אביב בשיתוף עם מחלקת המחקר של הביטוח הלאומי, עקב אחר המשתתפים החל מ-2014, ואף שנה ושנה וחצי לאחר מכן. הלשכות מהם הגיעו המשתתפים היו מגוונות - החל מאום-אל-פחם, אשדוד, בית-שמש, בני-ברק, טבריה ירושלים ועפולה ועד באר-שבע, חיפה, מודיעין, נצרת, צפת, רהט, שפרעם ותל-אביב.

המחקר גם מצא שכעבור שנה מהכניסה לתוכנית, משתתפי "מעגלי תעסוקה" השתכרו בממוצע 2,000 שקל יותר בהשוואה לשכרם של אנשי קבוצת הביקורת, ושההפחתה הממוצעת בקצבאות הבטחת הכנסה לאדם היא בגובה 1,850 שקל בחודש. מאחר שעלות התוכנית למשתתף היא 1,450 שקל, החוקרים מסיקים ש"התוכנית מחזירה את העלות לממשלה לאחר פחות משנה מתחילת ההשתתפות בה", וש"בהינתן אובדן ההטבות הנלוות לקבלת הבטחת הכנסה, זוהי הערכת חסר לכדאיות התוכנית".

"מעגלי תעסוקה": התאמה אישית לכל מובטל

אף שבשירות התעסוקה שילמו עבור המחקר, לפי חגי לוין, סמנכ"ל מחקר ותכנון בשירות התעסוקה, לא הייתה לשירות כל מעורבות בו. "אנחנו לא שולטים בשום דבר בו, רק סיפקנו את הנתונים הנדרשים".
המשתתפים ב"מעגלי תעסוקה" הם מקבלים "חדשים" של הבטחת הכנסה, והמחקר מראה בדיוק מהם מאפייני האוכלוסייה הזו - מחציתה נשים (54%), הגיל הממוצע די צעיר (35), כשליש ממנה בעלת מגבלה בריאותית (36%) ורובה בעלת 12 שנות לימוד או יותר. כמעט 40% הם בעלי פחות מ-12 שנות לימוד. יותר מחצי מהאוכלוסיה הזו הם ערבים וחרדים, וככלל - לפי שירות התעסוקה - כמחצית ממקבלי הבטחת הכנסה בישראל הם מהחברה הערבית.

"קצבת הבטחת הכנסה זו רשת הביטחון האחרונה של מדינת ישראל (למשל, קצבה חודשית של כ-1,700 שקל בחודש תינתן ליחיד בן 25-54 שהכנסותיו הן עד כ-3,000 שקל בחודש, ה"ו)", מסביר לוין. "היא נועדה להבטיח שאנשים לא ירעבו ללחם. ולכן מי שמקבל אותה זו האוכלוסייה הכי ענייה. לא פשוט לקבל את הקצבה הזו.

הוא מוסיף כי "ביטוח לאומי בודק טוב טוב מה המצב הכלכלי של המשפחה, אם יש מכונית או חסכונות. הוא בודק אם אתה יכול לעבוד ואם יש סיבה טובה לזה שאתה לא יכול לעבוד. אם אין סיבה כזו, אנשים חייבים להגיע לשירות התעסוקה. כלומר, האמירה היא - המדינה תתמוך בך, אבל אתה חייב לעשות כל מאמץ כדי להשתחרר מהתלות בקצבה.

"ברקע של רוב האנשים יש משבר שהביא אותם למצב הזה; החמרה בריאותית, גירושים וכן הלאה. רוב האנשים הגיעו להבטחת הכנסה ממצב שבו לא עבדו בכלל, או שיצאו ונכנסו מעבודות, לא מאבטלה. כי כדי לקבל דמי אבטלה צריך לעבוד ברצף. נשים במגזר הערבי שטיפלו בילדים לאורך השנים הן חדשות אצלי, אבל לא כהגדרה. אמא לילדים עד גיל שנתיים לא צריכה להתייצב בלשכת התעסוקה, אם היא זכאית להבטחת הכנסה".

לוין מספר כי בכל העולם המערבי הופעלו בשני העשורים האחרונים תוכניות להוצאת מקבלי קצבאות לעבודה - Welfare to work - "כי התוצאה של מתן הקצבאות הייתה שאנשים נלכדו ברשת הביטחון. קשה להניע את עצמך לצאת מהמיטה ולחפש עבודה. בעוד מחסור מייצר מוטיבציה לעבוד, הקצבה - על אף שהיא נמוכה מאוד - איפשרה לאנשים לשרוד ותקעה אותם באבטלה".

הפעם לא מפריטים את המובטלים

"מעגלי תעסוקה" יצאה לדרך ב-2014 ונוסדה על חורבות "תוכנית ויסקונסין" הידועה לשמצה מלפני כשני עשורים - תוכנית שנבנתה לפי מודל שנוסה במדינת ויסקונסין שבארה"ב, ונועדה גם היא לטפל באוכלוסיית המובטלים הקשה וכך לצמצם את תלותם בקצבאות.

ואולם ויסקונסין לא הופעלה בידי שירות התעסוקה, כי אם בידי חברות פרטיות, מתוך תפישה באותם ימים את שירות התעסוקה כגוף די מנוון. מכיוון שהגופים הפרטיים תומרצו בידי מספר ההשמות שביצעו והתוכנית ככלל הייתה נוקשה מאוד - היא עוררה ביקורת ציבורית גדולה. המובטלים לא רק נדחפו למשרות שלעתים קרובות לא התאימו להם, אלא אף נדרשו להגיע למרכזי התעסוקה של ויסקונסין מדי יום, וסך הכל 40 שעות בשבוע, אחרת קצבתם תישלל; תנאי שהתקשו לעמוד בו. ב-2010 התוכנית בוטלה.

כעבור שלוש שנים, בדחיפת משרד הכלכלה, נהגתה "מעגלי תעסוקה", כאשר הפעם האחריות לניהול ופיקוח על התוכנית הוטלה על שירות התעסוקה. ההשראה הגיעה שוב מתוכנית אמריקאית, אך שונה בתכלית מויסקונסין, בשם "סטרייב". את סטרייב הביא לכאן הג’וינט, והיה שותף להרצתה כפיילוט במשך כשנה, שסוכם כמוצלח.

"הפקנו לקחים מוויסקונסין", אומר לוין. "זו הייתה דוגמה להפרטה קיצונית ולאפס גמישות. אנשים היו מגיעים למרכזים של וויסקונסין יום-יום, כשלא היה ממש מה לעשות איתם. זה היה מתקן כליאה פתוח.
"כעת, המאמנים האישיים והמנחים שעובדים איתנו אמנם מועסקים במיקור חוץ, אבל מקבלים תשלום בעבור שעת עבודה. הבאנו את האנשים הכי טובים שהצלחנו למצוא".

גם מעגלי תעסוקה היא תוכנית חובה, אך בזה מסתכם הדמיון לוויסקונסין. "אי אפשר להגיד לא בא לי, וחייבים להשתתף בתוכנית כדי לקבל את הקצבאות", מוסיף לוין. "אבל אצלנו הכל מאוד גמיש. המשתתפים מגיעים שלוש פעמים בשבוע ל-4-5 שעות בכל פעם, ובדרך כלל להרבה פחות מזה. מי שאנחנו מאתרים אצלו חסמים משמעותיים בתחום הרווחה - נסייע לו למצות זכויות מול ביטוח לאומי ונפטור אותו מהתוכנית".

מה התוכנית מציעה למובטלים?

"היא מתחילה מכמה מפגשים עם מאמנים אישיים שהוכשרו במיוחד עבור התוכנית. שיחה של שעה-שעתיים בכל פעם, שבה אפשר לדבר לעומק על דברים. מהם החסמים של כניסה לעבודה, מהן המוטיבציות לצאת לעבוד ועוד. אחר כך יושבים מנהל לשכת התעסוקה ומאמן ובונים למשתתף תוכנית אישית, שמציעה לו סל של כלים למציאת עבודה: סדנאות לכתיבת קורות חיים, ראיונות עבודה, מחשבים, עברית תעסוקתית ועוד. אנחנו גם מוציאים כשאפשר להכשרות תעסוקתיות, אך לא בהיקף רחב מאוד. לפעמים האימון הפרטני נמשך לכל אורך תקופת התוכנית, תלוי בצורך. ואפשר להשתתף בתוכנית עד שנה".

מה קורה לאותם אנשים שלא מוצאים עבודה כעבור שנה?

"בודקים מהם החסמים. ואז או שפוטרים מהתוכנית, או מעבירים לתוכנית משלימה, או אומרים להם לחזור אלינו בעוד חצי שנה-שנה".

חיים כץ / צילום: שלומי יוסף

אפקטיביות גבוהה בחברה הערבית

התוכנית התגלתה כאפקטיבית במיוחד בקרב האוכלוסיות הקשות יותר - בעלי השכלה נמוכה ורקע תעסוקתי דל - אך כל עוד הם צעירים יחסית, בני פחות מ-44. לפי לוין, "אם אתה מבוגר ומשכיל ומחפש עבודה - מצבך פחות טוב משל אחרים".

כך למשל, אם בקבוצה הכללית של משתתפי מעגלי תעסוקה, העלייה בשיעור המשתלבים בעבודה הייתה של 24% בהשוואה לקבוצת הביקורת, הרי שבקבוצה של המשכילים פחות (מתחת ל-12 שנות לימוד) ומי שלא עבדו כלל בשנתיים של לפני התוכנית - העלייה לעומת קבוצת הביקורת הייתה של 51% ו-67% בהתאמה.

באותה מידה, העלייה בהשתלבות בעבודה לעומת קבוצת הביקורת הייתה של 61% בקרב בעלי מגבלה בריאותית, בהשוואה ל-13% בלבד בקרב אנשים ללא מגבלה בריאותית. "אצל אנשים ללא מגבלה בריאותית שיעורי ההשתלבות בעבודה גבוהים יותר, אבל מבחינת עצם היכולת של התוכנית להכניס לעבודה - היא עשתה שינוי הרבה יותר גדול אצל האנשים שיש להם מגבלה. כי דווקא הם זקוקים לחיזוק והכוונה יותר מאחרים", מסביר לוין.

בחברה הערבית, השתלבו בעבודה פי שניים יותר נשים מהקבוצה שהשתתפה בתוכנית לעומת קבוצת הביקורת; ואצל הגברים הערבים העלייה הייתה של פי 1.5, בהשוואה לקבוצת הביקורת. גם כאן התוכנית הייתה אפקטיבית יותר בקרב משתתפים בחברה הערבית בהשוואה לחברה היהודית.

המחקר מראה תוצאות יפות. השאלה היא אם אותם אלה שהשתלבו בעבודה גם יחזיקו בה מעמד. אולי הם השתלבו בעיקר בעבודות זמניות ואז מדובר בדלת מסתובבת חזרה לאבטלה?

לוין: "המחקר סופר רק השמות שמחזיקות יותר משלושה חודשים. ואגב, רק מעטים חוזרים אלינו בטווח הזמן הזה. מעבר לזה, גם עבודות זמניות זה טוב. הדבר הכי חשוב הוא שאנשים עובדים. עבודה זמנית היא צעד אחד בדרך לעבודה קבועה".

מעגלי תעסוקה ממוקדת במקבלי קצבאות חדשים. למה להזניח את הוותיקים יותר?

"יש כמות מוגבלת של מנחים וסדנאות. אני נותן קדימות לחדשים, אבל בהחלט פונה גם לוותיקים יותר בקצבאות. בערך 40%-10% מהמשתתפים בכל מחזור הם ותיקים. ואגב, ‘חדש’, זה לא אומר ‘קל’. אלה מקרים מורכבים. זה לא היה נכון להציף את התוכנית במקבלי הבטחת הכנסה הוותיקים. יותר נכון להכניס אותם הדרגתית".

כיום "מעגלי תעסוקה", שמתוקצבת ב-35 מיליון שקל בשנה, מתקיימת בכ-40 לשכות תעסוקה ברחבי הארץ, מתוך 70 שיש לשירות התעסוקה בסך הכול. מתוך כ-2,500 תובעי הבטחת הכנסה חדשים המתייצבים בלשכות מדי חודש, כ-1,500 משויכים ל"מעגלי תעסוקה". סך הכול, מדי חודש יש בישראל כ-60 אלף מקבלי הבטחת הכנסה.

"היינו רוצים להתרחב לעוד 10 לשכות לפחות, כי התוכנית יעילה וטובה. אבל היא לא חקוקה באבן. כל שנה צריך לבקש תקציב חדש", אומר לוין. בתקופת כהונתו של שר העבודה והרווחה, חיים כץ, שולבו בתוכנית גם הכשרות מקצועיות, ולא רק סדנאות, וכן הוא הוביל מנגנון שגרע מהתוכנית מובטלים שמתקשים להשתלב במעגל העבודה וכאלו שסובלים ממצוקות נפשיות או משפחתיות.

אתם מתגאים מאוד במעגלי תעסוקה אבל מבקר המדינה טען שיש בעיה באופן הטיפול במובטלים כרוניים.

"שמחנו על הדוח, כי המסר שהעביר הוא ששירות התעסוקה עושה דברים נהדרים, רק חבל שהוא לא עושה אותם יותר. נשמח להרחיב את התוכנית, ולשם כך אנחנו זקוקים לעוד כסף ועוד תקנים. בנוגע לחיבור עם שאר הגורמים שעוסקים ברווחה - הביטוח הלאומי ומשרד הרוווחה - אנחנו עובדים על החיבור הזה. הוא נכון וחשוב".

שר העבודה והרווחה, חיים כץ, התייחס גם הוא לממצאים. "כיו"ר ועדת העבודה והרווחה היה לי ברור שצריך לבלום את תכנית ויסקונסין, ולקדם תוכנית חברתית שתסייע למקבלי הקצבאות להשתלב במעגל התעסוקה וכזו שלא מסתכלת רק על שורת הרווח, אלא תופעל על ידי עובדי מדינה בשירות התעסוקה. יש לברך על תוצאות המחקר שמעידות שבזכות התוכנית הצלחנו להוציא לתעסוקה אלפי אזרחים שחיים היום ברמה גבוהה יותר. בכוונתי להרחיב משמעותית את "מעגלי תעסוקה". אני תקווה שנתגבר על הקשיים בנושא המשך הפעלת התוכנית מול האוצר ושנרחיבה ליישובים נוספים כבר בתחילת 2019", אמר כץ. 

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל