גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך להוריד מחירים ולהגביר התחרות בברוקראז' לסוחרים פרטיים?

כפי שנחשף ב"גלובס", רשות ההגבלים העסקיים ורשות ני"ע פרסמו היום את המלצותיהן לשיפור התחרות ולהסרת חסמים בשוק שירותי המסחר הקמעונאיים, שנשלט על ידי הבנקים, למרות שהם יקרים בהרבה מאשר המתחרים שבבתי ההשקעות

מיכל הלפרין / צילום: איל יצהר
מיכל הלפרין / צילום: איל יצהר

כפי שנחשף אמש ב"גלובס", הצוות המשותף של רשות ההגבלים העסקיים ורשות ניירות ערך להגברת התחרות בברוקראז', שירותי מסחר בני"ע, פרסם היום (ב') את המלצותיו לשיפור התחרות ולהסרת חסמים בשוק. לדברי, יו"ר רשות ניירות ערך, ענת גואטה, "ההתפתחויות הטכנולוגיות בתחום זה מייצרות דרכים ופתרונות חדשים להנגיש, להוזיל ולייעל שירותים אלו, ואנו פועלים ליצירת התשתית הרגולטורית הנדרשת להטמעתם", כשהממונה על ההגבלים העסקיים, עו"ד מיכל הלפרין, ציינה כי "הרשות מרכזת את מאמציה ביצירת אפשרויות ללקוחות לצרוך שירותים בנקאיים שלא באמצעות הבנקים בהם הם מנהלים את חשבון העו"ש שלהם ולאפשר גישה נוחה של הלקוחות לכלל הגופים המספקים שירותים אלו, לרבות גופים חוץ בנקאיים".

ענת גואטה / צילום: איל יצהר

מה עולה מבדיקת הרשויות? בדוח שפרסמו היום, ושאת עיקריו חשפנו אתמול ב"גלובס", מצוין כי ישנה דומיננטיות רבה של הבנקים בקרב לקוחות המסחר בני"ע הקמעונאים, כאשר כ-97% מלקוחות שירותי המסחר הפרטיים נמצאים בבנקים - הגם שאלה גובים מלקוחותיהם מחירים יקרים בהרבה מאלה שנגבים בחלופה שאצל בתי ההשקעות. מציאות זו נלווית לעוד מגמה שזיהו עושי הבדיקה בשוק ההון, ושלפיה "חלקם של החש"בים במסחר בכללו (לקוחות קמעונאיים ולקוחות מוסדיים) יורד בהתמדה מאז שנת 2009, עד כי עמד בשנת 2017 על כ-24% מסך המסחר במניות".

כמו כן, הם מבהירים, "הפערים בעמלות תלויים בהיקף התיק - כאשר ככל שהתיק גדול יותר, הפער מתרחב לטובת לקוחות החש"בים, היות ודמי הניהול שהם גובים הינו סכום קבוע ולא אחוז משווי התיק; בהיקף הפעילות - כאשר ככל שמתבצע מסחר רב יותר כך הפער מתרחב לטובת לקוחות החש"בים, שאצלם העמלה בכל פעולה לרוב נמוכה יותר; ובאופי הפעילות - כאשר ככל שהמסחר מתבצע בעיקר באמצעות קרנות נאמנות, שעבורן לא נגבות עמלות קנייה ומכירה בבנקים ובחש"בים, כך מצטמצם הפער".

עוד היבט, שידוע לפעילי השוק אך בכל זאת מעניין מאוד כשרואים אותו בבירור במסמכי הרשויות, הינו ששוק הברוקראז' הקמעונאי גם מתאפיין ב"פערים גדולים בין עמלות הבורסה לעמלות שמשלם המשקיע הסופי (והיעדר רגישות של העמלות הסופיות לשינויים בעמלות הבורסה). כך למשל, עמלת הבנקים הממוצעת גבוהה פי 100 לערך מעמלת הבורסה. גם כאשר בוטלה עמלת המינימום בבורסה, השינוי לא התגלגל אל צרכן הקצה". עם זאת, עמלת הבורסה הינה רק רכיב אחד מתוך סך העלויות שיש לחברי הבורסה בגין מתן השירות וסביר שישנם פערים כתוצאה מעלויות נוספות", כשאנשי רשות ההגבלים העסקיים ורשות ני"ע אומרים לצד זאת כי "עם זאת, העובדה שאין הפרדה של דמי הניהול בין המרכיבים השונים בשירות אינה מאפשרת לבחון פערים אלה".

בכל אופן, חברי צוות הבדיקה הבין-רשויות מצאו כי ישנן שלוש קבוצות חסמים: "תפיסת הביטחון, שלפיה החש"בים נתפסים על ידי הלקוחות הקמעונאיים כגופים פחות בטוחים מהבנקים; סל השירותים הבנקאי, הבנק מעניק ללקוחותיו מגוון שירותים רחב נוסף על שירותי הברוקראז', ובראשם ניהול חשבון העו"ש; הבדלים בשירות, כשהבנקים גם מספקים שירותי ייעוץ "אובייקטיבי"; מגבלות מעבר ופתיחת חשבון, כולל קשיים טכניים לביצעו העברת חשבון ני"ע; שימור לקוחות, בין היתר דרך בידול משמעותי בעמלות הפרטניות; וחוסר מידע וקושי בהשוואת מחירים, דבר אשר מקשה על לקוחות לדעת עד כמה פערי התמחור חריפים.

על כן, וכפי שנחשף אמש לראשונה ב"גלובס", רשות ניירות ערך ורשות ההגבלים העסקיים מציעות יחדיו שורה של המלצות, על מנת לטפל בחסמים האמורים לעיל. במה מדובר? הרשויות ממליצות היום על יצירת קרן חוצת שוק שתבטיח ללקוח הפסדים מרשלנות ורמאויות (סכמת פיצויים ללקוחות), על כך שהעברת חשבון למנהל חדש תבוצע על ידי הגוף המנהל הקולט, על השלמת הרגולציה של רשות ני"ע בנושא ה"ברוקר דילר", כמו גם על יצירת האפשרות לביצוע תשלומים מתוך חשבון ניירות הערך. בנוסף, הרשויות ממליצות היום כי תתאפשר האפשרות ל פתיחת חשבון ניירות ערך באופן מקוון, וזאת לצד שיפור הליך העברת החשבון, שלא באמצעות הליך זיהוי 'פנים מול פנים', והצפת מידע שישמש שירותי השוואת מחירים נגישים וזמינים. כל זאת, לצד יצירת מנגנונים והוראות אשר יביאו ל מניעת לחץ לא הוגן על הלקוחות במסגרת הליך שימור הלקוחות אצל מנהלי חשבון קיימים.

המחירים של החש"בים נמוכים משמעותית

במסגרת הבדיקה נסקר שוק הברוקראז' בישראל, בדגש על תחום שירותי המסחר ללקוחות קמעונאיים. "בישראל קיימים שלושה סוגים של נותני שירותי ברוקראז': בנקים, חש"בים וברוקרים עצמאיים שאינם חברי בורסה. השניים הראשונים נותנים שירותי מסחר ללקוחות קמעונאיים, והבנקים מנהלים את מרבית החשבונות בפלח שוק זה", אומרים עורכי הבדיקה, נציגת רשות ני"ע בצוות, הכלכלנית הראשית של הרשות, ד"ר גתית גור-גרשגורן, ונציגי רשות ההגבלים העסקיים, ראש צוות המחלקה הכלכלית, עומר ברנדר, וסגן מנהל מחלקת שווקים, עו"ד אלעד מקדסי.

במסגרת זו הם מצאו כי "לאחר נטרול הלקוחות בעלי מחזור המסחר הגבוה מ-10 מיליון שקל בשנה, מחזורי המסחר של לקוחות החש"בים בתיקים בעלי שווי של עד מיליון שקל גבוהים מאלה של הבנקים", כאשר הם גילו עוד כי "המחירים של החש"בים נמוכים משמעותית מאלו של הבנקים בכל קבוצות שווי התיק, גם כאשר משווים אותם למחירים שגובים הבנקים בערוץ ישיר", תוך שהוסיפו כי "מצאנו כי המחירים שגובים הבנקים הקטנים נמוכים יותר מהמחירים הנגבים בחמש הקבוצות הבנקאיות הגדולות, אך עדיין גבוהים מאלו הנגבים על ידי חש"בים".

אנשי שתי רשויות הרגולציה הסבירו בהקשר זה כי "מכיוון שמחזורי המסחר הממוצעים בחש"בים גבוהים יותר מאלו שבבנקים, וידאנו כי המחירים הממוצעים המופיעים כאן מייצגים את המחירים שישלמו גם לקוחות בעלי נפח פעילות קטן, וזהו אכן המצב. בבנקים, לעומת זאת, מחירי המחירון גבוהים בהרבה מהמחירים הממוצעים, מה שמעלה את הסבירות לכך שלקוחות בעלי היקפי פעילות נמוכים, או לקוחות שאינם מתמקחים, משלמים מחירים גבוהים יותר מאלו המוצגים כאן, ואילו לקוחות פעילים או מתוחכמים יכולים ליהנות ממחירים נמוכים יותר". על כך הם הוסיפו כי "המחיר בבנקים יורד בצורה משמעותית ככל שהתיק גדל, בעוד המחיר שגובים החש"בים כמעט שאינו משתנה".

עוד עולה מהנתונים שעובדו על ידי אנשי רשות ההגבלים העסקיים ורשות ניירות ערך כי למעלה מרבע מתיקי ניירות הערך בבנקים הינם של לקוחות בעלי שווי תיק הנמוך מ- 25 אלף שקלים, שגם "נהנים ממחירים נמוכים לעומת לקוחות בעלי שווי תיק גבוה יותר". מדוע? כנראה משום שמדובר בכך שתיקים כה קטנים הם של סוחרי יום וסחרי אלגו סוגרים פוזיציות, כשבדוח הבדיקה מעריכים כי מדובר כנראה בכך ש"סוחרים גדולים רבים מוכרים בסוף יום המסחר את מרבית או כל ניירות הערך שברשותם". זה מלמד כי כנראה מדובר בלקוחות שאינם לקוחות קמעונאיים "רגילים".

ועדיין, הציבור לא מצביע ברגליים

ואולם, כפי שידוע זה שנים וכפי שחשדו אנשי הרשויות, הפערים הגבוהים במחירים בין המערכת הבנקאית למערכת של בתי ההשקעות, לא מביאה לקוחות שירותי מסחר פרטיים להצביע ברגליים. כך, בדוח הבדיקה מצוין כי " על אף פערי המחיר, החש"בים אינם מצליחים לתפוס נתח שוק משמעותי בקרב לקוחות קמעונאיים" כש"רק כ-2.8% מהלקוחות הקמעונאיים מחזיקים חשבון בחש"ב". הם מציינים בהקשר זה כי "נתחי השוק של הבנקים נראים דומים לאלו של הבנקים בפיקדונות לציבור", כש"הבנק הבינלאומי ובנק הפועלים הם בעלי נתח שוק גבוה יותר בניהול חשבונות ניירות ערך מאשר בפיקדונות הציבור בפער של כ- 500 נקודות אחוז, על חשבון נתחי השוק של בנק לאומי ובנק מזרחי".

על פניו נראה כי מדובר במציאות שמנוגדת לאינטרס של הלקוחות. ואולם, גם הבודקים מעלים שמדובר במציאות מורכבת. "פערי המחירים המשמעותיים בין הבנקים לחש"בים עשויים להעיד שהבנקים מצליחים לגבות מלקוחותיהם פרמיה הנובעת מחוסר תחרות. ואולם, עשויים להיות לכך גם הסברים אחרים, כגון בידול בשירות שמעניקים הבנקים לעומת החש"בים, שירותים שכרוכים בעלויות משמעותיות לבנקים".

במה מדובר? בהבדלים בשירות בין הבנקים לחש"בים, כשהבנקים מספקים ללקוחות שירות הכולל יועץ השקעות ואת מערך התמיכה הכולל של הבנק, הכולל סניפים, מוקדי שירות לקוחות ואתר אינטרנט, ובעלויות הרגולציה הגבוהות יותר שמושתות על הבנקים. כמו כן, הפערים מוסברים, כנראה, באופן חלקי בכך שייתכן שהחש"בים מוכרים שירותי מסחר במחירי הפסד ("loss leader"), כטענת גורם בנקאי ששוחח עם צוות הבדיקה של שתי הרשויות הרגולטוריות.

עוד כתבות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות