גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש שעבודים שווים - ויש שווים יותר

מהם היתרונות והחסרונות בכל שעבוד, ומה יש לקחת בחשבון כשרוצים להעריך את הסכום שיתקבל במצב של חדלות פירעון

גרנד קניון חיפה / צילום: תמר מצפי
גרנד קניון חיפה / צילום: תמר מצפי

שוק איגרות החוב הקונצרניות מהווה עבור חברות ציבוריות רבות מקור אטרקטיבי לגיוס הון חיצוני כאלטרנטיבה להלוואות מהבנקים. במקום לקחת הלוואה מהבנק, יכולות החברות לגייס הון מהציבור דרך הנפקה של איגרות חוב שנסחרות בבורסה. חלק מהחברות מגבות את האג"ח, בשעבוד על נכסים על מנת לשפר את מצבם של מחזיקי האג"ח ובכך לגייס את החוב בריבית נמוכה יותר. בשוק ההון רוב החברות בוחרות שלא לשעבד את נכסיהן לאג"ח ורק חלק קטן בסדרות האג"ח מגובה בשעבודים.

ישנם נושים שיש להם זכות קדימה בקבלת הכסף לפי החוק - למשל שכר עובדים, מע"מ וכו'. נושים אחרים יתחלקו בכסף שנשאר בקופה באופן יחסי לחוב שלהם, מה שנהוג לכנות - פארי פסו. מצבם של בעלי חוב שהחזיקו שעבוד על נכס תמורת החוב טוב יותר, כיוון שתהיה להם זכות לקבל ראשונים את התמורה המתקבלת ממנו. אם לשעבוד אכן יש ערך כספי, הנושה יכול להחזיר את כל כספו - בעוד שבעל חוב ללא שעבודים יכול להישאר בלי כלום. אולם, חשוב מאוד לדעת שישנם סוגים שונים של שעבודים וישנה משמעות גדולה לסוג הנכס המשועבד.

בשוק ההון ובעולם ההשקעות, ככל שהסיכון גדל - כך התשואה שנהוג לדרוש עבור ההשקעה גבוהה יותר. ישנו קשר חיובי בין סיכון לתשואה נדרשת. כחלק מתהליך קבלת ההחלטות, יש לאמוד את הסיכון התפעולי של החברה לפני שמשקיעים באיגרות החוב שלה. משקיעים רבים מנסים לאמוד את תזרים המזומנים החזוי של החברה, על מנת להעריך האם החברה צפויה להיכנס לתהליך של חדלות פירעון.

עם זאת, אומדן הסיכוי שחברה תיכנס למצב של חדלות פירעון הוא לא השלב הסופי ויש חשיבות גבוהה לערך הנכסים שמחזיקה החברה למקרה שתגיע למצב שכזה. כונס הנכסים ימכור את נכסי החברה, במטרה לשרת את החוב של כל הנושים שלה. לשווי המתקבל מהמכירה ולסדר הנשייה יש משקל רב בחלוקת הכסף הסופית.

שעבוד נכסים פיזיים

הסוג הראשון והאיכותי ביותר הוא שעבוד ישיר על נכס. בהרבה מקרים מדובר בשעבוד על נכסי נדל"ן מניב. קיימים גם שעבודים על רכבים, קרקעות, מכונות ונכסים פיזיים אחרים, אך אלה נפוצים פחות. השעבוד יכול להיות על נכס אחד בלבד, בדומה מאוד למשכנתא על בית, אך הוא יכול להיות גם על תיק נכסים מפוזר.

דוגמה לסדרת אג"ח אליה משועבד נכס אחד ניתן למצוא באג"ח מליסרון ח'. בסדרה זו קיים חוב של כ-900 מיליון שקל מולו משועבד קניון "גרנד קניון" בחיפה, שמשוערך בשווי של 1.58 מיליארד שקל. תמיד אפשר להתווכח על השווי האמיתי של הנכס המשועבד, אך במקרה הזה יש מרווח ביטחון יפה כאשר יחס ההלוואה לשווי הנכס (LTV - Loan To Value) עומד על 57%. גם אם הקניון יימכר ב-42% מתחת לשווי השערוך שלו, בעלי האג"ח יקבלו את כספם.

דוגמה אחרת היא אג"ח יט' של מבני תעשייה. כאן יש שעבוד על נכסי נדל"ן, אך הפעם מדובר ב-16 נכסים - משלומי בצפון ועד לשדרות בדרום. הנכסים משוערכים בכ-500 מיליון שקל למול חוב של 385 מיליון שקל לסדרת האג"ח. ה-LTV בסדרה הזאת עומד על כ-77%, ומבטיח החזר מלא לבעלי האג"ח גם אם התמורה שתתקבל ממימוש 16 הנכסים תהיה נמוכה ב-23% מהשווי המשוערך.

היתרון המרכזי בהחזקת שעבוד על תיק נכסים רחב הוא פיזור הסיכון והורדת התלות בנכס יחיד. במקרה של חדלות פירעון, לא תמיד קל למצוא קונים לנכסים של החברה שפשטה את הרגל. בעלי החוב שמחזיקים בשעבוד על נכס יחיד יכולים להיתקע עם הנכס זמן רב עד שימצאו קונה. לפעמים בניסיון למכור את הנכס ולהחזיר את החוב, נאלצים למכור במחיר נמוך מהשווי שניתן היה לקבל - אם הוא לא היה נמכר בלחץ. הקונים הפוטנציאלים יודעים שהחברה צריכה לממש את הנכס והם יכולים לנצל זאת בהציעם מחיר נמוך. לעומת זאת, בהחזקה של תיק מפוזר יורדת התלות בנכס ספציפי והסיכוי לממש חלק מהנכסים גבוה יותר. משקיע נבון ירצה להיות מגובה במספר רב של נכסים, על מנת להוריד את הסיכון במקרה שהחברה תגיע למצב של חדלות פירעון. לעיקרון זה קוראים פיזור הסיכון.

שעבוד על מניות סחירות

במקרים רבים סדרות אג"ח מגובות במניות של חברות בנות או חברות אחיות. לפעמים מניות אלו הן של חברות פרטיות, ולפעמים הן של חברות ציבוריות שנסחרות בבורסה. רמת האי ודאות בהערכת השווי העתידי של מניות, כמובן, גבוהה מאוד. שוק ההון דינמי מאוד יחסית לעולם הנדל"ן - שוויין של מניות יכול לעלות ולרדת בתנודתיות גבוהה מאוד, שלא מאפיינת שינוי בשווי של נכס נדל"ן. יש לקחת בחשבון ששווי המניות המשועבדות יכול לרדת ולא בהכרח יאפשר לשעבוד לכסות את החוב.

בנוסף, גם כאן יש משמעות רבה לפיזור הסיכון. יש עדיפות לקבלת שעבוד של מניות בחברות שונות  - ואף להעדיף שיפעלו בענפים שונים, וזאת כדי לא להיות תלוי במצב של מניה אחת או ענף מסוים. חשיבות רבה יש גם לרמת הסחירות של הנייר בבורסה - מכירת נייר ערך שרמת הסחירות בו נמוכה, יכולה לגרור התפשרות על המחיר.

דוגמה לאיגרות חוב עם שעבוד על מניות סחירות ניתן למצוא באג"ח של אלון רבוע ד' ובאג"ח של צור ח'. החוב באלון רבוע כחול ד' הוא כ-960 מיליון שקל והוא מגובה בכ-4.8 מיליון מניות של רבוע נדל"ן ו-8.5 מיליון מניות של דור אלון, מניות אלה סחירות ונמצאות במדד ת"א 125. שווי המניות שמשועבדות לטובת המחזיקים הוא כ-1.1 מיליארד שקל. באג"ח של צור ח' ישנו חוב של כ-280 מיליון שקל, מולו ישנו שעבוד על 13 מיליון מניות של ביטוח ישיר, הנסחרות במדד היתר, בשווי שוק של 550 מיליון שקל. עצם היותה של מניה סחירה בבורסה לא הופך את תהליך מימוש הנכס למהיר, ויש לקחת בחשבון את היקפי המסחר הנמוכים המאפיינים את מדד היתר.

שעבוד על מניות פרטיות

שעבוד על מניות של חברות פרטיות טומן בתוכו קשיים רבים. אחד מהם הוא היכולת להעריך את שוויין האמיתי של המניות המשועבדות. חברות פרטיות אינן מחויבות בפרסום דוחותיהן הכספיים ולכן ישנו קושי להבין לעומק מהו מצבן העסקי. בנוסף, למניה ציבורית יש שווי שוק משוכלל, הנקבע במסחר בבורסה - אך לא כך הדבר במניות של חברות פרטיות.

ניקח לדוגמה את אג"ח טו' של כלכלית ירושלים, היקף החוב בסדרה זאת הוא כ-612 מיליון שקל, מולו משועבדות 40.4 מיליון מניות של דרבן. מה שוויין של מניות אלה? קשה להגיד, הן לא נסחרות ולכן אין להן שווי שוק. דוגמה נוספת ניתן למצוא באג"ח של אלביט מדיקל ג', היקף החוב בסדרה הוא 180 מילוין שקל והוא מגובה בשעבוד של 2.7 מיליון מניות גמידה סל ומניות של אינסטייק. מניות גמידה סל (GMDA) נסחרות בבורסת הנאסד"ק ושווי השעבוד בגינן הוא כ-97 מיליון שקל. אינסייטק היא חברה פרטית, שאין לה שווי שוק משוכלל, אך ניתן להניח שמניות אלו שוות כ-450 מיליון שקל, אם נתייחס לסבב השקעה של כ-100 מיליון דולר, שהיה לאחרונה בחברה. אולם, אסור לשכוח, שהשווי הגבוה של הביטחונות נובע ממניות ביומד, שעלולות להימחק בין לילה - במקרי קיצון.

שעבוד עודפים

חברות ייזום נדל"ן רבות נוהגות להנפיק איגרות חוב עם שעבודים על העודפים שיצטברו בפרויקטים אותם היא בונה, במטרה לממן חלק מעלות הפרויקט. בשעבוד עודפים מקבלים בעלי האג"ח שעבוד על חשבון בנק שהחברה מתחייבת להעביר אליו את כל הרווחים שיצטברו מהפרויקט.

לרוב, פרויקטים של ייזום נדל"ן מלווים גם במימון מהבנקים שמלווים את הפרויקט ומקבלים שעבוד על הקרקע ועל הבנייה עצמה. במילים אחרות, אם הפרויקט מצליח ונכנסים לחשבון העודפים כספים רבים של רוכשי דירות, אז יש לנו שעבוד מצויין. אך במצב זה סביר שהחברה ממילא תשלם הכל ובזמן. לעומת זאת, אם הפרויקט נתקע, נניח בשל חוסר הצלחה למכור דירות - אז יש לנו שעבוד על חשבון ריק שגם אם יש בו מזומנים, הבנק קודם לנו.

מצב שבו יש שעבוד על חשבון עודפים עדיף כמובן על מצב שבו אין כל שעבוד כלל, אך חשוב להבין שרמת הביטחון בשעבוד כזה נמוכה יחסית לשעבוד על נכסי נדל"ן או מניות. ישנן סדרות אג"ח שמגובות בשעבוד על עודפים של פרויקטים "על הנייר" שטרם התחילו בבנייה, במצב כזה חשבון העודפים ריק ורמת הביטחון שהשעבוד נותן נמוכה מאוד.

למרות כל זה, חשוב לנתח כל מקרה לגופו. לדוגמה באג"ח א' של לוינסקי עופר קיים חוב של כ-72 מיליון שקל, החוב מגובה בשעבוד על העודפים של הפרויקט באגרובנק א' ובאגרובנק ב'. בחשבון העודפים של הפרויקט באגרובנק א' בלבד, יש סכום של כ-77 מיליון שקל, כך שבמקרה הזה אכן מדובר בשעבוד אפקטיבי.

שעבודים לסדרות אג"ח נבחרות הנסחרות בבורסה

בחירה נבונה תחסוך כאב

איגרות החוב הקונצרניות מהוות חלק מהותי משוק ההון ומתיק ההשקעות הסביר. בדרך כלל, משקיעי האג"ח הם משקיעים המחפשים סיכון נמוך יותר ולכן חשוב להם לבחור סדרת אג"ח, שתתנהג בהתאם ללוח הסילוקין. תוספת של שעבודים לשטר הנאמנות מורידה את מפלס החששות של המשקיעים, מה שמאפשר את כניסתם להשקעה - ומצד שני, מאפשר לחברה לגייס חוב בריבית נמוכה יותר.

עם זאת, לא כל חברה שפושטת רגל גורמת לתספורות כואבות. בחירה נבונה והתגוננות באמצעות בחירת אג"ח עם שעבודים - יכולה להפוך את התמונה. כמו שראינו, לא כל שעבוד הוא אפקטיבי במידה זהה. כדאי לחשוב מראש על פרמטרים רלוונטיים כמו שווי נכס משועבד, מהירות המימוש שלו ואף סחירות המניות המגבות אותו.

הכותבים הם מנכ"ל אילים קרנות נאמנות ואנליסט מאקרו בכיר באילים. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: גופות ארבעת החטופים חולצו מתת-קרקע בג'באליה במבצע של צה"ל והשב"כ

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מבטיח שהמחירים לא יעלו ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין" ● חדד דחה את הטענה: "עדותו הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך והאינטרסים שלו ושל פילבר אינם מנוגדים"

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן