גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לתביעה משפטית? יש כבר מי שקנה את הדומיין Airbnb-westbank

הודעת Airbnb כי בכוונתה להוריד ממאגריה 200 נכסים הרשומים בהתנחלויות הצליחה לעורר סערה ● למרות שיש מי שטוען ש-Airbnb חסינה מבחינה משפטית שכן היא חברה פרטית, חוק החרם בארץ קובע כי ניתן לתבוע באופן אזרחי את מי שנמנע מקשר כלכלי עם ישראל ● "Airbnb מנצלת את כוחה המונופוליסטי. זה בדיוק כמו שהיא תחליט שלא למכור ללקוחות ג'ינג'ים"

Airbnb / צילום: שאטרסטוק
Airbnb / צילום: שאטרסטוק

בית ביישוב אורנית בתמורה ל-500 שקל ללילה ודירת סטודיו ביישוב רבבה ב-190 שקל - למרות ההצהרה שלה אתמול לפיה תפסיק לפרסם נכסים הממוקמים בהתנחלויות, בדיקת "גלובס" מעלה כי גם היום מוצגות באתר Airbnb דירות להשכרה בדיוק באותם אזורים שנויים במחלוקת. ל"גלובס" אף נודע כי משרדי הממשלה, בהם משרד התיירות, המשרד לעניינים אסטרטגיים, המשפטים, הכלכלה והחוץ הקימו צוות משותף שייבחן כיצד לפעול בעניין.

Airbnb במספרים

הודעת החברה אתמול לפיה בכוונתה להוריד ממאגריה 200 נכסים הרשומים בהתנחלויות בישראל הצליחה לעורר סערה. "אפשר להגיד ש-Airbnb שהיא מונופול בתחומה מנצלת את כוחה המונופוליסטי", אומר היום ל"גלובס" עו"ד גיא אופיר המתמחה בדיני אינטרנט. "Airbnb תוכל לטעון שמדובר בהחלטה עסקית בשל לחץ כלכלי שהופעל עליה ושהיא לא רוצה להינזק כספית, אבל זה בדיוק כמו שהיא תקבל החלטה שלא למכור ללקוחות עם שיער ג'ינג'י על רקע עסקי". 

עו"ד אופיר אף "מזמין" את הענקית מסן פרנסיסקו לקרב משפטי בדרך מעניינת: "ברגע ש-Airbnb יצאה עם ההודעה שלה לפיה היא לא תציע יותר דירות להשכרה בהתנחלויות, רכשתי את הדומיין 'Airbnb-westbank'. אני בטוח שהחברה תעמוד על הרגליים האחוריות ושתוגש נגדי תביעה או צו מניעה. אני מזמין אותם לריב בבית המשפט. מי שמחרים אזורים גיאוגרפיים לא זכאי להגנת סימני מסחר באותו האזור. נכניס לאתר את כל הנכסים ש-Airbnb ממדרת". 

לדבריו, "החברה בוחרת צד והשאלה היא האם יאפשרו לבעלי נכסים פלסטינים לשווק נכסים בגדה. אם לא יאפשרו גם לפלסטינים להשכיר נכסים קשה יהיה לטעון שמדובר באפליה, שכן מדובר בהחלטה גורפת. 

"מהלך גאוני מבחינה מסחרית"

נציין, החוק הישראלי קובע כי אסור להפלות באספקת מוצר או שירות על בסיס מגורים. עם זאת, החוק מתייחס לאפליה של אדם המקבל שירותים - כך שבעלי נכסים שמציעים שירותים לא יכולים לטעון על בסיסו לאפליה. לדברי ד"ר רונית לוין-שנור, מרצה בכירה וחוקרת בבית הספר הארי רדזינר למשפטים בבינתחומי, "המדיניות שעליה הכריזה Airbnb לא משקפת לכאורה אפליה של אדם על בסיס מקום מגוריו. החברה קובעת סטנדרטים לסוג הנכסים שאותם היא משווקת, כשהיא יכולה להחליט שהיא לא משווקת למשל נכסים בלי שירותים או נכסים שממוקמים באזורים שיש בהם סכנה ביטחונית או מחלוקת פוליטית". 

עם זאת, חוק אחר שנחקק ב-2011, "חוק החרם", מתייחס למניעת פגיעה בישראל על בסיס חרם והוא מאפשר הטלת סנקציות על מי שקורא באופן פומבי להטיל חרם על המדינה, תוך הימנעות מקשר תרבותי, כלכלי או אקדמי מחמת זיקתו למדינת ישראל או לאזור הנמצא בשליטתה. "אם אנחנו מפרשים את עמדת Airbnb כקריאה פומבית להטיל חרם, אזי המדינה יכולה לפעול בהתאם למה שהחוק קובע ולאפשר לשר האוצר למנוע הטבות מאותו גוף (בהתאם לרשימה שקבועה בחוק), או להגביל את יכולתו להשתתף במכרז. במקביל, אפשר להגיש תביעה אזרחית על בסיס החוק הזה ואפשר לכאורה לתבוע פיצויים לנזק שנגרם בעקבות אותה קריאה", אומרת ד"ר לוין-שנור. 

גם ד"ר אפרת טולקובסקי, מנהלת מכון גזית גלוב לחקר הנדל"ן במרכז הבינתחומי, טוענת כי לבעלי הנכסים אין קייס נגד Airbnb משום שהיא חברה פרטית והיא יכולה לקבל החלטות כאלו. היא לא מחויבת לספק שירותים לכל בתי האב כמו בזק וזכותה לקבל החלטות מהסוג הזה". לדבריה, "יש מדינות שהיא כלל לא פועלת בהן ולכאורה גם הן יכולות לחוש מופלות. בהחלטה שלה ציינה החברה שהיא בודקת כל נושא לגופו, כך שגם הטענה לאפליה לכאורה מול אזורים כבושים אחרים יכולה לקבל נימוק נגדי. 

"Airbnb קמה ממקום של אג'נדה חברתית שיתופית והיא סובלת מבעיות כרוניות כמי שאחראית לעלייה במחירי הנדל"ן ושכר הדירה וכמי שפוגעת באוכלוסיות החלשות", מוסיפה טולקובסקי. "כאן היא יוצאת במהלך שינסה למצב אותה כעסק חברתי שייתן לה ג'יטונים בחינם בפעילות שהיא שולית מבחינתה.  להיות היום נגד ההתנחלויות בארה"ב נותן נקודות זכות, ובפועל מבחינת החברה זה מהלך גאוני מבחינה המסחרית והתדמיתית. היא ממצבת את עצמה כחברתית ולא נוגעת בבעיה האמיתית שנוגעת אליה.

"Airbnb הרי לא תפתור את הקונפליקט במזרח התיכון והיא צבועה במידה מסוימת. נכסים בהתנחלויות היא מורידה, אבל את הנכסים בעזה היא משאירה למרות שבארצות הברית החמאס מוגדר כארגון טרור". 

האם גם בוקינג שמשכירה נכסים ולא רק בתי מלון צפויה ללכת בעקבות Airbnb ?

"בוקינג היא חברה מסחרית לגמרי שאין לה אמירה חברתית. קשה לי לראות מצב שגם היא תכריז על מהלך דומה שמדיף ניחוח של BDS". 

ב-BDS מנכסים לעצמם את ההצלחה

"יש דעות סותרות לגבי השאלה האם חברות צריכות לעשות עסקים בשטחים הכבושים, שהן נושא לסכסוכים היסטוריים בין ישראלים לפלסטינים", כתבה אתמול Airbnb בהודעה שהפיצה לעיתונות. לדבריה, "בעבר הבהרנו כי נפעל באזור הזה, כפי שמתיר החוק. עשינו זאת משום שאנו מאמינים בערך הגדול שמחבר בין אדם לאדם בעולמות התיירות. נמשיך לשאול שאלות ולהקשיב למומחים, נמשיך להאזין למחשבות של חברי הקהילה שלנו וללמוד".

עוד הוסיפה החברה כי ..."עלינו לשקול את ההשפעה שיש לנו ולפעול באחריות... על חברה להכיר בכך שכל מצב הוא ייחודי ודורש בחינה לגופו". בנוסף מתייחסת החברה לכך שעליה "להעריך את הסיכונים הפוטנציאליים עבור המארחים והאורחים שלנו", ואפילו לקבוע אם הצעת נכסים ב"שטחים הכבושים" משקפים קשר ישיר לסכסוך שבאזור. Airbnb סיימה את הודעתה בתקווה לשלום באזור, אולי גם כתוצאה מהלחץ הכלכלי דוגמת זה שהיא מפעילה כעת.

בתגובה, ניכס אתמול לעצמו ארגון ה-BDS חלק מההצלחה: "אנו מקדמים בברכה את החלטת Airbnb. זהו צעד ראשון בכיוון הנכון לשים קץ לרווחתו של Airbnb מגניבה של ישראל מאדמות וממשאבים טבעיים של הפלסטינים". בארגון אף מלינים על כך שהחברה אינה מורידה נכסים מאזור מזרח ירושלים - ועל כך ינסה הארגון להיאבק.

"החלטה אומללה שמבוססת על שיקולים פוליטיים"

נציין, כי שר התיירות, יריב לוין, התבטא לא אחת לטובת הפתרון של דירות לתיירים לנוכח מספרם הגדל ולנוכח המחסור בבתי המלון, אולם אמר כי הוא תומך באסדרה של התחום. "כל אסדרה, מבורכת לכשעצמה, צריכה להיות פשוטה כך שתאפשר את המשך פעילות Airbnb והרחבתה". אתמול הביע לוין דעות אחרות כשהורה למשרדו לגבש צעדים מיידיים להגבלת פעילות החברה בכל הארץ. השר דרש בתוקף מהנהלת Airbnb לבטל את ההחלטה המפלה להסיר מהאתר דירות מהיישובים ביהודה ושומרון, והדגיש כי מדובר בהחלטה מבישה ואומללה ובכניעה מחפירה של החברה.

בנוסף, השר לנושאים אסטרטגיים, גלעד ארדן, קרא לבעלי הנכסים שנפגעים מההחלטה לבחון הגשת תביעות נגד Airbnb. הוא הגדיר את ההחלטה כ"החלטה אומללה המהווה כניעה לארגוני ה-BDS האנטישמיים שמבוססת על שיקולים פוליטיים ולא על שיקולים עסקיים. סכסוכים לאומיים קיימים בכל העולם, וראשי Airbnb יצטרכו להסביר מדוע בחרו דווקא לנקוט עמדה פוליטית גזענית נגד חלק מאזרחי ישראל". עוד אמר ארדן, כי בכוונתו לפנות לגורמים המדיניים הבכירים ביותר בארצות הברית כדי שייבחנו אם ההחלטה הזו מפירה את החקיקה נגד חרמות הקיימת בלמעלה מ-25 מדינות בארצות הברית״. 

עוד כתבות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי