גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תע"א על סף עסקה למכירת לווייני ריגול לחברה אמריקאית במאות מיליוני ד'

חדשות טובות למפעל הלוויינים של התעשייה האווירית לאחר שנתיים קשות: חברת הביון האמריקאית XpressSAR חתמה על מזכר הבנות עם תע"א לרכישת שלושה לווייני ריגול

לוויין מסוג TecSAR  המבוסס על מכ"ם/ צילומים והדמיה : התעשיה האוירית
לוויין מסוג TecSAR המבוסס על מכ"ם/ צילומים והדמיה : התעשיה האוירית

התעשייה האווירית (תע"א) וחברת הביון האמריקאית XpressSAR חתמו על מזכר הבנות שלפיו החברה מארה"ב תרכוש מתע"א של שלושה לווייני תצפית מתקדמים העובדים בצורה מותאמת. זאת, לאחר שבמהלך השנתיים האחרונות תע"א עלתה לכותרות בהקשר של משבר חמור בתעשיית לווייני התקשורת שלה, ובעקבות הפיצוץ בלוויין עמוס 6 זמן קצר טרם שיגורו לחלל וכן ההחלטה של חלל תקשורת לבחור בחברה אמריקאית לבנות את הלוויין העתידי שלה. 

מדובר בלוויינים מסוג TecSAR, המבוססים על מכ"ם ומאפשרים איסוף מודיעין בכל שעות היממה, גם בתנאי עננות או סופות חול - מצבים המקשים על איסוף מודיעין באמצעות לווייני ביון אופטיים.

ההיקף הכספי הצפוי של עסקת הלוויינים המתגבשת מוערך בכמה מאות מיליוני דולרים. ההסכם כולל אופציה לאספקה של לוויין נוסף, רביעי, שיצטרף לקונסטלציית הלוויינים שבכוונת XpressSAR להפעיל.

לפי מזכר ההבנות שנחתם בתחילת השבוע בארה"ב, תע"א תייצר את הלוויינים במפעל חלל שביהוד ותעניק לחברה האמריקאית שירותים תומכים לשיגורם לחלל, הצבת הלוויינים במסלול שייקבע להם, תמיכה בתחנות הקרקע שבהן יתקבלו התוצרים ועוד וזאת עד להפעלתם המבצעית המלאה.

הלוויינים, שמשקלו של כל אחד מהם עומד על כ-370 קילו, ישוגרו יחדיו לחלל ויפעלו במסלול קבוע שמקיף את כדור הארץ, באופן שיבטיח כיסוי רציף ובתדירות גבוהה של תאי שטח שבהם החברה המפעילה מתעניינת.

עם החתימה על מזכר ההבנות XpressSAR צפויה לפתוח בגיוס הון כדי לאפשר את מימון רכש הלוויינים ולהוציא את העסקה עם תע"א לפועל. בתע"א אמרו היום ל"גלובס" כי עם ביצוע העסקה, XpressSAR תהיה חברה שתספק שירותי הדמיות שמבוססים על טכנולוגיית Synthetic Aperture Radar (SAR), המאפשרת קבלת תוצרים ברזולוציה גבוהה ללקוחות ממשלתיים ומסחריים ברחבי העולם.

XpressSAR הוקמה ב-2013 וקיימה הליכים ממושכים לקראת התקשרות עם חברה שתייצר עבורה את הלוויינים שבאמצעותם היא תספק את שירותיה. תחילה, היא התקשרה עם יצרנית אירופאית ובהמשך חזרה בה מההחלטה ובחרה לקיים משא ומתן עם תע"א שהוביל לחתימה על מזכר ההבנות החדש. "עשינו תהליך ארוך של סקירת פתרונות שונים שהשוק מציע, ואנחנו שמחים של שיתוף הפעולה עם תע"א, שמציעה מערכת מודיעין מושלמת באמצעות לווייני SAR", אמר היום מנכ"ל XpressSAR, וולפגנג בידרמן, "היכולות הטכנולוגיות המתקדמות והמוכחות של לוויינים אלה יאפשרו לנו לספק ללקוחותינו בעתידיים את המוצרים המודיעיניים האיכותיים ביותר".

טכנולוגיית SAR נחשבת לחוד החנית של לווייני הביון: בשונה מלווייני ביון אופטיים שמספקים צילומים, לוויינים הפועלים בטכנולוגיית SAR מזהים עצמים שקשה לזהות באמצעות לוויינים אופטיים, כמו עצמים מתכתיים ומבעד לעננים, סופות אבק, בתנאי חשיכה ועוד. בכוחם לספק מעקב אחר נקודת עניין כלשהי לאורך כל שעות היממה. "היכולות האלה מענייניות מאוד ארגונים וגופים שפועלים בתחום המודיעין והן כוללות יכולת זיהוי של שינויים בתוואי הקרקע, הגעה של כלי רכב לנקודה מסוימת וכל אלה באופן אוטומטי", אמר מנהל מפעל חלל של תע"א, עופר דורון.

לדברי דורון, הפעלת קונסטלציה של 3-4 לווייני תצפית בו-זמנית, כפי שמתכננת XpressSAR האמריקאית, תאפשר כיסוי הדוק ובתדירות גבוהה יותר של תא שטח שמעורר עניין בקרב הלקוחות של החברה.

לווייני TecSAR של תע"א נחשבים קטנים באופן משמעותי לעומת לווייני תצפית בקטגוריה זו, באופן שמשווה להם יכולות לאספקת תוצרים במהירות וזאת, בין השאר בזכות יכולות תמרון גבוהות בחלל.

סמנכ"ל תע"א ומנהל חטיבת מערכות טילים וחלל בחברה, בועז לוי הביע היום שביעות רצון מהסכם ההבנות עם החברה האמריקאית ואמר כי הוא מבטא את ההכרה ביכולותיה הטכנולוגיות של החברה, ואת החדשנות והיזמות השיווקית של XpressSAR באספקה של שירותים בתחום זה.

בשתי החברות לא התייחסו היום ללוחות הזמנית לגיוס ההון הדרוש למימון תכנית הלוויינים החדשה, ועדיין לא ידוע מהיכן ישוגרו לחלל. עם זאת, שלושת הלוויינים צפויים להיות משוגרים יחדיו לחלל והם ימוקמו בנקודות שמיים שונות ויפעלו באופן מתוזמן, כך שיחלפו בתוך פרקי זמן קצרים מעל מטרות ונקודות עניין שונות.

תע"א יצרה בעבר לווייני TecSAR עבור מערכת הביטחון בישראל וב-2008 היא שיגרה לחלל לוויין ראשון מסוג זה, שכונה אופק 8. גם הלוויין אופק 10 ששוגר לחלל מבסיס פלמחים מבוסס על טכנולוגיה זו.

מסע בין לוויינים

בתחילת ספטמבר 2016 התפוצץ הלוויין עמוס 6, זמן קצר טרם שיגורו לחלל באתר של חברת ספייס-איקס בארה"ב. מדובר בלוויין תקשורת שיצרה התע"א עבור חלל תקשורת.

הפיצוץ בארה"ב העלה לסדר היום את המשבר החריף בתעשיית לווייני התקשורת, להקמת ועדה מיוחדת בראשות מנכ"ל משרד המדע ולדיונים קדחתניים במשרדי האוצר והתקשורת בניסיון לשמר על יכולות בתחום לווייני התקשורת בישראל, וזאת בעקבות איומים מצד התע"א כי תסגור את פעילותה בתחום זה.

ברקע הדברים חלל ניסתה להתקשר עם חברה אמריקאית שתייצר עבורה את לוויין התקשורת העתיד, אך באחרונה גובש מודל שלפיו המדינה וחלל ישתתפו במימון רכש של לוויין תקשורת מתע"א, אף שמחירו גבוה ממחיר של לוויין המיוצר בחו"ל.

בעוד שתעשיית לווייני התקשורת בישראל נאבקת על קיומה, תחום לווייני הריגול, שמיועדים לשימושים ביטחוניים, פורח בתע"א: שם, מסרבים לחשוף כמה לוויינים מפותחים או מיוצרים כעת במפעל החלל שלה, אך אומרים כי יש כמה וכמה כאלה. מדובר בלוויינים אופטיים ובלוויינים מכ"מים שנמצאים בשלבי פיתוח ויצור.

בשונה מלוויין תקשורת, שמוצבים בנקודת שמים קבועה ובגובה של כ-36 אלף קילומטר ומאפשרים העברת שידורים, לווייני ביון מקיפים את כדור הארץ בגובה של כ500-600 קילומטר.

המחיר הממוצע של לוויין תצפית כזה הוא בין 180 ל-200 מיליון דולר. מחיר של לוויין תקשורת, כמו עמוס 6 שהושמד זמן קצר טרם שיגורו לחלל היה כ-240 מיליון דולר.

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם