גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השוק האמריקאי מסמן את המגמה העולמית: הצופים נוטשים את הטלוויזיה המסורתית

הדוחות הכספיים של ענקיות התקשורת בארה"ב חושפים כי ברבעון האחרון נרשם שיא של לקוחות שהתנתקו משירותי הכבלים והלוויין לטובת הטלוויזיה האינטרנטית - מעל מיליון צופים ● גם בישראל המגמה דומה והחברות מנסות להישאר רלוונטיות, אך נתקלות בקירות של רגולציה ארכאית

שלט טלוויזיה עם לחצן מובנה של נטפליקס / צילום: Harry Wedzinga, שאטרסטוק
שלט טלוויזיה עם לחצן מובנה של נטפליקס / צילום: Harry Wedzinga, שאטרסטוק

הכיוון בשוק הטלוויזיה העולמי ברור - יותר ויותר צופים נוטשים בהדרגה את חברות הכבלים והלוויין, ומחליפים אותן בצפייה המבוססת על חיבור לרשת. מגמה זו קיבלה אישוש נוסף, עם פרסום הדוחות של חברות התקשורת האמריקאיות בשבוע האחרון.

ואולם חברות הטלוויזיה המסורתיות בישראל אינן אומרות נואש. על פי דוחות yes, אחרי מספר רבעונים בהם היא סבלה מנטישת מנויים, החברה עברה ברבעון האחרון לגיוס חיובי של מנויים, וצירפה לשורותיה 4,000 מנויים חדשים. בשוק תחרותי כמו ישראל, שבו שירותים אינטרנטיים כמו סלקום TV ו-פרטנר TV הולכים וצומחים, בהחלט מדובר בהישג נאה.

השוק האמריקאי מסמן את המגמה העולמית: הצופים נוטשים את הטלוויזיה המסורתית

יחד עם זאת, גם הנתון המרשים שמציגה yes לא סותר את המגמה העולמית. איך ניתן להסביר את הסתירה בין השניים? גם ל-yes יש מותג אינטרנטי משלה, סטינג TV, שמעניק לה רוח גבית. בניגוד לחברות הכבלים והלוויין האמריקאיות, yes מאחדת בין נתוני הלוויין לנתוני ה-OTT (טלוויזיה שמבוססת על אינטרנט), כך שלא ניתן לראות לאיזה שירות הצטרפו הלקוחות החדשים.

בחזרה לארה"ב. במהלך השבוע האחרון פורסמו כאמור התוצאות הכספיות של חברות הכבלים והלוויין הגדולות בארה"ב. התוצאות חשפו תמונה עגומה עבור שירותי הטלוויזיה הישנים. החברות דיווחו על הכי הרבה מנויים שנטשו את הכבלים והלוויין אי-פעם במהלך רבעון אחד - מעל מיליון מנויים ברבעון.

לא מדובר באירוע נקודתי אלא בהתגברות של מגמה. גידול של 30% בקצב הנטישות לעומת הרבעון המקביל, כך מדווח האתר www.fiercevideo.com.

סביר להניח שבפועל המספר אפילו גדול יותר מאחר שארה"ב מורכבת מהרבה חברות מקומיות שלא כולן מפרסמות דוחות.

רוכשים שירותים ממספר חברות במקביל

הרגלי הצפייה של הצופים משתנים בקצב מהיר, והם לא מסתכמים רק במעבר מהטלוויזיה המסורתית לטלוויזיה האינטרנטית. בארה"ב קיים שירות שמכוני "סקיני בנדל", חבילה צרה, שעוברת על גבי הרשת. Direct Tv למשל. כך לקוחות יכולים לרכוש חבילה צרה שכוללת מספר ערוצים, ומתחברים במקביל לשירותים אינטרנטיים כמו אמזון פריים או נטפליקס.

השינויים כאמור מבטאים מגמה עולמית ולא עוצרים על אדמת ארה"ב. על פי הערכות, נטפליקס תגיע לכ-10 מיליון מנויים בבריטניה. בנוסף, האיחוד בין וורנר מדיה ל-HBO יביא לכך שהחברות ישיקו אפליקציה משלהן לשירותי סטרימינג. גם דיסני צפויה בקרוב לעלות על העגלה ולהשיק את את "דיסני +" (Disney+), אפליקציית תוכן אינטרנטית משלה.

המגמה ברורה. הטלוויזיה על גבי האינטרנט כאן להישאר, והיא רק תלך ותתחזק. הלקוחות ימשיכו לצפות בספורט ובשידורים ישירים באמצעות חבילות צרות, ובמקביל בתוכן של ענקיות המדיה על הפלטפורמות שלהן.

גם חברת המחקר והייעוץ אובום צופה שהמגמה תתחזק. באוקטובר פרסמה החברה שעד שנת 2023, יגיעו מספר המנויים שצופים בטלוויזיה בסטרימינג ל-מיליארד. בנוסף, היא צופה כי 37% מהם יהיו במודל של חבילה צרה בסיסית וירכשו תוכן מחברות התוכן הגדולות, דוגמת נטפליקס, אמזון וכו'.

המפתח: יצירת תוכן מקומי ובלעדי

גרג פיטרס, מנהל המוצר הראשי של נטפליקס, סיפר בוועידת הטכנולוגיה Web Summit בליסבון, כיצד נטפליקס צמחה ושינתה הרגלי צפייה של מיליוני צופים ברחבי העולם.

פיטרס חשף כי 137 מיליון מנויים צופים היום בנטפליקס ברחבי העולם, על גבי 518 מיליון מכשירים שונים. לנטפליקס יש היום יותר צופים מחוץ לארה"ב מאשר בארה"ב, בין השאר בזכות ההשקעה בתכני מקור במדינות השונות.

בזכות הפלטפורמה של נטפליקס, הפקות המקור המקומיות מצליחות לפרוץ גם מחוץ למדינת המקור, כפי שקרה עם ההצלחה של 'בית הנייר' הספרדית, הסדרה הנצפית ביותר אי פעם בנטפליקס בשפה שאינה אנגלית.

במקביל, דיווח נוסף אותת על כך שהמודל הישן של חברות הכבלים והלוויין כבר לא רלוונטי. בלילה שבין חמישי לשישי, הכריזה חברת דיסני באופן רשמי שתיכנס בשנת 2019 לשוק אפליקציות התוכן בארה"ב עם "דיסני +, ותתחרה בנטפליקס, אמזון, HBO ועוד.

אפליקציית דיסני פלוס, תציע תכנים מהמאגר העצום של דיסני, לצד הפקות חדשות בלעדיות לפלטפורמה החדשה. בדומה לנטפליקס, גם דיסני צפויה להפסיק התקשרויות וחידושי חוזים עם מפיצי תוכן שונים, על מנת שהאפליקציה תהפוך עם הזמן למקור הבלעדי לתכני דיסני.

בהמשך, דיסני צפויה להשיק את האפליקציה גם מחוץ לארה"ב, בדומה לנטפליקס ואמזון פריים וידאו, וכן בדומה ל-HBO, שרק בשבוע שעבר על כניסה לשיווק במודל דומה בשוק הטלוויזיה בקנדה. בכך לראשונה לא יידרש מינוי לחברת כבלים על מנת ליהנות מתכני HBO במדינה.

הנתונים מחייבים את החברות המסורתיות לשנות מודל פעילות. הן נדרשות להציע פלטפורמות פתוחות, שמתמקדות בחבילה צרה דרך ערוצים לינאריים כמו ספורט ותכני מקור, ערוצי הברודקאסט המרכזיים ו-VOD. בנוסף, החברות נדרשות לשינויים בממשק שמאפשרים הוספת תכנים חיצוניים ושימוש בשירותים מתקדמים שמבדלים ומעניקים ערך מוסף ללקוח, כמו Catch up (הקלטה אוטומטית של ערוצי הטלוויזיה) וצפייה באיכות 4K.

בישראל: שוק מעוות עם רגולציה ארכאית

עבור חברות הכבלים והלוויין בעולם ובישראל האתגר הוא כפול ומכופל. מצד אחד הן רוצות לשמר את המחירים שאליהם הורגלו אבל מצד שני הן רואות נטישה לשחקנים החדשים והדרך לעשות זאת היא באמצעות מותגי לואו קוסט: סטינג TV ב-yes ו-NEXT בהוט.

ההבדל הטכנולוגי עושה בסופו של דבר הבדל גדול. תכונות כמו Catch up בפרטנר TV ובסלקום TV הפכו להיות מצרך מבוקש. הבעיה מסתבכת לאור העובדה שהחברות הוותיקות מסבסדות ממירים ללקוחות כך שהחיים שלהן עוד יותר מסובכים, שלא לדבר על לקוח שרוצה לראות גם נטפליקס.

המגמה העולמית של נטישת הכבלים והלווין מציבה סימן שאלה לגבי העתיד של חברות הכבלים והלוויין בישראל. זהו נתון שהרגולטור הישראלי חייב לקחת בחשבון בדיוק כמו שהוא חייב לקחת בחשבון את הקושי של חברות הטלקום להמשיך בהשקעות.

זה מזכיר את העיוות שנוצר בשוק הפרסום בשל העובדה שגוגל ופייסבוק לוקחות את הנתח הגדול של הפרסום הדיגיטלי, אך לא משלמות מס. כל הן יכולות להתחרות בקלות יתירה בחברות המקומיות - ולרסקן.

בדיוק אותו הדבר מתרחש לנגד עינינו עם נטפליקס ואמזון. אי אפשר יהיה להמשיך ולעצום עיניים לנוכח המגמה ולהמשיך באותה רגולציה ודרישות כבדות על חברות הכבלים והלוויין כאשר הן מתמודדות מול גופי ענק שמשחקות בתנאים אחרים לגמרי. 

פרטנר טי דיווחה אתמול על 18 אלף לקוחות חדשים בטלוויזיה ו - yes דיווחה על 4,000 לקוחות חדשים כולל בטלוויזיה האינטרנטית שלה סטינג טי וי.

עוד כתבות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור