גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקצץ בבשר החי: יותר ויותר מסעדות מוותרות על בשר

יותר ויותר מסעדות, לאו דווקא חלביות או דגיות, מוותרות על בשר, מטעמי בריאות או מצפון ● רק השנה נפתחו קרוב למספר דו-ספרתי של מסעדות כאלה, והן זוכות לאהדת הקהל וגם לשבחי המבקרים

סשימי אינטיאס של אילן פרון במסעדת תלפיות / צילום: אילן פרון
סשימי אינטיאס של אילן פרון במסעדת תלפיות / צילום: אילן פרון

ארבע אחר הצהריים, והשמש כבר שוקעת על מפרץ חיפה בגוני כתום וורוד של סתיו. הנוף שנשקף משוק תלפיות הוותיק שעל צלע הכרמל מתחלף בנצנוצים בוהקים ובאורות ממנופי הנמל והאוניות שעוגנות מחוצה לו. מרהיב.

חמארה תלפיות ממוקמת בפאתי השוק החיפאי. יותר בר יין שבו מכינים אוכל על בסיס ההיצע בשוק, ופחות חמארה במושג המסורתי של חלל עתיר עשן, עראק, ברנדי ומשחקי קלפים, ראוי לציין. לצד כוסות יין מקריסטל, כלי וינטג' ומפיות בד אישיות, יושבים עוברי אורח מהשוק ותיירים, שמגלים מחדש את מכמני עיר החוף היפה בישראל (סליחה, יפו).

"הייתי אמור לפתוח מקום בתל אביב, והחלטתי ברגע האחרון להגיע לכאן - ולבד", מספר הבעלים אילן פרון (42). "כשאמרתי שאני פותח את חמארה תלפיות, הזהירו אותי לא לבוא לפה. 'זה גטו', אמרו לי. השכונה מסביב קשה - ולא יהיה למקום כזה קהל וביקוש", הוא מספר.

הם טעו. מאז פתיחתה זוכה "חמארה תלפיות" לביקורות משבחות והייתה מהמנופים שסייעו להחייאתו של השוק הוותיק, שכולל היום מסעדות וברים נוספים. הקהל מעורב. כור היתוך ישראלי אמיתי של דתות, מגדרים וכל מה שביניהם, כמו שאפשר למצוא במסעדות רבות בחיפה, הנהנית מרנסנס קולינרי שעליו כתבתי בהרחבה בתחילת השנה הנוכחית.

"בשנים האחרונות, העירייה הזרימה משאבים רבים לקידום העיר התחתית של חיפה, ועכשיו ממש מתחילים לראות את התוצאות. רק שיישאר כך גם עם ראשת העיר החדשה", אומר פרון.

בחמארה תלפיות אין נתח קצבים או תבשיל לחי עגל, שנהוג למצוא בתפריטי מסעדות מז'אנר השוק - גם לא בעיקריות. התפריט שיצר פרון מתבסס רק על ירקות ודגים, כשהוא היה מהראשונים לעשות כן מחוץ לז'אנר הדגיות הוותיקות והמסעדות הצמחוניות והטבעוניות.

"בתפריט בחמארה תלפיות אין בשר, אומנם לא מטעמים אידיאולוגיים - ועדיין. למה? אני פשוט יותר אוהב לעבוד עם דגים, הם סופגים טעמים באופן הרבה יותר נעים, וגם קלים יותר לגוף", הוא אומר. מבחר המנות כתוב על הלוח ומשתנה מדי יום, בהתאם להיצע העונתי בכלל ושל השוק בפרט.

כרגע מככבים בו מנות דגי ים נאים כמו אינטיאס, בליווי אצות גרציה טריות מחוף מכמורת ("שוטפים אותן היטב לפני ההגשה. זה לא ישר מהים, רק כמעט!", הוא צוחק); קלמארי עם גבינת מאירי צפתית ושרימפס קריסטל ברוטב חמאת יין לבן. לובסטרים טריים שמגיעים מעבר לים כמו אויסטרים מוגשים לצד כיסוני חינקאלי נפלאים ממולאים גבינה ובדרג'יאני - גלילות חציל, שתיהן מהמטבח הגיאורגי לו ניתן פה תפקיד משנה חביב לצד הדגים וירקות השוק. במסעדה, אגב, מוגשת גם ארוחת בוקר צמחונית, עם או בלי אויסטרים.

חמארה לא חמארתית

"חמארה תלפיות" לא לבד. בשנה החולפת - וביתר שאת בחודשים האחרונים - חלה תכונה בצלחות המנה העיקרית של מסעדות ישראל. בין שמטעמי בריאות או מצפון, יותר מסעדות נותנות את הדגש בלב הארוחה לקהל הפסקטריאנים (צמחונים אוכלי דגים) וכמובן לצמחונים ולטבעונים. ולראיה: רק השנה נפתחו קרוב למספר דו-ספרתי של מסעדות שלא מגישות בשר, או לכל הפחות כמעט ולא.

גוייבה על קציפת מקדמיה עם פירורי לחם מחמצת, עירית ועלי שיסו / צילום: תומר הלפרין

"עבור חלק מכריע של ישראלים, ארוחה במסעדה חייבת לכלול עיקרית בשרית. התפיסה הייתה עד לא מזמן שאם יש רק דגים או פסטה - אתה תפסיד לקוחות, כי הבשר הוא חלק בלתי נפרד מהחוויה של הסועדים במסעדה, אולי אפילו הסיבה לבקר במקום מסוים - ולא רק בסטייקיות. השניצל, הסטייק, וההמבורגר הם מנות שבחלק מהמקומות הפופולריים בארץ אחראיות על חלק משמעותי מהמכירות, לפעמים גם חמישית ורבע. כל זה מתחיל עכשיו להשתנות", מספר שף ותיק ומוערך, בעל כמה מסעדות, על השינוי שנעשה במסעדות בעלי האופי הבשרי שלו, לאט וממש לאחרונה.

"אפשר לראות את זה לא רק מההיצע, אלא גם מהכיוון ההפוך: תשאל צמחוניים מה הוצע להם לאכול לפני שנתיים כעיקרית, ותבין כמה מעט ביקוש היה למנות לא בשריות בלב הארוחה. מלבד יוצאי הדופן - מסעדה כשרה-חלבית או מסעדות דגים - כולן התמקדו בבשר. עכשיו מתחילים במסעדות להתארגן בהתאם. עם הירקות אין בעיה, דגי ים זה כבר סיפור אחר".

בין המסעדות שנפתחו לאחרונה - עניין של שנה וחצי בערך - ושלא מוגש בהן בשר, מככבות מונאר ההודית בתל אביב, סבידה העכואית ובנא הטבעונית - כולן זכו לביקורות מהללות וגם לפופולריות בקרב קהל רחב. אליהן נוספו בחודשיים האחרונים איגרא רמא, עם תפריט דגים וירקות, וכן אייבי בניצוחו של השף אסף דוקטור ("האחים", "דוק"), שמתמקדת אך ורק בדגה מקומית, מהים או מבריכות גידול, וכוללת שלל מנות כבושות, מעושנות וצלויות, על גריל פחמים אנכי ומשלהב.

בתפריט, המשתנה על בסיס ההיצע הקיים, אפשר למצוא פלמידה אדומה מעושנת על לחם קלוי עם אריסה; כרוב מלפוף ערבי צלוי ביין (מקומי, ודאי שמקומי. כרוב, אגב, הוא החציל החדש - אבל זה כבר סיפור אחר) ופורל שלם, צלוי לאט על אסכלת הפחמים האימתנית.

כל מנה - רק סביב ירק אחד

השקיעות בתקופה זו של השנה עוצרות נשימה, ולא רק בחיפה. אבל בשעה שבע בערב, שעת הפתיחה של אופה (Opa), השמש כבר שקעה מזמן על שוק לוינסקי - גם הוא, אגב, כמו אחיו החיפאי, מתגלה מחדש על-ידי המקומיים. כמו יהלום האגס המפורסם של הסולטן בחלל התצוגה האפלולי של ארמון טופקאפי באיסטנבול - אופה מאירה את עלטת רחוב החלוצים באור יקרות נוגה.

העיצוב מאיר עיניים, זה נכון, אבל זו לא רק מטאפורה: בניגוד לשכונות הצפוניות של תל אביב, פלורנטין עדיין מוזנחת יותר, חשוכה יותר ונטולת תאורה ראויה בחלק ניכר ממנה - לידיעת ראש העירייה שזכה לכהונה נוספת וחמישית במספר.

פרוסות דקיקות של שזיף על מצע קרם שזיף מותסס עם חרדל שחור, ג'ינג'ר כבוש ושמיר / צילום: תומר הלפרין

מאחורי אופה עומדת שיראל ברגר הצעירה (26), שפית "מיס קפלן" הזכורה לטוב, שפתחה את מסעדתה יחד עם אחותה התאומה שרונה ושותפתן יעל גל. התפריט טבעוני כולו וכל מנה סובבת סביב ירק אחד, שאותו מכינה ברגר בכמה אופנים. "כשפית, אני תמיד לוקחת ירק אחד ושמה אותו במרכז. אין אצלי מיקס של ירקות ומנות עם גזר וקרם של סלק ועוד כל מיני דברים. ממש לא. אם לוקחים סלק - אז נותנים לו את המקום שלו לבד בצלחת, בכמה טכניקות".

בתפריט הטעימות (160 שקל לאדם, כשאפשר גם לקחת מנות מהתפריט בלי קשר) מככב כעת שזיף, שכולל פרוסות דקיקות של שזיף אדמדם על מצע קרם שזיף מותסס ובצל לבן עם חרדל שחור, ג'ינג'ר שנכבש במקום ושמיר; שומר צלוי עם חומץ תפוחים מיושן, שמן זרעי שומר-טרגון וכן סטייק שמנמן מעושן של חציל צחור ומאודה עם טחינה, קרם צנובר וחצילים, עגבניות צלויות ועלי צלפים וצלפים בשרניים. סט של מנות שבאות זו אחר זו כבלרינות במופע בלט, נאות ומפתיעות.

אחרי תצוגת תכלית מרשימה במיס קפלן, ברגר מבססת את מעמדה כאחת מהשפים המוכשרים והיצירתיים בארץ. וכמה נעים שגם התמחור, בדומה לה, אטרקטיבי ובגובה העיניים. מתי בפעם האחרונה שילמתם 18 שקלים על בקבוק גדול של סן פלגרינו ופחות מ-40 שקל על כל כוסות היין במסעדת שף?

"רוב האנשים שמגיעים לפה הם לא טבעונים, אלא אנשים שפשוט אוהבים אוכל. זה גם מה שכיוונתי אליו כשפתחתי את המסעדה. מקום קולינרי מאוד, של פיין-דיינינג. עם זאת, האוכל פה הוא לא לכל אחד. אין חצי קילו קטניות במנה, כמו שקורה לפעמים במסעדות בלי בשר. זו לא כוונת המשורר", אומרת ברגר.

לאנשים חסרה העיקרית הבשרית? אני שואל אותה. "לנו אין חלוקה לראשונות ועיקריות. זה קונספט שמזמן נפרדתי ממנו ונתפס בעיניי כמיושן. כשאתה יודע שלא יהיה בשר - אתה גם לא מצפה לו. ממש לא". הפרות יכולות לישון בשקט.

עוד כתבות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה