גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יציבות? דווקא הישארות בארגון היא סכנה לקריירה ארוכת טווח"

בני דור המילניום, שכבר הפכו לכוח העבודה הגדול ביותר, מאתגרים את ההגדרות של הדורות הקודמים ליציבות, להצלחה ובכלל למושג "עבודה"

דור חדש, הגדרות חדשות / צילום: Shutterstock
דור חדש, הגדרות חדשות / צילום: Shutterstock

לפני עשור, כשהתחלנו לדבר על הדורות החדשים ועל השינוי באופן שהם תופסים את עולם העבודה, היו מבני הדור הוותיק שאמרו, "זה יעבור להם כשיגיעו הילדים, המשכנתה, הבגרות". נראה אותם אז, אמרנו, מעדיפים גמישות על משרה יציבה בארגון גדול. בינתיים, הפך דור המילניום, הכולל את מי שנולד בשנים 1981-2000, לכוח העבודה הגדול ביותר בארה"ב. אחד מתוך שלושה עובדים הוא בן הדור הזה, והנה אנחנו מגלים שהוא מתעקש על כך ששוק העבודה צריך להשתנות. היום כבר יש לו הכוח לעמוד על שלו. 

בסקר דור המילניום 2018 של Udemy, פלטפורמת למידה ברשת, מגדירים את דור המילניאלס דור שלומד לעבוד ועובד כדי ללמוד. הוא מבקש שנשקיע בו, נעזור לו להשאיר את היכולות שלו מעודכנות וניתן לו גמישות, ובתמורה הוא יתמודד עבורנו עם השינויים הטכנולוגיים וישתמש בכל מה שהוא יודע כדי לעבוד באופן חכם.

ההורים של בני הדור הזה, המנהלים שלהם, נשענו על המעסיק שלהם כדי לקבל יציבות תעסוקתית וכדי להתפתח בקריירה. מבחינתם, פיתוח בעבודה היה קורס עם מרצה ובורקס. לעומת זאת, כששואלים את בני דור המילניום איך הם מתכננים להתפתח, הם מציינים במקום הראשון למידה עצמית (46%) והמשך לימודים פורמליים (35%) ורק אח"כ את המעסיק (34%) וכנסים של התעשייה (27%). הבעיה היא שרוב המעסיקים אינם אטרקטיבים לדור הזה. רק 42% אומרים שהמעסיק מספק להם התפתחות ולמידה ואותו אחוז אומר שאלה בדיוק מרכיבי התגמול החשובים ביותר, הקובעים היכן יבחרו לעבוד.

איך מגדירים עבודה

השאלה האמיתית היא לא איך מסבירים למעסיקים מה חשוב לדור המילניום אלא אם יש למעסיקים בכלל סיכוי בקרב בני הדור הזה. בספר חדש בשם The Multi-Hyphen Method (בתרגום חופשי, "שיטת ריבוי המקפים"), פורסת אמה גנון, בלוגרית פופולרית בת דור המילניום, את נקודת המבט של העובדים החדשים על סביבת העבודה הישנה. לטענתה, מאחר שבני דור המילניום גדלו בעידן האינטרנט, הם לימדו את עצמם את היכולות הדיגיטליות ואת קיצורי הדרך בשנות ההתבגרות. בעולם המשתנה, הם לימדו את עצמם מגיל צעיר להתנסות בדברים חדשים - עולמות וירטואליים, כלי תכנות, משחקי מחשב, תקשורת מגוונת, מדיות מתפתחות וכלים מתעדכנים. את היכולות האלה הם מעבירים כיום אל עולם העבודה ומוצאים את עצמם אל מול ארגונים שאינם פתוחים לשינוי, שמתקשים להפר את הסטטוס קוו שהתגבש במשך עשרות שנים של עשייה המותאמת לעולם שנעלם.

לטענת גנון, הדגש של בני הדור הזה אינו דומה לזה של הוריו. הם מבינים שסולם הקריירה לא קיים יותר ומדברים על צורות העבודה החדשות, הגמישות, העצמאיות, שהופכות להיות פופולריות. הם גם מגדירים מחדש "הצלחה" - במקום להרוויח מיליונים תמורת שעות עבודה ארוכות, הם מדברים על גמישות לעבוד איך, מתי ועל מה שהם רוצים בתוך שליטה מוחלטת בכל היבטי הקריירה. אחת ההשלכות המעניינות של התפיסה הזאת היא שלא כל פרויקט שעובדים עליו חייב לייצר הכנסה בכל רגע נתון. גנון מגדירה מחדש את הזכות להוסיף "/" בתואר כדי שיכלול גם עיסוקים שאינם מפרנסים דווקא. זאת מתוך תפיסה שהגדרת עיסוק אינה תלויה אך ורק בפרנסה.

לחלקנו, לא תמיד פשוט להבין את הקווים המחברים בין עשייה לבין פרנסה וקריירה בעולמות החדשים. ככה פגשתי את נאור נרקיס, בן דור המילניום שמגדיר את עצמו "תוכניסט" ומנהל בין השאר קבוצה בפייסבוק שעוסקת בנושא. אני מודה, אפילו כמי שעוסקת בעולם העבודה המשתנה, השיח בקבוצה הזאת אתגר אותי, דחף אותי אל מחוץ לגבולות הנוחות והראה לי עולמות שאני אפילו לא מתחילה להבין בשיח של מי שנולדו אל תוך העולם הדיגיטלי.

נפגשתי עם נרקיס לשיחה על קריירה, בכוונה להבין טוב יותר איך הוא תופס את כל העיסוקים שלו, שלא נראים כמו עבודה לאלה שעדיין חושבים על עבודה במסגרות ברורות.

דור המילניום

תפיסה שונה של יציבות

"אם לפני חמש שנים הרבה חברים שלי חלמו לעבוד בחברות כמו גוגל, פייסבוק, אפל או אמזון, היום החלום הזה משתנה. אנשים רוצים לעבוד על המיזמים האישיים שלהם, לחלוש על כמה תחומים במקביל ולא למכור את כל השעות שלהם לאותה חברה", אומר נרקיס. הוא מספר על הסביבה שהוא מכיר, חלקם אנשים שיש להם עבודה קבועה כלשהי אבל אחה"צ ובערב הם כבר עובדים על הדבר הבא בחייהם, כמו הבלוג האישי, אתר או פעילות נוספת.

אני שואלת אותו על יציבות תעסוקתית, והתשובה שלו הפוכה לגמרי מזו שהיינו מצפים לה. לדבריו, דווקא ההישארות - אפילו ארבע או חמש שנים - באותו ארגון היא סכנה אמיתית לקריירה ארוכת טווח. רמת הביטחון שלו עולה ככל שחוסר הבהירות גדל. "לדעתי, אנשים שעובדים כשכירים לאורך זמן באותו מקום עבודה מסכנים את הקריירה שלהם אם הם לא מפתחים משהו נוסף במקביל. דווקא כשהכול ברור, כשאני נמצא בתוך מסגרת של חברה שברור שבעוד שנה וחצי יהיה קידום, ואחרי הקידום עוד קידום שיביא לרמת השכר הבאה, המצב הזה יכול להכניס אותי לתחושת סטגנציה משמעותית. כשאני לא יודע איפה אני אהיה בעוד שנה מעכשיו, אני יותר רגוע מאשר אם הייתי יודע".

נרקיס מגדיר יציבות גיוון אדיר במקורות ההכנסה שלך. ושיהיה ברור, גיוון זה לא שתי משרות. לדבריו, הוא יצר לעצמו יותר מ-30 ערוצי הכנסה, חלקם מהעולם הגדול. לדעתו, זו ההגנה הטובה ביותר, במיוחד למי שחי בארץ שמצבה הכלכלי עשוי להיות רגיש לאירועים ביטחוניים.

ואיך הוא מגדיר הצלחה? "להיות אדון לעצמי" הוא עונה מיד. "להחליט איך היום שלי צריך להיראות ולוודא שהוא אכן נראה כך. לפני שש שנים, כשהשתחררתי מהצבא, שאלתי את עצמי איך אמור להיראות יום מדהים. לקח לי חצי שנה לענות על השאלה הזאת, ואז יצאתי לדרך שתוביל אותי לחיות כך". ולימודים? "לימודים הפכו להיות משהו שקורה כל הזמן ולאורך זמן, ולא פעם אחת בחיים במשך שלוש שנים. כל הזמן אני מוצא את עצמי לומד כישורים חדשים או לוקח קורס חדש".

אנחנו כבר מבינים שדורות חדשים של עובדים מחוברים, עם כלים שיתופיים וניידים, ישנו באופן מהותי את מה שאנחנו מגדירים "נורמלי" בעולם העבודה. בינתיים, הם סוללים שבילים חדשים בקריירה שהפכה מסולם לקיר טיפוס, וכל מי שמסביב - הארגונים, מערכות ההשכלה וההכשרה, הממשל והאמונים על יחסי העבודה - ייאלץ להתאים את עצמו ולפרוס להם רשתות ביטחון מותאמות. 

הכותבת היא יועצת אסטרטגית, מרצה ובלוגרית בעולם העבודה העתידי niritcohen.com

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, והיא אחראית על המל"ט מדגם בייראקטר TB2, שנמכר ב-33 מדינות ● בשנת 2023 הכריזה נשיאות התעשיות הביטחוניות כי בייקאר היא שיאנית היצוא בטורקיה, בסך 1.8 מיליארד דולר ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור