גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכירת נוטרינו למדטרוניק: פריצת דרך בתחום הבינה הרפואית לרפואה בישראל

חברת מדטרוניק העולמית הודיעה אמש (ד') על רכישת חברת נוטרינו הלת' הישראלית-אמריקאית, תמורת 100 מיליון דולר ● בתחום המלצות התזונה לסוכרת פועלות מספר חברות מידע שהגיעו מהעולם הרפואי, והעובדה שנוטרינו הצליחה ליצור שיתופי פעולה עם כל החברות הגדולות בתחום מעידה שניתן לבדל חברה בתחום וליצור לה ערך ייחודי

מימין לשמאל: יונתן ליפניק, יעל גלסמן וד"ר ירון חדד / צילום: נוטרינו
מימין לשמאל: יונתן ליפניק, יעל גלסמן וד"ר ירון חדד / צילום: נוטרינו

חברת מדטרוניק העולמית הודיעה אמש (ד') על רכישת חברת נוטרינו הלת' הישראלית-אמריקאית, תמורת 100 מיליון דולר. נוטרינו הוקמה ב-2011 על ידי היזמים יונתן ליפקין וד"ר ירון חדד, וגייסה עד היום 10 מיליון דולר, משמואל סומך, ניו יורק איינג'לס, פרג וונצ'רס וקבוצת גנדיר.

נוטרינו החלה לפעול בתחום המלצות תזונה לטיפול במצבים רפואיים שונים ובראשם משקל יתר וסוכרת. התחום הוא תחרותי מאוד: תחום המלצות התזונה ומעקב אחר תזונה לשם ירידה במשקל מאופיין בריבוי אפליקציות שפיתחו חברות סטארט אפ שונות. בתחום המלצות התזונה לסוכרת, פועלות מספר חברות מידע שהגיעו מן העולם הרפואי. העובדה שנוטרינו הצליחה ליצור שיתופי פעולה עם כל החברות הגדולות בתחום, להתברג לתוך המוצר שלמדטרוניק ובסופו של דבר להירכש על ידה, מעידה על כך שניתן לבדל חברה בתחום הזה וליצור לה ערך ייחודי.

טביעת המזון האישית

המוצר שפיתחה נוטרינו לצרכן הסופי, היה "תזונאי וירטואלי", שהציע ללקוחות תוכנית תזונה מותאמת אישית על בסיס המטרות שלהם, הפרופיל הרפואי וסגנון החיים. כדי לטייב את המלצות התזונה שלה משתמשת נוטרינו במידע ממכשירים לבישים כדי להתאים את ההמלצה למצבו של המטופל בזמן אמת (למשל רמות סוכר בדם, או האם המטופל נמצא לפני או אחרי פעילות גופנית). כמו כן משתמשת האפליקציה בשירותי המיקום, כדי להמליץ על מנות המתאימות למטופל במסעדות באזור. עוד כוללת האפליקציה 'מאמן וירטואלי', אשר איתו יכול המטופל להתלבט בבחירת מזון. כמו כן כוללת האפליקציה מסכים בהם ניתן לתעד את התזונה בפועל, התעמלות, שתיית מים, שינה ורמות לחץ נפשי.

המטרה היא להבין את ההשפעה המדוייקת של מזונות שונים על גופו של אדם מסויים, מידע אותו מכנה החברה ה" FoodPrint " האישי של כל מטופל. המערכת כולל גם מפענח המאפשר ללמוד מה אכלת מתוך צילום של המנה.

בתחום הסוכרת, המערכת מאפשרת לצרכנים לדרג את הארוחות שלהם על פי התגובה הגופנית שהם חשים למזון, ותוך שהאלגוריתם לוקח בחשבון פרמטרים נוספים כמו רמות אינסולין.

הרכיב המשמעותי במוצר של החברה הוא מנוע הבינה המלאכותית שלה. החברות הגדולות שיצרו איתה שיתופי פעולה, התעניינו ביכולות שפיתחה לאתר את יחסי הגומלים המדוייקים בין תזונה, פעילות, בריאות וגורמים אחרים, כדי לטייב את המלצות התזונה והטיפול. הניתוח נשען לא רק על המידע שנאסף מהמשתמש, אלא גם על ניתוח מאמרים מקצועיים בתחום התזונה ועל מידע הנאסף מהסמארטפון באופן פסיבי, כלומר ללא פעולה של המשתמש .

מדטרוניק מתעניינת באפליקציה של המוצר ספציפית לתחום הסוכרת. היא רואה בו רכיב משמעותי בפעילות שלה בתחום ה"לבלב המלאכותי", מערכת שכוללת מדידה רציפה של רמות הסוכר בדם, חישוב אוטומטי של מנת האינסולין שיש להזריק למטופל והזרקתה באופן אוטומטי על ידי משאבת אינסולין, מבלי שהחולה עצמו מעורב בתהליך. הפיתוח של מערכת "סגורה" כזו התעכב עד היום שכן המערכות האוטומטיות לא הצליחו להגיע לדיוק בהמלצת המימון של האינסולין, המבוססת על פרמטרים רבים ושונים כמו ההרכב המדוייק של המזון שנצרך, הפעילותה גופנית, רמותה עייפות, הטמפרטורה בחוץת, אפילו רגשות המטופל. לעומת זאת החולים עצמם הצליחו להגיע להערכה אינוטואיטבית של המנה הדרושה בשכלול גס של הפרמטרים יחד, באופן שמערכת אוטומטית לא הצליחה לשחזר עד כה - עד עידן הביג דאטה ולמידת המכונה.

נוטרינו מנוהלת על ידי יעל גלסרמן, לשעבר סמנכ"ל שיווק בחברת הטלהרפואה המצליחה American Well ובחברת המכשור הרפואי הישראלית סנסיבל מדיקל. בעבר אמרה גלסרמן ל"גלובס" כי: "האפליקציה העצמאית שלנו היא בעיקר כלי לאיסוף מידע. היא איננה המודל הכלכלי של החברה, אלא המוצרים המשותפים. החברות השותפות קונות את השירות שלנו, שכולל גם גישה למאגרי נתונים" .

שיתוף הפעולה בין נוטירנו ומדטרוניק החל ב-2015. ב-2018 הודיעה מדטרוניק על השקת פלטפורמה מתוצאת נוטרינו, תחת השם מדטרוניק, כאמצעי לתיעוד תזונה ופעילות עבור מערכת ניטור הסוכר שלה לחולים סוכרתיים.

הטענה הזו, כאמור, משותפת גם לחברות אחרות, אולם שיתוף הפעולה תחילה ועכשיו גם הרכישה, מעידים כי נוטרינו הצליחה באמת לפתח את האלגוריתם וליישם אותו בצורה בעלת ערך לחברת הענק.

יצויין כי גם חברת דרים מד הישראלית פועלת בתחום של אלגוריתם שעומד בבסיס מערכת "לבלב מלאכותי", ויהיה מעניין לעקוב אחרי התרחש במערכת היחסים העסקית הזו בעקבות הרכישה. 

נוטרינו תהפוך להיות חלק מפורטפוליו מוצרי הסוכרת של מדטרוניק. היום אמרה מדטרוניק בעקבות הרכישה כי: "נוטרינו פיתחה אלגוריתמים לניבוי תגובת רמות הסוכר בדם למזונות שונים. על ידי שילוב בין היכולות הללו לבין עם ניטור גלוקוז רציף, נוכל להגיע למערכת סגורה, וכך להפחית את העול הפיזי והנפשי המשמעותי ממנו סובלים אנשים עם סוכרת. "המערכת של נוטרינו תעניק לנו בידול בשוק הסוכרת ותאיץ את ההתקדמות שלנו בתחום.

המוצרים הם במידה מסויימת משלימים, כאשר נוטרינו מנתחת את השפעת המזון על רמות הסוכר, וזהנו פרמטר אחד שדרים מד יכולה לקחת בחשבון, בהמלצה על מינון האינסולין הרצוי".

זוהי הרכישה השניה של מדטרוניק בתוך מספר חודשים, והא מגיעה אחרי כמה וכמה רכישות שביצעה חברת המכשור הרפואי בישראל בעשור האחרון, ועל רקע כוונתה להקים בישראל שני מרכזי פיתוח חדשים בשנים הקרובות.

בין הרכישות האחרונות: מזור רובוטיקה שנרכשה ב-1.64 מיליארד דולר לאחר תקופה של שיתוף פעולה, ויז'ן סנס שנרכשה ב-75 מיליון דולר, רכשית קובידיאן שהפכה אותה לבעלים של סופרדיימנשן, גיוון אימג'ינג ואורידיון ו-וונטור. בשנות ה-90 ביצעה החברה מספר רכישות נוספות, ביניהן חברת אודין ביקנעם שהפכה למרכז פיתוח משמעותי עבורה. כמו כן מדטרוניק שותפה בחממת הבריאות הדיגיטלית MindUp בחיפה, וכן השקיעה במספר קרנות הון סיכון ישראליות, ובחברות כמו איתמר מדיקל, ביוקונטרול (שנסגרה) ואחרות.

נוטרינו יוצגה בעס'רה על ידי עו"ד שירה עזרן ממשרד מיתר ליקוורניק גבע לשם טל ומדטרוניק יוצגה על ידי עוד" דיוויד אוסבורן ועזרא גרוס מיגאל ארנון ושות'.

עוד כתבות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש