גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארץ אוכלת מינוייה: למה המועמד למפכ"לות מופלה לרעה

לאחר שבפעם קודמת סוכל מינוי גל הירש, אנו עדים שוב לביקורת חריפה נגד מינוי מועמדו של השר ארדן לתפקיד המפכ"ל הבא. הפעם מדובר בניצב משה (צ'יקו) אדרי. עיקר הביקורת מגיעה שוב מצמרת המשטרה ● זאת ועוד: הדרישה מאדרי לעבור בדיקת פוליגרף מיותרת ● הרמטכ"ל המיועד כוכבי והנגיד החדש לא נדרשו לכך

ניצב משה אדרי / צילום: חטיבת דובר המשטרה
ניצב משה אדרי / צילום: חטיבת דובר המשטרה

ים המילים הרעות שנשפכו נגד מינויו של המועמד למפכ"ל המשטרה מאז הכריז עליו השר לביטחון-פנים, גלעד ארדן, מלמד עד כמה אנחנו יכולים להיות "ארץ אוכלת מינוייה". אף שהביקורת נראית ממבט ראשון חריגה בעוצמתה, האמת היא שלא כך הוא. למעשה, מדובר בעוצמת ביקורת שמתלווה בתקופה האחרונה כמעט לכל מינוי, או ניסיון מינוי, של אדם לתפקיד ציבורי.

הדברים הללו נכתבו על-ידי החתום מטה ופורסמו ב"גלובס" לפני יותר משלוש שנים, ב-27 באוגוסט 2015, בעקבות הביקורת החריפה שנמתחה באותה תקופה על הניסיון למנות את תא"ל גל הירש למפכ"ל המשטרה. מה שקרה מאז ידוע - המינוי של הירש סוכל, ולמפכ"ל מונה רוני אלשיך שהובא על-ידי רה"מ בנימין נתניהו וארדן מצמרת השב"כ. נגד הירש נוהלו שתי חקירות משטרה, שהמרכזית שבהן כבר הסתיימה בלא כלום.

באוגוסט השנה התברר שכמה מבכירי המשטרה לשעבר נקטו מהלכים שהובילו לכאורה לסיכול מינויו של הירש. תת-ניצב גיא ניר, שהיה קצין המודיעין הראשי של המשטרה, שלח מכתב ליועץ-המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, למבקר המדינה ולמח"ש, בצירוף הקלטות שחשפו את החשד שבצמרת המשטרה ניסו "לתפור תיק" להירש.

פחות משלוש וחצי שנים חלפו מאז שסוכל מינוי הירש, המפכ"ל אלשיך מסיים בעוד כשבועיים את תפקידו; והנה, שוב אנחנו עדים לביקורת חריפה נגד מינוי מועמדו של השר ארדן. הפעם מדובר בניצב משה (צ'יקו) אדרי, לתפקיד המפכ"ל הבא. ושוב, עיקר הביקורת מגיעה מצמרת המשטרה.

אתמול, ד', בעקבות הופעתו של אלשיך בוועדה למינויים בכירים, נתקל המינוי של אדרי במכשול "יצירתי" חדש ובלתי צפוי - הוא יצטרך לעבור בדיקת פוליגרף תעסוקתי. זאת, לאחר שהתברר שבניגוד לשני המועמדים הסופיים האחרים לתפקיד - הניצבים יורם הלוי ודוד ביתן - אדרי לא עבר בדיקה כזאת.

הדרישה מאדרי לעבור בדיקת פוליגרף היא מיותרת. ראשית, מפני שזוהי בדיקה שאין לה תוקף משמעותי, והוכח מזמן שאין לה ערך או משקל רבים. ושנית, מפני שאף מועמד קודם לתפקיד בכיר בשירות המדינה לא נדרש לעבור פוליגרף. הרמטכ"ל, אביב כוכבי, לא נדרש לעבור בדיקת פוליגרף תעסוקתי; נגיד בנק ישראל החדש, אמיר ירון, לא עבר פוליגרף תעסוקתי; וגם לא שאר האנשים שמונו לתפקידים שנבחנים בוועדת המינויים. ולכן, אדרי מופלה לרעה ביחס למקבילים אליו.

אם יש כתם אחד בולט בעברו של אדרי, מדובר במחדל משטרת מחוז ירושלים בעת שהייתה תחת פיקודו, כשלא מנעה את רצח הנערה שירה בנקי במצעד הגאווה בבירה. רצח שחייב היה להימנע.

בחודש יולי 2015, לקראת מצעד הגאווה שעתיד היה להיערך בירושלים, התבטא הרוצח ישי שליסל במספר הזדמנויות, הן באמצעי תקשורת והן בתליית מודעות בבתי כנסת בשכונות חרדיות בירושלים ובקריית-ספר, נגד קיומו של המצעד והיותו מנוגד לחוקי התורה על-פי הבנתו. יתרה מכך, שליסל שכבר היה לו עבר של תקיפת מפגינים על רקע דומה, קרא לעשות מעשה נגד משתתפי המצעד.

ביום המצעד הצליח שליסל להיכנס אל בין הצועדים, עם סכין בידו, תוך שהוא מניף אותו מעלה, ונעץ אותו בחוזקה בפלג גופם העליון של הצועדים שנקרו בדרכו במטרה לגרום למותם. לאחר כל דקירה, הוא שלף את הסכין והתקדם הלאה לעבר צועד אחר. לאחר שדקר כמה צועדים, הגיע הרוצח אל שירה ונעץ את הסכין בחוזקה בגבה.

בכתב האישום נגד שליסל נאמר, כי "כתוצאה מנעיצת הסכין בגבה נגרם לשירה בנקי ז"ל קרע בריאה הימנית ובכלי דם, אשר גרם לאיבוד דם רב. בנקי ז"ל התמוטטה ואיבדה את הכרתה, ונגרם לה נזק מוחי קשה. היא פונתה לבית-החולים ונותחה מספר פעמים, וביום 2.8.15 נפטרה כתוצאה מפציעתה".

ועדה מיוחדת שמונתה לבדוק את המקרה, מצאה מחדלים חריפים בעבודת המשטרה, ובהם התעלמותה מתמונתו של שליסל, אי-חסימת הציר שבו אירע הרצח, והתעלמות משמו של שליסל ברשימת השמות שהגיעו ממחוז ירושלים על איומים במצעד.

אדרי עצמו העיד בפני הוועדה, וחשיפת העדויות לאחרונה על-ידי הכתב רועי ינובסקי ב"כאן", העלתה שאדרי התעקש בעדותו שהוא אינו רואה בתפקוד המחוז בראשותו מחדל: "לא הייתה רשלנות. אני לא רואה מה הייתי יכול לעשות אחרת. יש כשל נקודתי. אני לוקח אחריות - אך לא אשמה", אמר אדרי.

בסופו של דבר, אדרי יצא כמעט בשלום מהפרשה, אמנם הוטלה עליו הערה פיקודית, אבל האשמה לא הוטלה עליו, והוא הצליח להמשיך ולהתקדם במשטרה עד שכנראה - אם אכן ימונה למפכ"ל - יגיע לפסגה.

רצח שירה בנקי לא היה "עוד מחדל" של משטרת מחוז ירושלים. כפי שעולה מפרטי המקרה, וכפי שקבעה ועדת הבדיקה הפנימית של המשטרה - מדובר היה במחדל קולוסאלי של המשטרה, שלמעשה לא הצליחה למנוע מרוצח מועד שפחות או יותר הסתובב עם שלט - "אני עומד לדקור מפגינים במצעד הגאווה", מלבצע את המעשה הנורא.

האם זה אומר שאדרי לא ראוי להיות מפכ"ל? אני באמת לא יודע, לא מתיימר לקבוע, וגם לא רוצה לקפוץ למסקנות קיצוניות. מהבחינה הזאת, אין שורה תחתונה לדברים. אני גם מאחל לאדרי ולכולנו, כי הוא יצליח בתפקידו כמפכ"ל, אם אכן ימונה.

אני פשוט לא יכול לשכוח את שירה בנקי. נערה בת 16 שבסך-הכול רצתה לתמוך בזכות הבחירה של כל אדם איך לחיות את חייו. אני רק רוצה להזכיר שוב גם היום את הדברים שאמרו הוריה: "הלקח שיש לנו ללמוד מהרצח של שירה הוא, שהמתינות היא מידה טובה לכולנו - כי ההקצנה, מכל סוג שהוא, היא שביל בטוח לחורבן".

תיק "האישה הבוגדת": מי שמטיף נגד ביטויים פוגעניים של הימין נגד בג"ץ - חוטא בכך בעצמו

יש משהו לא הוגן באופן שבו מתחו גורמים שונים מהשמאל ביקורת על שרת המשפטים, איילת שקד, בעקבות פסק-הדין השגוי (שלא לומר הזוי) של שופטי בג"ץ, אלכס שטיין, ודוד מינץ, ב"תיק האישה הבוגדת".

נזכיר, כי שטיין ומינץ, ששקד הביאה למינוי שלהם לעליון, דחו השבוע עתירה של אישה שביה"ד הרבני קבע שהיא אינה זכאית לזכויות בנכס שהיה שייך לבעלה, בין היתר עקב העובדה שבגדה בו עם גבר אחר.

לאחר פסה"ד, תקפו ח"כית רויטל סויד מ"המחנה הציוני" ואחרים, את שקד, כאילו היא נושאת באחריות לפסק-הדין הגרוע הזה. ‏סויד צייצה בטוויטר: "מכירים את זה שאתם מזמינים משהו מ-eBay, ואז הוא מגיע וזה לא עובד כמו שחשבתם? אז - איילת שקד והשופט אלכס שטיין".

עו"ד סויד, פרלמנטרית חרוצה ומשפטנית ותיקה, מטיפה, בצדק, השכם והערב, נגד ביטויים פוגעניים של הימין נגד בג"ץ ושופטיו, ונגד פגיעה בעצמאות השופטים. והנה, כשנוח לה, היא בוחרת להשתמש בביטוי מזלזל ביחס לשופט עליון מכהן, על רקע פסיקה שהיא בתחום של דיני משפחה.

אז לסיכום - ביקורת על פסה"ד הגרוע הזה היא לגיטימית ואף הכרחית. האופן שבו הביקורת נמתחה הוא ענייני פחות.

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר