גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

13 מתוך 20 ספקיות המזון הגדולות כבר העלו מחירים - וזו רק ההתחלה

בדיקת "גלובס" מעלה כי לפחות 13 מתוך 20 הספקיות הגדולות בשוק מוצרי הצריכה העלו בחצי השנה האחרונה את המחירים של לפחות חלק מהמוצרים שלהן ● הבאים בתור להעלות את המחירים הם הספקים הבינוניים

עליית מחירים / צילום: SHUTTERSTOCK
עליית מחירים / צילום: SHUTTERSTOCK

מרגישים שהכול מתייקר? צודקים, והבשורות הרעות הן שהמגמה הזו תימשך. בדיקת "גלובס" מעלה כי לפחות 13 מתוך 20 הספקיות הגדולות בשוק מוצרי הצריכה (בהם מוצרי מזון משקאות וטואלטיקה) העלו בחצי השנה האחרונה את המחירים של לפחות חלק מהמוצרים שלהן או הקטינו את האריזה מבלי להוריד מחיר - כלומר, ביצעו ייקור ריאלי. מתוך 10 החברות הגדולות בשוק המזון ומוצרי הצריכה, 8 אישרו כי העלו בחצי השנה האחרונה מחירים של חלק מהמוצרים שלהן.

כדי להבין את היקף ההשפעה של התייקרויות כאלה על השוק, כדאי להתבונן בנתון הבא: 10 ספקיות המזון הגדולות מהוות 56% מהמכירות הכספיות בשוק מוצרי הצריכה, ואילו 8 החברות שאישרו ייקור מוצרים מהוות קצת יותר מ-37% מהמכירות הכספיות ברשתות השיווק.

אז מי הן המייקרות הגדולות? תנובה (מוצרי חלב); החברה המרכזית למשקאות קלים הודיעה על שלוש עליות מחירים נפרדות (חלב, משקאות קלים, משקאות אלכוהוליים); יוניליוור (קרמבו); נטו (בשר); דיפלומט (שמשווקת בין היתר את המותגים של פרוקטר אנד גמבל, שאחדים מהם דוגמת מוצרים של אריאל ופנטן הוקטנו, בעוד שהמחיר לא ירד, כלומר עלייה ריאלית); סנו (מוצרי נייר דוגמת נייר טואלט); חוגלה קימברלי (מוצרי נייר); טמפו (משקאות קלים, בירה ומשקאות חריפים); יפאורה תבורי (משקאות קלים); שסטוביץ (מחירי הטונה שהיא משווקת); סוגת (מחירי האורז); ויסצוקי (חלק מסוגי התה ומוצרי מלח הארץ שהיא מפיצה); וגד (מוצרי חלב ופסטה מצוננת).

עם זאת, שתי חברות מזון גדולות עדיין לא הצהירו על עליית מחירים של ממש: שטראוס ואסם. שטראוס אף הצהירה כי לא תעלה מחירים עד סוף 2018 (כלומר, נותרו עוד חודש וחצי לסיום הבטחה), אלא שמראש הפורטפוליו שלה הוא כזה שמוטה יותר למוצרי פרימיום, באופן שבא לידי ביטוי גם בתוצאות החזקות שפרסמה בדוחותיה בשבוע שחלף. במקביל לכל אלה, גם מחירי הירקות והפירות ממשיכים לטפס, בראשם מוצרים כמו עגבניות, בצל, כרוב אדום ועוד.

היד עוד נטויה

המציאות הזו בוודאי לא נוחה למשרדי האוצר האוצר והכלכלה רגע לפני הבחירות ההולכות וקרבות. שהרי רק לפני 8 חודשים יצא משרד הכלכלה בבשורה חגיגית לכבוד פסח, לפיה "מחירי המזון בישראל בירידה!". לפי הודעה שהפיץ אז המשרד, מחירי המזון בישראל ירדו ב-5% בשנתיים האחרונות, זאת לעומת עלייה במחירי המזון בממוצע ב-OECD. להודעה אף צורף ציטוט של שר הכלכלה, אלי כהן, שטען כי הנתונים הללו הם "עדות להצלחת מדיניות הממשלה במלחמה ביוקר המחיה ולמגוון הפעולות שבוצעו על-ידי הממשלה ומשרד הכלכלה". עוד נכתב כי "נתוני ה-OECD הם ללא ספק הצלחה ביישום מדיניות הממשלה במאבק ביוקר המחיה, שכן מחירי המזון בישראל גבוהים בכ-19% בממוצע ל-OECD". 

בהודעה ההיא גם נכתב (בקטן יותר) כי "רמת מחירי המזון במדינות ה-OECD המשיכה לעלות גם בשנים האחרונות, בעוד שבישראל ניתן לראות ירידה של כ-1.2% בין השנים 2014-2017". כלומר, בפועל, מדובר על ירידה של 1.2% במשך 3 שנים.

אמנם הירידה המפוארת התפרסמה במארס 2018, אך כבר באוקטובר 2017 הירידות המתונות נעצרו, ומדדי המחירים חזרו לטפס. כלומר, במועד שבו התגאו במשרד הכלכלה בירידות מרשימות, כל השוק כבר חש על בשרו את עליות המחירים. בחודשים האחרונים עליות המחירים הללו, שחלקן אולי התרחש בשל שינויי תמהיל או השקות של מוצרי פרימיום שהעלו את המדד, כבר הפכו לגל התייקרויות ששוטף את כל המשק, כשבאוקטובר האחרון נרשם על-פי נתוני סטורנקסט מדד המחירים הגבוה ביותר מתחילת 2014.

באותה הודעה שהפיץ משרד הכלכלה גם צוין כי הנתונים מקבלים משנה תוקף שכן בשנתיים האחרונות השכר הריאלי בישראל עלה בלמעלה מ-3% בשנה. נראה כי בדיוק אותה עלייה היא זו שמביאה את החברות לטעון עכשיו שהן נדרשות לייקר את המוצרים שלהן, לצד עלייה מתמשכת גם במחירי הסחורות בעולם. משרד הכלכלה מסר בתגובה כי "שיעור השינוי במחירי המזון בישראל מתחילת 2015 ועד ספטמבר 2018 היה נמוך בהשוואה ל-OECD".

חשוב להדגיש כי העלייה הנוכחית במדד המחירים של סטורנקסט אינה כוללת את העליות בשוק המשקאות שהוכרז עליהן רק בחודשים נובמבר-דצמבר, והן ייכללו רק בחישוב של המדד הבא, או בזה שאחריו. כלומר, היד עוד נטויה.

כך למשל מציינת שירה אחיעז, אנליסטית של בית ההשקעות אי.בי.אי, במסגרת הניתוח לדוחות רשת הקמעונאות ויקטורי, כי "מגמת עליית המחירים בשוק מוצרי הצריכה המשיכה ואף התחזקה בתקופה של 'לאחר החגים' בחודש אוקטובר, כאשר להערכתנו צפויה ללוות אותנו גם בשנת 2019".

גם באנליזה שפרסמה השבוע מיכל אלשיך, מנהלת יחידת מחקר ברוקראז' בדיסקונט, מתייחסת לסוגיית המחירים ומציינת כי "בעוד שבשנים עברו ראינו סטגנציה ואף ירידה, מצב התחרות הנוכחי וכן עלייה בהוצאות (בייחוד בשכר) תרמו לעלייה מתונה מאז 2017, שאנו צופים שתמשיך גם לתוך 2019".

עדיין חוששות להיפגע 

בכל אופן, החברות הגדולות עדיין חוששות להיפגע - גם תדמיתית וגם במכירות, ולכן בוחרות לבצע את ההתייקרויות בצורה הדרגתית ומתונה יותר. להעלות מחירים בשיעורים נמוכים יחסית, ברבים מהמקרים מתחת ל-10%, ולא בקפיצות אדירות כפי שנהגו לעשות טרום המחאה החברתית של קיץ 2011.

שיטה נוספת שהן מאמצות הוא ייקור לפי קטגוריות ולא ייקור רוחבי על כל המוצרים שלהן. חלק אף נוהגות בשיטה של ייקור ריאלי כאמור - הקטנת מוצר ב-15%-20% מבלי להפחית את מחירו. גם מבחינת השקות של מוצרים חדשים הכיוון ברור - פרימיום, פרימיום, פרימיום. מוצרים שנותנים ערך לצרכן ושניתן לגבות עליהם פרמיה.

כך או כך, משיחות שקיימנו עם קמעונאים מסתמן כי הבאים בתור להעלות את המחירים הם הספקים הבינוניים שחלקם נכללים ברשימת 20 חברות המזון הגדולות, כמו ליימן שליסל או זוגלובק, או אף שחקנים קטנים מהם. הסיבות שההתייקרויות מתחילות דווקא מחברות המזון הגדולות יותר ברורות: ספק קטן או בינוני לא יוכל לעלות מחירים לפני הספקים הגדולים, קודם כל בגלל שהרשתות יסרבו לאשר זאת בבחינת "אם מוביל הקטגוריה לא מייקר, איך אתה הקטן מעז?"; ושנית, משום שהספק הבינוני או הקטן יפחד להיפגע במכירות אם הפער במחיר הצרכן מול המוצר המוביל יצומצם.

כך שכעת הגיעה שעתן של החברות הבינוניות והקטנות לייקר. בנוסף, הדולר שממשיך לזנק צפוי להשפיע גם הוא על היבואניות, שצפויות לבצע עליות מחירים נוספות.

עוד כתבות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

מניה בשפל ושלל צרות: מה צפוי בדוחות הענקית "שנתקעה מאחור"

טסלה, שצפויה להציג את תוצאותיה הכספיות הערב, איבדה כ-40% ממחיר המניה שלה מתחילת השנה ● האנליסטים בוול סטריט חוזים כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

יום קרב בצפון: כטבמ"ים יורטו מעל נהריה ועכו, צה"ל תקף בדרום לבנון

דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "למען ביטחונכם - עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● מקור בחמאס: הארגון מחויב לתיווך הקטארי ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל