גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות החרפת התחרות: רבעון שיא לישראייר עם זינוק של 36% ברווח הנקי ל-15 מיליון דולר

חברת התעופה, שנמצאת בשליטת קבוצת אי.די.בי, רשמה גם גידול של 13% במכירות, שהסתכמו ב-144 מיליון דולר ברבעון השלישי ● רווחי ישראייר מתחילת השנה דווקא קטנו בהשוואה ל-2017 ● אי.די.בי סיימה את הרבעון השלישי ברווח נקי של 186 מיליון שקל, אבל בסיכום שלושת הרבעונים הראשונים של השנה, היא רשמה הפסד של 241 מיליון שקל

אורי סירקיס, מנכ"ל ישראייר / צילום: שלומי יוסף
אורי סירקיס, מנכ"ל ישראייר / צילום: שלומי יוסף

חברת התעופה ישראייר הציגה אמש את הרבעון הטוב ביותר בתולדותיה, למרות ההחרפה בתחרות בענף והעלייה במחירי תשומות הייצור, שהספיקו לרדת מאז. ישראייר דיווחה אמש (א') כי סיימה את הרבעון השלישי של 2018 עם רווח נקי של 15 מיליון דולר, המשקף צמיחה של 36% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.

הרבעון השלישי שכולל את חודשי הקיץ יולי, אוגוסט וספטמבר, נחשב לחזק ביותר עבור חברות התעופה. ברבעון השלישי השנה צמח מחזור המכירות של ישראייר ב-12% לעומת הרבעון המקביל והסתכם ב-144 מיליון דולר. בין השאר, מציינת החברה כי נתח השוק שלה בקווים הפנים ארציים צמח השנה בכ-20%.

לדברי ישראייר, הרווח הגולמי שלה גדל ברבעון השלישי ב-20% ל-24 מיליון דולר ואילו הרווח התפעולי בנטרול הוצאות פחת והפחתות (EBITDA) טיפס גם הוא ב-20% ל-18 מיליון דולר.

יש לציין כי בחודשי יולי-ספטמבר נסחר הנפט בעולם ברמות מחיר של 64-74 דולר לחבית, אבל מאז הספיק לרדת בחדות ל-51 דולר לחבית היום ועניין זה אמור להשפיע לטובה על תוצאותיה של ישראייר ברבעון הרביעי, שנחשב עונתית לחלש יותר.

אי.די.בי: תזרים מזומנים חזוי לשנתיים הקרובות

יעדים חדשים ועוד שני מטוסים

בישראייר הסבירו כי השיפור בתוצאות הרבעון השלישי נבע מהיערכות מוקדמת שביצעה החברה בחציון הראשון של השנה, לקראת חודשי הקיץ העמוסים. היערכות זו כללה פתיחת יעדי תיירות חדשים, קליטת שני מטוסים נוספים - איירבאס 320 לחיזוק הפעילות הבינלאומית ו-ATR לחיזוק הפעילות הפנים ארצית, הגדלת מספר המושבים במטוסים מ-174 ל-180, הקטנת עלויות ההפצה וצמצום מצבת כוח האדם בכ-3%.

מנכ"ל ישראייר, אורי סירקיס, אמר כי "תוצאות הרבעון מביאות לידי ביטוי שורה ארוכה של פעולות שבוצעו במטרה לתת מענה לתחרות הגוברת ולהגדיל את כושר התחרות של החברה בשנים הבאות". סמנכ"ל הכספים יוני צברי הוסיף כי תוצאות הרבעון השלישי באו לידי ביטוי גם בהפחתה של כ-8 מיליון דולר בהיקף החוב נטו של ישראייר לבנקים. לדברי צברי, היקף החוב נטו לבנקים עמד בסוף ספטמבר על כ-13 מיליון דולר בלבד ורמת חוב נמוכה זו תאפשר לחברה לממש את תוכנית ההשקעות השאפתנית שלה בתחום התיירות וההצטיידות.

תוצאות הרבעון השלישי הגיעו אחרי מחצית ראשונה בהן חוותה ישראייר ירידה ברווחיותה. בסיכום שלושת הרבעונים הראשונים של 2018 הציגה ישראייר ירידה של כ-27% ברווח הנקי ל-8 מיליון דולר, וזאת עקב שחיקת מחירי המכירה.

הכנסות החברה דווקא צמחו בשלושת הרבעונים הראשונים בכ-10% לעומת התקופה המקבילה אשתקד והסתכמו ב-296 מיליון דולר. בהנהלת ישראייר ציינו כי החברה מבצעת בימים אלו שורה של פעולות והתאמות נוספות שנועדו להבטיח לבעלי המניות ולעובדים רמת רווחיות דומה גם בשנים הבאות.

בעלת השליטה בישראייר היא קבוצת אי.די.בי פתוח, שמחזיקה בחברת התעופה באמצעות החברה הבת, אי.די.בי תיירות. במהלך החציון הראשון של השנה בוטלה העסקה למיזוגה של ישראייר עם חברת סאן דור של אל על. בעקבות הביטול שכרה אי.די.בי את שירותי הבנקאות להשקעות של גיזה זינגר אבן ושל אפסילון חיתום, לצורך מציאת רוכש אחר לישראייר.

על פי דוח התזרים החזוי שפרסמה אי.די.בי, אמורה מכירת ישראייר להניב לה תזרים של 225 מיליון שקל במהלך 2019 - סכום המייצג את יתרת ההשקעה בספרים. עם זאת, עד שמכירה זו תבוצע מצפה אי.די.בי להכיר ברווח של כ-30 מיליון שקל מהעסקה עליה חתמה ישראייר לאחרונה למכירת 50% מפעילות התיירות הנכנסת שלה בתמורה ל-26 מיליון שקל. השלמת עסקה זו מותנית בקבלת האישורים הדרושים.

אי.די.בי: רווח ברבעון, הפסד ב-2018

אי.די.בי סיימה את הרבעון השלישי של 2018 ברווח נקי של 186 מיליון שקל, אבל בסיכום שלושת הרבעונים הראשונים היא רשמה הפסד של 241 מיליון שקל. איגרות החוב הארוכות של אי.די.בי  מסדרות ט' (ללא ביטחונות) וי"ד (המובטחת בשעבוד על מניות דיסקונט השקעות) נפלו השנה והתשואות עליהן זינקו ל-12% ול-9%, בהתאמה.

עם זאת, באי.די.בי מציגים תזרים חזוי שאמור להותיר את החברה בסוף ספטמבר 2020 עם 748 מיליון שקל בקופה, וזאת לאחר מכירת יתרת ההחזקות (25%) בכלל ביטוח, אותן היא מחויבת למכור (לא כולל 5% ממניות כלל ביטוח שאותן היא רשאית להמשיך ולהחזיק), וכן פירעון של שלוש סדרות האג"ח הקצרות (י', י"א ו-י"ג).

אי.די.בי מציגה בדוחות גם הון עצמי של 417 מיליון שקל ושווי נכסי נקי (NAV) של 825 מיליון שקל, המייצג רמת מינוף של 73%. אלא שלמרות היציבות בטווח הקצר, מציגה החברה גם קשיים שאיתם תידרש להתמודד בקרוב. כך למשל, בחודש שעבר הוגשה לבית המשפט המחוזי בת"א בקשה להגשת תביעה ייצוגית כנגד אי.די.בי ובעל השליטה אלשטיין, במסגרתה התבקש בית המשפט לקבוע כי העסקה במסגרתה נמכרו מניות החברה הבת לשעבר דיסקונט השקעות, לידי חברה אחרת של אלשטיין (דולפין איי.אל), אינה עומדת בהוראותיו של חוק הריכוזיות.

עיקר טענות המבקש הן כי אי.די.בי ממשיכה להיות בעלת שליטה בדיסקונט השקעות  (דסק"ש) בכוח ובפועל, וכי לאלשטיין היה עניין אישי נפרד מעניינים של בעלי מניות המיעוט בדסק"ש. משום כך דורש המבקש פיצוי מאי.די.בי בהיקף של 58-73 מיליון שקל, ובחברה מציינים שעדיין לא ניתן להעריך בשלב זה את סיכויי הצלחתה. עם זאת, לעמדת יועציה המשפטיים הסיכויים לדחיית הבקשה עולים על הסיכויים שתתקבל.

בינתיים נדרשת גם דסק"ש להתמודד עד דצמבר 2019 עם דרישות חוק הריכוזיות, מאחר שהיא שולטת בנכסים ובניין ששולטת בעצמה בשלוש חברות ציבוריות. לדברי דסק"ש, היא בוחנת חלופות שונות ובהן רכישת חלק המיעוט בנכסים ובניין, או לחילופין מכירת מניות השליטה בנכסים ובניין לבעל השליטה אלשטיין, במתווה שעשוי להיות דומה לעסקת ההלוואה שהפרידה בין אי.די.בי לדסק"ש. בנוסף, גם נכסים ובניין בוחנת אפשרויות שונות של מהלכי מיזוג, רכישת מיעוט, מימוש החזקות ועוד, לגבי כל אחת משלוש החברות הציבוריות (גב ים, מהדרין וישפרו).

דסק"ש: הפסד ברבעון, רווח גדול ב-2018

דסק"ש סיימה את הרבעון השלישי עם הפסד של 38 מיליון שקל, אולם בסיכום שלושת הרבעונים הראשונים של 2018 היא מציגה רווח נקי של 886 מיליון שקל (בעיקר בגלל מכירת מניות שופרסל). ההון העצמי של דסק"ש הסתכם בסוף ספטמבר ב-2.63 מיליארד שקל והיא מציגה NAV של 2.08 מיליארד שקל ורמת מינוף של 55%.

נכסים ובנין, שנשלטת בידי דסק"ש, מחזיקה במשותף עם אי.די.בי בחברת הנדל"ן האמריקאית IDBG. זו נדרשת לפרוע בסוף דצמבר ובתחילת ינואר שתי הלוואות בהיקף כולל של 100 מיליון דולר, ששימשו למימון הקמת פרויקט הטיבולי בלאס וגאס.

בדוחות מודגש כי IDBG מנהלת כעת מגעים עם גופים פיננסיים לקבלת מימון, שיאפשר את הארכת ההלוואות האמורות או מחזורן, אולם רואי החשבון שלה מציינים כי מדובר בעניין שאינו נמצא בשליטת החברה. עם זאת הנהלת IDBG מאמינה כי תוכל להאריך את ההלוואות או למחזרן.

הטיבולי הוא פרויקט משולב של מסחר ומשרדים שהקימה IDBG בלאס וגאס, בהיקף של 62 אלף מ"ר. הפרויקט מציג שיעור אכלוס של 69% ורשום בספרי החברות לפי שווי של 249 מיליון דולר לאחר הפחתה נוספת בשוויו שנרשמה בדוחות הרבעון השני. באוגוסט האחרון נחתמה עסקה למכירת קרקע צמודה לטיבולי תמורת 18 מיליון דולר. 

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה