גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לונזה משיקה מרכז מו"פ בישראל: "אנחנו מחפשים שיטות לייעל את הייצור, ובישראל יש יכולות מעניינות"

מנכ"ל יצרנית התרופות לונזה, מרק פונק, הגיע לישראל כדי להשיק מרכז מו"פ בתחום חדשנות הייצור ● בראיון ל"גלובס", הוא מדבר על המוצר שיאפשר לבי"ח לייצר בעצמו את התרופה, שיטות המחקר החדשות של ישראל ונטישת המיזם המשותף עם טבע לייצור תרופות המחקות תרופות ביוטק

מנכ"ל לונזה מרק פונק. הגענו לכאן לא כדי להקים מפעל ייצור, אלא כדי ליהנות מהיכולות של הישראלים בתחום
מנכ"ל לונזה מרק פונק. הגענו לכאן לא כדי להקים מפעל ייצור, אלא כדי ליהנות מהיכולות של הישראלים בתחום

"לונזה הוקמה לפני 120 שנה בבזל, בדיוק כאשר הרצל הכריז על הפרויקט הציוני", אומר מרק פונק, סמנכ"ל התפעול של תחום התרופות בלונזה, "מי יודע, אולי הרצל ומייסד לונזה, אלפוסן מת'יאס אינגר-האוסלר, נפגשו בבזל באותו לילה ושיתפו זה את זה, כל אחד בחזונו". גם אם המפגש הזה לא התרחש אז כמו שפונק מדמיין, היום ישראל ולונזה נפגשות: השבוע הושק מרכז הפיתוח החדש של החברה בפארק מדעי החיים החדש בחיפה. למעשה, לונזה, יצרנית תרופות מובילה בעולם, הפכה לחברת הביוטק הראשונה שפותחת מרכז פיתוח בישראל.

לונזה היא חברה קצת שונה מחברת פארמה קלאסית. אין לה מוצרים משלה שהיא פועלת להביא אל השוק, אלא היא מייצרת עבור לקוחותיה, חברות פארמה, לפעמים במבנה של תשלום עבור שירות ולפעמים במבנה עסקה של תמלוגים או שותפות. לחברה 4,000 לקוחות - מחברות סטארט-אפ קטנות עד חברות הפארמה הגדולות בעולם. למעשה, רוב התעשייה מייצרת אצל לונזה.

מתח הרווחים ליצרן נמוך בממוצע ממתח הרווחים למי שמשווק את המוצר הסופי, אבל לונזה הצליחה להגיע להיקף הכנסות ורווח מרשימים. במחצית הראשונה של 2018 החברה רשמה הכנסות של 3.1 מיליארד דולר ורווח של 406 מיליון דולר. הייצור מתבצע ב-25 אתרים. החברה מעסיקה 8000 עובדים, באירופה, ארה"ב ואסיה.

"חצי מהייצור שלנו הוא לתעשיית הפארמה, והמחצית החשובה פחות לענייננו היום היא כימיקלים לתעשייה", אומר פונק. החברה הוקמה לפני 120 שנה, וכמו חלק ניכר מתעשיית התרופות השוויצרית, היא התמחתה בכימיקלים באופן כללי לפני שהחלה, ב-1974, להתמקד בתרופות.

אילו סוגי מוצרים אתם מייצרים?

"התחלנו מתחום ייצור טבליות התרופות הכימיות, המשכנו לייצור נוגדנים בתוך תאים והתרחבנו לכל תחום הביוטק, כלומר, חומרים שונים מיוצרים בתוך תאים חיים, ואז מופקים מהם ומוזרקים לגוף. היום אנחנו בתחום התרפיה הגנטית (שינוי גנטיקה של תא או גנטיקה של הגוף כולו) ושל תרפיית תאים (ייצור תאים המפרישים חומרים מסוימים, והתאים עצמם מוזרקים לגוף). אנחנו עובדים גם עם חברות ישראליות בכל התחומים הללו, כולל תאי הגזע, אך הלקוחות לא תמיד אוהבים להיחשף ולכן איננו יכולים להגיד עם מי.

"לצערי, יחסית מעט חברות בארץ עובדות איתנו. אולי הן לא הגיעו לשלב הייצור, או שהן רוצות לשלוט בתהליך, או אולי מעדיפות לשלב הראשון פתרון פחות יקר, אבל הגענו לכאן לא כדי לגייס עוד לקוחות, וגם לא כדי להקים מפעל ייצור, אלא ליהנות מהיכולות של הישראלים בתחום המו"פ".

ישראל לא ידועה כמעצמת ייצור בתחום הפארמה, ובכל זאת בניתם כאן מרכז לחדשנות בייצור. אילו יכולות של ישראל אתם מעריכים שתוכלו לנצל?

"יש יכולות מעניינות מאוד שלישראל יש מומחיות בהן, כמו שיטות מחקר חדשות המאפשרות הבנה טובה יותר של התנהגות החלבונים בתוך התאים, הבנה שמובילה לייצור מוצלח יותר - ייצור נשלט שאין בו הרבה הפתעות. אנחנו מחפשים שיטות חדשות לייעל את הייצור בעיקר בביוטק, כלומר לייצר כמות גדולה יותר של חלבון בתוך תא. אנחנו מחפשים טכנולוגיות בתחום של הרביית תאי גזע, טכנולוגיות חדשות בתחום העריכה הגנטית, וכן גם טכנולוגיות בתחום החומרה והתוכנה - כדי לפקח טוב יותר על התהליכים.

"הייצור של המחר חייב להיות מבוסס יותר על מדידה, על מידע ועל התאמת התהליך למידע הזה בזמן אמת. זה תחום שישראל חזקה בו".

תוכל לתת דוגמה למוצר "מדליק" בתחום החדשנות בייצור?

"יש לנו מצר חדש, שנקרא קוקון, המיועד לטיפולי CAR-T, שבהם נוטלים תאים של המטופל, מבצעים בהם עריכה גנטית, מרבים אותם ואז מחזירים אותם לגוף המטופל. היום על התהליך להתבצע בתוך מתקן ייצור ייעודי, והתאים צריכים להישלח למתקן ולחזור ממנו, והדבר מאריך את הזמן בין ההחלטה על הטיפול ונטילת התאים מן המטופל לבין השבתם לגוף. העיכוב הזה יכול לארוך כארבעה שבועות, וזו תקופה משמעותית לחולה סרטן במצב קשה. בתקופה הזאת מצבו עלול להידרדר במידה כזו שכבר יהיה בלתי אפשרי לבצע את הטיפול או שהטיפול לא יצליח. 

"הקוקון הוא בעצם מערכת ממוזערת להשבחה והרביה של תאים, כך שניתם יהיה לבצע את הייצור בבית החולים עצמו, וכמעט ללא מיומנות קודמת. הכול נעשה באופן אוטומטי. אנחנו קוראים לפתרון 'GMP בקופסה' (GMP הוא מתקן ייצור תרופות שעומד בכל התקנים)".

בימים אלה, נמצא המוצר בשלבי פיתוח והחברה מחפשת אתרי אלפא וביטא לפיתוח משותף של המוצר. בית החולים שיבא כבר משתתף.

"אנחנו חושבים שככל שמוצאי ה-CAR-T יאושרו להתוויות נוספות מלבד סרטן הדם, כך נראה את הביקוש עולה עלייה תלולה, ונהיה חייבים ייצור אוטומטי למוצרים הללו, ולא באופן שבו הדברים נעשים היום", אומר פונק. בהמשך, עשוי "מפעל תאים ממוזער" כזה להיות רלוונטי גם לייצור מקומי של תאים שאינם קשורים לטיפולי CAR-T.

מרכז הפיתוח של החברה בחיפה אמור להיות שותף פעיל מאוד בפיתוח המוצר הזה", אומר פונק.

אילו מומחים אתם מעוניינים לקלוט למרכז המו"פ בחיפה?

"אנחנו מעוניינים גם באנשים שמגיעים עם יכולות ייחודיות שאנחנו צריכים בתחומי הביולוגיה, החומרה והתוכנה, אבל גם מנהלי פרויקטים מעולים".

בעבר היה לכם שיתוף פעולה משמעותי אחד בישראל - עם חברת טבע. הייתם אמורים לייצר איתה מוצרים בתחום הביוסימילרז, תרופות המחקות תרופות ביוטק, שהן מורכבות יותר לחיקוי וייצור מתרופות גנריות רגילות. טבע הייתה אמורה להביא את הידע כיצד לחקות תרופות כאלה, ואתם - כיצד לייצר אותם. בסופו של דבר המיזם לא יצא לפועל. מה קרה שם?

"טבע הייתה לקוח מוערך שלנו במשך שנים רבות ויש לנו קשר מצוין איתה. על הפרויקט הזה ויתרנו, משום שהוא היה יקר ומסוכן עבורנו, ואנחנו היום לא מייצרים מוצרי ביוסימילר, לא עבורם ולא עבור אף חברה אחרת. אנחנו מייצרים רק מוצרי ביוטק חדשים". 

עוד כתבות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע