גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנקאות דיגיטלית - לקבל בחינם אופציה ששווה הון

המהפכה הדיגיטלית עשויה להוביל את עולם הבנקאות לתור זהב וההשקעה של בנק לאומי בתחום תקנה לו יתרון

כספומט לאומי דיגיטל / צילום: בר-אל
כספומט לאומי דיגיטל / צילום: בר-אל

בנק לאומי ממצב את עצמו כבר כמה שנים כחלוץ המהפכה הדיגיטלית בבנקאות בישראל ובבנק מתגאים שהיו הראשונים לזהות, והקימו את המותג לאומי דיגיטל כבר ב-2009. המגמה התחזקה עוד יותר עם השקת פפר - הבנק הדיגיטלי של לאומי - בשנה שעברה. הבנק השקיע באסטרטגיה הדיגיטלית מאות מיליוני שקלים והאסטרטגיה הזו היא אופציה בחינם ששווה הון.

נכון, לכאורה בנק מזרחי ובנק דיסקונט, שקשה להתעלם מהשיפור בתשואה על ההון שלו בשנים האחרונות, מתומחרים זול יותר ולאומי הוא המתומחר גבוה ביותר במערכת הבנקאית. אבל זה לפי המדדים המקובלים והמיושנים. הבנק נסחר במכפיל של 1.04 על ההון עם תשואה של 11.2% על ההון, מה שמעיד על תשואה תאורטית שנתית של 10.7%, אם הרווחיות של הבנק תישמר. תשואה לא רעה בתקופה בה שוקי המניות מתקשים להשיג תשואה חיובית. 

הבנקאות הדיגיטלית היא אופציה שטמונה בבנק לאומי (ואולי גם בפועלים, בנטרול עננת הקנסות בארה"ב) ובינתיים לא מקבלת כל ביטוי במדדים המקובלים. זה אולי נשמע כמו הבטחה שחוקה: יותר דיגיטציה ופחות סניפים וכוח עבודה - אבל לפי חברת הייעוץ מקינזי, הדיגיטציה היא מנוע הצמיחה העיקרי במערכת הבנקאית - הן בבנקאות הפרטית והן בבנקאות המסחרית. במקינזי מצפים לשיפור של יותר מ-25% בשולי הרווח של המערכת הבנקאית בעקבות המעבר לדיגיטל, ומצפים לשיפור ניכר בהכנסות מייעול תהליכים.

הדיגיטל כבר מזמן מצוי בליבת חברות הצמיחה שהפנימו כי ללא ייעול תהליכים, הכרת הלקוח ויצירת חוויית משתמש ממכרת - לא יצליחו לשרוד. אם עד היום הדיגיטציה בעולם הבנקאות חסכה זמן בעיקר בתחומים כמו הפקדת שיקים, העברות בנקאיות או מענה טלפוני, הרי שהיום היא עולה שלב ועוברת לייעל שירותים מקצועיים ומורכבים יותר. בנקים בעולם כבר עורכים ניסויים דיגיטליים על מלוא היקף התפעול, המדיניות, השותפויות, האנליזה, עיבוד הנתונים וניהול הסיכונים - הן במשרד האחורי (Back Office) והן בחוויות הלקוח.

שם המשחק - יחס אישי וחוויות משתמש

הדיגיטל לא אמור רק לחסוך בשעות עבודה ובהוצאות שכר דירה, הוא אמור לענות על הצורך והדרישה של הלקוח לקבל יחס אישי, עוטף והוגן. כזה שהבנקים מעולם לא סיפקו, מלבד אולי ללקוחות יחידים, מגה עשירים. פתיחת חשבון למשל, ללא היכרות מוקדמת עם הבנק, דרשה מהלקוחות להתמודד עם חקירה צולבת ויחס משפיל ומפקפק. גם אם לקוח עמד בדרישות, פתיחת החשבון לקחה ימים - אחרי חתימות על ערימות של מסמכים.

בערוצים דיגטליים ניתן כיום לפתוח חשבון בתוך מספר דקות עבור חלק מהשירותים. ממש בקרוב, בעזרת שילוב טכנולוגיית זיהוי פנים והתאמת הרגולציה, נשכח מהצורך במגע אנושי כדי לפתוח חשבון בנק, או לקבל אישור להלוואה בתוך דקות. ככלל, גישה דיגיטלית לעסקה מבטיחה עבודה במקביל של גורמים בנקאיים וחיצוניים כשכולם מעודכנים בזמן אמת ומדווחים באותה אפליקציה, שגם מסוגלת להסתנכרן עם מערכות נוספות. אפליקציות כאלו כבר מזמן מצויות בלב הפעילות של חברות הייטק גלובליות, אחת המוכרות בהן היא Slack - ששוויה מוערך ביותר מעשרה מיליארד דולר.

השימוש בטכנולוגיות מתקדמות מוביל לא רק לייעול העסקה, אלא גם לעליית הרווחיות ממנה. למשל, בנקים גדולים יכולים לחסוך אלפי שעות עבודה יקרות של עורכי דין על מסמכים משפטיים. אבל דיגיטציה היא לא רק ייעול, אלא גם מקור צמיחה וזיהוי הזדמנויות עתידיות, על סמך ניתוח פוטנציאל ההכנסות העתידי של הלקוח. ככל שהמערכת הבנקאית הדיגיטלית תכיר את הלקוח טוב יותר, היא תוכל לנפק המלצות פעולה אונליין שיהיו מוכוונות ומותאמות אישית טוב יותר.

הדיגיטל כנראה לא יבטל לחלוטין את הצורך בקשר האישי של הלקוחות עם המנהלים והיועצים בבנקים. אבל תארו לכם כמה פרודוקטיבית תהיה השיחה ביניהם אם במהלכה ממשק יעיל יקפיץ התראות, יציע הצעות ויספק את המסמכים הדרושים לעסקה - תוך התאמה אישית וניתוח צרכי הלקוח אל מול מגוון המוצרים הבנקאיים.

מלחמת הישרדות מול עמק הסיליקון

חוסר יעילות מוביל לאובדן הכנסות. למשל, בעקבות תהליך אישור הלוואות איטי - או גרוע מכך, אם זה מוביל את הלקוח לחפש אלטרנטיבה אחרת. כבר כיום אין סיבה שההלוואה לא תאושר בתוך דקות והכסף יעבור תוך יממה. גם אין שום סיבה שחשבוניות ממוחשבות לא יתממשקו למערכות הבנק ומסגרת האשראי תותאם אוטומטית.

אחד הבנקים המובילים בעולם בתחום הוא ג'יי. פי. מורגן צ'ייס, שבשנתיים האחרונות השקיע 20 מיליארד דולר בכדי להכין את עצמו לעולם הבנקאות החדש. עבור ג'יי. פי. מורגן הדיגיטל הוא לא רק תחרות, אלא הישרדות. כשיותר מ-60% מהאמריקאים כבר מוכנים לצרוך שירותים פיננסיים מחברות כמו אמזון, עליבאבא, אפל ופייסבוק, בבנק מבינים היטב שהלקוחות כבר לא חייבים את הבנק כדי לקבל שירותים בנקאיים.

לג'יי. פי. מורגן יש כבר יותר מ-48 מיליון משתמשים דיגיטליים והחבר'ה מניו יורק מבינים שכדי להתחרות בעמק הסיליקון רצוי מאוד לאמץ את הגישה של החבר'ה מהמערב. זה יקרה כשתעשיית הבנקאות תעבור ממודל של עמלות לכיוון של מערכת יחסים לקוח-בנק ידידותית יותר. לשם כך השיקו לאחרונה בג'יי. פי. מורגן מערכת מסחר לקמעונאים ללא עמלות. ב-2019 גם צפוי להיות מושק ה-Robo Advizor, יועץ אוטומטי שימליץ ללקוח על מוצרי השקעה או חיסכון המותאמים לתזרים ולצרכים שלו. במקביל כבר הושקו בבנק אפליקציות המעודדות חיסכון, לומדות את הלקוח, נותנות התראות ואזהרות בזמן אמת, בוחנות כיצד הוצאות שונות ישפיעו על התזרים שלו, ועוזרות לו לשפר את דירוג האשראי.

בג'יי. פי. מורגן מבינים שהזמן הוא גורם משמעותי. כדי לגשר על פערים ולזרז את תהליכי הדיגיטציה הם פותחים את הארנק ומובילים רכישות, כמו WePay, ורישום פטנטים. הם גם פתחו בסיס בעמק הסיליקון כדי למשוך טאלנטים מהתעשייה הטכנולוגית בארה"ב - שם המשחק הוא מהירות, ובשביל זה חייבים להעסיק את הטובים ביותר.

אז נכון, עם השקעות בסך עשרות מיליארדי דולרים של בנקים בעולם בסטארטאפים שונים הסיכוי של פפר להפוך לכוכב של עולם הבנקאות העולמי לא גבוה במיוחד. אבל תרבות לוקח הרבה מאוד זמן לשנות. עצם ההשקעות של מאות מיליוני שקלים בדיגיטציה ובאפליקציות על ידי בנק במדינה כל כך קטנה כמו ישראל, הוא כבר שינוי תרבותי שיקנה לבנק לאומי יתרון עצום בתחרות במגרש המקומי בשנים הקרובות. התפתחות הדיגיטציה בהחלט עשויה להוביל את עולם הבנקאות לתור הזהב שלו, ואם ללמוד משהו מאמזון - לא כולם יישארו במשחק.

בבנק לאומי עשויים לגלות כי היתרון שלהם הוא לא רק בפיתוחים הפנימיים, אלא ביכולות שלהם לאמץ טכנולוגיות חיצוניות ולהתממשק אליהן. זאת, כדי להטמיע את התהליכים באופן יעיל ומהיר יותר והכי חשוב - לייצר חוויית משתמש מצוינת עד התמכרות. להערכתי, בנק לאומי הוא השקעה טובה בתקופה שבה תשואה של אחוזים בודדים על השקעה נחשבת להישג. במיוחד כאשר את האופציה הדיגיטלית שצפויה להוביל את הבנק לשיפור הרווחיות ולגידול משמעותי בנתח השוק המקומי - ניתן כרגע לקבל בחינם.

■ הכותב הוא האסטרטג הראשי של בית ההשקעות אלומות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל