גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק מחלקת מטוסי המנהלים: גם המפעל שמייצר ספינות קרב עבור תע"א בסכנת סגירה

כחלק מתוכנית ההתייעלות שמובילים ראשי התעשייה האווירית, נשקלת האפשרות להפסיק את הפעילות במפעל רמתא שבבאר-שבע, שבו מייצרים בין היתר ספינות קרב • גם פעילות תע"א לתחזוקת מסוקים בשדה התעופה עטרות בסכנה, ושינויים נוספים צפויים גם במטה היבשה

ספינת הסיור "סופר דבורה" שמיוצרת ברמתא / צילום: תעשיה אוירית
ספינת הסיור "סופר דבורה" שמיוצרת ברמתא / צילום: תעשיה אוירית

במסגרת תהליכי הארגון מחדש שמובילה הנהלת התעשייה האווירית, נמשכים המהלכים לצמצום היקף הפעילויות של החברה. ל"גלובס" נודע כי כעת התע"א בוחנת את סגירת פעילותה ארוכת-שנים במפעל רמתא שבבאר-שבע, שבו מייצרים ספינות קרב ורכיבים המשמשים לבניית מטוסי המנהלים של החברה.

במשך שנים ארוכות קו הפעילות המרכזי ברמתא עסק בייצור של ספינות קרב לחיל הים הישראלי ולחילות ים נוספים בעולם, כמו גמביה, סרי לנקה, הודו ופורטוגל.

במפעל יוצרו דגמים רבים של ספינות צבאיות. מדובר בין היתר על ספינות הסיור "דבור" ו-"דבורה", ובמהלך העשור האחרון החברה פיתחה דגם חדש של ספינת סיור עבור חיל הים, "סופר דבורה", שנועדה לענות על הצרכים המבצעיים של חיל הים במסגרת הרחבת משימות הסיור והביטחון השוטף שלו.

חיל הים אמנם רכש כמה ספינות "סופר דבורה", אך לדברי גורמים בחברה לא נכנסו אליה הזמנות חדשות בתחום במהלך השנתיים האחרונות. במפעל רמתא, שהוקם בסוף שנות ה-60 במטרה לפתח מקורות תעסוקה בנגב, מועסקים כיום כ-320 עובדים. כמחציתם, מועסקים בקו הייצור של כלי השייט.

בניסיון להבטיח פעילות רציפה במקום, התע"א העבירה אליו במשך השנים חלק מקווי הייצור של פעילויות אחרות שלה, בהם גם ייצור של רכיבים הקשורים למטוסי המנהלים שהיא מייצרת ומשווקת באמצעות חברת גלפסטרים האמריקאית.

גורם שמעורה בתוכניות שמתהוות בהנהלת תע"א אמר ל"גלובס" כי הפעילות של רמתא אינה רווחית - ובשנים האחרונות היא סובלת מהפסדים של כמה מיליוני שקלים בכל שנה. "הפעילות שנעשית שם היא הרת משמעות מבחינת מקומות תעסוקה בפריפריה. אם המדינה תרצה לשמר אותה, שתתכבד ותזרים הזמנות שיצדיקו אותה", אמר אותו גורם.

מפעל רמתא משתייך לחטיבה האזרחית של התעשייה האווירית אך בבואה לבנות ולאפיין את קבוצת התעופה החדשה שלה "רמתא לא סומנה כחלק מהחגיגה", כדברי אחד הגורמים בחברה שהוסיף, "בכל מקרה, כל החלטה שנוגעת לרמתא, בין אם היא מדברת על סגירה מלאה, חלקית או על המשך הפעילות שלה - תהיה שולית מבחינת השפעתה על המצב הכספי של התעשייה האווירית".

לפי אותו גורם, המרוויחה הגדולה מסגירת המפעל תהיה מספנות ישראל. "אם תע"א תפסיק לעסוק בייצור של כלי שיט, החברה היחידה בישראל שתעסוק בתחום וגם תקבל הזמנות עתידיות לספינות קרב תהיה מספנות ישראל. היא תיהנה משוק מקומי בלי תחרות".

ועד העובדים נגד תוכנית הקיצוצים

המהלך כאמור מתבצע כחלק ממגמה שמובילה הנהלת החברה. בשבוע שעבר "גלובס" חשף כי החברה בוחנת יציאה מפעילותה בתחום מטוסי המנהלים, וזאת בעקבות הפסדים כבדים שספגה במהלך העשור האחרון. עיקר ההפסדים נוצרו עקב המשבר הכלכלי העולמי של 2008, שהוביל לירידת ביקושים למטוסי מנהלים.

בחודשים הקרובים התע"א תידרש להכריע אם להשקיע סכומי עתק, כ-80 מיליון דולר, על פיתוח נגזרת חדשה למטוס זה כדי לשמר את הרלוונטיות שלה בשוק מטוסי המנהלים. אם תחליט שלא לעשות כן, היא למעשה תוביל לסגירת הפעילות בתחום זה במהלך השנים הקרובות. המשמעות היא פרישה טבעית של עובדים, ניוד של עובדים לתפקידים אחרים בחברה או פיטורים של אלה שלא ימצא להם שיבוץ מחודש.

בתחום מטוסי המנהלים מועסקים בתע"א כ-1000 עובדים בסך הכול. ספק אם מהלך זה יעבור בשקט, כפי שמתפרש מדברים שאמר היום (ד’) ל"גלובס" יו"ר ועד העובדים בחברה, יאיר כץ: "אם לא תהיה כוונה להמשיך ולפתח מטוסי מנהלים בתע"א - אין בכלל צורך בהקמת קבוצת התעופה החדשה. לא נלך למהלך כזה".

קבוצת התעופה אמורה להיפתח בעוד כחודש ולאחד את כל הפעילויות האזרחיות של החברה, שנוגעות לכ-5000 עובדים - כשליש ממצבת כוח האדם של התע"א. בראש הקבוצה יעמוד הסמנכ"ל יוסי מלמד.

חרב הקיצוצים של התעשייה האווירית מרחפת גם מעל אתר מת"א ירושלים - פעילות שולית שהחברה מחזיקה בשדה התעופה עטרות שבצפון ירושלים. מדובר בפעילות שתע"א מקיימת במקום מזה כ-40 שנה, ובמרכזה מתן שירותי תחזוקה למסוקים המשמשים את חיל האוויר ומסוקי הצי השישי האמריקאי.

במהלך השנים האחרונות חלה ירידה חדה בנפח הפעילות של תע"א באתר זה, על רקע שורה של החלטות שהתקבלו בחיל האוויר להעברת תחזוקת המסוקים לבסיסיו - בחלק מהמקרים באמצעות חברות חיצוניות. כך, גם האמריקאים כמעט לא שולחים את מסוקיהם לעטרות.

חרף תשתיות של מבנים ומתקנים רבים שמותאמים למשימות תחזוקה של כלי טייס, תע"א מעסיקה כיום באתר זה רק כמה עשרות עובדים: "במשך כמה שנים המחשבות על המשך הפעילות של תע"א במת"א ירושלים וברמתא בבאר-שבע עלו שוב ושוב על שולחן הדיונים - אבל לא התקבלו החלטות", אמר ל"גלובס" גורם בחברה.

הוא הוסיף ש"לפחות במקרה של מת"א, עלולה להיות להחלטה כזאת משמעות פוליטית - שכן שדה התעופה עטרות נמצא מעבר לקווי 67. יחד עם זאת, התעשייה האווירית היא חברה עסקית ולא חברה שתפקידה להנציח את ירושלים המאוחדת ולהחזיק בשטח, אם אין בכך תועלת כלכלית".

קיצוצים באוויר, בים וגם ביבשה?

השינויים שנבחנים בהנהלת תע"א הוסברו בידי מקורבים לחברה בניסיון להיפטר מפעילויות שאינן רווחיות ושוחקות את רווחיות החברה. המטרה של ההנהלה היא התכנסות רק לתחומי ליבה שלגביהם יש תחזית וצפי לעסקאות ולרווחים.

כך, אין בהירות גם לגבי עתידה של מנהלת היבשה במטה התע"א, אותה מנהלת שהובילה תכניות פיתוח של אמצעים יבשתיים לצה"ל ולצבאות זרים. בראש המנהלת עומד כיום האלוף (במיל’) גדי שמני, שהודיע באחרונה להנהלת החברה כי יסיים את תפקידו בסוף השנה. שמני צפוי להתמנות לתפקיד סגן נשיא ICTS Europe, חברה פרטית שמספקת שירותי ניהול אבטחה, שירותי קרקע ועוד לשדות תעופה ברחבי העולם.

גורמים בחברה אמרו כי על פי המסתמן, מטה היבשה ייסגר - וזאת כחלק מהמהלכים לצמצום מטה החברה. לדבריהם, בד בבד החברה בוחנת אפשרות לפתח את תחום היבשה במסגרת הפעילות שנעשית כיום בחברת הבת שלה, אלתא מערכות.

כך, על פי המסתמן תע"א עתידה להרחיב משמעותית במהלך השנים הקרובות את פעילותה בתחום ההגנה האווירית, הרבה בזכות מערכות של טילי ברק 8. בשנתיים האחרונות החברה חתמה על שורה של עסקאות עם משרד ההגנה ההודי לקראת אספקה של טילים ומערכות נלוות בהיקף של מיליארדי דולרים ובאופן שתרם משמעותית לצבר הזמנות האדיר שעומד לה, והיקפו כ-12 מיליארד דולר.

למרות הכסף הגדול שמבטיחות עסקאות הענק בהודו, הן לא יתורגמו לעליה בנפח הפעילות של החברה בארץ. הסיבה היא שעל פי המדיניות שמובילה ממשלת הודו, חברות שמתקשרות איתה במסגרת עסקאות מחויבות להעתיק קווי ייצור אליה. חובה זו לא תפסח גם על התעשייה האווירית.

את המהלכים לארגון מחדש בתעשייה האווירית מובילים יו"ר הדירקטוריון שלה, הראל לוקר והמנכ"ל, האלוף (במיל’) נמרוד שפר, וזאת בשאיפה להעלות את שיעור הרווחיות שלה לכ-8%.

חרף מספר פניות מצד "גלובס", בתעשייה האווירית סרבו להגיב לדברים האמורים. 

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?