גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התנועה לטוהר המידות למנדלבליט: עצור את שלטון היחיד של נתניהו

התנועה לטוהר המידות והתנועה לאיכות השלטון פנו ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה שינחה את ראש הממשלה בנימין נתניהו למנות שר אחר במקומו במשרדי החוץ והביטחון, וזאת בשל "אי-סבירות חוקתית" באשר לאופן ניהול הממשלה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: רויטרס
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: רויטרס

התנועה לטוהר המידות והתנועה לאיכות השלטון, באמצעות עורכי הדין שחר בן-מאיר, יובל יועז ותומר נאור, פנו בימים האחרונים במקביל ליועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, בבקשה שינחה את ראש הממשלה בנימין נתניהו למנות שר אחר במקומו במשרדי החוץ והביטחון, או לפחות באחד מן המשרדים הללו, בשל "אי-סבירות חוקתית" באשר לאופן ניהול הממשלה.

בן-מאיר ויועז מציינים בפנייתם כי מאז התפטרות שר הביטחון לשעבר אביגדור ליברמן, מכהן נתניהו כשר הביטחון, וזאת בנוסף לכהונה כראש הממשלה, כשר החוץ, כשר הבריאות וכשר העלייה והקליטה.

לדבריהם, בבג"ץ יש עתיד נגד ראש הממשלה (2016) התייחס שופט העליון בדימוס אליקים רובינשטיין ל"שיירת המשרדים הנגררת אחרי ראש הממשלה".

"מאז אותו מועד, לא רק ששיירת המשרדים הלכה וגדלה", הם כותבים, "אלא שאותה השיירה ממשיכה להיגרר, בבחינת 'הם כותבים, ושיירת המשרדים עוברת'".

גם עו"ד נאור מטעם התנועה לאיכות השלטון טוען כי קיימות בעיות רבות במשרד החוץ, וכי "החלטתו של ראש הממשלה לקחת תחתיו את תיק הביטחון לאחר התפטרותו של שר הביטחון אביגדור ליברמן, וכן את תיק העלייה והקליטה, בשעה שהוא מכהן אף כשר הבריאות וכן כשר החוץ, ובייחוד לאור הבעייתיות בהתנהלותו כשר החוץ" - אינה ראויה.

שופט העליון בדימוס רובינשטיין קבע אז כי המחוקקים שלא הגבילו את סמכות ראש הממשלה למנות את עצמו לתיקים נוספים, לא היו מודעים ל"מדרון החלקלק של שפעת התיקים… עליי להוסיף בקול צלול את התראות הבטלות בהקשר של 'אי-סבירות ההופכת חוסר סמכות'... לטעמי, חיוני שבית משפט זה, האמון על משאלת הממשל התקין, יעיר כיום במבט צופה פני עתיד לא רחוק בדבר אפשרות זו" (הכוונה להיעדר סמכות מעצם כך שמרוכז כוח רב מדי בידי אדם אחד - ט"ש).

רובינשטיין קבע אז כי מבחן הזמן הסביר להחזקה מרובה של תיקים הוא כ-8 חודשים.

עורכי הדין בן-מאיר ויועז מוסיפים כי החזקת מספר רב של תיקים, "אף אם זה בגדר הסמכות החוקית, מגיעה לאי-סבירות קיצונית בהתחשב במהות התיקים והמשרדים שבהם מחליט ראש הממשלה לכהן כשר הממונה, בין אם במינוי קבע ובין אם במינוי של ממלא-מקום.

"המצב שבו הוא מכהן בביטחון, בחוץ, בבריאות ובקליטה, בנוסף למשרד ראש הממשלה, הוא בלתי סביר לחלוטין, והוא מגיע כבר לתחתית אותו המדרון שעליו דיבר הנשיא רובינשטיין.

"נוצר מצב אבסורדי ובלתי סביר שבו הגורמים האחראים על ענייני החוץ והביטחון של ישראל, מתגלמים בידי אדם אחד. סעיף 6 לחוק הממשלה קובע את הרכב הקבינט הביטחוני, והוא מגדיר מפורשות את החברות של שר הביטחון ושר החוץ ביחד עם מספר שרים נוספים. גם סמכויות הנוגעות ליציאה למלחמה מוענקות לאותה ועדת שרים. מכאן עמדת המחוקק שבוועדה זו ישבו מספר אנשים ובמיוחד שלושה - ראש הממשלה, שר החוץ ושר הביטחון.

"כאשר שלושת אלה מתגלמים באדם אחד, הדבר קרוב עד מאוד למעין שלטון יחיד, לאדם אחד בלבד מוקנות כלל הסמכויות הנוגעות לנושאים מהותיים ביותר של המדינה", הם כותבים.

עוד הם מציינים כי הם חוששים שנתניהו מנהל את הממשלה על-פי שיקולים מפלגתיים. "מצב בלתי נסבל זה קיים יותר מימים ספורים ואינו יכול להימשך עוד".

עו"ד נאור מציין כי שגם אדם מוכשר ככל שיהיה, "המכהן במקביל כראש ממשלה, כשר החוץ, כשר הבריאות וכשר העלייה והקליטה - לא יכול להצליח להוביל גם את משרד הביטחון בצורה מקצועית וראויה... אמנם בימים האחרונים מתפרסמות ידיעות לפיהן ראש הממשלה מתעתד להעביר את תיק החוץ אל שר חדש, ואולם ידיעות אלה אינן מאומתות, אינן מגובות בלוחות זמנים להעברת התיק, והן בגדר ידיעות בעלמא לעת הזו".

הרוטציה בקבינט: נחצו כל הקווים האדומים

במקביל פנתה התנועה לאיכות השלטון, באמצעות עו"ד נאור, במכתב נוסף בנוגע לפרקטיקה חדשה של שיבוץ שרי קבינט ברוטציה של חודש-חודש, בין השרים יובל שטייניץ לזאב אלקין.

לדברי עו"ד נאור, "אין צורך להכביר במילים בדבר הרצינות, המקצועיות והאחריות הנדרשת מהשרים המכהנים כחברים בקבינט, ובדבר הצורך בכינון ישיבות קבינט רצופות וקוהרנטיות, באופן המאפשר להוביל מדיניות מדינית-ביטחונית ברורה. שימוש כחבר קבינט ב'רוטציה' איננו מאפשר את אותה הרציפות והקוהרנטיות הנדרשת ועלול לפגוע באופן ברור בעבודת הקבינט ובדרך קבלת ההחלטות בו. זאת, לא יכולה לרפא אף החלטה לפיה השר ש'תורו' לא לשבת כחבר בקבינט באותו החודש, ישב בו כמשקיף".

לדבריו, "לא יעלה על הדעת כי מושב בקבינט המדיני-ביטחוני ישמש כ'קלף מיקוח' או כ'פרס' עבור שר כזה או אחר. המדובר בתפקיד שלא ניתן להפליג בדבר חשיבותו, ויש להתייחס אליו במלוא הרצינות והכבוד. אזרחי ישראל עומדים המומים למול החלטה זו. נדמה כי בהחלטה זו נחצו כל הקווים האדומים, והכול על-מנת לשרת אינטרס פוליטי צר".

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי