גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנתיים לאחר הסדר חוב שהעביר את השליטה למוסדיים: מירלנד שוב סופגת הפסדים כבדים עקב חולשת הרובל

הפיחות החריף ברובל השנה הוביל את חברת הנדל"ן הפועלת ברוסיה להציג הפסד של כ-40 מיליון דולר בתשעת החודשים הראשונים של 2018 וההון העצמי שלה נשחק ב-40% ● תשואת האג"ח זינקה ל-17% ותקשה מאוד על מירלנד בהנפקות חוב נוספות

דוח/צילום:shutterstock
דוח/צילום:shutterstock

הקריסה האחרונה במחירי איגרות החוב של החברות בסיכון גבוה, לא פסחה גם על חברת הנדל"ן מירלנד . מתחילת נובמבר נפלה אג"ח ז' של מירלנד ב-9% והשלימה צניחה של 24% מתחילת השנה. הצניחה הזו שהקפיצה את התשואה לפדיון של אג"ח ז' ל-17%, תקשה מאוד על מירלנד בהנפקות חוב נוספות בשוק ההון.

מירלנד: תעודת זהות

מירלנד, פעם זרוע הפעילות ברוסיה של קבוצת כלכלית ירושלים בשליטתו של אליעזר פישמן, הפכה בדצמבר 2016 לחברה ללא גרעין שליטה כחלק מהסדר חוב גדול שביצעה. במסגרת אותו הסדר, הסכימו מחזיקי האג"ח של מירלנד לספוג תספורת של כ-80% על חוב של כ-1 מיליארד שקל כלפיהם, כשבתמורה הקצתה החברה למחזיקים כ-80% ממניותיה.

מפולת בני"ע של מירלנד

אותו הסדר כלל גם דחייה ארוכת שנים בפירעון הלוואות בנקאיות שקיבלה החברה מהבנק המממן ברוסיה (סברבנק), וכך יכלה מירלנד לחזור לפעול בשוק הנדל"ן הרוסי. אלא שאותו הסדר השאיר גם את מירלנד עם חוב תאגידי למחזיקי האג"ח (סדרה ז' החדשה), שרק הלך ותפח מאז בשל הרחבת הסדרה. כיום כוללת סדרה ז' אג"ח בהיקף של 280 מיליון שקל ערך נקוב, והיא מתוכננת לעמוד לפירעון בשלושה תשלומים שיתבצעו בחודשי דצמבר של השנים 2021-2023. כך, שלאג"ח מח"מ של 3.84 שנים ורק בעוד שלוש שנים היא תידרש לשלם קרן ראשונה.

אלא שמצבה של מירלנד, שפועלת בתחומי הנדל"ן המניב והייזום למגורים, תלוי מאוד במצבה הכלכלי של רוסיה ובמצב המטבע שלה. אם את הסדר החוב הראשון נאלצה מירלנד לבצע בעקבות הדרדרות במצבה, שנבעה מקריסת הרובל הרוסי, הרי שגם השנה סופגת החברה הפסדים כבדים כתוצאה מהחולשה המחודשת שמפגין הרובל.

הפלישה לקרים והמשבר

בתחילת 2014 פלשה רוסיה לחצי האי קרים האוקראיני וסיפחה אותו אליה. בתגובה, נשיא ארה"ב דאז ברק אובמה ומנהיגי אירופה הטילו סנקציות על רוסיה שפגעו בכלכלתה. לפגיעה זו התווספה בהמשך השנה פגיעה נוספת וחמורה עוד יותר, בדמות הקריסה המהדהדת במחירי הנפט הגולמי, שנפלו ביותר מ-50% בתוך שבעה חודשים ובשנה שלאחר מכן השלימו קריסה של כ-75% מהשיא.

כל אלו הובילו לפיחות של כ-55% בשער הרובל מול הדולר וגררו את הכלכלה הרוסית למשבר עמוק. חברות נדל"ן רבות נפגעו מהמצב ובהן גם מירלנד. בהמשך שב מחיר הנפט להתחזק ועד לפברואר 2018 התחזק הרובל בכ-38% מול הדולר, אלא שמאז שוב התהפכה המגמה ועד סוף ספטמבר הספיק הרובל לצלול בכ-17% מול הדולר וחזר להיסחר קרוב לרמות השפל של תחילת 2016.

הפיחות, שהזניק את שער הרובל ל-65.6 דולר בסוף ספטמבר ול-66.8 דולר היום, נבע גם כן מאירועים גיאו-פוליטיים ומסנקציות שהוטלו על רוסיה מצד מדינות מהערב. בדוחות הרבעון השלישי מתייחסת מירלנד למצב ומציינת כי "לא מן הנמנע שיוטלו סנקציות נוספות". מירלנד אף מדגישה כי "המשך הטלת הסנקציות עלול לגרום להמשך פיחות מואץ בשער הרובל, אשר לו עשויה להיות השפעה שלילית על ההון העצמי ותוצאות פעילות החברה".

הפיחות החריף השנה הוביל את מירלנד להציג הפסד של כ-40 מיליון דולר בתשעת החודשים הראשונים של 2018 (מתוכו 12.8 מיליון דולר ברבעון השלישי לבדן), וזאת לאחר שב-2017 כולה רשמה החברה רווח נקי של 1.6 מיליון דולר. בעקבות קריסת הרובל וההפסדים בגינו נשחק ההון העצמי של מירלנד ב-40% בתוך תשעה חודשים, מ-153.7 מיליון דולר בסוף דצמבר 2017 ל-92.1 מיליון דולר בסוף ספטמבר 2018.

פעילות על המדף

מירלנד עוסקת הן בתחום הנדל"ן המניב, באמצעות החזקה והפעלה של בנייני משרדים ומרכזים מסחריים, והן בתחום ייזום הנדל"ן למגורים. בחברה מציינים כי בתחום המסחרי גדלה התפוסה בנכסיה ל-94% בממוצע, לעומת 86% בסוף 2017, ואילו בפרויקט הדגל טריומף פארק בעיר סנט פטרסבורג נמשך שיווק הדירות למגורים.

יחד עם זאת, מירלנד מדגישה בדוחותיה כי כחלק מהתמודדותה עם השינויים בסביבה העסקית והמצב הכלכלי ברוסיה, היא בוחנת אלטרנטיבות נוספות למימוש האסטרטגיה שלה. בין השאר נבחנות התקשרות עם משקיע אסטרטגי, מכירת נכסים או מיזוג עם חברה אחרת. מירלנד אף שכרה יועצים בינלאומיים לצורך הנעת התהליך, אולם לפי שעה היא אינה מצויה במגעים או במשא ומתן קונקרטי למימוש איזה מבין אלטרנטיבות אלו.

זינוק בהכנסות ובעלויות

את תשעת החודשים הראשונים של 2018 סיימה מירלנד עם צמיחה של 76% בהכנסות ל-120 מיליון דולר. צמיחה זו מקורה ב-1,200 דירות שמסרה החברה השנה לרוכשים בשלב 4 של הפרויקט בסנט פטרסבורג, וכן מיישום ראשון של תקן החשבונאות IFRS 15, שמאפשר להכיר בהכנסות ממכירת דירות בכל השלבים הפעילים של הפרויקט בהתאם לשיעור ההשלמה.

במקביל לצמיחה בהכנסות, צמחו גם עלויות בניית הדירות ומכירתן על רקע יישום התקן ב-172% ל-96.5 מיליון דולר. כך שהרווח הגולמי לפני הפחתות צנח ב-33% ל-15.5 מיליון דולר נמכרו 99% מהדירות וכבר נמסרו לרוכשים. בשלב 5, שכולל 1,510 דירות, נמכרו כבר 648 דירות תמורת 47.7 מיליון דולר. מתוך הדירות שנמכרו, כבר הכירה החברה בהכנסות של 18.2 מיליון דולר, כאשר הרווחיות הגולמית משלב 5 אמורה לעמוד על כ-15% בלבד.

למירלנד קופת מזומנים הכוללת 14.8 מיליון דולר נכון לסוף ספטמבר. כמו כן לחברה מלאי דירות ובתים למכירה בהקמה בשווי של 56.5 מיליון דולר, וכן הכנסות של 5.1 מיליון דולר שאמורות להתקבל מלקוחות וממכירת דירות. כמו-כן, לחברה חוב של 16.1 מיליון דולר לבנקים המממנים את הקמת דירות המגורים, וכן חובות ארוכי טווח של 180.7 מיליון דולר לבנקים המממנים של הנכסים המניבים. זאת, במקביל לחוב למחזיקי האג"ח שמוערך בדוח לפי שווי של 55.8 מיליון דולר.

בגין חובות אלו רשמה מירלנד בתשעת החודשים ראשונים של 2018 הוצאות מימון של 21.4 מיליון דולר, שאף גדלו ב-25% לעומת התקופה המקבילה אשתקד עקב יישום של תקן חשבונאי חדש. אלא שבנוסף לכך רשמה כאמור מירלנד השנה הוצאות הפרשי שער של 29.6 מיליון דולר, כתוצאה מפיחות של 14% שנרשם בשער הרובל מול הדולר בתשעת החודשים הראשונים של 2018.

שוב המניה צונחת

לדוחות הכספיים אף צירפה מירלנד דו"ח תזרים חזוי, אשר לפיו מעריכה החברה שתצלח את השנתיים הקרובות עם כמות מזומנים מספקת ושתסיים את תשעת החודשים הראשונים של 2020 כשבקופתה מזומנים בהיקף של 15.6 מיליון דולר. עם זאת, סכום זה אינו יספיק לבדו לתשלומי החוב לאג"ח ז', אותם תתחיל החברה לפרוע כ-15 חודשים מאוחר יותר.

בינתיים, הגיבה היום מניית מירלנד לתוצאות הכספיות בירידה של כ-20% שהשלימה נפילה של 77% מתחילת השנה. מירלנד נסחרת כיום לפי שווי של 48 מיליון שקל בלבד, כשבעלי מניותיה הגדולים הם קבוצות הביטוח הפניקס-אקסלנס (12.8%), מנורה מבטחים (9.8%) והראל (6%), ולצד בית ההשקעות אנליסט (10.2%), קרן הגידור איון (6.1%) ובעלת השליטה הקודמת, קבוצת כלכלית ירושלים (10.9%). 

עוד כתבות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים