גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סחר בלתי חוקי בטבק: איך קשור החיזבאללה לחוק העישון החדש

הכסף הגדול מכופף את הערכים: מה בדיוק עשו מו"ל "הארץ" עמוס שוקן ומנכ"ל "ידיעות אחרונות" ינון אנגל בדיונים שהחריגו את העיתונות הכתובה מהגבלת השיווק והפרסום על מוצרי עישון ● פרשנות

עישון, סיגריות / שאטרסטוק
עישון, סיגריות / שאטרסטוק

1. בשבוע שעבר התקיים עוד דיון בחוק להגבלת פרסום ושיווק של מוצרי טבק בישראל. המקום: ועדת הכלכלה שבראשותו של ח"כ איתן כבל. יוזמי הצעת החוק, כבל וח"כ יהודה גליק, מתהדרים בחוק כאילו הוא החוק הכי חשוב במאבק נגד העישון - כאילו הוא עניין של חיים ומוות, כאילו מי שבעד החוק ממונה על החיים. 

זה בדיוק סוג הדיון שמאפיין את השיח הכלכלי בישראל: שחור או לבן, מושחת או נקיי כפיים, בעד תאגידים או נגד תאגידים. מיותר לציין שהמציאות תמיד, ללא יוצא מן הכלל, היא הרבה יותר מסובכת מסיסמאות של שחור ולבן. יש עוד סממן ליוזמות החקיקה בישראל: הם תמיד מנסות להמציא את הגלגל בנושאים שכבר עברו חקיקה במדינות הרבה יותר גדולות ונאורות. תמיד יש את הפטנט הישראלי שממציא לנו סעיפים 'חדשניים'.

בסופו של דבר החוק להגבלת פרסום ושיווק של מוצרי טבק בישראל הוא עוד חוק מבית המדרש הפופוליסטי-בולשביקי, שיותר מאשר יועיל לצרכנים ולבריאותם, לא ישנה את המצב במקרה הטוב ואפילו ירע אותו במקרה הרע - יגידו מה שיגידו חברי הכנסת איתן כבל ויהודה גליק.

איתן כבל / צלם: תמר מצפי

כמובן שהמטרה היא מבורכת: להוריד את מספר המעשנים כדי לחסוך מהם נזקים בריאותיים - אין חולק על כך שהעישון מזיק וצריך להילחם בו עד חורמה. מצד שני, מי שסבור שהחבאת מוצרי טבק מעיניהם של המעשנים תכריח אותם להיגמל, כנראה אינו מכיר את הפסיכולוגיה של ההתמכרות.
אחד הסעיפים המרכזיים בחוק שעשה קצת רעש תקשורתי מדבר על חפיסות ואריזות אחידות של מוצרי טבק. נדמה לי שרוב המעשנים הקיימים לא מודעים למשמעות של הסעיף וספק אם יהיו מודעים לו. הסעיף, שקומם את בעלי הפיצוציות - לדעתי לשווא - קובע כי סיגריות ומוצרי טבק אחרים ישווקו בצבע מסוים אחיד כאשר שם מותג הסיגריה והיבואן, יופיעו בחלק התחתון של החפיסה או האריזה, ללא סימני מסחר לרבות לוגו, וזאת בגודל אותיות מסוים שנקבע בחוק.

המשמעות היא שכל חפיסות הסיגריות יהיו בעלות צבע זהה - והסוג שנבחר הוא צבע מרתיע ודוחה - ורק בתחתית החפיסה יצוין אם אלו סיגריות המשווקות תחת המותג מרלבורו, קנט או פרלמנט וכד'. האם זה מה שימנע מצרכני סיגריות להמשיך ולעשן? האם המעטפת האחידה והשונה מבעבר היא זו שתרתיע מעשנים? אני חושב שלא. בוודאי שהמהלך ייצור בלבול בהתחלה בקרב בעלי הקיוסקים והצרכנים, אבל מי שחושב שקוסמטיקה גרפית מרתיעה עם צבעים לא מפתים, שמצניעים את הלוגו של מותג הסיגריות תפגע במכירות, לוקה באופטימיות יתר. כל עוד יש מוצר על המדפים וכל עוד יש לו ביקוש - הם ייפגשו.

יש אמנם כמה מדינות - לא רבות - שבהן הונהגו כללים של חפיסות אחידות אך באנגליה, צרפת, הונגריה וסלובניה, למשל, הוחרגו מהאריזות האחידות לא רק סיגריות אלקטרוניות אלא גם מוצרי טבק ללא עשן (כמו האייקוס של פיליפ מוריס). זאת ואף זאת, יעילותה של המדיניות הזו מוטלת בספק וגם באוסטרליה ובאנגליה אין הוכחה חותכת שיש ירידה משמעותית בצריכת הטבק. וגרוע מכל: יש גם חשש שבעקבות המהלך יחול גידול בסחר הבלתי חוקי: קל יותר להכניס טבק מוברח לתוך חפיסות אחידות וגם ערכם של מוצרים מוברחים ממדינות אחרות, שאין בהן הסדרות דומות, יעלה בעיני הצרכן שכן אלה יהיו ממותגים, להבדיל מהחפיסות האחידות.

2. ניחא הצבעים של חפיסות הסיגריות, מה שהכי מקומם בחוק הזה הוא כרגיל הצביעות. כדי ל'החביא' כמה שיותר את הסיגריות מהצרכנים הוחלט על איסור פרסום ושיווק שלהן. נניח שזה עוד איכשהו הגיוני, אז למה החוק החליט להחריג את העיתונות הכתובה שבה ימשיכו להתפרסם מודעות של חברות הטבק או סיגריות אלקטרוניות?

למה באמת? כי מרחמים על מצבה הגרוע של העיתונות הכתובה, כי אנשים צעירים בלאו הכי לא קוראים עיתונים, כי הפרסום ילווה באזהרות נגדיות של משרד הבריאות וכד'. השורה התחתונה: ניתנה הטבה רגולטורית ענקית לעיתונות המודפסת - אין פלא אפוא שבחלק מהדיונים של ועדת הכלכלה על החוק נוכחו מו"ל "הארץ-דה מרקר" עמוס שוקן ומנכ"ל "ידיעות אחרונות" ינון אנגל. ישבו בדיונים גם לוביסטים שייצגו את שני העיתונים יחד עם "גלובס".

כששאלתי השבוע את ח"כ כבל אם הוא לא רואה טעם לפגם בנוכחות של מו"לים בדיונים על חוק שמיטיב איתם, במיוחד על רקע חקירתו באזהרה בתיק 2000 - יחסיו עם נוני מוזס בחוק ישראל היום - ועל רקע הרוח הגבית שהוא מקבל מ'הארץ דה-מרקר' בוועדה לבחינת האשראי ללווים גדולים, הוא ענה שהחרגת העיתונות המודפסת הייתה תנאי ממשלתי שהוא לא הסכים איתה והפנה אותי לפרוטוקולים של הדיונים (תשובתו המלאה של כבל בסוף הטור).

לדעתי ח"כ כבל פשוט בורח מאחריות. נוח לו לקחת קרדיט על החוק כמי שמציל חיים, אבל את האחריות להחרגה השערורייתית של העיתונות הכתובה הוא מפיל על הממשלה. מי בממשלה? הוא לא אומר, טוב שיש איזשהו גוף עם שם כללי שאפשר להפיל עליו את האחריות.

אלא שהטיעון של ח"כ כבל לא מחזיק מים ומי כמוהו מכיר תהליכי חקיקה. אחרי שהצעת חוק עוברת אישור ועדת השרים לענייני חקיקה, היא עוברת לא מעט שינויים, מה שקרה גם עם החוק להגבלת הפרסום בעישון. חלו בו אין ספור שינויים ואין ספור החמרות, אבל בסעיף הזה ח"כ כבל לא נגע, אף שהוא לא אהב אותו כלפי חוץ. הוא יוזם החוק וכיוזם חוק הוא מודה שהוא קיבל תכתיבים. הייתכן? לפחות שיגיד של מי. ואם הוא לא מסוגל - שייקח אחריות על מלוא החוק, כולל ההחרגה המוזרה והעקומה, שמגלמת בפועל הטבה רגולטורית כללית של עשרות מיליוני שקלים.

בכל מקרה, עשיתי כמצוותו של ח"כ כבל ועברתי על הפרוטוקולים של הדיונים. לכל אורכם נראה ששוקן ואנגל התייצבו בדיונים כדי להיות שומרי הראש של ההבטחה להחריג אותם מאיסור הפרסום, למרות תהיות ושאלות כבדות מצד כמה מהמשתתפים בדיונים שטענו כי "אין לזה אח ורע בעולם". באחד הדיונים ששוקן לא הגיע אליהם, ח"כ כבל אף אומר שהוא הסתמס איתו "לעניין ההתחייבות שלנו לעיתונות הכתובה". התחייבות שלנו, כלומר, גם שלו. באחד הדיונים, אגב, נזרק שמו של שר הבריאות יעקב ליצמן כמי שהציב את התנאי מול כבל בעניין.

כשאחד המשתתפים נידנד בנושא, ח"כ כבל יצא משלוותו וענה כך: "החוצה. עלית לי על כל העצבים. אני צריך סיגריה עוד מעט. שיגעת. תקשיבו טוב - אני אומר לכל החברה האזרחית (הכוונה לנציגי ארגונים - א.צ) אני הנחתי את החוק. לא אתם. אף אחד כאן. יהודה גליק סייע לי בעבודת קודש כדי שאוכל יחד איתו להעביר. שאף אחד מכם לא יעז להתנשא מעלינו. הבא שידבר לא יפה לחבר כנסת, או יתנשא מעל חבר כנסת, או יאיים על חבר כנסת, או ירמוז באיום על חבר כנסת אעיף אותו מהבניין הזה כמו טיל".

3. עברתי גם על גלגוליו של החוק, כפי שח"כ כבל הציע, ומתברר כי ההטבה המקורית לעיתונות הכתובה הפכה להטבה גדולה עוד יותר במהלך הדיונים. סעיף שהופיע בהצעת החוק המקורית איפשר לחברות הטבק גם תקשורת עם מעשנים בגירים שנתנו הסכמתם לכך. כלומר, בתקשורת פרסומית לפי הסכמה: הצרכנים יכולים להסיר אותה מתי שירצו וגם אין בכך להגדיל את מספר המעשנים בישראל כי רק מי שמעשן והסכים יקבל פרסומת.

בגלגוליו של החוק הסעיף הזה הוסר על ידי ח"כ יהודה גליק. הסרתו מונעת ממעשנים לקבל מידע על חלופות טובות יותר או מסוכנות פחות מעישון מסורתי. אין גם היגיון לאסור תקשורת רק עם מעשנים בגירים כאשר מתירים ללא מעשנים פוטנציאליים להיחשף לפרסומות בעיתונות. בהסרת הסעיף הזה, למעשה הובטח שהרוב המכריע של תקציבי הפרסום של חברות הטבק יופנה אך ורק לעיתונות הכתובה. אני מניח שעם חקיקתו הסופית של החוק ישטפו חברות הטבק את העיתונות הכתובה בפרסומות על המראה החדש של האריזות שלהן, כדי שהציבור ייחשף להן.

אין ספק שגם במקרה הזה אנחנו מקבלים הוכחה שהכל זה סביב כסף ושכל הדיבורים הגבוהים על ערכים ובריאות נזרקים לפח לטובת הכסף. אנגל ושוקן ימשיכו לקבל בששון ובשמחה את הכסף של חברות הטבק אבל העיתונאים שלהם ימשיכו לכתוב על המאבק ההירואי של ח"כ כבל בעישון. הו, הצביעות.

אין ספק גם שהערכים הנעלים והיריביות הגדולות תמיד נדחקות הצידה, למען הכסף הגדול. ראו איך יריבים כמו ‘ידיעות אחרונות' ו'הארץ' מאחדים כוחות כדי ‘להציל את העיתונות הכתובה', כאילו שהטלוויזיה במצב יותר טוב.

אין ספק גם שח"כ כבל מבין היטב את כללי המשחק הבלתי כתובים. הוא מסתמס עם שוקן ומדבר עם מוזס - יש לו חיבה לקשרים עם מו"לים. אין גם ספק שמו"לים לא יכולים להשתתף בדיונים על חקיקה שמטיבה איתם. זה נראה רע ונשמע רע ויש לזה פוטנציאל של יחסים דו-צדדיים לא ראויים.

4. הנשיא טראמפ החריף בסוף אוקטובר האחרון את הסנקציות הפיננסיות נגד ארגון החיזבאללה. טרור צומח על תשתית פיננסית רחבה, ובלי כסף אי אפשר לקיים ארגון טרור לאורך זמן. החוק החדש מציין במפורש את הפעילות הנרחבת של החיזבאללה בתחום הסחר הלא חוקי של טבק, כולל הברחות לתוך ישראל. ההערכות בקונגרס דיברו על היכולת של החיזבאללה לייצר הכנסות של מאות מיליוני דולר רק מקוקאין ושאר הפעילויות הלא-חוקיות של חיזבאללה שכוללות הברחת טבק, סמים ממריצים, יהלומי דמים ועוד.

כולנו צריכים לקוות שהסנקציות הפיננסיות יחסמו חלק מהתשתית הפיננסית הרחבה של החיזבאללה. כולנו גם צריכים לקוות שהחוק של כבל לא יתרום במשהו גם לסחר הבלתי חוקי של טבק שקיים כבר ממילא בישראל בהיקפים גדולים בחסות החיזבאללה.

5. תגובתו של ח"כ כבל: "אם היית בודק את גלגוליה של הצעת החוק, היית יודע שממשלת ישראל בכבודה ובעצמה התנתה את אישור הצעת החוק בוועדת השרים לחקיקה בהחרגה של העיתונות הכתובה. אני התנגדתי לכך שהעיתונות הכתובה תהיה מוחרגת והדברים גם נאמרו לפרוטוקול בדיונים על החוק שגם אותם כבודו מוזמן לבדוק.

"השתתפותכם של מו"ל כזה או אחר בדיונים היא לגיטימית ובוודאי שמבקרה הנוכחי יש להצעת החוק השפעה על החברה או העיתון אותו הם מייצגים. כמו בכל חוק שנדון, ולא משנה באיזה נושא, תפקידה של כנסת ישראל לתת במה לומר את דעתו של מי שעתיד להיות מושפע מהחוק לטוב או לרע. בעניין הספציפי הזה אותם מו"לים מייצגים גם עיתונים אחרים כמו "גלובס", או כל עיתון אחר ודיוני הוועדה בכנסת, בשידור חי, הם הבמה המתאימה לכך".

עוד כתבות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות