גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפלסטינים תמכו בסעודיה בפרשת רצח העיתונאי. וזה השתלם להם כלכלית

סעודיה לא נשארת אדישה לניסיון של קטאר לצבור כוח בקרב הפלסטינים באמצעות העברת מיליוני דולרים לרצועת עזה • בתגובה היא מחדשת את הסיוע לרשות הפלסטינית, הסובלת מגירעון עצום • אבל בעוד יד אחת מחלקת גזרים, השנייה אוחזת במקל: הממלכה הפסיקה לתת ויזות למי שאין להם דרכונים קבועים, מה שפוגע בעיקר בתושבי מחנות הפליטים ומזרח ירושלים

יורש העצר הסעודי בן סלמאן/צילום: רויטרס Handout
יורש העצר הסעודי בן סלמאן/צילום: רויטרס Handout

בתוך המשבר הכלכלי הממשלתי ההולך ומתהווה ברשות הפלסטינית, ולנוכח מיליוני הדולרים הקטאריים העושים דרכם במזוודות לידי אנשי חמאס ברצועת עזה, הגיעה לפני שבועיים זריקת עידוד מפתיעה לאבו מאזן - מסעודיה. שגריר הממלכה במצרים, אוסמה נוגאלי, המשמש גם כנציגה בליגה הערבית, הודיע כי ארצו מחדשת את הסיוע לרשות, ובשלב הראשון תעניק לה 60 מיליון דולר, בנוסף לסיוע חירום של 80 מיליון דולר שהעבירה קודם לכן.

לכאורה, זהו לא סכום משמעותי במיוחד לנוכח בור הגירעון העצום של הרשות, שלפי הערכות משרד הכלכלה הפלסטיני יגיע בסוף 2018 ל-700 מיליון דולר, מתוך תקציב של 5.8 מיליארד דולר שאושר במארס האחרון, כלומר כמעט 12% גירעון. הוא נובע בין השאר מביטול סיוע אמריקאי בהיקף של 200 מיליון דולר, מירידה בהיקפי הסיוע של מדינות אחרות וגם מהקיצוץ בהעברות הישראליות בהיקף של קרוב ל-300 מיליון דולר, תולדה של חוק קיזוז משכורות המחבלים.

ברשות כבר נערכים לקיצוצים בשירותים לאזרחים, ואחת התוכניות הממשלתיות כוללת גל פיטורים רחב, אבל ספק אם הרשות תוכל לממש תוכניות אלה לנוכח התנגדות הציבור. עשרות אלפים הפגינו לפני שבועיים ברמאללה, לא במחאה על ההפגזות הישראליות ברצועה במהלך סבב העימות האחרון, אלא על הכוונה להשית תשלומי ביטוח לאומי. הקיצוץ בעל המשמעות שנותר ריאלי הוא במשכורות עובדי הממשל ברצועת עזה, ואכן הרשות העבירה השנה רק מקצת ממשכורות אלה, והוסיפה בכך למשבר הכלכלי החמור ברצועה.

ברשות בונים על הצהרת השגריר נוגאלי, כי הסכום המדובר הוא רק עבור חלק מהשנה, כלומר שסכום נוסף של 100 מיליון דולר יועבר לכל שנת 2018. אבל הסעודים לא הבטיחו עדיין שכך אכן יקרה. פקיד בכיר במשרד החוץ הפלסטיני אומר כי יש מגעים להבטחת הסיוע השנתי ואף להגדלתו, כשהסעודים מתנים את העברת הכספים למטרות אזרחיות, כמו רווחה, בריאות וחינוך.

בגלל התמיכה בפרשת רצח חשוקג'י

הסיוע הסעודי לרשות הפלסטינית צומצם לפני שנה בעקבות חילוקי הדעות בסוגיית היוזמה האמריקאית לתוכנית שלום חדשה, זו המכונה "תוכנית המאה". בפגישה בין יורש העצר מוחמד בן סלמאן לאבו מאזן בריאד, התנגד יו"ר הרשות לעקרונות התוכנית ועורר את זעמו של בן סלמאן.

להפשרת הכספים כעת יש שתי סיבות עיקריות: האחת, עמדתה התומכת של הרשות הפלסטינית בפרשת רצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י בשגרירות סעודיה באנקרה. הרשות פרסמה בחודש שעבר הצהרה ולפיה היא סומכת על מערכת המשפט הסעודית, ואבו מאזן עצמו הודיע בעיצומם של ימי הביקורת הבינלאומית על סעודיה כי הוא והפלסטינים עומדים לצד הממלכה בכל עת ובכל עניין. הסיבה השנייה היא הפוליטיקה האזורית של המזרח התיכון, ובאופן ממוקד יותר, המאבק מול קטאר ומעצמות אזוריות כמו טורקיה על ההשפעה בעולם הערבי. קטאר הרי מרחיבה את מעורבותה בקרב הפלסטינים, ומעורבות זו הגיעה לשיאה בחודשים האחרונים כשהתחייבה למימון בהיקף של 150 מיליון דולר לרצועת עזה. חלק מסכום זה מממן את הסולר לחשמל ברצועה, וכך עלו שעות אספקת החשמל מ-4 ביום בשנה האחרונה, ל-10-12 מאז חידוש האספקה בראשית נובמבר.

הסעודים מבקשים ליצור כאן משוואת נגד שבה הם מעניקים חבל הצלה כלכלי לאבו מאזן מול אותו חבל הצלה שנותנת קטאר לחמאס, ומצרפים לכך גם הצהרות מדיניות. אם קודם לכן הושמעה בעיקר עמדת יורש העצר התומך ביוזמת השלום האמריקאית, וסימני הפשרה כמו הריאיון של הרמטכ"ל גדי איזנקוט בעיתון סעודי, המלך סלמאן עצמו הראה שינוי כיוון מסוים. לפני עשרה ימים, בנאום מועצת השורה הסעודית, הוא אמר כי העניין הפלסטיני נמצא בעדיפות גבוהה של ארצו וכי היא תמשיך לתמוך במימוש זכויותיהם הלגיטימיות. יש לציין, כי גם קודם לכן המלך הביע עמדה נגד התוכנית האמריקאית ואמר כי הוא עומד מאחורי היוזמה הסעודית לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני שאושרה בליגה הערבית בשנת 2002.

הפקיד הפלסטיני הבכיר אומר כי להבנת הרשות הפלסטינית, הסיוע הסעודי הגיע רק לאחר תיאום עם ארצות הברית ובעקיפין או במישרין גם עם ישראל. ההיגיון כאן ברור: ארצות הברית וישראל, למרות קיצוצי הכספים, לא מעוניינות בקריסה כלכלית פלסטינית גם בשטחי הגדה, ולכן מקבלות ואולי אף מעודדות כל סיוע אחר לרשות הפלסטינית של אבו מאזן. התיאוריה הזו מתיישבת עם מדיניות וצעדי ישראל בעיקר דרך המנהל האזרחי מול הפלסטינים, ובכלל זה הגדלת מכסות העובדים בישראל ושיתופי פעולה בתחומי החקלאות והתעשייה.

תעודות מסע במקום ויזות לפליטים הפלסטינים

בעוד יד אחת מחבקת, השנייה חובטת. בשבועות האחרונים נוקטת סעודיה מדיניות של אי מתן ויזות למי שאין להם דרכונים קבועים אלא רק תעודות מסע. הנפגעים העיקריים הם הפלסטינים הנמצאים במחנות פליטים ברחבי המזרח התיכון שמעמדם הוא מעמד זמני במדינות המארחות. יחד עמם, גם הפלסטינים תושבי מזרח ירושלים שלהם תעודות זהות כחולות אך רק תעודות מסע ולא דרכונים. המדיניות הזו לא הוכרזה רשמית, אלא עברה בהנחיות אל משרדי הנסיעות העוסקים בתיירות הדת המוסלמית. כמאל אבו דיאב מאיגוד סוכני הנסיעות והתיירות בירדן אומר כי ההנחיה נמסרה ישירות מגורמי הממשל הרלוונטיים בסעודיה, וכי היא תפגע ישירות בעולי הרגל נטולי הדרכונים שהתכוונו להגיע למקומות הקדושים ל"עומרה", העלייה לרגל השנייה בחשיבותה באסלאם. בד בבד, ההנחיה מונעת כניסה גם מעובדים פלסטינים ואחרים נטולי דרכונים קבועים, שמקום עבודתם בסעודיה. בסך הכול מדובר בכ-4 מיליון פלסטינים.

בכירים פלסטינים מאשימים את סעודיה בכך שמדובר במדיניות מכוונת. יחיא סעוד, הממונה על העניינים הפלסטיניים בפרלמנט הירדני, אומר כי מדיניות זו נועדה ללחוץ על הפלסטינים הללו לקבלת מעמד קבע בירדן, ועם מעמד זה גם תעודות זהות ודרכונים קבועים - מהלך התואם את עמדת ישראל וארצות הברית בסוגיית הפליטים. עמדה זו הביאה להפסקת המימון האמריקאי של אונר"א, סוכנות האו"ם המטפלת בפליטים הפלסטינים.

חבר הכנסת טאלב אבו עראר מהתנועה האסלאמית מוסיף על כך ואומר כי מטרת ההנחיה היא לגרום לערביי ישראל להשתמש בדרכונים הישראליים ולא בתעודות המסע הירדניות הזמניות המשמשות אותם בדרכם למקומות הקדושים בסעודיה. שימוש כזה יוביל לנסיעה למכה ישירות בטיסות מנמל התעופה בן גוריון, כפי שפורסם בעבר. עד כה דחתה סעודיה את פניות ירדן והרשות הפלסטינית לשנות את מדיניותה זו. 

יורש העצר הסעודי מבסס את תמיכת מצרים, תוניסיה והנסיכויות

יורש העצר בן סלמאן החל במסע בארצות ערב שנועד בין השאר להדוף את הביקורת מבית על מהלכיו, ובעיקר לבסס את תמיכת המדינות הערביות הקרובות אליו. הביקור החל באיחוד האמירויות אצל עמיתו, יורש העצר המקומי מוחמד בין זאיד, אשר כמוהו נחשב לאיש החזק בארצו. אחר כך הגיע לבחריין, שם המשטר זוכר לסעודיה את התערבותה הצבאית אשר מנעה את קריסתו במהלך מהומות ה"אביב הערבי" ב-2011. בימים האחרונים ביקר בתוניסיה, באלג'יריה ובמצרים, שם התעלם ממחאות ארגוני העיתונאים שהפגינו נגדו בשל רצח העיתונאי חשוקג'י.

השליטים, ובעיקר נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי יצאו מגדרם בקבלות פנים מלכותיות, וכך הופצו תמונות של הדגל הסעודי מוקרן על הפירמידות וצובע אותן בירוק. הכבוד הזה נובע כמובן מהסיוע בהיקף של 15 מיליארד דולר שקיבלה מצרים מאז תפס א-סיסי את השלטון לפי חמש שנים. הסיוע הזה נמשך, ובין השאר אמורה סעודיה לממן בניית קריית ממשלה ומנהל ליד קהיר בעלות של 1.5 מיליארד דולר.

המקל והנפט

בן הברית העיקרי של הסעודים הוא נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, אשר נסמך על היד הסעודית שעל שאלטר היצוא והמחירים בעולם. טראמפ נמנע מלתקוף אותה בנושא חשוקג'י, ומתגאה במחיר הנפט הנמוך המושג באמצעות הסעודים למרות התחזיות לעלייה חדה בשל העיצומים על איראן.

לפי נתוני החודשיים האחרונים, סעודיה שואבת כ-11.2 מיליון חביות נפט גולמי ביום - הרמה הגבוהה ביותר מאז התחילה הממלכה לשאוב נפט לפני שמונה עשורים. בחודשים שקדמו לכך הייתה תפוקת הנפט הסעודית ברמה של 10.9-10.8 מיליון חביות ביום, והתפוקה הגבוהה מספקת את הביקוש הגובר על רקע הירידה החדה ביצוא מאיראן.

בסוף השבוע ישתתף בן סלמאן בוועידת ראשי ה-20-G בבואנוס איירס ואחר כך במפגש ראשי מדינת אופ"ק בווינה. בשני הפורומים ידונו בין השאר בתפוקת הנפט ובהשפעתה על רמת המחירים העולמית. בעצם ההשתתפות ובמפגשים הצפויים לבן סלמאן עם ראשי המדינות בוועידות הללו, יורש העצר מנסה להוכיח כי משבר חשוקג'י מאחוריו. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק