גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשיפת "גלובס": כמעט מחצית מרופאי המשפחה בישראל אינם מוסמכים לרפואת משפחה

דוח של משרד הבריאות שהגיע לידי "גלובס" חושף: קופות החולים מעסיקות אלפי רופאי משפחה שלא השלימו התמחות במקצוע • הסיבה: מחסור ברופאי משפחה וילדים, שגורר את הקופות להעסיק רופאים כלליים כדי לסגור את הפער • המשמעות: חשש כי הטיפול לא מספיק טוב ומקצועי, עד כדי "פאשלות של רופאים"

רופאי משפחה / צילום: Shutterstock
רופאי משפחה / צילום: Shutterstock

קרוב למחצית מרופאי המשפחה בישראל - 44% מתוך יותר מ-5,000 רופאים - הם רופאים כלליים, ללא מומחיות כלשהי ברפואה. כך עולה מדוח חדש של מינהל תכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות, שהגיע לידי "גלובס". עוד עולה מהדוח כי כרבע מרופאי הילדים הם ללא מומחיות, כך לפי הנתון המעודכן ביותר בנמצא.

הדוח נכתב בידי אמציה גינת, מנהל תחום תכנון, כוח אדם ותשתיות במינהל תכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות, והוא מתייחס לנתונים שנאספו ב-2018.

"רופאים כלליים" סיימו לימודי רפואה וסטאז' וקיבלו רישיון לעסוק ברפואה, אך לא השלימו התמחות כלשהי (ילדים, נשים, כירורגיה כללית, עור וכן הלאה) וקיבלו רישיון מומחה. מדובר בשיעורים גבוהים של רופאים לא-מומחים מקרב רופאי המשפחה והילדים. המשמעות של רופאים ללא התמחות היא ברורה: איכות טיפול לא מספיק טובה.

במלים אחרות, כאשר אתם מגיעים עם ילדיכם לרופא משפחה או ילדים, יש סיכוי לא קטן שהרופא המטפל הוא ללא רישיון מומחה באחד מתחומים אלה, ואתם כלל לא מודעים לכך. ישנם גם רופאים העוסקים במקצועות כמו נשים, אורתופדיה או עור, מבלי שהם מומחים במקצוע, אך שיעורם מקרב כלל הרופאים טרם נבדק.

לפי חוזר משרד הבריאות מלפני כמה שנים, רופאים כלליים לא יכולים לקרוא לעצמם "רופאי משפחה" או "רופאי ילדים", אלא רק לציין שהם עובדים ב"מרפאת משפחה". הסיבה לכך שהקופות מוכנות לקבל אליהן רופאים שאינם מומחים היא מחסור ברופאים בקהילה. רפואת משפחה הוא אחד התחומים שבהם ניכר המחסור במיוחד, על רקע פרישה מואצת של רופאי משפחה לגמלאות. כשליש מהעוסקים ברפואת משפחה כיום הם בני 60 פלוס, כלומר - עומדים בפני יציאה לגמלאות בשנים הקרובות.

בקופת חולים לאומית המצב הוא הגרוע ביותר, עם יותר משני שלישים (67%) מרופאי המשפחה שאינם בעלי מומחיות כלשהי; אחר כך מאוחדת (58%), כללית (41%) ומכבי (31%).

"רופא מומחה"? לא אצלנו

במכבי השיעור הגבוה ביותר של מומחים ברפואת משפחה או פנימית מקרב רופאי המשפחה - 65% - ואחר כך כללית (55%), מאוחדת (35%) ולאומית (26%). בכללית השיעור הגבוה ביותר של מומחים ברפואת משפחה מקרב העוסקים בתחום (39%).
"חלק מהרופאים הכלליים הם מתמחים, ואחרים הם 'לא מומחים, ולא מתמחים' (מה שמכונה למל"ם, ה"ו)", מסביר ניר קידר, סמנכ"ל בכיר לתכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות. "מבחינת החוק והסמכויות הם מורשים לעסוק בתחומים האלה. כך זה בכל העולם".

קידר מציין כי "חלקם הם יוצאי בריה"מ לשעבר, שהגיעו לכאן ללא התמחות או שההתמחות שלהם לא הוכרה. בעבר המסורת שלפיה רופאים ממשיכים להתמחות מיד לאחר הסטאז' הייתה פחות חזקה, והיו רופאים שלא המשיכו. כיום רואים את זה פחות. השאיפה שלנו היא שיהיו כמה שיותר רופאים מומחים".

כשליש מהעוסקים ברפואת משפחה - מתקרבים לגיל פרישה

הבעיה היא בכך שהציבור לא מודע למשמעות של הפערים הסמנטיים בין רופא העובד ב"מרפאת משפחה" לבין רופא מומחה. לכן לא יהיה לו מושג פעמים רבות שהרופא המטפל בו אינו מומחה. "אני מסכים שהמודעות לנושא לא מספיק גדולה", אומר קידר. "באתרי הקופות אפשר לבדוק את הרקע של כל רופא, ולראות אם יש לו מומחיות או לא".

קידר מספר שמשרד הבריאות יבחן את שיעור הרופאים שאינם מומחים גם בתחומים נוספים ברפואה בתקופה הקרובה, אך בחר ראשית להתמקד ברופאי משפחה כי "זהו המקצוע החשוב ביותר בקהילה. רופאים אלה הם שומרי הסף של המערכת. הם מלווים חולים לאורך הרבה זמן ורואים אותם כמכלול. זהו גם המקצוע היחיד ברפואה שנמצא כולו בקהילה, ולכן הדוח נותן תמונה לגבי רפואת המשפחה בכלל. דרך הבנת המגמות וההשוואה בין הקופות, אנחנו מסיקים מסקנות ובונים תוכניות התערבות".

כללית שואבת עיקרית של רופאי משפחה

התוצאה - "פאשלות בטיפול בילדים"

התמחות ברפואת משפחה נמשכת ארבע שנים, ובמהלכה הרופא מתמחה בתחום בקופה, בליווי מדריך, ואחר כך עובר דרך מחלקות לרפואה פנימית, רפואת ילדים ורפואה דחופה. יש המבלבלים בין רפואת משפחה לרפואת פנימית - ואכן ישנם גם פנימאים העובדים כרופאי משפחה (19% מהעוסקים ברפואת משפחה הם פנימאים, לפי ממצאי הדוח), אך לפי איגוד רופאי המשפחה, ההתמחות במשפחה שונה ומובחנת. "אנחנו מטפלים באוכלוסיה בריאה בעיקרה, ולכן עוסקים הרבה ברפואה מונעת, במחלות כרוניות ובמעקבים ארוכי טווח אחר חולים", מסבירה יו"ר איגוד רופאי המשפחה, ד"ר מיכל שני. "אנו מטפלים בילדים ומבוגרים, ורואים אפילו נשים בהריון".

מהו ההבדל בין רופא כללי לבין רופא מומחה הבודק מטופלים? "בעוד רופא משפחה הוא בעל ידע לטפל, למשל, בחולה סוכרת, רופא כללי לא בהכרח מצויד הזה", מסביר א', פנימאי בבית חולים גדול. "לכן הוא עלול לשלוח את המטופל לאנדוקרינולוג, שצריך לחכות חודשים כדי לפגוש. מצבו של המטופל הסוכרתי עלול להידרדר עד אז".

רופאת ילדים העובדת בבית חולים הודתה, כי "אנחנו רואים פאשלות בטיפול בילדים, שנובעות מכך שטופלו בידי רופאים שאינם רופאי ילדים. למשל, לא מקובל לתת אנטיביוטיקה לילדים עם דלקת גרון בני פחות משלוש, אבל רופאים שלא מצויים בהנחיות האיגוד שלנו, עלולים לתת. לפי מה שאני רואה - התופעה של רופאים כלליים שעובדים כרופאי משפחה או ילדים מחריפה ככל שמתרחקים מהמרכז. כמה רופאים מאזור הצפון שהכרתי בסטאז' המשיכו לעבוד כרופאי משפחה בקופות מיד עם קבלת הרישיון ברפואה, ללא מומחיות".

44% מהרופאים - "רופאים כלליים"

בסך הכל יש כיום בישראל 5,052 רופאי משפחה העובדים בארבע קופות החולים. כשליש מהרופאים (32%; 1,626 רופאים) מומחים ברפואת משפחה; 19% מהם מומחים ברפואה פנימית (984 רופאים) ועוד 44% (2,265) הם רופאים כלליים, ללא התמחות. עוד 5% הם רופאים בעלי התמחויות אחרות, כמו גריאטריה. זאת אומרת, מכלל העוסקים ברפואת משפחה, רק כמחצית (56%), הם רופאים בעלי התמחות כלשהי ברפואה. בפנימית או ברפואת משפחה - שיעור הרופאים בעלי התמחות כלשהי עומד על 51%.

על אף גידול מסוים במספרם של מומחים העובדים כרופאי משפחה, בהשוואה לסקר קודם מ-2015, שיעורם מתוך כלל העוסקים ברפואת משפחה נותר כשהיה (חל גידול משמעותי יותר במספר הרופאים הכלליים). 

בסך הכל שיעור הרופאים המומחים ברפואת משפחה או פנימית מכלל העוסקים ברפואת משפחה עלה בהשוואה ל-2015 בכל הקופות, כשהעלייה הגדולה ביותר בשיעורם היא במכבי (13%), אחר כך במאוחדת (6%), כללית (5%) ולאומית (4%).

בכל הקופות עלה גם שיעור המומחים (ברפואת משפחה או פנימית) מכלל העוסקים ברפואת ילדים, אך בשיעור המומחים ברפואת משפחה מכלל הרופאים, בכללית דווקא הייתה ירידה קלה (מ-41% ל-39%). חרף הציפייה שיהיו פערי שכר בין רופאי משפחה מומחים לאלה שאינם כאלה, נראה כי המחסור הכללי ברופאים אלה גורם לכך שלא מדובר בפערי שכר משמעותיים, אם אלה בכלל קיימים. במאוחדת למשל יש רופאי משפחה ללא מומחיות ששכרם החודשי 60-70 אלף שקל בחודש - מהגבוהים בשוק.

"הגירה" שלילית: רופאי משפחה מזדקנים ופורשים

מספר המומחים ברפואת משפחה בישראל הוא פחות מחצי ממספר העוסקים בתחום - 2,100 רופאים מומחים, כאשר מתוכם כמה מאות לא עובדים כרופאי משפחה. קרוב ל-60% מהמומחים ברפואת משפחה הם נשים. כרבע מהעוסקים ברפואת ילדים הם מהחברה הערבית, ייצוג גבוה בהשוואה לשיעורם באוכלוסיה (20%).

הפער הגדול בין מספר "העוסקים" למספר המומחים, מעיד על הצורך ברופאים בתחום, שבגללו מועסקים גם רופאים כלליים, לא-מומחים. כשמסתכלים על מומחים בלבד, יש בערך חמישית רופא (0.22), לכל 1,000 איש; ואילו כשמדובר בעוסקים ברפואה, יש יותר מחצי רופא (0.6) לכל 1,000 איש. השיעור הזה נכון לכל האזורים בישראל, פלוס מינוס, מה שמעיד על היעדר פערים של ממש בין מרכז לפריפריה בנוגע לעצם היכולת לפגוש רופא משפחה. למעשה, בצפון הארץ קיים השיעור הכי גבוה של רופאים ל-1,000 אנשים - 0.74.

העוסקים ברפואת משפחה בישראל הם אוכלוסיה מבוגרת. מבין 2,100 מומחים ברפואת משפחה, מחציתם הם בני 50 ומעלה, ורבע מהם בני 60 ומעלה. מקרב העוסקים ברפואת משפחה (כלומר, מומחים לצד לא-מומחים), כשליש מהרופאים בני 60 פלוס. בשורה התחתונה, ב-20 השנים הקרובות צפויים לצאת לגמלאות בממוצע כ-150 רופאים מדי שנה, כ-50 מהם מומחים.

כמה רופאים נכנסים למערכת מדי שנה? ב-2017 נכנסו 86 מומחים חדשים, אך בשנים הקרובות המספר צפוי לעלות ולהגיע לכ-120 מומחים חדשים. מאחר שקצב כניסת המומחים למערכת אינו מספיק לאור הפרישה המוגברת, "בעתיד נצטרך להגדיל עוד יותר את כמות המתמחים ברפואת משפחה", אומר קידר, "או שלא תהיה ברירה וימשיכו להיכנס גם לא-מומחים למקצוע. אנחנו צריכים להבטיח כניסה של 250 רופאים לתחום מדי שנה". יו"ר איגוד רופאי המשפחה, ד"ר שני, אומרת שלפי חישוביהם יש להכניס למערכת 350-400 רופאי משפחה מדי שנה כדי ש"נכנסים יוכלו להחליף את הפורשים. צריך להכריז עלינו כעל מקצוע במצוקה (דבר שמאפשר מתן מענקי שכר לבוחרים במקצוע, ה"ו). וצריך לפתוח עוד תקני התמחות. כיום מתקיים המצב האבסורדי שבו אין מספיק משרות התמחות לבוגרי סטאז' וחלקם עומדים בתור".

בחלוקה לפי קופות החולים, כללית הגדילה את מספר העוסקים ברפואת משפחה ב-214 רופאים (9%) ב-2015-2018, מכבי ב-87 רופאים (7%) ומאוחדת ב-26 רופאים (3%). לאומית היא קופת החולים היחידה שבה קטן מספר הרופאים ב-72, לעומת 2015 - ירידה של 12%. מצד שני, בלאומית השיעור הכי גבוה של רופא ל-1,000 נפש (0.71) בהשוואה לשאר הקופות.

קופות החולים: נדרשת התגייסות מערכתית

ממאוחדת נמסר בתגובה: "אין צורך להכביר מילים על המחסור ברופאים בכלל וברופאים מומחים בפרט. מאוחדת יזמה פעילות לקליטת רופאים עולים חדשים, אך גם פעילות זו לא זכתה לתמיכה הממשלתית המתבקשת. מזה כשמונה שנים שמאוחדת מקבלת לשורותיה אך ורק רופאים מומחים. בשנים האחרונות אף פתחנו שתי מסגרות להכשרת מומחים בתחומי רפואת המשפחה במרכז הארץ ובצפון".

מכללית נמסר:"אנו משקיעים מאמצים רבים על מנת להביא מתמחות ומתמחים צעירים לתחום המהווה את הבסיס והיסוד של הרפואה הציבורית באמצעות הצגת המקצוע, יתרונותיו, חשיבותו ותנאי השכר המשופרים אשר קיימים הודות להסכם הרופאים האחרון. המאמצים לגיוס מתמקדים גם בסטודנטיות וסטודנטים לרפואה בארץ וגם ברבים הלומדים בחו"ל. אכן ישנה עלייה בשנים האחרונות במספר המתמחים הבוחרים ברפואת המשפחה, אך עדיין תמונת המחסור ברופאים בכלל וברופאי משפחה בפרט ברמה הלאומית מדאיגה מאוד. מאזן הפורשים אל מול רופאים ורופאות חדשים המצטרפים וגידול האוכלוסייה והזדקנותה דורשים התגייסות מהירה של כל הגורמים הרלבנטיים ומציאת פתרונות מהירים".

מלאומית נמסר: "בלאומית קיים היחס הטוב ביותר של כמות מטופלים לרופאי משפחה במערכת הבריאות הישראלית. לאור זאת כל מטופל זוכה ליחס אישי והיכרות מעמיקה יותר עם הרופא האישי שלו, שאיתו הוא יכול להתכתב באפליקציה, לקיים ביקור בווידאו במהלך שעות הפעילות וזאת מעבר לביקור פרונטלי במרפאה".

ממכבי נמסר: "שיעור הרופאים המומחים במכבי הוא הגבוה בישראל. אנחנו גאים על כך שבכל שנה מצטרפים רופאים מומחים חדשים שהם בוגרי תוכנית ההתמחות של מכבי".

למרות מחסור חריף בגריאטרים - שליש מהרופאים הגריאטרים עובדים כרופאי משפחה

כשליש מהגריאטרים בישראל - רופאים המטפלים באוכלוסיה מבוגרת - עובדים כרופאי משפחה בקהילה; מדובר ב-114 גריאטרים, מתוך יותר כ-360 גריאטרים הפועלים כיום בישראל. כך עולה מדוח מינהל תכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות בתחום רפואת המשפחה. עובדה זו בעייתית, בעיקר מכיוון שבתחום הגריאטריה בישראל קיים מחסור חריף ברופאים, וזה צפוי רק לגדול נוכח הגידול באוכלוסיה והזדקנותה. לפי הערכות הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, חלקם של בני ה-65 פלוס באוכלוסיה צפוי לגדול מ-12% כיום ל-14%-15% ב-2034.

"רופאים מרוויחים יותר כרופאי משפחה, מאשר כגריאטריים", אומר פרופ' צבי דוולצקי, יו"ר האיגוד לרפואה גריאטרית. "לרופא גריאטר לוקח שעה-שעתיים לראות איש זקן שהמקרה שלו מורכב ורב-מחלות, כשבאותו הזמן רופא משפחה רואה 10 מטופלים; ומקדיש 7 דקות לכל מטופל (בחלק מהקופות רופאים מתוגמלים גם פר מבוטח שמעביר כרטיס, ה"ו). המדינה הייתה צריכה לייצר מנגנוני תגמול טובים יותר לגריאטריים, מעבר לכך שמדובר במקצוע במצוקה, מה שמעלה את השכר בכ-1,000 שקל. זה לא מספיק כדי לתמרץ אנשים לבוא למקצוע". 

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת שבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

הסנאטור גראהם: גורמים בסביבת טראמפ מייעצים לו לא לתקוף באיראן

וויטקוף: טראמפ לא מבין למה האיראנים לא נכנעו תחת לחץ כזה ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● אלפים מחו בירושלים ובתל אביב נגד הממשלה; עימותים עם המשטרה בכיכר פריז ● עדכונים שוטפים

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי יוצא לעסקת ענק בתל אביב: המספרים והשותף שעושה קאמבק

מדובר בקרקע שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י – וכעת מוכרת אותה בכ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"אחד הרוכשים איראני לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת גארדנט הלת' תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה ע"י בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם