גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי צריך את טלפון הבלוקצ'יין של משה חוגג? תשאלו את "הפרעוש"

נובמבר היה החודש הגרוע ביותר לשוק המטבעות הדיגיטליים ב-7 השנים האחרונות, עם צניחה של 37% במחיר הביטקוין ● אבל זה לא הפריע למשה חוגג, שבסוף השבוע השיק בברצלונה עם הפרזנטור הנוצץ ליאו מסי סמארטפון המיועד למחזיקי מטבעות הקריפטו ● דעה

ליאו מסי (מימין) ומשה חוגג, בהשקת הטלפון Finney בברצלונה / צילומים: יח״צ סירין לאבס
ליאו מסי (מימין) ומשה חוגג, בהשקת הטלפון Finney בברצלונה / צילומים: יח״צ סירין לאבס

כמעט שאין צורך להציג את ליונל (ליאו) מסי, הנחשב לאחד מגדולי הכדורגלנים בכל הזמנים. מסי, כוכב מועדון הכדורגל של ברצלונה ונבחרת ארגנטינה, הידוע בכינויו "הפרעוש", הוא גם פרזנטור מבוקש בלא מעט קמפיינים פרסומיים. לרשימת הלקוחות המכובדת שלו, הכוללת תאגידים כמו אדידס, סמסונג, פרוקטר אנד גמבל או פפסי, שבפרסומות שלהם הוא כיכב, הצטרפה באחרונה חברה קטנה ופחות מוכרת - Sirin Labs של משה חוגג.

בסוף השבוע האחרון ערכה סירין לאבס בברצלונה, בהשתתפותו של "הפרעוש" כמובן, "השקה תקשורתית" למוצר שלה - סמארטפון הבלוקצ'יין Finney. כמו עיתונאים אחרים המסקרים את תחום המטבעות הדיגיטליים וטכנולוגיית הבלוקצ'יין העומדת מאחוריהם, הוזמנתי גם אני להשקה. בסופו של דבר, הסתפקתי בצפייה באירוע בווידיאו, שהועלה בשידור חי באינטרנט ביום חמישי בערב, לאחר שכמה ימים קודם לכן הוצג בפניי המכשיר במשרדי סירין ברמת גן.

כוכב כמו מסי לא עושה קמפיינים בהתנדבות, אף שכסף ודאי לא חסר לו. ההכנסות של "הפרעוש" מחסויות ופרסומות הסתכמו ב-27 מיליון דולר השנה, ושכרו השנתי ככדורגלן ברצלונה מסתכם ב-84 מיליון דולר, כולל בונוסים. מגזין "פורבס" דירג את מסי השנה במקום השני ברשימת הספורטאים בעלי ההכנסות הגדולות ביותר בעולם, כשמעליו ניצב המתאגרף האמריקאי פלויד "מאני" מייוות'ר.

מייוות'ר, שפרש השנה מזירת האגרוף אחרי שהוכתר 10 פעמים כאלוף העולם, חטף נוקאאוט בסוף השבוע האחרון. כפי שפורסם באתר "גלובס", המתאגרף המפורסם נאלץ לספוג קנס של יותר מ-600 אלף דולר במסגרת הסדר מול רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC). על מה הקנס? ובכן, הרשות קבעה כי מייוות'ר לא גילה לציבור, כנדרש על פי חוק, שקיבל מאות אלפי דולרים תמורת קידום הנפקות ראשוניות של מטבעות דיגיטליים (ICO) ברשתות החברתיות. ובכל זאת, כנראה שזה לא מטריד יותר מדי את מייוות'ר, שהכנסותיו השנתיות מסתכמות ב-285 מיליון דולר, לפי "פורבס".

ואולי כל זה לא מטריד גם את ליאו מסי ואת מי שגייס אותו כ"שגריר המותג" של סירין לאבס, משה חוגג. השניים נראו מאוד בטוחים בעצמם על בימת האירוע בברצלונה ביום חמישי. האמת היא שחוגג לא יכול היה לבחור עיתוי גרוע יותר להשקת סמארטפון הבלוקצ'יין שלו: הביטקוין איבד בנובמבר 37% מערכו - הירידה החודשית הגדולה ביותר במחירו מאז אוגוסט 2011. אבל בכל האירוע, שנמשך כשעה, לא נאמרה ולו מילה אחת על מצבו העגום של שוק הקריפטו. אז על מה כן דיברו שם? על כדורגל, בין השאר.

"כישלון הוא חלק מההצלחה"

"כשמסי היה ילד הייתה לו הפרעת גדילה, אבל האנשים בברצלונה האמינו בו, לקחו אותו למועדון הכדורגל שלהם והשקיעו בו, והוא הפך לכדורגלן הטוב בכל הזמנים", סיפר חוגג לקהל באירוע. "בגלל הערכים האלה, עם הצניעות שלו וההישגים המדהימים שלו, בחרנו במסי".

כשמסי עלה לבמה וישב לצד חוגג והמנחה אווה מרסלה, ששימשה גם מתורגמנית לשיחה מספרדית לאנגלית בשיחה ביניהם, שאל חוגג את מסי: "איך אתה מתמודד עם כישלונות בברצלונה?" על כך השיב "הפרעוש" בצניעותו: "קשה מאוד לא לקבל את מה שאתה רוצה, אבל תמיד צריך לנסות שוב ולא להיכנע, ולא רק בכדורגל, גם בחיים". חוגג סיכם את השיחה במסר לקהל: "כישלון הוא חלק מההצלחה".

חוץ מכדורגל ומסי, באירוע החגיגי דיברו חוגג ויו"ר סירין, המיליונר הקזחי קינס רקישב, לא מעט על הסמארטפון, על מטבעות דיגיטליים, על בלוקצ'יין ואבטחת סייבר. חוגג סיפר כי "ה-Finney הוא one-stop shop לכל השלבים הנדרשים לשימוש במטבעות דיגיטליים. לפני ה-Finney היית צריך ארנק חומרה, מחשב, ארנק תוכנה, זירת מסחר. ה-Finney עושה את כל זה בטלפון אחד". הוא ציין כי ל-Finney יש הסכמי הפצה בבריטניה, אוקראינה, איחוד האמירויות, יפן, הונג קונג, קזחסטן, אזרבייג'ן ומצרים, ונוסף עליהם גם הסכם הפצה עם אמזון בפלטפורמה המקוונת לסטארט-אפים Amazon Launchpad.

עוד סיפר חוגג בהשקה כי בטלפון Finney יש מה שנקרא "מרכז חינוך", שבו המשתמשים יכולים לצפות בתכנים על פרויקטים שונים של בלוקצ'יין ובתמורה לקבל תשלום מאותם פרויקטים. בדרך הזאת, לדבריו, הטלפון יכול להחזיר כסף למי שקונה אותו. מה נאמר? לא רק איש עסקים, גם איש חינוך.

מסך נשלף וארנק קריפטו

חוגג בן ה-37, שהפך באחרונה לבעלי מועדון הכדורגל בית"ר ירושלים, מנהל את חברת ההשקעות סינגולריטים, שאותה הקים יחד עם רקישב. בשנתיים האחרונות השקיעה סינגולריטים בכמה סטארט-אפים בתחום המטבעות הדיגיטליים. אחד מהם הוא חברת invest.com, שלפני כשבוע מונה לה מפרק זמני, כפי שפורסם ב"גלובס".

חוגג סיפר בראיונות קודמים שהוא התחיל לעסוק בתחום הקריפטו רק בסוף 2016. הוא קנה ביטקוין לראשונה ב-2013 כשגר בניו יורק, וכיום הוא מחזיק גם במטבעות דיגיטליים רבים אחרים. בשנה שעברה נסגרה חברת מובלי, שאותה הקים ב-2010, לאחר שגייסה 86 מיליון דולר לפיתוח אפליקציית שיתוף תמונות.

אבל גולת הכותרת של עסקיו היא, ללא ספק, חברת סירין לאבס והסמארטפון שלה, שניכר כי חוגג לא חסך כסף בהשקתו. מעבר לאירוע המושקע ולפרזנטור הנוצץ מברצלונה, שאף משתתף בסרטון הפרסומת של Finney, סירין מציגה מכשיר סמארטפון מתקדם, המאובזר גם בארנק קריפטו "קר" (שלדברי החברה, מופרד לחלוטין ממערכת ההפעלה של הטלפון ומהאינטרנט), המיועד לשימוש במטבעות דיגיטליים. מאיפה הכסף? ובכן, סירין גייסה עד היום 255 מיליון דולר, מתוכם 158 מיליון דולר בהנפקת המטבע הדיגיטלי שלה, Sirin.

סירין היא לא החברה הראשונה שמשיקה סמטארפון בלוקצ'יין. הקדימה אותה מעט יצרנית הסמארטפונים הטייוואנית HTC , שהשיקה בסוף אוקטובר את המכשיר שנקרא Exodus 1, הכולל גם הוא ארנק דיגיטלי. האקסודוס של HTC מוצע למכירה באתר החברה אך ורק תמורת מטבעות דיגיטליים, ומחירו 0.15 ביטקוין או 4.78 את׳ר. כששער הביטקוין (BTC) נע סביב 4,000 דולר, המכשיר עולה כ-600 דולר, וכששער האת׳ר (ETH) כ-110 דולר, מחירו נמוך אף יותר, כ-540 דולר.

סירין, מצדה, הצמידה לטלפון שלה תג מחיר של 999 דולר והודיעה כי הוא יהיה זמין לרכישה באתר שלה מיד לאחר השקתו. מי שנכנס בסוף השבוע לאתר, גילה שהמחיר כבר הופחת ל-899 דולר (והתשלום אפשרי רק באמצעות המטבע הדיגיטלי של סירין, SRN). עדיין, יקר יותר מהמכשיר המתחרה. סירין הכריזו כי החל בינואר ה-Finney יוצע למכירה גם באתר Amazon Launchpad, וב-2019 ייפתחו שתי חנויות "דגל" של הסמארטפון, אחת בלונדון ואחת טוקיו.

ה-Finney מצויד במערכת הפעלה ייעודית שפיתחה סירין, הנקראת Sirin OS, הפועלת על גבי אנדרואיד של גוגל; חנות אפליקציות מבוזרות (הכוללת בינתיים כ-10 אפליקציות בלבד); מערכת אבטחת סייבר, שאמורה להתריע על כל ניסיון פריצה לטלפון; מסך בגודל 6 אינץ׳; ועוד מסך נשלף בגודל 2 אינץ׳, המיועד לשימוש בארנק הקריפטו.

זהו הסמארטפון השני שסירין מפתחת, אחרי שב-2016 השיקה את "סולארין", שאותו הציגה כסמארטפון המאובטח ביותר בעולם. הסולארין, שנשא תג מחיר של 15 אלף דולר, לא הצליח להלהיב את השוק ונכשל מבחינה מסחרית. האם ל-Finney מצפה עתיד ורוד יותר? לא בטוח, בהתחשב בשוק שאליו הוא פונה.

שנה רעה לשוק הקריפטו

כשאנו בפתחו של חודש דצמבר, ניתן כבר לקבוע כי 2018 הייתה שנה רעה לשוק המטבעות הדיגיטליים, ובראשו הביטקוין (BTC ) - שקרס ב-80% משיא של יותר מ-20 אלף דולר שקבע בסוף השנה שעברה. שוק הקריפטו נמצא בנקודת שפל ומשקיעים רבים מנסים לעכל את ההפסדים שספגו בו השנה. בזמנים כאלה, מי בכלל צריך סמארטפון בלוקצ'יין?

המטבע של סירין (SRN ) אמנם ירד בחודש נובמבר "רק" ב-20%, אבל מאז הנפקתו בסוף דצמבר 2017 איבד 92% מערכו. יתרה מכך, ממחיר שיא של 3.6 דולרים, שאליו הגיע בינואר האחרון, צלל המטבע של סירין ב-98%, ובסוף נובמבר הסתכם שווי השוק שלו בכ-40 מיליון דולר, כשמחירו 8 סנט בלבד, לפי נתוני אתר CoinMarketCap.

ועכשיו, מה בכלל אפשר לקנות במטבע הדיגיטלי של סירין? לא הרבה. במסמך (White Paper) שפורסם על ידי סירין עם הנפקת המטבע בסוף 2017, צוין כי הוא מיועד לשלושה שימושים: לרכישת הסמארטפון של סירין; לרכישות בחנות האפליקציות שתפעל על הסמארטפון; וכן לתשלום על שיתוף משאבי סוללה ורשת באמצעות המכשיר.

אלפי המשקיעים שקנו את המטבע של סירין השנה, בהנחה שהם עדיין מחזיקים בו, ודאי מצפים לגלות מה התמורה האמיתית שיקבלו עבורו. בינתיים, הם יוכלו ליהנות אולי מהפרסומת של Finney עם "הפרעוש". 

עוד כתבות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית