גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעידן MeToo# ותקינות פוליטית: העובדים מחפשים מנהל מוסרי

מדוע רק 17% מהעובדים מאמינים שמנהליהם דוברים אמת ● איך מזהים מנהיג מוסרי ● ומדוע חשוב למנהלים להיות מסוגלים להקטין את עצמם וליצור אווירה שבה אחרים יכולים לבלוט ולהצטיין?

מנהל לא מוסרי לא יצליח להניע את עובדיו / צילום:Shutterstock :א.ס.א.פ קרייטיב
מנהל לא מוסרי לא יצליח להניע את עובדיו / צילום:Shutterstock :א.ס.א.פ קרייטיב

בתקופה שבה יותר עסקים מוצאים את עצמם בחזית הדיון הציבורי על נושאים מורכבים, כגון אפליה על רקע גזעי, שוויון מגדרי והזכות לפרטיות, עובדים רבים מרגישים שהם נסחפים ללא מנהיגות. הם לא מאמינים שהארגונים שלהם מנוהלים על ידי מנהיגים מוסריים.

פחות מרבע מהעובדים סבורים שלמנהלים שלהם יש תכונות שמאפיינות מנהיגים מוסריים. רק 17% חושבים שהמנהלים שלהם דוברי אמת בדרך כלל. יותר מכך, עובדים מאמינים שהריק המוסרי הזה גורם להם לבצע את עבודתם בצורה פחות טובה ומקשה על החברות שמעסיקות אותם לעמוד ביעדים שלהן.

אלה הם חלק מממצאי מחקר "מצב המנהיגות המוסרית" (State of Moral Leadership) של LRN, שנעשה כדי להבין לאיזה סוג של מנהיגות העובדים זקוקים ועד כמה גדול הפער בין התנהגותם של המנהלים בפועל לבין רצונותיהם של העובדים. במחקר השתתפו 500 עובדים בארה"ב.

התוצאות מעידות על משבר מנהיגות שהשלכותיו המוסריות עמוקות וקריטיות.

לפי ממצאי המחקר, רק 13% מהעובדים ציינו שמנהיגיהם נוטים לנקוט עמדה בנושאים מוסריים, רק 17% מציבים עקרונות בראש סדר העדיפויות שלהם, רק 14% מכירים בכישלונותיהם ורק 13% מיישרים את ההדורים כשהם שוגים.

הסבירות שעובדים יתמכו במנהלים שמובילים מתוך ענווה גבוהה פי 22. כאשר מנהלים מסוגלים להקטין את עצמם וליצור אווירה שבה אחרים יכולים לבלוט ולהצטיין, הסבירות שישיגו את המטרות העסקיות שלהם גבוהה פי 11 מאשר אם לא ינהגו כך.

יתרה מכך, מנהלים שמפגינים אומץ מוסרי, דוברים אמת ומעודדים הצגת שאלות קשות נתפסים כיעילים פי 17. כאשר הם משתהים ומעודדים את העובדים שלהם לעצור ולהתחבר מחדש לערכים שלהם, הם יעילים פי 11.

ואולם, המנהיגים שניצבים בעמדות הרשמיות הללו מצליחים בתפקידיהם רק כאשר הם מסוגלים לעשות צעד קדימה ולהכיר בסמכות המוסרית שלהם. אפשר לזכות בסמכות רשמית או לתפוס אותה בכוח, אבל סמכות מוסרית היא נגזרת של גישת המנהיגות של אדם, משהו שמרוויחים אותו מדי יום מחדש.

רגע קריטי לארגונים

אז איך אפשר לזהות מנהיג מוסרי כאשר יש כל כך מעט דוגמאות שמהן אפשר לשאוב השראה? המחקר שלנו מצביע על ארבע התנהגויות בולטות שמאפיינות מנהיגים מוסריים: הם מונעים על ידי מטרה ומתייחסים אל הדרך קדימה כאל מסע; הם מעניקים השראה ומרוממים אחרים. כל ההחלטות שלהם מתחשבות באנושיות של אחרים; הם מחדירים באחרים אומץ ומפגינים סבלנות; והם שואלים את עצמם כל העת אם מה שהם עושים עולה בקנה אחד עם המטרה של הארגון שלהם.

עובדים וצרכנים צעירים מפגינים מודעות חברתית גבוהה יותר. המדיה החברתית ואמצעים טכנולוגיים אחרים מאפשרים לאנשים רגילים לדרוש מהמנהיגים החזקים ביותר לקחת אחריות על מעשיהם. המנהיגות הפוליטית הוכיחה את כישלונה להתמודד עם נושאים חברתיים מהותיים, והלחץ המופעל על מנכ"לים לנקוט עמדה ולהפגין מנהיגות מוסרית גדל מיום ליום.

זהו רגע קריטי עבור ארגונים ומנהיגים, בייחוד אם מביאים בחשבון את חוסר האמון הכללי השורר בקרב רבים על רקע תופעות כמו חדשות מזויפות, התגבשותן של תנועות רבות עוצמה כמו MeToo#, החששות הגוברים מהאופן שבו בינה מלאכותית תשפיע על האנושות, ההתנגדות הצרכנית החריפה לחברות שמפירות עקרונות מוסריים, והדרישה שחברות והעומדים בראשן יתנהלו באופן ערכי ויאמצו את הסטנדרטים הגבוהים ביותר.

ההזדמנות קיימת. הנתונים מורים לנו מה עלינו לעשות. העולם ממתין בכיליון עיניים למנהיגים מוסריים שידחפו אותנו קדימה. אולי בשנה הבאה תהיה לנו תשובה טובה יותר לשאלה שהציב לאחרונה USA Today, מי הם המנהיגים המוסריים של ארה"ב.

■ הכותב הוא מייסד ומנכ"ל LRN Corporation

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם