גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אג"ח של יותר מ-9 מיליארד שקל בתשואת "זבל": "חברות הנדל"ן מאמריקה בסיכון גבוה מאוד"

הדרמה באג"ח האמריקאיות בת"א נמשכת: לדיווח על העברת כספים שגויה לבעל השליטה באול-יר הצטרפו עוד דיווחים שליליים, וירידות חדות של 3%-4% סחפו כמעט את כל הסדרות במגזר, ובראשן השתיים הלא מובטחות של אול-יר, שהשלימו צלילה דו-יומית של 20% ● האנליסטים מסכימים: "קודם כל צריך להחזיר את האמון"

נדל"ן בארה"ב/שאטרסטוק
נדל"ן בארה"ב/שאטרסטוק

הדיווח על אודות העברת כספים שגויה של מיליוני דולרים שביצעה חברת הנדל"ן הזרה אול-יר  לבעל השליטה בה, יואל גולדמן, הובילה לדרמה של ממש במסחר באג"ח האמריקאיות אתמול, וירידות השערים החדות שאפיינו את הסקטור עם פתיחת שבוע המסחר (ובכלל את התקופה האחרונה) נמשכו גם היום. בלב הדרמה כעת ניצבות שתי הסדרות הלא מובטחות של אול-יר אגח ד  (ד' ו-ב'), שירדו היום בשיעור של 5%-7%, והשלימו צלילה דו-יומית של 20%-22%, תוך ריכוז מחזורי מסחר גדולים מהרגיל.

סדרות אג"ח אמריקאיות

כמו במקרים קודמים של דיווחים שליליים מהותיים אצל מי מחברות הנדל"ן הזרות שמוצאן באמריקה (חברות ה-BVI), כך גם הפעם החדשות המדאיגות שסיפקה אול-יר, יחד עם עדכונים שליליים מצד מספר חברות נוספות (העברת כספים שגויה בצ'וזן, הפחתת שווי נכס המושכר לבעל השליטה בדלשה קפיטל), סחפו כמעט את כל סדרות האג"ח המשתייכות לסקטור, עם ירידות שערים שהגיעו היום בחלק מהסדרות לכ-3%-4%, אחרי שאתמול חלקן ירדו עד כ-6%-7%.

מדד תל-בונד גלובל , הכולל קרוב ל-40 סדרות חוב בדירוגי A ומעלה שהנפיקו החברות הזרות, ירד היום בכ-1%, בהמשך לירידה של יותר מ-2% אתמול, ומתחילת השנה מציג המדד ירידה של כ-9%, המציבה אותו כמדד הגרוע ביותר בבורסה לתקופה זו, מלבד מדד המניות הקטנות SME60. מאז הושק המדד ביולי 2017 הוא נחלש בכ-4%.

אול-יר: תעודת זהותUIRC: תעודת זהותברוקלנד: תעודת זהותסטרווד ווסט: תעודת זהותדלשה קפיטל: תעודת זהות
תקופה ארוכה של סנטימנט שלילי

גל ירידות השערים מאתמול העצים את הסנטימנט השלילי המאפיין את המסחר באג"ח האמריקאיות זה תקופה ארוכה, וגרר את מרבית הסדרות שהונפקו פה להיסחר בתשואות דו-ספרתיות, או לחלופין חד-ספרתיות גבוהות. אלה משקפות את אובדן ביטחון המשקיעים בכל הנוגע ליכולתן של כל הפירמות הזרות כמעט להתמודד עם החזר חובותיהן, למרות שבחלק מהמקרים ניתן להניח כי מדובר ב"אובר שוטינג", ובנטישה המונית של אג"ח החברות הללו ללא קשר ישיר ליכולותיהן הפיננסיות.

במספרים, מתוך כ-50 סדרות חוב שהנפיקו בשוק המקומי חברות הנדל"ן מארה"ב, בהיקף מצרפי של יותר מ-20 מיליארד שקל, יותר מ-20 סדרות - בהיקף מצרפי של כ-9 מיליארד שקל - נסחרות בתשואות "זבל" דו-ספרתיות או קרוב לכך, וכעשר סדרות נוספות, בהיקף מצרפי של כ-4 מיליארד שקל, נסחרות בטווח תשואות של 6%-9%.

גל הירידות החל כבר בחודשי הקיץ, ונרשם בעיקר על רקע פדיונות רחבי היקף בקרנות הנאמנות המקומיות, שפגעו גם ביכולת החברות האמריקאיות (וגם המקומיות) לגייס אג"ח חדשות, כך שתוך חודשים ספורים בוטלו ונדחו גיוסי אג"ח בהיקף של כ-3.5 מיליארד שקל שקידמו פה החברות האמריקאיות, גם חדשות וגם כאלה שכבר נסחרות.

לסנטימנט השלילי לא הועילו גם חששות גוברים מהעלאת ריבית בארה"ב (שאכן הגיעה בהמשך, בהתאם לציפיות) ואירועים שליליים ספציפיים בחלק קטן מהחברות - שבינתיים המהותי ביניהם הוא זה של חברת ברוקלנד, העושה את דרכה לקראת הסדר חוב מול מחזיקי האג"ח.

בעוד שהיקף החוב של ברוקלנד הוא קטן יחסית (יחסית לחברות האמריקאיות) ומסתכם בכ-150 מיליון שקל (בשתי סדרות), הבעיות המסתמנות באול-יר משקפות קפיצת מדרגה בכל הנוגע להיקף החוב הבעייתי, שמגיע אצלה ל-2.35 מיליארד שקל (גדול יותר מהיקף החוב של דלק נדל"ן, שהסדר החוב אצלה לא ירד מהכותרות במשך חודשים ארוכים).

מלבד תשואות צמד סדרות האג"ח של ברוקלנד (כ-90% וכ-660%), המשקפות את חוסר יכולתה של החברה להתמודד עם חובותיה, עם הסדרות המשמעותיות שהגיעו לתשואות "זבל" גבוהות נמנות אקסטל (א' ו-ב'), בטווח של כ-14%-19%, ווטרסטון א', דלשה קפיטל א' וסטרווד ווסט א' בתשואות של כ-18%, וסדרות ד' ו-ב' של אול-יר בתשואות של כ-15%.

"המשקיעים שינו את דעתם"

נדב ברקוביץ, אנליסט הנדל"ן של בית ההשקעות אי.בי.אי, אמר כי "הימים האחרונים שינו את דעת המשקיעים. מלבד אול-יר גם דיווחים של החברות צ'וזן ודלשה קפיטל החזירו את החששות מרמת הממשל התאגידי בסקטור ובגדול, אחרי שגם כך הסקטור היה תחת העיניים הבוחנות של המשקיעים בעקבות מה שקרה בברוקלנד".

נוסף על כך, אומר ברקוביץ', "השוק גם נלחץ מכך שהדוחות של חלק מהחברות, ובהן אול-יר, הצביעו על לחץ תזרימי אפשרי. בעיות בחברה דוגמת אול-יר יכולה להשפיע באופן רוחבי על הסקטור, כי ההשפעה שלה גדולה יותר מזו של ברוקלנד, לדוגמה".

בנוגע לשינוי כיוון אפשרי, ברקוביץ' מציין כי "קודם כל צריך להחזיר את אמון המשקיעים, ואחר כך אפשר יהיה לדבר על ההיבט הכלכלי. אנחנו עדיין מאמינים בחברות הגדולות והחזקות מבין האמריקאיות, שגם במקרה שבו השוק הישראלי נסגר בפניהן, יהיה אפשר לקבל את הכסף מהן בחזרה, ובימים כאלה הפערים בין החברות מתחדדים ומדגישים את חשיבותו של ממשל תאגידי ראוי ושל שקיפות טובה".

דודי רזניק, מנהל מחקר מאקרו בלאומי שוקי הון, אמר היום כי "כל פעם שיוצא איזה סיפור חדש הקשור לחברות האמריקאיות, הוא יוצר פאניקה בכל הסקטור. החברות האמריקאיות נמצאות בסיכון מאוד גבוה משום שרמת השקיפות והמידע עליהן הרבה יותר נמוכה בהשוואה לחברות המקומיות, ומלכתחילה הן מתומחרות גבוה ומגייסות בריביות גבוהות יותר בהשוואה לחברות הישראליות בדירוגים דומים".

רזניק הוסיף, כי "הדבר שהכי פוגע בהן הוא שהן מוחזקות בהיקפים גדולים על-ידי קרנות נאמנות, ופחות אצל גופים מוסדיים חזקים, לכן ברגע שיש ירידות שערים, כולם מוכרים והירידות רוחביות".

בעניין מדד תל-בונד גלובל הוסיף רזניק, כי "זה מדד מאוד מסוכן, ובכל מקרה לא כדאי להשקיע בו אלא לבחור את החברות הטובות, משום שברגע שיוצא איזשהו סיפור הקשור לענף, כמו אתמול, המדד 'חוטף' באופן אוטומטי.

"התל-בונד גלובל הוא מאוד תנודתי ועם סטיית תקן גבוהה, למרות שנכללות בו הגדולות מבין החברות האמריקאיות, מה שמראה שבאופן כללי התנודתיות באג"ח הסקטור הזה מאוד גבוהה ומאפיינת את המסחר בהן". 

עוד כתבות

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

סביון בר / צילום: תומר שלום

"טרחן למות": בכירה בדיסקונט פורשת ומפרסמת פוסט חריג

סביון בר סבר, ראש אגף שיווק של דיסקונט, הודיעה בפוסט חריג בפייסבוק שהיא עוזבת את תפקידה • "זאת הייתה מערכת יחסים כביכול דו-סטרית, אבל תלותית ולא שוויונית", כתבה בפוסט, כתבה בפוסט שרבים פירשו ככזה שמכוון נגד מנכ"ל הבנק אבי לוי ● מסביון בר סבר נמסר בתגובה: "מדובר בפוסט הומוריסטי. כל מה שאמרתי הוא שאני שמחה לא לנסוע באיילון"

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"