גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה שהצליחה לחמוק מנזקי עליית הריבית והתחזקות הדולר

עליית הריבית בארה"ב והתחזקות הדולר עשו שמות השנה בביצועי השווקים המתעוררים ● אבל הודו נקטה מבעוד מועד צעדים להיערכות עם הגורמים הללו, וכמו כן הצליחה להתחמק מהדעיכה בכלכלת סין ומירידת מחירי הנפט - שפגעו בשווקים אחרים ● כל זה מבטיח לעת עתה שהודו תמשיך להוביל בצמיחה בקרב המשקים המתעוררים

עובדים בבורסת המניות במומביי חוגגים את עליית המדד המקומי/ צילום: רויטרס
עובדים בבורסת המניות במומביי חוגגים את עליית המדד המקומי/ צילום: רויטרס

כבר מאז 2014 ביססה הודו את מעמדה ככלכלה המתפתחת הגדולה ביותר בעולם, ועקפה את סין - עם קצב צמיחה ממוצע של כ-7% בשנה. זאת למרות דשדוש קל ב-2017, עקב הדה-מונטיזציה שהוחלה בנובמבר 2016. מדובר באיסור המיידי על שימוש בשטרות מזומן של 500 ו-1,000 רופי, שהיוו עד אז 85% מסך המזומן במחזור.

האוכלוסייה הצעירה, רמות החיסכון, ההשקעה בבריאות והמשך אינטגרציה עם הכלכלה העולמית, צפויות להמשיך לתמוך בצמיחה המהירה של הודו גם בשנים הבאות. מספר רפורמות פיננסיות בוצעו בשנים האחרונות, ביניהן בניית בסיס למדיניות מוניטרית מכוונת יעד אינפלציה, רפורמת המע"מ האחיד, הסדרת תהליכי פשיטות רגל וחדלות פירעון, הקלות בכניסת משקיעים זרים לפרויקטים בכלכלה הריאלית והקלה בעשיית עסקים.

למרות הרפורמות הנ"ל, הצמיחה הכלכלית עדיין לא מממשת את מלוא הפוטנציאל, ונדרשים רפורמות מבניות נוספות שיעלו את רמת ההשקעות במשק, שיפור בקצב יצירת המשרות ועלייה בפריון. כל זאת כדי שהודו תוכל להדביק את הפער לעומת הכלכלות המתקדמות, ותספק את דרישות התעסוקה של האוכלוסייה הצעירה שלה.

הצמיחה בהודו מול הגידול השנתי במדד המניות

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, שמנסה לדחוף את המשק ההודי לתחרותיות ולכלכלה חופשית, שואף להפוך את הודו למעצמת שירותים שתמשוך השקעות רבות של זרים אל תוך המדינה. הודו הפכה בשנים האחרונות ליצואנית גדולה של שירותי IT, מיקור-חוץ של תהליכים עסקיים ושירותי תוכנה עם הכנסות בהיקפים של מיליארדים. כבר היום ענף השירותים מהווה כ-60% מהתוצר, ועם זאת מעסיק רק כשליש מכוח העבודה. האתגרים של מודי עדיין רבים, שכן הביורוקרטיה המסובכת של הודו מערימה קשיים ומרחיקה לא מעט משקיעים זרים.

על פי מדד "קלות עשיית העסקים" של הבנק העולמי, הודו מדורגת במקום ה-100 מתוך 190 מדינות - אמנם שיפור דרמטי מדירוג של 130 בשנה שעברה - אך נראה שלהודו יש עוד לאן להתקדם.

אם נשאל את המטייל הישראלי הממוצע בהודו, נבין שתשתיות כמו מים זורמים וחשמל הן בגדר פריבילגיה בחלקים מסוימים בהודו, וישנם לא מעט אזורים שבהם לא רק שהתשתיות ירודות, אלא שקיים ספק אם הן בכלל קיימות.

כדי שכל סוג תעשייה ושירותים לאזרח יוכלו להתקיים ולשגשג, נדרשת תשתית ראויה, ונכון להיום, המחסור בתשתיות מהווה את המגבלה המרכזית למימוש הפוטנציאל של הודו. במהלך שנות שלטונו של מודי הוא התניע תהליכים רבים ורפורמות רבות. עם זאת, לצד ההצלחות היו לו גם לא מעט כישלונות, כשהסחבת הביורוקרטית הקשתה על יישומן של לא מעט רפורמות. עקב זאת, ובהתחשב בעובדה שהבחירות מעבר לפינה (במאי 2019), בתקופה האחרונה שם מודי דגש רב יותר על האצת הרפורמות הקיימות, על חשבון יוזמות חדשות.

הגורמים שיתמכו בשוק המניות

אם נחשפתם לעיתונות הכלכלית בשנה האחרונה אתם ודאי יודעים שהשווקים המתעוררים הם לא המקום הכי בטוח להיות בו כרגע מבחינה פיננסית. עליית הריבית בארה"ב, בשילוב עם התחזקות הדולר, עשו שמות מתחילת 2018 בביצועי השווקים המתעוררים, שנחשבים לחשופים במיוחד לדולר על רקע תפיחת החובות הדולריים שלהם במהלך העשור האחרון. בהקשר זה הודו שונה באופן בולט משאר השווקים המתעוררים, בעיקר בנקודות המפורטות להלן.

בניגוד לשווקים מתפתחים אחרים, הודו ערוכה כיום הרבה יותר להתמודדות עם ההתחזקות בדולר. הממשלה והבנק המרכזי ביצעו פעולות שגרמו ירידה חדה בגירעון בחשבון השוטף ושמירה על יציבות החוב חיצוני (שרובו דולרי) לאורך השנים, ברמה נמוכה של כ-19% מהתוצר.

פעולות אלה של ממשלת הודו לא בוצעו על-ידי מדינות כמו טורקיה, דרום אפריקה, מקסיקו, אינדונזיה וברזיל, שאפשרו לחוב החיצוני שלהן לתפוח בצורה דרמטית במהלך השנים האחרונות, ובתוך כך הגדילו בצורה דרמטית את הסיכון הפיננסי שלהן.

סיבות נוספות לדשדוש בשווקים המתעוררים השנה, שמהן הודו מצליחה להתחמק, הן הדעיכה בכלכלת סין וירידת מחירי הנפט. בניגוד לשאר המתעוררים ולמרות הקרבה הפיזית, להודו אין כמעט קשרי מסחר עם סין. לכן ההאטה בפעילות הכלכלית של סין אינה משפיעה על הכלכלה ההודית כלל. בנוגע לנפט, הודו אינה מייצאת נפט כלל, ולמעשה היא אחת מיבואניות הנפט הגדולות בעולם. לכן, נפילת מחירי הנפט בחודשיים האחרונים רק צפויה לתרום לה.

בשורה התחתונה הודו צפויה להמשיך ולהוביל את השווקים המתעוררים מבחינת קצבי הצמיחה שלה גם בשנים הבאות. הפיתוח וההשקעה בכלכלה המקומית רק צפויים להתעצם ולתמוך ברווחי החברות המקומיות. בתקופה שנחשבת לבעייתית מאוד בשווקים המתעוררים, הודו היא אחת מנקודות האור. לאורך זמן, לצמיחה של המשק ההודי יש מתאם חזק במיוחד עם שוק המניות המקומי שלה, כך שאם להיות חשוף לשווקים המתעוררים בימים אלו, עדיף שהודו תהיה חלק מרכזי מחשיפה זו.

IT: אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים

אחד ממנועי הצמיחה של הכלכלה ההודית הוא מגזר שירותי ה-IT. העולם המערבי זיהה לפני יותר מעשור את הפוטנציאל הקיים בהודו, שמורכב מיכולות מתמטיות המולידות מהנדסים ותוכניתנים איכותיים לצד כוח עבודה זול מאוד. אלו הובילו להעברה של משרדים ומתקנים רבים מצד חברות מערביות להודו. בעקבות מעברים אלו נוצרו חברות ענק המספקות שירותי אאוטסורסינג בתחום מערכות המידע לחברות בכל העולם, ובמיוחד בעולם המערבי.

IT) Information Technology) הוא מונח המתייחס לשימוש בטכנולוגיות מחשוב ותקשורת לשם ניהול ועיבוד מידע. מדובר למעשה בשם כולל ליישום של אחסון, טיפול וניתוח מידע בעסקים ובארגונים - מידע שעובר דרך כלל האמצעים הטכנולוגיים, ביניהם שרתים, מחשבים, מכשירים ניידים ועוד. טכנולוגיית המידע עוסקת בשימוש בחומרה ובתוכנה של מחשבים ובתקשורת מחשבים לניהול מידע שכולל אחסון, עיבוד, הגנה והעברה של מידע.

הודו היוותה שחקן מרכזי בתחום טכנולוגיות המידע, בעיקר לאחר הופעת באג אלפיים שהגדיל את הצורך בתוכניתנים. חברות בעולם המערבי, שזיהו את הפוטנציאל הגדול שבמיקור-חוץ מעבר לים, החלו להעביר את פעילות תחזוקת הנתונים, ואף את פיתוח התוכנה, למיקור-חוץ בהודו - שלה מבחר מהנדסים מיומנים ומוכשרים דוברי אנגלית. אלו יצרו סביבה מושלמת לעבודה עם טכנולוגיות מידע.

אבל לא הכל ורוד. למרות היתרונות הברורים שבמיקור חוץ של טכנולוגיות מידע להודו, בעיותיה הפוליטיות של המדינה ייצרו וממשיכים גם היום לייצר בעיות, בין היתר עבור החברות שלעיתים מעדיפות יעדים אחרים באסיה ביניהם: וייטנאם, סין והפיליפינים. משבר הסחר בין סין וארה"ב עשוי שוב להוביל עסקים לחשב מסלול מחדש ולהחזיר חלק מהפעילות או לחילופין לפיתוח פעילות חדשה במדינה.

למרות העליות והירידות במהלך השנים, תעשיית שירותי טכנולוגיות המידע ממשיכה לצמוח, ותעשיית התוכנה נעשית יותר תחרותית, וחברות מהעולם המערבי מנסות לצמצם יותר ויותר בעלויות. מנגד הממשל בהודו פועל כבר שנים רבות לקידום מעמדה של המדינה כמרכז עסקי עבור תעשיות הטכנולוגיה וההייטק ובשנת 2012 גם השיקה תכנית תמריצים שסיפקה הטבות רבות לחברות טכנולוגיה (לא רק בתחום השירותים אלא גם מתחומי הייצור).

העלייה המתמדת בצורך באיסוף ובניתוח DATA נוכח השינויים והפיתוחים הטכנולוגיים בעולם, מובילה לצמיחה אורגנית בתחום. ככל שהכלכלה העולמית נשענת יותר ויותר על העולם הטכנולוגי, והפרט צורך יותר ויותר DATA, כך הצורך רק ילך ויגדל, ויתמוך בהמשך הצמיחה העתידית של הענף. אם ננטרל לרגע את חוסר היציבות של המטבע המקומי, אזי נראה כי התחום מהווה את אחד הענפים הצומחים באזור, ואולי גם היותר מעניינים להשקעה.

מגזר ה-IT מהווה כ-18% ממדד המניות המרכזי של MSCI בהודו, השני בהיקפו לאחר סקטור הפיננסים, שמהווה כ-23% מהמדד המרכזי.

■ הכותבים הם כלכלן ומנהלת מחלקת מחקר ברוקראז' בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/ או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע

עוד כתבות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס