גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טלטלה פוליטית? עדיין אל תפסלו את ההשקעה באירופה

אין ספק כי השבריריות והקיטוב המכרסמים במערכות הפוליטיות ברחבי גוש האירו ילוו אותנו בשנים הקרובות, וכך גם סוגיות מרכזיות כמו מדיניות ההגירה לאירופה ● ואולם בסופו של יום, רעשי רקע מגוונים הם נחלת המשקיעים בנכסי סיכון בכל זמן נתון בכל מקום בעולם

נשיא הנציבות האירופית וראש ממשלת איטליה/ צילום: רויטרס  Piroschka Van De Wouw
נשיא הנציבות האירופית וראש ממשלת איטליה/ צילום: רויטרס Piroschka Van De Wouw

עד לפני משבר החובות בגוש האירו, השקעה בשוק המניות של אירופה נחשבה סולידית יחסית, בשל העובדה שמדובר בכלכלות מפותחות בעלות מסגרת רגולטורית מפותחת יחסית ושווקים פיננסיים מתקדמים.

משבר החובות האירופי שהגיע לשיאו בשנת 2012 הציף את החולשות הפונדמנטליות של כלכלת גוש האירו, ואיים לגרום לפירוק הגוש. משבר כלכלי חמור זה הביא עמו, ובצדק, באותה העת לאקסודוס של משקיעים מבוהלים מהשקעה בשוק המניות האירופי.

שורה ארוכה של צעדים רדיקליים לתיקון המציאות הפיסקאלית והרגולטורית במדינות הגוש ותמיכה מסיבית של הבנק המרכזי האירופי מנעו את חיסולו של גוש האירו וסללו את הדרך עבורו לצמיחה כלכלית משופרת. ירידה בשיעור האבטלה, לצד שיפור במצבה של המערכת הבנקאית ושיפור במדדים הפיסקאליים המצרפיים של גוש האירו, החזירו את התיאבון לעיבוי מחודש של ההשקעות בשוק המניות האירופי, וזה הפגין ביצועים נאים בשנת 2017, כך שהאופטימיות ביחס להשקעה במדדי המניות האירופיים בשנת 2018 טיפסה.

רגע לפני ש-2018 מגיעה לסיומה, ואם לא יקרה הבלתי צפוי, הרי שניתן לומר כי ההשקעה בשוק המניות האירופי הייתה מאכזבת והניבה תשואת חסר מהותית ביחס לאלטרנטיבה בשוקי המניות של ארה"ב וישראל.

חולשת האירו תומכת ברווחי הפירמות

במציאות שכזו, מרבית המשקיעים רואים בהשקעה בשוק המניות האירופי בשנת 2019 כלא אטרקטיבית, שלא לומר השקעה פסולה. אולם ייתכן שגם הפעם שוגים המשקיעים אשר מניחים כי מה שהיה הוא שיהיה ומתבוננים במראה האחורית.

הירידות החדות יחסית שנרשמו השנה בשוקי המניות של אירופה הן פועל יוצא של שורה של וקטורים שליליים אשר פעלו באופן סימולטני על שוקי המניות האירופיים, אולם וקטורים אלו - כולם או חלקם - עשויים בהסתברות לא קטנה להתפוגג בחודשים הבאים ולתמוך בחשיפה לשוק המניות האירופי. מטבע האירו נחלש מהותית השנה והוא צפוי לתמוך בצמיחת רווחי הפירמות המקומיות בשנת 2019, בעוד שבשוק המניות האמריקאי לשם השוואה צפויה התמתנות בצמיחת רווחי הפירמות ורוח נגדית מעוצמת הדולר.

המתיחות יוצאת הדופן בין ממשלת איטליה היורו-סקפטית לבין המנהיגות הכלכלית של אירופה בסוגיית תקציב 2019, מהווה אבן ריחיים על צווארם של נכסי הסיכון באירופה. המשקיעים רואים למול עיניהם מסלול התנגשות בין הנהגה קיצונית של מדינה בעלת יחס חוב-תוצר של 130%, לבין הנהגה כלכלית אירופית הנחושה למנוע עלייה ביחס זה באיטליה, ומוכנה להטיל לשם כך קנסות ענק על המדינה, והם מודאגים מאוד.

להבנתי, פשרה בסוגיית ההתנהלות הפיסקאלית של איטליה היא אינטרס הדדי של הצדדים ותרחיש מרכזי ל-2019. פשרה שכזו תביא לירידה במרווח הסיכון בין החוב האיטלקי לחוב הגרמני שזינק חדות במהלך המשבר, ירידה שתתמוך בביצועי המערכת הפיננסית האירופית.

להשיב שדים פוליטיים וגיאופוליטיים לתוך הבקבוק 

מלחמת הסחר עליה הכריז נשיא ארה"ב טראמפ, ומעיבה על השווקים במהלך 2018, צפויה אף היא בתרחיש המרכזי שלי לדעוך במהלך שנת 2019 ולהסיר את חרב הפרוטקציוניזם מעל היצוא האירופי בכלל, ומעל תעשיית הרכב האירופית בפרט. סיום ההרחבה הכמותית באירופה בתחילת 2019 מהווה אף היא סיבה לדאגה עבור משקיעים רבים, ואולם הבנק המרכזי של אירופה והעומד בראשו הוכיחו במהלך השנים האחרונות כי יש בסביבה "מבוגר אחראי" שניתן לסמוך עליו כי יתמוך בשווקים בעת הצורך.

לי אין צל של ספק כי השבריריות והקיטוב המכרסמים במערכות הפוליטיות ברחבי גוש האירו ילוו אותנו בשנים הקרובות, וכך גם סוגיות מרכזיות כמו מדיניות ההגירה לאירופה, ואולם בסופו של יום רעשי רקע מגוונים הם נחלת המשקיעים בנכסי סיכון בכל זמן נתון בכל מקום בעולם.

הערכה מרכזית נוספת שלי היא כי ההיפרדות בין אנגליה לאיחוד האירופי תתבצע בהסכמות ולא תזעזע את כלכלת אירופה. כפועל יוצא מהתממשות תרחיש זה, "קוף גדול" יירד מן הכתפיים של המשקיעים האירופיים החבוטים. חובה לציין כי כל הנחת עבודה שכזו היא אמנם שברירית ועשויה להתבדות, ואולם היה ותתבדה - ואירופה תידרדר למיתון - צפויה הידבקות בקרב נכסי הסיכון בכל רחבי הגלובוס.

בסופו של יום, כאשר השדים הפוליטיים והגיאופוליטיים שבים לתוך הבקבוק, ולו זמנית, המשקיעים יכולים לשוב ולהתמקד בתמחור המניות ביחס לאלטרנטיבות, והם ימצאו שוק מניות שמתומחר במכפיל 10-11 על הרווחים החזויים בשנת 2019 ומניב תשואת דיבידנד של כ-3.5% בשנה. מדובר בתמחור אטרקטיבי ביחס לנכסי סיכון וחוב בשווקים מפותחים, גם אם מביאים בחשבון את פרופיל הסיכון בהשקעה זה שהינו גבוה מן הממוצע.

כל מי שאינו מתמחר מיתון עולמי או משבר חובות דור 2.0 באירופה, אל לו לשלול השקעה בשוק המניות האירופי במסגרת הקצאת הנכסים המנייתים בתיק ההשקעות לשנת 2019. 

■ הכותב הוא האסטרטג הראשי של איילון בית השקעות. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בני"ע המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

"הרבעון החזק ביותר בתולדות למונייד": המניה מזנקת אחרי הדוחות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ●אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.8% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.14 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; הדולר מתחזק מול השקל

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת בכ-12% לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

נייס עקפה את התחזיות ומזנקת בת"א ובמסחר המוקדם בוול סטריט

חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן, מעט טוב יותר מאשר בשנה שהסתיימה ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר