גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 סיכונים הנלווים להשקעה בחברות הנדל"ן הזרות

הסיכונים למשקיעים בחברות הנדל"ן האמריקאיות הנסחרות בת"א, נחלקים לשני סוגים עיקריים: סיכונים עסקיים, הנובעים מהענף ומאזור הפעילות של החברות, וסיכונים מבניים, הנובעים מהנדסה פיננסית ייחודית של החברות הזרות ● דעה 

ניו יורק / צילום:Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב
ניו יורק / צילום:Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

אחד מהטרנדים המשמעותיים בשוק ההון הישראלי בעשור האחרון הוא הנפקות אג"ח של חברות נדל"ן אמריקאיות, אשר כמעט כולן פועלות בתחום הנדל"ן המניב. כפי שניתן להיווכח ממעקב אחר מדד תל-בונד גלובל, אשר כולל את כל איגרות החוב הקונצרניות שהנפיקו חברות זרות, אשר עומדות בתנאי הסף של המדד, נכון להיום נסחרות מעל 30 סדרות אג"ח בשווי שוק מצרפי של כ-19 מיליארד שקל, וכ-10% ממחזור המסחר בבורסה באג"ח קונצרני מתרכז בחברות אלו.

עיון בדוחות הכספיים של חברות הנדל"ן הזרות הנסחרות בבורסה בת"א מלמד, כי הולכת ומצטברת פקעת של סיכונים בחברות שעיסוקן נדל"ן מניב מעסקים קמעוניים (מרכזי מסחר), באופן המעלה תהיות האם תשואות הזבל שבהן נסחרות כיום חלק ניכר מסדרות האג"ח שהנפיקו החברות הזרות משקפות את מלוא הסיכון הגלום בהשקעה בהן.

ניתן לחלק את הסיכונים שיוצגו להלן לשני סוגים עיקריים: סיכונים עסקיים, הנובעים מהענף ומאזור הפעילות של החברות מחד גיסא, וסיכונים מבניים, הנובעים מהנדסה פיננסית ייחודית של אותן חברות נדל"ן זרות מאידך גיסא.

אג"ח אמריקאיות עם תשואות גבוהות במיוחד

1. סיכון ענפי

מקור הסיכון הראשון שעליו ניתן להצביע הוא ענפי, והוא נובע מכך שמרבית חברות האג"ח הזרות פעילות עסקית בתחום הנדל"ן המניב. לאחרונה עובר ענף הקמעונות בחנויות פיזיות טלטלה בכל רחבי העולם, באופן שיוצר גלי הדף גם לתחומים משיקים, דוגמת ענף הנדל"ן המניב מעסקים קמעוניים. מקור המשבר הוא במעבר ההולך ומתעצם מרכישה בחנויות פיזיות לחנויות קמעונאיות וירטואליות, הנסמכות על מפגש באינטרנט עם לקוחותיהן.

שינוי מהותי זה מביא לירידה בביקוש לשטחי מסחר בלב הערים, ובהתאם לכך לירידה במחירי השכירות שאותם יכולים לדרוש בעלי הנדל"ן המיועד לאותם עסקים קמעוניים. ירידה זו כבר החלה להשתקף בדוחותיהן של חברות האג"ח הזרות, שנאלצות להכיר בירידה מהותית, לפעמים של עשרות אחוזים, בערך של חלק מנכסיהן.

התופעה יוצרת מעין כדור שלג, שהרי התרוקנות אזורי מסחר מביאה לכך שפחות קונים פוטנציאליים מגיעים פיזית למתחמים אלו, ובכך נחלשת עוד יותר יכולת הקמעונאים לשרוד לצד ענקיות האינטרנט המתעצמות.

2. עליית הריבית

אם לא די בכך שארה"ב היא המובילה בעולם המערבי במעבר מחנויות פיזיות לאינטרנטיות ובנטישת אזורי המסחר המסורתיים, זה מכבר נוסף סיכון חדש-ישן, בדמות עליית הריביות בארה"ב, המכבידה על נטל מימונן של החברות. סיכון זה, שני במספר, קריטי במיוחד בענף הנדל"ן, אשר מבוסס על מינוף גבוה יחסית, המצריך שמירה תמידית על מרווח נאות בין התשואה המתקבלת מהנכסים לבין שיעור הריבית המשולמת על החוב.

כל עוד החברות מצליחות לשרת את הריבית ולמחזר את האג"ח, העניינים מתנהלים על מי מנוחות. ואולם, כפי שיובהר להלן, דווקא בחברות האג"ח האמריקאיות, עלולים בעלי איגרות החוב להימצא בעמדת נחיתות, במצב שבו נטל המימון יכריע את החברה. מצב זה מעורר דאגה מיוחדת, עקב עליית התשואות החדה בחודשים האחרונים של איגרות החוב הזרות, מצב אשר עלול לסגור בפניהן את יכולת מחזור החוב בישראל, שאין בידן דרך לשלמו מתזרים המזומנים השוטף.

3. עמדת נחיתות למחזיקי האג"ח

סיכון משמעותי במיוחד, שלישי במספר, נובע מן האופן הסבוך ויוצא הדופן שבו התאגדו חברות הנדל"ן האמריקאיות. כך, בעוד שחברות נדל"ן ישראליות מאוגדות בישראל ומחזיקות בעצמן בנכסים באופן שמאפשר לנושים לא מובטחים (מחזיקי האג"ח) לפעול לפירוק חברה ולמימוש נכסיה, במבנה של חברות הנדל"ן האמריקאיות אופן מתן הערבויות מקשה מאוד על אפשרות זו.

הייחוד נובע מכך שבעוד שחברה ציבורית רגילה ערבה בעצמה לכלל הלוואותיה, ללא קשר לזהות בעלי המניות, כאן בעל השליטה הוא הערב לכלל ההלוואות בחברה מלבד האג"ח, והמשך שליטתו בנכסים היא דרישה של המלווים. בהתאם, ניסיון השתלטות של מחזיקי האג"ח על החברה יגרום לכלל ההלוואות לעמוד לפירעון מיידי, ויעמיד את מחזיקי האג"ח בסיכון לתפוס חברה מרוקנת מנכסים. לפיכך, ניתן לצפות כי ביום הדין ייכפה על מחזיקי האג"ח להגיע להסדר חוב מעמדת נחיתות מול בעל השליטה, אשר מקומו ומעמדו מובטחים.

4. מעבר בין שיטות חשבונאיות

נשאלת השאלה עד כמה רחוקות חברות הנדל"ן הזרות מסיטואציה של אי-עמידה באמות המידה הפיננסיות (קובננטים) שנקבעו להן? כאן ניתן לעמוד על סיכון רביעי, הנובע מניצול בעייתי לכאורה של מעבר בין שיטות חשבונאיות.

בעוד שבארה"ב החברות מדווחות לפי התקינה החשבונאית האמריקאית, ומציגות את הנכסים לפי עלותם המקורית (בניכוי פחת נצבר), בישראל החברות משערכות את הנדל"ן לפי שווי הנאמד על-ידי מעריכי שווי מטעמן.

זאת ועוד: מאחר שהחברות הזרות שהנפיקו אג"ח בת"א מאוגדות באיי הבתולה הבריטיים (BVI), הן פטורות ממס, ועל כן בניגוד לחברה ישראלית רגילה, אשר מציגה רווחי שערוך נטו ממס חברות, חברות הנדל"ן הזרות מגדילות את הונן כתוצאה משערוך הנדל"ן ב-100% משווי השערוך. אין להקל ראש בפער זה של כ-25%, אשר עשוי להביא חלק מהחברות לפגיעה באמות המידה הפיננסיות, ולמעשה להעמיד את ההלוואות לפירעון מיידי.

מדוע? ראשית, אמנם חבות המס חלה בחברות ה-BVI על בעל השליטה, אולם במרבית המקרים החברות התחייבו בתשקיף לשלם את המס במקום בעל השליטה במקרה שבו לא ניתן למחזר את האג"ח, ויש צורך לממש נדל"ן כחלק מהסדר חוב. שנית, לא פעם נמכרים חלקים מתוך נדל"ן משוערך לפי שווי נמוך יותר מזה שמוצג בספרי החברות הזרות, באופן שמעלה תהיות בנוגע לנאותות הערכת השווי. שלישית, על אף האמור לעיל, עד היום לא מצאה לנכון רשות ניירות ערך להתערב בשערוכי נדל"ן אלה, לרבות בנוגע להורדת שיעורי ההיוון, המבוצעת בכיוון ההפוך לתוואי הריבית בארה"ב.

5. המבנה הפירמידיאלי של חברות BVI

סיכון חמישי המעלה חששות בנוגע לאופן התמחור של איגרות החוב הזרות הנסחרות בבורסה בתל אביב, נובע מהמבנה הייחודי של חברות ה-BVI. חברות אלו מוצגות לפי התבנית המוכרת של חברת REIT, ובהתאם הן מקבלות דירוג מסוכנויות דירוג האשראי, אולם בפועל המבנה שלהן שונה לחלוטין מזה המוכר לשוק הישראלי.

המבנה הפירמידיאלי של חברות ה-BVI, שכולל שרשור של חברות שקופות (LLC), הוא סבוך להפליא. כך, מחזיקי האג"ח הישראלים של חברת ה-BVI נחותים הן ביחס לנושים המובטחים בחברת הנכס (המחזיקה באופן ישיר את הנכס המניב), הן ביחס למלווי המזנין והן ביחס לחברה שמוחזקת על-ידי השותפים בנכס, ומחזיקה בשרשור את חברת הנכס דרך חברת ה"מזנין".

למעשה, חברות ה-BVI שהאג"ח שלהן נסחרות בהיקפים אדירים בבורסה הישראלית הן כלי השקעה חדש שלא קיים בשום מקום בעולם, לא קיימת מתודולוגיה מתאימה לניתוח שלו, ובהתאם דירוג האשראי הניתן על-ידי חברות הדירוג השונות עלול להטעות את המשקיעים, אשר מחפשים בימים אלו תשואות גבוהות בדירוג גבוה יחסית.

לא נותר אלא להזהיר את הקונה כי חמשת הסיכונים שהוצגו לעיל עלולים להעמיד את התשואות הגבוהות שבהן נסחרות איגרות החוב הזרות נכון לכתיבת שורות אלו כתמרור אזהרה ראשוני בלבד. 

■ הכותב הוא רו"ח במשרד עמוס כץ ושות', דוקטורנט לחשבונאות ומרצה לביקורת חשבונות במוסדות אקדמיים

עוד כתבות

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש