גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היוזמה למחיקת רישום פלילי ליוצאי אתיופיה היא הודאה באשמה של מערכת האכיפה

"גלובס" מנתח את המהלך שהובילה העיתונאית גל גבאי, אליו נרתמו גם נשיא המדינה ושרת המשפטים, במסגרתו ייזכו צעירים יוצאי אתיופיה בעלי רישום פלילי למחיקתו • מנהלת מחלקת החנינות במש' המשפטים: "עיכובי צעירים ברחובות ללא הצדקה הובילו לכתבי אישום. מחיקת ההרשעות תפורר את מחסומי הגזענות"

יוצאי אתיופיה מפגינים נגד האפליה ב-2015 / צילום: שלומי יוסף
יוצאי אתיופיה מפגינים נגד האפליה ב-2015 / צילום: שלומי יוסף

לרגל חג הסיגד, שאותו ציינו יוצאי אתיופיה בחודש שעבר, נשיא המדינה ראובן ריבלין ושרת המשפטים איילת שקד קראו לבני העדה שלחובתם נרשם רישום פלילי, להגיש בקשה למחיקתו והבטיחו לשקול בחיוב את הבקשות.

לפי הודעת השניים, הקריאה המשותפת פונה בעיקר לקטינים וצעירים יוצאי אתיופיה - שנשפטו בעבר בגין עבירות של הפרת הסדר הציבורי (כגון עבירות של העלבת עובד ציבור, הפרעה לעובד ציבור, התקהלות אסורה והתפרעות), ולא הוטל בגינן עונש של מאסר בפועל.

ההודעה של נשיא המדינה ושרת המשפטים לא הגיעה בחלל ריק, אלא כחלק ממהלך שיזמה העיתונאית גל גבאי. השאלה המרכזית היא האם מערכת אכיפת החוק מכה על חטא ולמעשה מודה שהיא הפלתה לרעה את יוצאי העדה. הפליה שהובילה לפני שלוש שנים וחצי למחאה נרחבת ששיאה היה בהפגנות קשות שבהן נרשמו תקריות אלימות במיוחד בין המשטרה למפגינים.

המחאה הובילה להקמת צוות מיוחד על ידי הממשלה, בראשות מנכ"לית משרד המשפטים, רו"ח ועו"ד אמי פלמור. מטרת הצוות הייתה לגבש המלצות לשיפור מצבם של יוצאי אתיופיה ולמיגור הגזענות. הצוות החל לעבוד בפברואר 2016, ופרסם את מסקנותיו בתוך חמישה חודשים.

הקמת הצוות והחלטת הממשלה היוו חידוש. לראשונה המדינה הכירה פומבית בתופעת הגזענות וההפליה הממסדית כלפי הקהילה האתיופית במדינה אחרי שנים רבות של הכחשה מצד הרשויות. בנוסף, גם פרסום המסקנות בתוך חמישה חודשים בלבד הוא חריג במחוזותינו.

הצוות אמנם ישב רק חודשים בודדים על המדוכה, אבל מצא ליקויים רבים ביחס שניתן ליוצאי אתיופיה מטעם הממסד בכלל, ומערכת אכיפת החוק בפרט. בין המלצות הדוח, ניתן למצוא את הקמת היחידה הממשלתית לתיאום במאבק בגזענות, בראשה עומד עו"ד אווקה (קובי) זנה.

את השלכות הדוח ניתן יהיה לראות רק בעוד מספר שנים שכן מדובר בעיקר בתהליכים ארוכים. לפוליטיקאים מצדם אין זמן. הם רוצים לרשום על שמם הישגים בטווח הקצר, וזו אחת הסיבות לכך שבחודש שעבר יצאו נשיא המדינה ושרת המשפטים בקריאה מיוחדת להגיש בקשה למחיקת רישום פלילי.

האם מדובר במהלך נכון? "גלובס" ניגש לבדוק מה חושבים מגורמים המקצועיים במערכות האכיפה.

1 "הממסד בהחלט מכה על חטא"

עו"ד אודנית קורינלדי-סירקיס, היועצת המשפטית של בית הנשיא, ציינה בשיחה עם "גלובס", כי בין קביעות דוח פלמור עלתה תופעה מטרידה, המצביעה על כך שרבים מהתיקים שנפתחו לצעירי העדה האתיופית, נפתחו בגלל "עניין של מה בכך", כאשר "פעולת שיטור סטנדרטית ומפגש ראשוני עם שוטר מוביל לפתיחת תיקים ולכניסה למעגל הפלילי".

כ-80% מהמלצות ועדת פלמור מיושמות

קורינלדי-סירקיס סבורה כי "תקשורת בעייתית וחוסר הבנה" הם אלה שיצרו את החיכוך הראשוני בין רשויות האכיפה לצעירי העדה. לטענתה, "אם ביחס לאוכלוסיות אחרות היה מסתיים אותו מפגש בלי פתיחת תיק חקירה, במקרה של צעירי העדה מדובר היה בתוצאה המתרחשת באחוזים גבוהים".
עוה"ד קורינלדי-סירקיס מספרת כי בחלוף שנתיים מפרסום הדוח, "הוחלט על ידי הנשיא, שרת המשפטים, ומנכ"לית משרד המשפטים לרתום את מוסד החנינה ליישום הדוח". הסיבה לכך נעוצה "ביכולת של מוסד זה לשרת את האינטרס הציבורי בזמן נתון, בכלים שהם לבר-משפטיים, אשר לא מהווים ערכאת ערעור או מוסד ביקורת על מערכת המשפט".
לדבריה, דוח פלמור מצא שהיה יחס מפלה כלפי הקהילה האתיופית מצד הממסד, ובהחלט "לקח אחריות והכה על חטא". אולם, באותה נשימה חשוב לקורינלדי להבהיר כי יוזמת המחיקה של הרישום הפלילי "לא אומרת שהאירועים לא קרו".

2 "הצעירים שהורשעו יזכו להתחלה חדשה"

עתה של עו"ד נוחי פוליטיס, מנהלת מחלקת החנינות במשרד המשפטים, שונה במקצת. פוליטיס מסכימה כי "בדוח פלמור הייתה לראשונה לקיחת אחריות על ההפליה הממסדית". יחד עם זאת, היא רואה ביוזמה החדשה כ"מאפשרת לעשות תיקון בפרקטיקה, שהוא מעבר להעברת מסר כללי של פיוס והוקרה של תרומת יהודי אתיופיה לציבור הישראלי, שהוא מסר חשוב".

כדוגמאות לאותה "פרקטיקה", מביאה עוה"ד פוליטיס "עיכובי צעירים ברחובות לתשאולים שלא הייתה להם הצדקה, ושהובילו לחקירות פליליות", ו-"כתבי אישום שראוי היה שלא יוגשו". במקרים אלה מסבירה פוליטיס, מחיקת ההרשעות תאפשר "לאותם צעירים התחלה חדשה".

עו"ד פולטיס מסבירה כי "יש כאן למעשה מחילה גמורה לאדם על מעורבותו בהליך הפלילי, וכשההרשעה נמחקת ככלל רוב הגופים שלהם סמכות לעיין במרשם עד מחיקתו, לא יכולים לדעת שהיא הייתה". לדבריה, "אם הוצבו מחסומים בגלל גזענות, מחסומי תיוג שלילי, תעסוקה ועוד, מחיקת ההרשעות תפורר את המחסומים האלה".

3 " יוזמה מבורכת", אבל לא מספיק נגישה

יחד עם זאת, ולמרות התמונה האופטימית שציירו בפנינו עוה"ד קורינלדי-סירקיס ופוליטיס, נראה שהנגישות "בשטח" איננה מספקת. הצעירים נתקלים בקשיים, חלקם טכניים וחלקם פשוט לא מודעים ליוזמה.

בשיחה שקיימנו עם שאול צגהון, חבר מועצת העיר רחובות ופעיל לשעבר במכון "שחרית", ציין צגהון, כי למרות שההודעה בדבר הקול הקורא, "החלה להסתובב חזק ברשתות החברתיות"; בפועל, יש פער לא קטן הקיים בין "היוזמה המבורכת" לבין האקט בפועל "שבו גורמים לצעירי העדה ולבקש את מחיקת הרישום בעניינם".
מלבד הקושי האמור, ומעבר לעובדה שישנו קושי להגיע לצעירי העדה, "חלקם אפילו לא מודעים לכך שיש בעניינם רישום פלילי", טוען חבר המועצה. את כל הבעיות הללו אומר צגהון, עוטפת "בעיית האמון שבין צעירי העדה למשטרה", אשר עמדה כזכור במוקד דוח פלמור.

צגהון מזהיר כי "ללא בניית אמון בין צעירי העדה לבין המשטרה עצמה, בסוף נשאר רק עם המילים הגדולות והכותרות"., כאשר ביניהם יווצר "ריק". לבסוף אולי כסלוגן ואולי כמשאלת לב, אומר לנו צגהון, כי בעיניו - "נגישות שווה רגישות" ו-"רגישות אמיתית תוביל למחיקת הרישום הפלילי".

4 שינוי הגישה במשטרה יצא לדרך

בשיחה שקיימנו עם רב פקד שי יאסו, קצין קישור ותיאום לקהילת יוצאי אתיופיה במשטרה, נחשפנו לשינוי שחוותה המשטרה בשנים האחרונות בכל הקשור ליחסה לצעירי העדה האתיופית והצעדים בהם היא נקטה ונוקטת לשיפור היחס כלפי יוצאי העדה, ולהלן כמה דוגמאות:

1. שימוש במצלמות כתף - רפ"ק יאסו מודה שעדיין "יש גזענות במשטרה", אך מבהיר, כי זו קיימת גם "בחברה הישראלית". יאסו מציין כי "המשטרה לקחה את המחאה כהזדמנות" לתקן את התנהלותה מול העדה.

בימים אלה, עוסקת המשטרה יותר "במניעה מצבית" של אירועים שבעבר היו מדרדרים מהר מאוד לאזור הפלילי, מסביר רפ"ק יאסו. זאת, בין השאר תוך ציוד השוטרים ב-8,000 מצלמות גוף/כתף, שיתעדו מפגשים של שוטרים. לפי רפ"ק יאסו, המצלמות הללו "הן פשוט מתנה לחברה", כאשר היתרון בהן הוא מצד אחד, שהאזרח ישתף פעולה, ומצד שני שהשוטר יהיה יותר מרוסן.

2. הסברה והנגשה - יאסו מסביר שהמשטרה לא מסתפקת בהכשרות, אלא פועלת בשיתוף פעולה עם הקהילה. בין אותם פעולות, מונה יאסו, מיפוי של הערים בהם גרים יוצאי הקהילה, מינוי שוטרים קהילתיים שנועדו מצד אחד לתת מענה, הסברה והנגשה לחברי הקהילה ומפגשים עם גורמים בעלי השפעה בקהילה.

3. יותר שוטרים בכירים מקרב העדה - המשטרה הציבה לעצמה יעדי גיוס בקרב העדה האתיופית - 3% ממצבת כוח האדם במשטרה. בהתאם מציין יאסו, כי משנת 2014 ועד היום, מונו כ-40 קצינים אתיופים חדשים (ובסה"כ 65 קצינים). גם בקרב תובעי המשטרה ישנה פריצת דרך, יחידת התביעות המשטרתית התווספו בארבע השנים האחרונות 11 עו"ד אתיופים (ובסה"כ 14).

יאסו מסכים כי אמנם יש עוד המון עבודה, אך לדבריו כיום השיח בין המשטרה לצעירי העדה - "שונה לחלוטין". למרות כברת הדרך שעוד יש לעבור ביחסים שבין המשטרה לקהילה האתיופית, טוען יאסו כי "יש רצון עז לשיתופי פעולה מהשטח, רצון שלא היה בעבר", הוא טוען. הצעד הבא הוא הקמת מדור במשטרה שהפוקוס בו יהיה העדה האתיופית ואשר יכלול בין היתר דוברי אמהרית, עובדים סוציאליים עם התמחות בנוער ועוד. הקמת המדור לדבריו "תסייע בבניית האמון בין הקהילה האתיופית לבין המשטרה".

5 "כוונתך רצויה אך מעשיך אינם רצויים"?


נראה כי אין חולק כי מאחורי הקול הקורא עליו הכריזו הנשיא ריבלין והשרה שקד, עומדת מטרה ראויה, בה טמון ניסיון אמיתי לבצע תיקון היסטורי בכל הקשור ליחסים הטעונים שבין רשויות האכיפה והשלטון בארץ לבין הקהילה האתיופית.

אולם, מהשיחות שביצענו, בעיקר עם חברי הקהילה, עולה תמונה בעייתית כאילו כוונתם של ריבלין ושקד - רצויה, אך המעשים לשם הגשמתה - אינם יעילים דיים. חוסר היעילות נובע בין השאר, מהיעדר הנגישות לצעירי העדה, אשר מרביתם לא מודעים לכך שקיים בעניינם רישום פלילי, וגם אם הם כן מודעים, עדיין מכרסם בהם החשש כי פניה לרשויות האכיפה תביא עימה יותר צרות מתועלת.

מן הצד השני, אי אפשר לפתור בלא כלום את הרצון הטוב, ההתגייסות, והמטרות הברורות שהציבו לעצמם רשויות האכיפה ומשרדי הממשלה, על מנת להביא סוף-סוף לשינוי המיוחל. ימים יגידו, האם השינוי נמצא מעבר לפינה או שלפנינו עוד דרך ארוכה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק