גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריסת האג"ח של חברות הנדל"ן האמריקאיות: ממשל תאגידי? הצחקתם אותי

אנו בעיצומו של משבר אמון בין המשקיעים הישראלים לבין חברות הנדל"ן האמריקאיות שגייסו בישראל ● המודלים להערכת הממשל התאגידי בחברות אלה הם בתוליים ולא מספקים, ודורשים השקעה ניכרת כדי להתאימם לרמה של הניתוח הפיננסי ● דעה

אג"ח, מטבעות, חיסכון / שאטרסטוק
אג"ח, מטבעות, חיסכון / שאטרסטוק

גל הנפקות החוב של נדל"ן מניב אמריקאי, ששטף את בורסת תל אביב בשנים האחרונות, הביא עמו בזמן אמת שורה ארוכה של סימני שאלה גדולים ומוצדקים.

סימן השאלה הגדול מכולם היה ונותר סוגיית הרישום של החברות האלה באיי הבתולה, וההשלכות של רישום זה על הנשייה ביום פקודה. סימן שאלה זה נותר סימן שאלה גדול, אבל גל ירידות השערים האחרונות באיגרות החוב האלה אינו פועל ישיר של חוליה חלשה זו, שמבחנה הגדול עוד לפנינו.

סוגיה מרכזית נוספת, שעלתה כבר בעיצומו של גל ההנפקות המדובר, היא סוגיית תמחור החוב, והארביטראז' המובנה בגיוסים אלה, על סולם הדירוג המקומי, לעומת סולם הדירוג הגלובלי. בהקשר זה נאמר, שוב בזמן אמת, כי החברות האמריקאיות ניצלו את הצמא האדיר של שוק ההון הישראלי לאיגרות חוב בדירוג ממוצע ומעלה הנושאות תשואה נאה, בגלל מרווחי הסיכון הנמוכים של החוב המקביל בישראל.

שאיפה הגיונית של המשקיעים המקומיים לפזר סיכונים בין מנפיקים שונים וגיאוגרפיות שונות, ולקבל תוספת תשואה משמעותית ביחס לאלטרנטיבה המקומית, הביאה לכך שחוב שגויס מלכתחילה במקרים רבים בתשואה דו-ספרתית בארה"ב, גויס בישראל בתשואות נמוכות מהותית.

ניתן לומר כי חלק מירידת המחירים החדה של חברות הנדל"ן האמריקאיות מקורה בתיקון פער התמחור האמור, אבל להבנתי, לא זה הסיפור המרכזי בגל ירידות השערים החדות של חוב זה. כל זמן שהרגולטור לא יקבל החלטה ביחס לאיחוד סולמות הדירוג הגלובלי והמקומי, ננציח את העיוות האמור. עולם של ריביות אפסיות הוא חלון זמן מצוין לסגירת הלקונה האמורה, אבל נראה כי חלון זמן זה הוחמץ.

למיטב הבנתי, אנו בעיצומו של משבר אמון בין המשקיעים הישראלים לבין חברות הנדל"ן האמריקאיות שגייסו בישראל. אין צל של ספק, כי ההתפתחויות השליליות בזירות שונות של שוק הנדל"ן בארה"ב בחודשים האחרונים, הנובעות בעיקר מעליית הריבית בארה"ב ומפריחת המסחר האלקטרוני, יוצרות את האטמוספירה השלילית אשר הופכת את מרבית החברות בתחום לפגיעות הרבה יותר.

מונח חמקמק

ואולם, נפילות השערים החדות באיגרות החוב של נדל"ן אמריקאי מגויר הן קודם כל תוצאה של חריקות בלתי מתקבלות על הדעת בממשל התאגידי של החברות, ולא פועל יוצא של משבר כלכלי מעבר לפינה בשוקי היעד. בשבועות האחרונים אנו מקבלים עוד ועוד אינדיקציות לליקוי המאורות בכל האמור בממשל התאגידי, ונראה כי השרצים בהתנהלות התאגידית ימשיכו לטבול מתחת לסלעים בעתיד הנראה לעין.

מטבע הלשון "ממשל תאגידי" הפך בשנים האחרונות לחביב מוספי הכלכלה, אבל למרות השימוש התדיר במונח זה, מדובר במונח חמקמק וערטילאי בכל האמור ביכולת הכימות שלו אל תוך ליבת הערכת השווי.

צמד חברות דירוג החוב הפועלות בישראל הן חוליות מרכזיות בתהליך הגיור של חברות הנדל"ן האמריקאיות. מדובר בחברות בעלות בסיס ידע מקצועי נרחב ומתודולוגיות סדורות, החסר ברבים מקרב הגופים המוסדיים בישראל. מנקודת המבט שלי כמי שמעריך מאוד את עבודת חברות הדירוג, ומוצא עצמו מגן על עבודת האנליסטים של החברות הללו בפורומים מקצועיים רבים, תחושתי היא כי חברות אלו מתקשות להתאים עצמן ל"זמן השוק".

המשקיעים שרכשו את איגרות החוב בהסתמך על דירוג החוב של חברות הדירוג, מצפים לשמוע את קולן של חברות הדירוג בימים סוערים אלו בזמן אמת במבזקים מקצועיים, בשיחות ועידה ועוד, שכן מדובר באירוע רוחבי המשותף לחברות רבות אשר בתחום אחריותן המקצועית. המתכונת של הוצאת עדכון דירוג פרטני בעיכוב של ימים ושבועות לאירועים בשווקים הפיננסים אינו מספק.

למרות העובדה שחלק לא מירידות השערים באגרות החוב של החברות המדוברות הוא נגזרת של פדיונות בקרנות נאמנות ופאניקה מסחרית, אין להתעלם מסימני השאלה הגוברים סביב הממשל התאגידי הרופס של רבות מן החברות הללו. חברות הדירוג אמנם מתייחסות לממשל התאגידי בתהליך הדירוג, אבל ניתוח זה אינו מקבל פרק פומבי מפורט בדוח הדירוג וראוי שהמשקיעים כן יקבלו את הזווית הזו בעת ניתוח כושר ההחזר של החברה. אני מסכים שחלק מן הלקונות בממשל התאגידי מתגלות בדיעבד ואולם טיפול סדור ופומבי בסוגיות אלו יציף על פני השטח חלק מן הבעיות בתחום בזמן אמת.

המשקיעים המוסדיים בישראל צריכים לבנות באמצעות יועצים מקצועיים מתודולוגיית הערכת ממשל תאגידי עדכנית אשר מתמודדת עם החולשות שעולות מן האירועים האחרונים בחברות הנדל"ן האמריקאיות. מנהל השקעות ואנליסט מקצועי רגיל להתמודד בחיי היום יום עם סבירות של הערכות שווי, מקדמי היוון, סביבה תחרותית וכו', ואולם בכל האמור בניתוח הממשקים בין העולם המשפטי לעולם הכלכלי, כושר הניתוח של מנהלי ההשקעות והאנליסטים לוקה בחסר בלשון המעטה. המודלים שאני פגשתי להערכת הממשל התאגידי הם בתוליים ולא מספקים, ודורשים השקעה ניכרת כדי להתאימם לרמה של הניתוח הפיננסי.

בימים אלו יורד גשם כבד על מחזיקי איגרות החוב של חברות הנדל"ן האמריקאיות, ומשבר האמון סביב הממשל התאגידי בחברות הללו מקשה מאוד על ניצול הזדמנויות השקעה בחברות בעלות כושר החזר ונזילות טובים, מחשש שחולאים בממשל התאגידי יתגלו גם בקרב החברות האטרקטיביות בחבורה. 

הכותב הוא האסטרטג הראשי של איילון בית השקעות. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בני"ע המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?