גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נעים (וחמים) להכיר: השמש יכולה להיות ההשקעה הבאה שלכם

כחלק מעידוד השימוש באנרגיה מתחדשת, יצאה לדרך אסדרה בתחום האנרגיה הסולארית ● מעתה יכולים בעלי גגות פרטיים להתקין עליהם מערכת לייצור חשמל וליהנות מהכנסה פאסיבית במשך 25 שנה

פרויקט סולארי RES/צילום: גלעד לבני
פרויקט סולארי RES/צילום: גלעד לבני

הכתבה בשיתוף RES

השמש היא ללא ספק אחד המאפיינים הבולטים של מדינת ישראל. זו הסיבה שמבקרים רבים ממדינות העולם הקרות מגיעים לכאן, גם באמצע החורף, זו הסיבה שהישראלים מבלים לא מעט מזמנם בחוף הים, וזו גם אחת הסיבות לטמפרמנט המיוחד שלנו. לא הגיע הזמן שננצל אותה לטובתנו? בשנים האחרונות מתגבר השיח סביב שימוש באנרגיה נקייה, כזו שאינה מזהמת. על פי דוח "גרינפיס ישראל' שנכתב ב־2015, זיהום האוויר הורג כ־3.7 מיליון בני אדם ברחבי העולם מדי שנה, וכמעט 2,500 איש בישראל. "כל מערכת לייצור חשמל סולארי המותקנת על גג בית מפחיתה ייצור חשמל מתחנות כוח מזהמות", נכתב בדוח, "ומאפשרת בכך הפחתה בזיהום האוויר ובהשלכותיו. לדוגמה, אפילו מתקן קטן של שישה קילוואט, שגודלו 62 מ"ר, יחסוך מדי שנה עשרות קילוגרמים של מזהמים הנפלטים לאוויר".

לא במקרה מוזכרת בדוח אנרגיה המופקת מהשמש. כפי שכתבנו, השמש היא מקור האנרגיה המתחדשת הזמין ביותר לשימוש במחוזותינו. זאת ועוד: מדינת ישראל התחייבה, כחלק משאיפתה ליישר קו עם מדינות ה־OECD, כי 10% מהאנרגיה המופקת כאן יגיעו מאנרגיה מתחדשת עד שנת 2020. כעת מציעה המדינה הזדמנות נפלאה לרבים מאיתנו: אם יש לכם גג גדול (בבית פרטי, או בבית עסק), חיבור לחשמל והיתר בנייה למבנה הקיים - תוכלו לייצר בעצמכם חשמל מהשמש, ולזכות בהכנסה צדדית קבועה למשך 25 שנה.

"רשות החשמל, הרגולטור שקובע את כל נושא המכסות והתקדמות הפיתוח של אנרגיה סולארית בישראל, מוכוונת על ידי החלטות ממשלה לעמוד בדרישות ה־OECD", מסביר יואב מעוז, המייסד והבעלים של חברת RES, מהחברות הוותיקות בישראל בתחום האנרגיה הסולארית. "לכן היא יזמה לאחרונה אסדרה (רגולציה - י'.נ') המהווה הזדמנות אטרקטיבית מאוד: במסגרתה כל בעל גג פרטי שמחובר לשעון של חברת החשמל ושהמבנה שלו נבנה על פי חוק, יוכל להתקין עליו מערכת של פאנלים סולריים בהספק ייצור של עד 100 קילוואט. כל זאת לתקופה של 25 שנה.

יש לכם גג פרטי? כך תוכלו להרוויח ממנו. לפרטים הקליקו כאן>>

"בעל גג כזה יכול היום להירשם בחברת חשמל, או להתקשר עם חברה מבצעת כמונו, להתקין מערכת סולארית ובתוך חודשיים-שלושה תהיה לו מערכת מניבה על הגג", הוא ממשיך. "ההסכם הזה הוא, כאמור, ל־25 שנה, בתעריף מכירה קבוע לחברת החשמל - 45 אגורות לקווט"ש (קילוואט לשעה), מה שיכול להכניס עד 100 אלף שקל בשנה. זו הכנסה פאסיבית בטוחה".

לנצל אנרגיה שקיימת כאן בשפע - ללא מאמץ

האסדרה שמציעה רשות החשמל מאפשרת לזכות בתשואה גבוהה כמעט מבלי להתאמץ. אומנם נדרשת כאן השקעה מסוימת בתחילת הדרך - כיום מערכות של פאנלים סולאריים עולות כ-400 אלף שקל, תלוי בגודלן - אך גם מבחינה זו ישנו מענה, בדמות תמיכה ומימון מצד הבנקים הגדולים.

"מה שעשתה המדינה בשנים האחרונות באמצעות רשות החשמל - ופה אפשר גם לתת קרדיט לאיגוד לאנרגיה מתחדשת, שפועל שנים רבות בתחום - הוא הורדת הרבה מאוד חסמים", מציין מעוז. "למשל, כיום לא נדרש כלל היתר בנייה להקמת מערכת כזו, גם בהספק ייצור של 100 קילוואט. אם לנכס יש היתר בנייה בתוקף לא צריך דבר נוסף - הכול נעשה מול חברת החשמל, ובצורה מקוונת, כך שהתהליך נוח מאוד.

גורם נוסף שנותן ליוזמה הזו חיזוק משמעותי הוא הבנקים - אנחנו כחברה מלווים את בעלי הגגות. אנחנו עובדים עם כל הבנקים, ובעיקר עם בנק הפועלים ובנק לאומי שמעניקים לעיתים גם הלוואות ל-12 שנים בגובה 100% ממחיר הקמת המערכת ללקוחות פרטיים ועסקיים ובכל מקרה מציעים מימון של רוב הסכום. כך, כבר בחודשים הראשונים אפשר לראות תזרים מזומנים חיובי, ובתוך שנים ספורות ההשקעה מכוסה - ונותרו 20 שנה שבהן הלקוח רק מרוויח מהמערכת".

פרויקט סולארי RES/צילום: קרונוס בע"מ

מכסות חדשות נפתחו

הכדאיות שבהשקעה במערכת סולארית על הגג ברורה למדי כעת עבור הצרכן הפרטי - וזה הזמן לעלות שלב, אל הדברים המתבצעים בפועל, אל "התכלס". אם כן, באוגוסט האחרון החלה רשות החשמל באסדרה החדשה: היא קראה לבעלי גגות להירשם ולהקים מערכות סולאריות על הגג, בהספק ייצור כולל של עד 250 מגה-וואט, ובתמחור של 45 אגורות לקוט"ש. ההיענות הייתה גדולה, וכמעט כל ההיתרים נתפסו, מה שהביא את הרשות לפתוח לא מכבר אסדרה נוספת של ייצור 250 מגה־וואט נוספים - ובאותו מחיר. המשמעות? חלון הזדמנויות חדש נפתח.

"מכסה של 250 מגה־וואט מתורגמת לכ־5,000 מערכות סולאריות, בהנחה שהמערכת הממוצעת מייצרת 50 קילוואט", אומר מעוז. "עד כה, באסדרה הקודמת, נרשמו כ־3,309 איש, בהספק כולל של 217 מגה־וואט, ולכן החליטה הרשות להגדיל את המכסה.

"מאז שיצאה האסדרה ההתעניינות רבה, הוא מציין, "ממה שאנחנו רואים - חלה התעוררות בענף ולקוחות רבים מביעים רצון להקים מערכת שתבטיח להם הכנסות 25 שנה קדימה, הם חושבים על עתידם ועושים צעד יזום להשיג בטחון כלכלי. ובכל זאת, חשוב להבין: בכל יום שעובר המכסה הזו מצטמצמת, 'נאכלת'. עוד ועוד אנשים נרשמים, ומי שמהסס לא יוכל להיכנס להסדר, בסופו של דבר".

חשוב להתעכב כאן על עניין נוסף: ההחלטה להשאיר את התמחור כפי שהוא על 45 אגורות לקוט"ש, שכן עד היום כל אסדרה חדשה לוותה בירידה מסוימת במחיר לקוט"ש. "רשות החשמל מראה בצעד הזה כוונה ברורה - היא החליטה לדחוף בכל הכוח לעבר היעד ולמלא את המכסה", מסביר מעוז. "לשמחתנו ולשמחת כל הלקוחות שלנו, היא לא הורידה את התעריף, כפי שעשתה בעבר, והשאירה אותו ברף הקיים. רק כדי לסבר את האוזן, התעריף האחרון שנקבע לשדות הסולאריים הגדולים, המסחריים, הוא 19.7 אגורות לקוט"ש".

העידוד מצד המדינה בכל הנוגע ללקוחות הפרטיים לא נובע רק מהשאיפה לעמוד ביעדי ה־OECD. יש לכך הסבר פשוט יותר, והוא נוגע לקלות הפקת החשמל על גגות קיימים. "למה המדינה אוהבת כל כך את האסדרה הזאת? כי זה לא עולה לה בהקמת תשתית", מפרט מעוז. "כשמקימים היום פרויקט סולארי בקצות הארץ, חברת חשמל צריכה להניח קווי הולכה, כדי להוביל את החשמל למרכז הארץ, ששם הצריכה העיקרית. ברגע שהייצור נעשה על גגות באזור המרכז, נחסך למדינה הרבה מאוד כסף".

חשוב מי מתקין את המערכת

המצב הנוכחי יביא בוודאי בעלי גגות רבים לבחון את האפשרות להתקנת מערכת סולארית - שכן כל הזדמנות פוטנציאלית להכנסה חודשית קבועה היא דבר שכדאי לבדוק. רגע לפני שגם אתם עושים זאת, עצרו: כדי שהמהלך הזה יהיה באמת משתלם, חשוב מאוד לדעת כיצד לעשות אותו נכון.

אם החלטתם להתקַשר עם רשות החשמל ולהקים על הגג שלכם מערכת סולארית, עליכם לפנות לחברה מבצעת, שמתמחה בהתקנת מערכות כאלו. רצוי מאוד שזו תהיה חברה שיודעת להתאים את המערכת לנתוני הגג ולנתוני הסביבה, ושתעמוד לצדכם גם לאחר שהמערכת מותקנת ופועלת.

"על פניו, חסמי הכניסה בתחום לא גבוהים", אומר מעוז. "כדי להתקין מערכת סולארית אתה צריך פאנל סולארי, ממיר חשמל מזרם DC ל־AC, קונסטרוקציה מאלומיניום או מברזל, כבלים, כמה ארונות חשמל ונתיכים, וזה הכול. בפני הלקוח עומדות כמה אפשרויות, ביניהן: להתקין את המערכת באמצעות חברות ותיקות ומנוסות, או להשתמש בשירותיהם של קבלנים מזדמנים, שמציעים מחיר נמוך יותר אולם לעיתים, ללא גב כלכלי.

"בנקודה זו צריך להבין: המערכות האלה מתוכננות לעבוד 25 שנה, ולא פשוט להן לעבוד רבע מאה בתנאי מזג האוויר השוררים בארץ. זו מערכת שחשוב שהפרמטרים שלה יהיו בסטנדרטים הכי גבוהים - הפאנלים והממירים הטובים ביותר, תכנון חשמלי נכון ועוד. אפשר להתקין מערכת פשוטה, כזו שתעבוד שנתיים-שלוש, אבל אחרי התקופה הזו אתה תתחיל לרוץ אחרי נתיכים שנשרפים, אחרי ממיר שלא חיברו נכון ושהעמיסו עליו יותר מדי - ויכול להיות שאותם קבלנים שמציעים היום מערכת בזול לא יהיו שם בעתיד כדי לתת לך שרות. במערכות סולאריות כאלו, כל הפסד של יום ייצור מוכפל ב־25 שנה. אם התפוקה שלך, במקום 90 או 80 אחוזים, יורדת ל־75 אחוזים, אתה כמעט לא תרגיש את זה בחשבון החודשי - אבל על פני עשרות שנים מדובר בהרבה מאד כסף שירד לטמיון - הרבה יותר ממה שכביכול חסכת בעת ההתקנה.

"אנחנו ב־RES מציעים לצרכן התחייבות לטיפול בכל הפרמטרים - בנושא של ההגשה, בבירוקרטיה שכן נותרה, בהתאמת חיבורים, בהוצאת טופס ארבע אם צריך, בביצוע הבדיקות מול חברת החשמל ועוד", מפרט מעוז. בנוסף, אנו עצמנו גם בעלים של מערכות סולאריות ל-25 שנה, כך שאנו רואים את הדברים גם דרך עיני הלקוח ומכירים את הצרכים שלו".

"בשורה התחתונה", הוא מסכם, "זוהי השקעה שיש לה מאפיינים סולידיים, עם תשואות מאוד גבוהות. אפשר לראות בזה גם עוגן כלכלי, שמספק ביטחון לאנשים שלרוב אין להם יציבות שנים רבות קדימה, כמו עצמאים וחקלאים. זו השקעה לא גדולה, שבמשך 25 שנה יכולה להבטיח לאותו אדם הכנסה של כמה אלפי שקלים מדי חודש, וזה לא מעט".

מה צריך כדי לייצר חשמל ולמכור אותו? גג פרטי. הקליקו כאן לפרטים נוספים>>

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לקראת יום המסחר הטוב מפברואר: נמשכות העליות בוול סטריט

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר