גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הספקים הגדולים התכווצו, המותג הפרטי צמח: כך נראתה שנת 2018 בשוק המזון

היחלשות הספקים והתחזקות המותג הפרטי משקפים, בין היתר, את כוחן העולה של רשתות השיווק ● אם בעבר הן נשלטו ע"י הספקים, היום הן אלה שמובילות את הטון ● פרשנות

ירקות קפואים, סופרמרקט / שאטרסטוק
ירקות קפואים, סופרמרקט / שאטרסטוק

רגע לפני ששנת 2018 מגיעה לסיומה, מעניין לבחון מה קרה לשוק המזון בפרט ולמוצרי הצריכה בכלל. הייתה זו השנה שבה רשת הקמעונאות קואופ קרסה - רשת שלישית במספר בתוך פחות עשור וקצת, זאת לאחר שלא נהנתה מהצמיחה בשוק שהתחלקה בין שאר השחקנים. במקביל, לא מעט רשתות החליפו ידיים: ניו-פארם הפכה ל-Be כשחקנית מחודשת בשליטת שופרסל; רמי לוי השתלט על קופיקס וגוד פארם העירוניות; ובקרוב קואופ שופ תחליף בעלות, כנראה בתוך שבועות ספורים.

2018 הייתה גם השנה שבה חברות המזון החליטו שנמאס להן לספוג את ההוצאות ההולכות ותופחות, בין היתר בגלל העלייה בשכר המינימום, ושהגיע הזמן לעליות מחירים. אבל, בשנה האחרונה משהו השתנה בשוק המזון, וזו לא רק עליית המחירים המדוברת ולא רק הקטנת המוצרים שמשמעותה ייקור ריאלי. מאז 2011, השנה שבה התרחשה המחאה החברתית, קצב הצמיחה של השוק היה בהאטה, עד לכדי התכווצות מסוימת ב-2014 ולאחר מכן קיפאון שנמשך למעשה עד 2017. אז גדל השוק ב-1.4% "בלבד", כך על-פי נתוני סטורנקסט.

ואולם, השנה שעומדת להסתיים רושמת גידול של כ-4% - בשורות טובות במיוחד לכל השחקנים בענף הזה. איך זה קרה? בחודשים האחרונים דווח לא מעט על עליות מחירים רוחביות אצל חלק ניכר מהספקים, בוודאי הגדולים שבהם. אך האם זו הסיבה היחידה לצמיחה? שוק מוצרי הצריכה בישראל מורכב מ-3 ערוצי מכירה קמעונאית: רשתות דיסקאונט דוגמת שופרסל דיל או רמי לוי שמהוות 64% מהקניות; 33% נוספים בחנויות שכונתיות כמו טיב טעם בעיר או AM:PM; ו-2.6% נוספים באמצעות חנויות נוחות, בין היתר, בתחנות דלק דוגמת yellow או מנטה - ערוץ שהולך ומתחזק.

אז מה עשו ספקי המזון הגדולים בשנה החולפת? נתח השוק של עשרת הספקים הגדולים בשוק מוצרי הצריכה עמד ב-2018 - לראשונה בשני העשורים האחרונים - על פחות מ-56%, זאת לעומת נתח של 63% ב-2005 - מה שמשקף שחיקה הדרגתית בגודלם.

הדבר מתרחש במקביל למגמה הפוכה: צמיחה של המותג הפרטי, שבסוף השנה צפוי לסיים עם נתח השוק הגבוה ביותר אי-פעם בשוק הישראלי - 6.3%. את המגמה הזו מובילות שתי שחקניות משמעותיות: שופרסל ורמי לוי. גם סופר-פארם היא שחקנית דומיננטית במותג הפרטי תחת המותג לייף, אך היא, כמו גם שחקניות פארם אחרות, אינה משוקללת בספירה של סטורנקסט.

רשתות השיווק מובילות את הטון 

כך או כך, היחלשות הספקים והתחזקות המותג הפרטי משקפים, בין היתר, את כוחן העולה של רשתות השיווק. אם בעבר הן נשלטו על-ידי הספקים - היום הן אלה שמובילות את הטון, או לכל הפחות עובדות באיזון אל מול חברות המזון הגדולות.

ניתן היה לחשוב, אם כן, שהצמיחה בשוק מוצרי הצריכה, ובראשו המזון, מגיעה מכמות המוצרים שהושקו במהלך השנה. אלא שמנתוני סטורנקסט עולה כי השנה דווקא נרשמה צניחה של 18% במספר הפריטים החדשים על המדפים. בנוסף, נראה כי החברות משיקות פחות ופחות פריטים חדשים לאורך השנים. אם בשנת 2006 הושקו בשנה שיא של 9,432 פריטים חדשים - מגמה שנמשכה גם ב-2009 עם מספר דומה - הרי שבשנה שעברה הושקו רק 5,780 פריטים, מגמה שמאפיינת את כל 7 השנים האחרונות מאז המחאה החברתית.

ומה הם השווקים שצומחים הכי מהר? מתברר כי 2018 הייתה "שנה ללא גלוטן", כשהתחום הזה צומח בקצב דו-ספרתי של 10% בשנה ומכירות המוצרים בו צפויות להסתכם השנה בכ-105 מיליון שקל, זאת לעומת 23 מיליון שקל לפני עשור. תמונה דומה מתקיימת גם בקטגוריות תחליפי החלב. 2018 צפויה להסתכם בקצב הגבוה ביותר שנרשם ב-4 השנים האחרונות עם גידול של 22% בתחום ומכירות בהיקף של למעלה מ-220 מיליון שקל.

בשני התחומים האלה הצמיחה מתרחשת במקביל לגידול במספר הפריטים. תחום נוסף שנמצא במגמת צמיחה הוא מוצרים מועשרים בחלבון שיותר מהכפיל את המכירות שלו. גם קטגוריות כמו בישול וקולינריה רשמו גידול של קרוב ל-5% במכירות הכספיות, ביניהם ירקות ופירות קפואים, רטבים ותבלינים.

בנוסף לאלה, גם קטגוריות הפרימיום מציגות צמיחה חדה במכירות עם תוספת צפויה של למעלה מ-200 מיליון שקל. מאיפה הגיעה הצמיחה? מקטגוריות כמו עוגיות פרימיום, גבינות מיוחדות, לחם מיוחד, גלידות פרימיום ומוצרי בשר על האש דוגמת הסגמנט "סטייק דק דק".

אז האם כל אלה הם עוד טריקים שיווקיים - או שהם באמת מוצרים שנותנים ערך לצרכן? כנראה שזה תלוי בהשקפה שלכם וגם באמון שלכם ביצרן שמייצר את המוצר. האם הוא בריא יותר, האם נותן ערך מוסף של נוחות, האם הוא משפר את חיינו ושווה את תשלום הפרמיה? כנראה שיש לא מעט צרכנים שמשוכנעים שכן - אחרת אין דרך להסביר את מגמת הפרימיומיזציה ההולכת ומתעצמת.

סטירת הלחי של תנובה

ובכל זאת, לפעמים יש תחושה שספקיות מזון גדולות לועגות לצרכנים. דוגמה לכך נרשמה השבוע, כשתנובה, חברת המזון הגדולה בישראל, העלתה לאוויר פרסומת שבה נראה ילד עולץ מקבל לארוחת עשר יוגורט עם סוכר ולועג בבוטות לחבריו שקיבלו מאכלים בריאים כמו שקדים, פירות וירקות. כנראה שעדיין ישנן חברות מזון גדולות בישראל שמשתמשות בכלים שיווקיים ובמיתוג בריאותי לתועלתן, זאת מבלי להתעניין באמת בערך הבריאותי שלה המוצרים, וגם ששות ללעוג לכאלה שכן צורכים מוצרים בריאים.

בתגובה לביקורת החריפה שחטפה, החליטה תנובה להסיר את הפרסומת וטענה כי "מדובר בפרסומת הומוריסטית שלא נועדה לפגוע כי אם להציע ולהדגיש את הגיוון שילדים מצפים לו בארוחת הבוקר" - גיוון של מוצרים עתירי סוכר, ולא חלילה, של פרי או ירק. סטירת לחי לכל פעולות החינוך שמבצע משרד הבריאות בשנים האחרונות, ולמאמצים של חברות אחרות להציע מוצרים בריאים יותר לקראת רפורמת סימון המזון של 2020. "אנחנו דוגלים בתזונה בריאה, מאוזנת ומגוונת, וצר לנו אם המסר הובן שלא כהלכה", הוסיפו בתנובה. 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?