גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותחנן שטיינהרט

צונאמי הפנסיות של הבייבי בומרס: הפנסיות של האמריקאים בסכנה (ולא רק שלהם)

השילוב של יותר ויותר מבוגרים באוכלוסיית ארה"ב יחד עם התחייבויות פנסיוניות שאינן בנות קיימא יוביל ל"תספורת" בהכנסות הפנסיונרים ● זה יגרום להם לאכול את חסכונותיהם בהדרגה, יאלץ את משלמי המסים לממן חלק מההתחייבויות, יוריד את כוח הקנייה של כל האמריקאים, ויעורר זעם עצום בקרב עשרות מיליוני מצביעים

עובדי עיריית דטרויט מוחים על הקיצוץ בפנסיות שלהם, 2013   / צילום: רויטרס, Rebecca Cook
עובדי עיריית דטרויט מוחים על הקיצוץ בפנסיות שלהם, 2013 / צילום: רויטרס, Rebecca Cook

הכתובת הזו בולטת מאוד על הקיר, והצונאמי שהיא מתארת כבר בדרך והוא ישטוף איתו לא רק את שוק ההון אלא גם את הפוליטיקה העולמית ואת היציבות הפוליטית המעורערת גם ככה בכל רחבי העולם המפותח.

זה יהיה המשבר הגדול מכולם: משבר הפנסיות.

בשנות השלושים, כאשר נחקק חוק הביטוח הלאומי בארה"ב, נעה תוחלת החיים סביב גיל 64, הבטחה לא רעה לתוכנית שאמורה לגבות מס במשך כל חיי העובדים ולשלם תגמולים מגיל 65. בשנת 2018 עמדה תוחלת החיים על כמעט 80 שנה. גם שיעור המבוגרים באוכלוסייה גדל דרמטית.

לאחר תום מלחמת העולם השנייה החל תור הזהב של אמריקה, ובהתאם מספר הלידות גדל פלאים. בעוד שבשנות המשבר של שנות השלושים הילודה נפלה לכ-2.2 ילדים למשפחה, הרי בשנת 1946 היא קפצה לכ-3 ילדים למשפחה והמשיכה לטפס לממוצע שנתי של 3.3 ילדים למשפחה עד 1964, מביאה לעולם את הדור הגדול ביותר של אמריקאים, הבייבי בומרס.

היום חיים בארה"ב כ-76 מיליון בייבי בומרס והם מהווים כ-30% מאוכלוסיית אמריקה. הראשונים שבהם הגיעו לגיל 65 בשנת 2011, ומאז כ-10,000 מהם פורשים לפנסיה בכל יום.

הבייבי בומרס הם לא רק הדור הגדול ביותר באמריקה, הם גם הדור העשיר ביותר, שגדל בשנות הפריחה האמיתית והמדומה של המדינה וצבר כ-50% מסך העושר הלאומי. ביחד עם הדור שמעליו, "הדור השקט", אלו שנולדו לפני 1945, הם החזיקו בשנת 2017 כ-80% מסך העושר הלאומי.

מספר האמריקאים בני 65 ויותר

ארבע תוכניות הפרישה של הבייבי בומרס

כדי להתכונן ל"שנות הזהב", כך מכונה משום מה התקופה שבה אדם מאבד בזו אחר זו את כל יכולותיו הפיזיות, השכליות והנפשיות, חסכו הבייבי בומרס בארבעה סוגים של תוכניות פרישה.

הראשונה היא הביטוח הלאומי - במשך כל שנות עבודתם מפרישים העובדים והמעסיקים האמריקאים סכומים של ממש לטובת הביטוח הלאומי. זה מצידו מתחיל לשלם לזכאים תקבולים מגיל 66 בממוצע, אם כי ניתן להתחיל למשוך קודם לכן סכומים מופחתים יותר. הסכום המשולם כקצבה תלוי במשך שנות העבודה והשכר, עד תקרה מסוימת. התשלום המקסימלי בשנת 2018 עמד על 2,788 דולר לחודש לאדם שפרש בשיא הגיל והיה בשיא ההשתכרות, אך התשלום הממוצע היה 1,404 דולר לחודש. הסכומים האלה כמובן גדלים בהתאמה במשפחות שבהן שני בני הזוג עבדו, ולפיכך שניהם זכאים לתשלום הקצבה.

הביטוח הלאומי הוא מקור ההכנסה העיקרי לאמריקאים מבוגרים בעלי הכנסה נמוכה

האם זה סכום גבוה או נמוך? תלוי כמובן בעיני המסתכל. לפי נתוני הביטוח הלאומי האמריקאי, אצל 48% מהזוגות ו-69% מהבודדים מהווה משלום הביטוח הלאומי 50% ויותר מהכנסותיהם, ואצל 21% מהנשואים ו-44% מהבודדים מהווה התשלום 90% ויותר מהכנסותיהם.

מקור שני לקצבאות הוא תוכניות הפנסיה. כאלו כמעט לא קיימות עוד במגזר הפרטי, אלא בחברות ותיקות ולעובדים ותיקים, אבל הן פופולריות מאוד בקרב המועסקים במגזר הציבורי, קרי עובדי הממשלה הפדרלית, המדינות השונות, העיריות והמועצות המקומיות. התוכניות האלו מבוססות על תשלום קצבה קבועה, לפי מפתחות מסוימים, מיום הפרישה ועד אחרי המוות, משהו דומה לפנסיות התקציביות בישראל.

העובדים בחברות הפרטיות חוסכים בסוגים שונים של תוכניות לפרישה עם או בלי השתתפות המעסיקים, תוכניות המעניקות סוגים שונים של הטבות מס כדי לעודד חיסכון כזה.

המקור האחרון לכספי הפרישה הוא שאר סוגי החיסכון והנכסים שנצברו במהלך החיים, כמו מכספים, דרך נדל"ן ועד בית המגורים.

אנשים משנים את מנהגי ההוצאות שלהם במהלך חייהם. טעמים, צרכים ואפשרויות משפיעים וגורמים למשק בית ממוצע להיות בשיא תקופת ההוצאות בין גיל 35 ל-55. מגיל 55 ומעלה ההוצאות הולכות וקטנות ככל שהגיל עולה.

כך למשל, לפי המשרד לסטטיסטיקה משק הבית החציוני בגיל 45-54 הוציא כ-60,500 דולר לשנה, בעוד שמשק הבית החציוני בגילאי 65-74 הוציא כ-46,750 דולר, ירידה של 22%! במקביל שיעור ההשתתפות במעגל העבודה ובהתאם ההכנסות החדשות של קבוצת הגיל שמעל 65 צונחים דרמטית, מכ-65% השתתפות בין גילאי 55-64 לכ-19% השתתפות מעל גיל 65.

המסקנה הפשוטה מכל הנתונים האלו היא זאת: ככל שהאוכלוסייה תתבגר, הביקושים למוצרים כמעט מכל סוג יירדו והשימוש בחסכונות יעלה. במילים אחרות, הבייבי בומרס ימכרו יותר מניות ויקנו פחות מוצרים מהחברות שאת מניותיהן מכרו. ההשפעה של האטה ברכישות בשוק הריאלי בשילוב מכירה מתמשכת של מניות ואיגרות חוב על שוקי ההון ברורה, וזו תהיה מגמה רב שנתית עד שהדור הגדול הבא, המילניאלס, שנולדו בין 1981 ל-1996 ימלאו את החלל הזה, אם בכלל.

גירעון אקטוארי חמור? פשיטת רגל!

עד כאן הכלכלה הפשוטה, אך המציאות מסובכת וקשה פי כמה. ראשית, תוכניות הפנסיה הממשלתיות למיניהן, מהביטוח הלאומי ועד הפנסיות לעובדי המדינות והרשויות המקומיות, נמצאות בגירעון אקטוארי חמור, אם לא לכנות את המציאות בשמה - פשיטת רגל.

כך למשל, לפי הדוח של הביטוח הלאומי האמריקאי, הוא צפוי להגיע ליתרות אפס בקופתו בתוך 13 שנה, מיד לאחר פרישתו לפנסיה של הבייבי בומר האחרון. מכאן ואילך כל מה שיהיה לביטוח הלאומי לשלם לחוסכים הוותיקים הוא כספיהם של החוסכים החדשים, ואפילו אלו לא יכסו אלא כ-70% מהקיצבה המובטחת.

"הונאת פונזי", אגב, הוא שם נרדף למבנה כזה שבו המשקיעים החדשים מממנים את ההבטחות שניתנו למשקיעים הראשונים.

דע עקא, מצבן של קרנות הפנסיה של העובדים במדינות וברשויות חמור פי כמה. על פי מחקר שנערך באוניברסיטת סטנפורד ואשר בחן 649 תוכניות פנסיה, אף לא עיר או מדינה אחת שנחקרו הייתה מאוזנת ביחס לחובותיה לקרנות הפנסיה של העובדים. סך הגירעון בקופות הפנסיות של העיריות והמדינות מגיע כדי משהו שבין 4 ל-6 טריליון דולר, ומשקל ההתחייבויות האלו על השירותים לאזרחים ועל רמת המיסוי תלך ותגדל.

בניגוד לממשלה הפדרלית שיכולה להדפיס את חובותיה וכן למסות את אזרחי ארה"ב באשר הם ברחבי הגלובוס, השלטון המקומי לא יכול לעשות אף אחד משני אלה, וכל שנותר לו הוא למסות את הנדל"ן שבשטח שיפוטו ולהטיל מס מכירות (בדומה למע"מ) על העסקאות הקמעוניות שבשטחו.

המיסוי הזה ילך ויגדל בשנים הבאות שעה שהמדינות והעיריות מנסות להתמודד עם החור הענקי שבקרנות הפנסיה שלהן, את המגמה רואים כבר עכשיו. בממוצע, שיעור מסי הרכוש בארה"ב, שהעיקרי בהם הוא מס על דירות ובתי מגורים, עלה בשנת 2017 בכ-6%, לפי אטום דאטה סולושנז (ATTOM Data Solutions ) . אך במדינות ובערים עם חורים גדולים במיוחד, כמו אילינוי, ניו ג'רזי ושיקגו, המספרים היו גדולים פי כמה. באילינוי למשל, גדל מס הרכוש על דירות ובתי מגורים בעשרים השנים האחרונות פי 3.3 ממה שגדלה ההכנסה החציונית של משק בית במדינה. ובג'רזי סיטי, ניו ג'רזי, עלה המס על הבית הממוצע בשנה שעברה מ-16,500 דולר לשנה לכ-29,000 דולר לשנה בגין הערכה מחדש של ערך הבית שעשתה הרשות המקומית (מס הרכוש נגזר כחלק משווי הבית).

אין צורך לומר כי גידול בשווי הנכס על הנייר אינו מייצר הכנסה, ואילו גידול במס מייצר הוצאה מיידית. כל אלו דוגמאות בולטות אך בשום אופן אינן יוצאות מהכלל.

אגב, הואיל ומדובר במס, ההתייקרויות האלו אינן נכללות בחישוב עליית המדד, קרי האינפלציה, אף שהן כמובן פוגעות בהכנסה הפנויה. וכך הן מותירות את המשך הגידול בחובות משקי הבית, שגדל מכ-2.5 טריליון דולר לכ-4 טריליון דולר בשמונה השנים האחרונות, כדרך הנבחרת, אם לא היחידה הקיימת, לשמירת רמת החיים.

הבור התקציבי העמוק של פאלו אלטו

ההתחייבויות הפנסיוניות והגירעונות העצומים שהן גורמות אינם רק נחלת ערים גדולות כמו שיקגו, אלא גם של עיירה קטנה ועשירה בת 65 אלף תושבים בשם פאלו אלטו היושבת במרכז עמק הסיליקון.

בשיאה של בועה 3.0 ועם גבייה ממוצעת של מס רכוש בגובה של כ-25 אלף דולר לשנה לבית, יש לעירייה, כך על פי חבר המועצה אריק פילסת' (Filseth) "כמעט מיליארד דולר של התחייבויות עבור הפנסיות והביטוח הרפואי של הפנסיונרים של העירייה". החישוב האקטוארי נעשה לפי הנחת החזר שנתי על ההשקעות של 7% למרות שברור שההחזר הרב שנתי נמוך בהרבה, זה של עשר השנים האחרונות היה בממוצע 4.39%. אם במקום 7% יחושב ההחזר לפי 6.2%, כפי שהמליצה חברת הייעוץ ווילשייר אסוסייאטס, יהיה לעירייה הזאת, על פי דיווחיה היא, גירעון תקציבי של 11 מיליון דולר לשנת 2019 וגירעונות דומים בכל אחת מן השנים הבאות. זאת בהנחה כמובן שהבועה תמשיך להתקיים ללא הפרעה ועימה ההכנסות הצפויות ממסים על מכירות קמעונאיות.

בעיריות גדולות המחיר יכול להיות מגוון יותר. בשנתיים שהסתיימו בדצמבר 2016 הפשעים האלימים בלוס אנג'לס גדלו ב-38% בהשוואה לשנים הקודמות. כך כותב אחד העיתונים המקומיים: "אחד ההסברים הוא שבעוד שאוכלוסיית העיר גדלה מספר השוטרים הצטמצם. בעוד שמספר השוטרים שהעיר זקוקה להם הוא כ-12,500, מספרם ירד מתחת ל-10,000. אחת הסיבות העיקריות לכך היא הפנסיות. אלו כיום אוכלות כ-20% מהתקציב, גידול מ-5% רק לפני 15 שנה".

לוס אנג'לס אינה לבד. גם התשתיות בניו יורק הולכות ומתדרדרות. מערכת הרכבת התחתית למשל סובלת היום מיותר מ-70,000 איחורים בחודש, גידול של פי שלושה לעומת לפני חמש שנים. העובדה הזאת מתכתבת היטב עם העובדה שמאז 2014 העירייה הוציאה יותר על תשלום פנסיות מאשר על בניית בתי ספר, השקעה ברכבת התחתית, פארקים, גשרים ושאר מבני ציבור גם יחד.

המחזה של שוטרים, מורים ושאר עובדי ציבור נלחמים בבעלי הבתים על שיעורי המס ורמת השירותים לא יהיה מלבב, גם לא התספורות שיעשו לבעלי איגרות החוב המוניציפליות ושל המדינות.

בכמה פשיטות רגל מקומיות, שכבר התרחשו, והמכונות צ'פטר 9, איבדו אלו בין 25% ל-90% מכספם. למשל, בפשיטת הרגל של העיר דטרויט, הגדולה מסוגה עד כה בהיסטוריה של אמריקה, איבדו עובדי העירייה כ-18% מזכויותיהם הפנסיוניות, והנושים למיניהם, כולל בעלי איגרות החוב המוניציפליות איבדו בין 25% ל-86% מכספם. בסטוקטון, קליפורניה, איבדו בעלי איגרות החוב המוניציפליות כ-50% מכספם, על פי דיווח של סוכנות הדירוג מודי'ס.

מה יקרה כששוק המניות יירד?

אך הבעיה האמיתית גדולה יותר. ההתחייבויות לפנסיונרים קבועות, אך היכולת לשלמן והנחות ההחזר, העומדות כאמור על 7% לשנה, בנויות על שוק המניות.

כ-58% מנכסי קאלפרס, קרן הפנסיה של עובדי הציבור בקליפורניה, אחת הגדולות שבקרנות הפנסיה באמריקה, מושקעים בשוק המניות, באופן ישיר או בעקיפין. ומה אם שוק המניות יחזור על תבנית התנהגותו במאה הנוכחית של בועות ופיצוצים? מה אם 2019 תהיה דומה יותר ל-2000 ול-2008 מאשר ל-2017? יתר על כן, הגידול הנמשך במספר הפורשים והצורך לשלם להם את ההתחייבויות הפנסיוניות הם לבדם יביאו להיצעים מתמשכים בשוקי ההון.

הבעיה המתוארת אינה אמריקאית בלבד. לפי דוח של סיטיבנק משנת 2016 שסקר את 20 המדינות הגדולות של ה-OECD, יש למדינות האלו גירעון מצטבר של 78 טריליון דולר במימון הפנסיות הציבוריות שלהן. סכום זה הוא כמעט פעמיים כל החוב הממשלתי הרשמי של אותן מדינות.

הקומבינציה של השינוי הדמוגרפי המשמעותי עם התחייבויות פנסיוניות שאינן בנות קיימא, אשר חולקו והובטחו ביד נדיבה לאורך השנים, תביא לירידה נמשכת בכוח הקנייה של כל אמריקאי. זאת בשעה שמשלמי המסים ייאלצו לשלם לפחות חלק מההתחייבויות האלו, ובמקביל הכנסות הפנסיונרים, כמו גם בעלי איגרות החוב, יזכו לתספורת, והכנסותיהם ייפלו באופן משמעותי ממה שהם צופים ומתכננים לקבל.

הזעזוע הפוליטי שתספורת אצל הפנסיונרים תגרום והזעם שיתעורר בקרב עשרות מיליוני מצביעים אינם זקוקים להסבר, גם לא תוצאותיהם. ירידה כזו בכוח הקנייה יחד עם הצמצום הטבעי של הפנסיונרים בהוצאותיהם יביאו כמובן להקטנה נמשכת בהוצאה הצרכנית וממילא ברווחי רוב החברות ובערך מניותיהן.

אם לא די בכך, הפיכת הדור העשיר באמריקה וקרנות הפנסיה שלו מ"נטו חוסכים" לנטו צורכי חיסכון תביא גם היא להיצעים מתמשכים בשוקי ההון, מה שילחץ את הריבית עוד יותר כלפי מעלה ואת מחירי המניות עוד כלפי מטה. התהליך הזה יהפוך ל"סחרחרת מוות" שתזין את עצמה שעה שעוד ועוד חוסכים יבקשו לחלץ ראשונים את כספם, שלו יזדקקו לעצם מחייתם בעת זקנה, מהשוק היורד.

האם מכונת ההדפסה של הפדרל ריזרב תוכל הפעם לעזור? האם הדפסת כסף מסיבית של הממשלה תציל את המצב? תשאלו את החוסכים ביפן, בית האבות של העולם. שם הדפיס הבנק המרכזי מאז קריסת השווקים בסוף 1989 שבה עמד מדד הניקיי על כ- 39,000 נקודות, כ-4.5 טריליון דולר והממשלה הגדילה את חובותיה פי 4 לכ-12 טריליון דולר, מעל 250% מהתמ"ג. ועדיין, כ-30 שנה מאוחר יותר, המדד יושב באזור 22,000 נקודות, כעשרים שנה מתוכן אף מתחת לממוצע של 16,000 נקודות. 

■ הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בעמק הסיליקון זה 22 שנה. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com

עוד כתבות

הטבת מס משמעותית למשקיעי הריטייל / איור: Shutterstock

מחזיקים תיק מסחר עצמאי? בקרוב תקבלו הטבת מס משמעותית

רפורמת חשבון ההשקעות האחיד שמקדם האוצר צפויה לכלול גם את משקיעי הריטייל שסוחרים עצמאית בניירות ערך ● המשמעות: אפשרות לדחיית מס ואף פטור מלא ממס רווחי הון בתנאים מסוימים, בכפוף לתקרת הפקדה של 200 אלף שקל

חן ליכטנשטיין, רועי מן וערן זינמן, יאיר נחמד / צילום: נתנאל טוביאס, דוד זיסר

הישראלית שאיבדה כרבע משוויה - וזכתה להמלצה בפרמיה של כ-50%

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● צים זינקה בעקבות תוצאות כספיות חזקות של מתחרותיה בשוק התובלה הימית ● אחרי שהורידה תחזיות ואיבדה כרבע משוויה, נאייקס קיבלה המלצה שמשקפת לה אפסייד של קרוב ל-50% ● וגם: ההשוואה החריגה בין מאנדיי ל-SK Hynix הדרום־קוריאנית

בנקים בישראל

הבנקים נגד רשות התחרות: ההכרזה עלינו כקבוצת ריכוז ניתנה בחוסר סמכות ותזיק ללקוחות

חמשת הבנקים הגדולים הגישו ערעור על החלטת הממונה על התחרות להכריז עליהם כקבוצת ריכוז ולהטיל עליהם הגבלות בתחום הפיקדונות • לטענתם, רשות התחרות פעלה בחוסר סמכות ובניגוד לעמדת בנק ישראל, וכי ההתערבות דווקא עלולה לפגוע בתחרות

צילום: מיטל וייזברג

מיטרוניקס חושפת מגעים להשקעה של קרן פימי. המניה מזנקת ב־40%

המסחר במניית מיטרוניקס הופסק ברקע מגעים של קיבוץ יזרעאל להעברת השליטה לקרן פימי ● חברת הרובוטים לבריכות, שהגיעה בשיא לשווי של 9.1 מיליארד שקל, נסחרת כעת לפי 187 מיליון שקל בלבד בצל עודפי מלאי ותחרות סינית

רוכשי דירות / צילום: Shutterstock

הרוכשים שמשלמים עשרות אלפי שקלים רק כדי להיפטר מהדירה שקנו על הנייר

מהנתונים שנחשפו עולה כי רבים מרוכשי הדירות שביטלו עסקאות נקלעו לקשיי מימון, ולעתים לא שילמו דבר עד למועד הביטול ● אף שחוזי המכר כוללים לרוב פיצוי של 10% ממחיר הדירה, במקרים רבים המוכרים ויתרו על הסכום המלא והסתפקו בפיצוי חלקי

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקיה / צילום: ap, Khalil Hamra

ארדואן הטיל אמברגו, אבל הבנים שלו ממשיכים לסחור עם ישראל

כותרות העיתונים בעולם: נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן מיתג עצמו כדמות אנטי־ישראלית מובילה בעולם, אבל ההכנסות מישראל השתלשלו בכמויות גדולות לכיסי בניו; בארה"ב מודאגים לא רק ממלאי המיירטים המתדלדל, כי אם גם מהפסדי מל"טים במיליארדי דולרים; והחות'ים עשויים לדחוק את וושינגטון להכיר בעצמאות סומלילנד ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

סקוט בסנט, ג'יי. די. ואנס ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Umit Bektas

בלי מטוסים או טילים: כך יכול טראמפ להדק את טבעת החנק סביב איראן

מכס של 25% על מדינות שמנהלות עסקים עם איראן, השבתת חלפני כספים באמירויות והגברת האכיפה על צי הצללים שמוביל נפט איראני ● בארה"ב מקווים שהגברת לחץ כלכלי על איראן תדחוף לסיום המלחמה ● מומחים מסבירים אילו כלים כלכליים עוד נותרו לה

ארז דהבני, יו''ר בלדי, ועובדי המפעל (ארכיון) / צילום: דן פרץ

מכה לבלדי: משרד החקלאות חוזר בו - ואוסר יבוא עוף מברזיל

משרד החקלאות ביטל את אישור המפעל של בלדי בברזיל, ובשלב זה לא יאושר יבוא עופות מברזיל לישראל ● המהלך פוגע בתוכנית של בלדי, שהשקיעה 21 מיליון שקל במפעל וציפתה להגדיל משמעותית את הכנסותיה מהיבוא ● ההחלטה התקבלה על רקע התנגדות יצרני העופות בישראל

רחוב משה רבנו 1 בשכונת גני אילון בלוד / צילום: נבו טרבלסי

רווח של יותר ממיליון שקל על דירת מחיר למשתכן בלוד

הדירה, בבניין שאוכלס לפני שמונה שנים, נמכרה תמורת 2.2 מיליון שקל ● דירות 5 חדרים בפרויקט נמכרו ב-2016 ב־910 אלף שקל בממוצע

קניון שבעת הכוכבים בהרצליה (אילוסטרציה) / צילום: יח''צ

קצב של 15.4% בשנה: הצמיחה ברבעון השני הפתיעה בגדול. אבל יש כוכבית

נתוני הלמ"ס מצביעים על זינוק חד בתוצר לאחר הפגיעה שנרשמה ברבעון הראשון בעקבות מבצע "שאגת הארי", ועל עלייה גם ביחס לריבאונד הטיפוסי שמגיע לאחר סבבי לחימה ● הצריכה הפרטית, ההוצאה הממשלתית והיצוא זינקו, אך כשמשווים למחצית השנייה של 2025, התמונה מתונה יותר

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

הטכנולוגיה דוחפת את ניו יורק, אירופה במגמה יציבה ומעורבת; הנפט מטפס

החוזים בניו יורק מצביעים על מגמה מעורבת, ברקע היחלשות הציפיות להעלאת ריבית על ידי הפד בספטמבר ● ההאנג סנג מטפס; הניקיי עלה ב-0.7% בצל חולשת הין ● נתוני הצמיחה ביפן מפספסים את התחזיות ● מחירי הנפט רושמים ירידות קלות ברקע אי הוודאות במצרי הורמוז ● "אות הינדנבורג" מעורר חשש מתיקון בשווקים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נתקעו 10 ימים בדובאי. איזה פיצוי יקבלו מאל על?

בית המשפט איפשר לבעל קרקע למכור את חלקו למרות התנגדות השותפים, שטענו כי המתנה לתוכנית ההתחדשות תעלה את שווי הנכס ● נוסעים שטיסתם עם אל על בוטלה בשל המלחמה יקבלו החזר חלקי בלבד על הוצאותיהם בחו"ל ● ובן זוג שטען כי השקיע מאות אלפי שקלים מכספו בדירה המשותפת, לא יקבל אותם בחזרה בעת הפרידה ● 3 פסקי דין בשבוע

דמות הראפר הוירטואלית של חברת הביטוח ''הכשרה'' / צילום: בלאנקו

חברת הביטוח שמציגה: פרזנטור חדש מבוסס בינה מלאכותית

הקמפיין החדש של חברת הביטוח הכשרה מבוסס על דמות ראפר שנוצרה כולה ב-AI ● קמרי קמעונאות משיקה את רשת "חממה שושלת פיצוחים" ● וגם: המיתוג החדש של פנגו ● אירועים ומינויים

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

נתוני הצמיחה הפתיעו לטובה, אבל מזמן לא היינו תלויים כך בחברה אחת

המשק הישראלי התאושש ברבעון השני עם צמיחה בקצב שנתי של 15.4%, שהכתה את התחזיות ● למרות ההיבטים החיוביים וההתאוששות, הלמ"ס מציגה לראשונה פער מדאיג שמאחורי המספרים ● כך נראית הצמיחה כשמנכים ממנה את פעילות אנבידיה

חייל אוקראיני מפעיל רחפן FPV / צילום: ap, Iryna Rybakova

כוחות אמריקאים ואוקראיניים התמודדו ראש בראש בתרגיל, הרחפנים של אוקראינה ניצחו

התרגיל בשדה הקרב מראה שהפנטגון עדיין לא הפנים לחלוטין את לקחי המלחמה של רוסיה

לואיג'י מנג'יוני בבית המשפט, השבוע / צילום: Reuters, David Dee Delgado

ההימור של מנג'יוני: להודות ברצח כדי לבטל משפט נוסף

מנג'יוני הודה כי ירה למוות במנכ"ל יונייטד הלת'קר, בריאן תומפסון ● עורכי דינו טוענים כעת כי המשפט המדינתי בניו יורק מהווה העמדה כפולה לדין, בשל תיאום לכאורה בין התביעה הפדרלית למדינתית ● אם הטענה תתקבל, ההליך המדינתי עשוי להיחסם ומנג'יוני עלול לחמוק מעונש מאסר עולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

רשות שוק ההון: סוכנות ביטוח "הונתה לקוחות" ותשלם מיליוני שקלים

רשות שוק ההון הטילה עיצום כספי וקנס אזרחי בסכום כולל של כ-10.5 מיליון שקל על 'נאמנות סוכנות לביטוח', בגין "ביצוע שורת הפרות בתחום החיסכון פנסיוני תוך פגיעה חמורה בחוסכים" ● לפי ממצאי הרשות,"הסוכנות הונתה לקוחות ועודדה אותם למשוך את כספי החיסכון שלא כדין"

נתי אמסטרדם / צילום: ניב קנטור

מאנבידיה למיקרוסופט: המנכ"ל החדש של הפעילות הישראלית

לאחר קרוב לעשור באנבידיה כמנהל הפעילות העסקית בארץ, נתי אמסטרדם ייכנס לנעליו של אלון חיימוביץ' שפרש לאחרונה ממיקרוסופט ישראל

ישיבת פוניבז' / צילום: רפי קוץ

אחרי סאגה ארוכת-שנים: אושר פסק הבוררות בסכסוך על ישיבת פוניבז'

לפי פסק הבוררות, תלמידי הרב שמואל מרקוביץ' יידרשו לפנות את מתחם הישיבה עד 30 בספטמבר ● בנוסף, הרב מרקוביץ' ואנשיו חויבו לשלם כ-10 מיליון שקל, הכוללים 7.5 מיליון שקל דמי שימוש ועוד 2.5 מיליון שקל הוצאות אחזקת מבנים ● נקבע כי אנשי הרב מרקוביץ' לא יהיו רשאים לעשות שימוש בשם "ישיבת פוניבז", ונאסר על הרב להציג את עצמו כראש הישיבה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הרווח של פז צמח ב-14%, השקל החזק העיב על תוצאות עלבד

פז נהנתה משיפור במרווחי הדלק והגדילה את הרווח הנקי ב־14% ברבעון נהנתה משיפור במרווחי הדלק ● למרות שחיקת השקל והירידה בהכנסות, עלבד רשמה צמיחה אורגנית של 7% במטבעות המקור, בהובלת השוק האירופי