גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראשת עיריית בית שמש: "הבחירה בי שברה חומות שאפילו בת"א לא נשברו"

ללא תמיכה של מפלגה ממוסדת ובתקציב מינימלי, הצליחה עליזה בלוך לכבוש את ראשות עיריית בית שמש, שסובלת מגירעונות עצומים ומסכסוכים קשים בין המגזרים ● בראיון ל"גלובס" היא מצהירה כי תמשוך מעסיקים ותגביל קבלנים, ומבטיחה שבעיר שלה יתפקדו זה לצד זה בשלום מקווה וקאנטרי ● ראשי הערים החדשים - כתבה שלישית בסדרה

עליזה בלוך / צילום: יונתן בלום
עליזה בלוך / צילום: יונתן בלום

אי אפשר היה להיכנס ללשכתה של ראשת עיריית בית שמש הטרייה עליזה בלוך ולא לשאול מה שונה בחדר. בלוך הצביעה על שתי התמונות מעל ראשה - של נשיא המדינה ראובן ריבלין ושל ראש הממשלה בנימין נתניהו והסבירה: "חוץ מהפרחים, שהכנסתי היו כאן הרבה תמונות של רבנים, אבל לא של ראש הממשלה. אני החלטתי אחרת".

מה הדבר הראשון ששינית בעירייה?

"עריפת ראשים היא לא דבר נכון בעיניי. כן פרסמתי מכרזים לאיוש תפקידים בכירים, כמו מהנדס העיר, מנהל משאבי אנוש, רווחה. חלק מהשינוי הארגוני שהעירייה צריכה לעבור קשור לשקיפות. שתושב יידע שהוא לא צריך מקורב כדי לקבל שירות, או מישהו שיסדר לו. הנחת העבודה שלי לגבי עובדי העירייה היא שרוב האנשים רוצים בטוב ולא כולם עבריינים. אבל אם נתפוס מישהו שעושה משהו בניגוד למינהל תקין נגלה לכך אפס סובלנות. צריך להבין שאנחנו עיר של 122 אלף תושבים ותוך עשור נהייה רבע מיליון תושבים. הדירוג הסוציו-אקונומי שלנו הוא נמוך - 2 - ואנחנו צריכים לעלות".

לפני כמה שנים לחש באוזניי, ראש עיר מסוימת, ששווה לו להשאיר את העיר בדירוג הנמוך, מאחר והמספר הנמוך מבטיח תקציבים מהממשלה.

"אני ממש לא מסכימה איתו. אין לי שום אינטרס להיות למטה. אני חד משמעית רוצה פטור ממענקים ורוצה עצמאות כלכלית. כן יש לנו כרגע גב מהממשלה, וכן קיבלתי עיר עם גירעון כספי מכובד, אבל האתגר האמיתי הוא לייצב את התקציב ולהביא יזמים שישקיעו בהייטק ותעשייה בעיר. שצעירים מהציבור הכללי שעזבו את העיר, יחזרו לגור כאן, כי העזיבה שלהם זאת החמצה. אנחנו נמצאים במקום הכי טוב שיכול להיות בין ירושלים לתל-אביב. כשהעיר תהייה עצמאית כלכלית גם התושבים אוטומטית ירגישו טוב יותר".

איך עושים את זה בלי תמיכה של הממשלה?

"חלק גדול מהקשיים שהעיר חווה, נובע מהחלטות ממשלה שהפנתה לכאן אוכלוסייה בהיקפים גדולים, ללא כל מענה של תשתיות ותעסוקה. אבל מהפגישות שהיו לי כבר, גם עם משרד האוצר וגם עם משרד השיכון, אני רואה רצון גדול לעזור לבית שמש. הם מבינים שהעיר הזאת מורכבת וזאת הזדמנות שאסור להחמיץ".

"חייבים להגיע ל-60% ארנונה מתעסוקה"

"היום 52% מההכנסות של העיר מארנונה מגיעות מארנונה למגורים שם יש הרבה זכאים להנחות, ורק 48% מההכנסות מגיעות ממסחר ותעשייה. כדי שהעיר תהיה במצב מאוזן אני קודם כל חייבת ש-60% מההכנסות מארנונה יהיו ממסחר ותעשייה ו-40% מארנונה למגורים, ואחר כך כל שנה לשפר את האחוזים.

"לבית שמש יש יתרון עצום במיקום שלה, אני מודעת לזה שהשירותים שתעשיינים מקבלים מהעיר היו נמוכים עד היום - אם זה בפינוי אשפה, תאורה או הטבות כלכליות. אני אעשה כל מה שצריך כדי לתת הטבות לתעשיינים שיהיה להם כדאי לבוא לפה - החל משחרור קרקעות לתעשייה, ואתן גם הטבות לתעשיינים שיעסיקו צעירים חרדים, שזה נושא מהותי מאוד כאן.
"הגיעו לפה מאות משפחות חרדיות ללא מקורות תעסוקה. צריך לדאוג לזה ולתעסוקת נשים חרדיות בפרט. היום להגיע מרמת בית שמש ג' לתחנת הרכבת לוקח שעה. אנחנו נפעל לכך שתהיה תחבורה ציבורית שתיקח את התושבים מהשכונה ישר לאזור התעשייה. אין סיבה שתושבי בית שמש ייסעו לירושלים או לתל-אביב כדי לעבוד.

"תחום נוסף שלא היה פה בכלל הוא תיירות. אנחנו נמצאים ליד מערות בית גוברין, מערת הנטיפים, באזור אולי הכי יפה בארץ, ואין פה שום שירותי תיירות. אני חד משמעית רואה בתיירות כלי נוסף להגדלת ההכנסות של העיר, ואנחנו נכשיר קרקעות לבניית בתי מלון. כמו שאני רוצה לראות פה את החברות הכי גדולות של ענף השירותים וההייטק אני רוצה לראות פה גם את המלונאים. ההשקעה הכי חכמה של יזמים תהייה בבית שמש כי המחירים כאן עדיין זולים, אבל בעוד כמה שנים הם יעלו".

לזכותו של ראש העיר הקודם ייאמר שהוא הצליח להביא לסיפוח אזורי תעשייה בהר טוב מהמועצה האזורית מטה יהודה לבית שמש.

"ולא קרה עם זה כלום - פשוט החמצה. יש לנו שטחים שמיועדים לתעשייה ושצריך לפתח אותם, אבל זה לא היה בראש סדר העדיפויות של השלטון הקודם".

"גם לחרדים מגיעה איכות חיים"

כאשר מדברים עם בלוך על אתגרי הבנייה בעיר, היא מתייחסת דבר ראשון לירושה שקיבלה מקודמיה בתפקיד. "היו עסוקים פה בבניית דירות בצפיפות גבוהה לחרדים, עם בעיות תכנוניות גדולות. היום אני צריכה להתמודד עם בעיות של מחסור במבני ציבור, בעיות של תשתיות ושל צפיפות גבוהה ולדאוג שהשכונות יהיו פחות צפופות. כל היזמים פה ביקשו תוספת שבס לפרויקטים ואישרו להם. אנחנו לא נאפשר את זה יותר.

"כשמגדילים את מספר הדירות ב-30% לא מגדילים גם את התשתיות ואת מבני הציבור בהתאם, ולכן הדבר הזה חנק את העיר ולא נאפשר את זה יותר. זה מעמיס על התשתיות וגורם לתושבים לקבל שירות פחות טוב.

"המטרה שלנו פה זה לחיות לאורך זמן. גם לחרדים מגיעה איכות חיים ולא נגזר עליהם לחיות בשכונות צפופות כמו רמת בית שמש ג'. אני לא מתכוונת לעצור בנייה לחרדים כמו שמאשימים אותי, אני רק חושבת שמגיעה להם איכות חיים. לתת טופס 4 לפני שיש לתושבים תשתיות - מקווה, טיפת חלב, זאת לא חוכמה גדולה. יש לנו עתודות לשכונה ד' שתהיה מיועדת למגזר החרדי, אבל זאת תהיה שכונה איכותית, כי גם לחרדים מגיעה איכות חיים גדולה.

"בשכונה ה', שמיועדת לציבור הכללי, יהיו קאנטרי ומבני ציבור בהתאם. בשתי השכונות מחצית מהדירות יהיו מחיר למשתכן. דבר נוסף שאני מאוד רוצה לקדם זה שכונה לאנשי משטרה וקבע, מאחר ויש לנו מכללה ארצית לשוטרים בבית שמש. לא פחות חשוב זה פינוי בינוי ב-4 שכונות ותיקות: ביאליק, רמת לחי, גפן וסביון. בבנייה שתהיה לגובה, ותביא לאוכלוסייה צעירה.

"חיו פה בגטאות. פינוי בינוי שובר גטאות, כי חיים בו גם התושבים הוותיקים וגם התושבים החדשים שקונים דירות חדשות. החיים המשותפים הם הדבר שאיתו יצאתי למסע הבחירות וזה הדגל שאני אמשיך להניף. כל השסע שהיה כאן נובע מהמלחמות של 'מי חזק יותר', מתוך הנחה שהחזק שמנצח יקבע פה את הטון. זה התאפשר ושגשג כי מי שהנהיג פה את העיר היו הקצוות. הימים האלה נגמרו, ומי שצריך לנהל פה את השיח זה הרוב המוחלט".

השאלה אם בעיר שיורקים על ילדה, בשלים להנהגה כזאת?

"זאת אמירה מכעיסה, את ראית פעם מישהו יורק על ילדה? אני לא. כמה אנשים שאת מכירה ירקו על ילדות? יש פה קיצוניים, וגם בתל-אביב יש קיצוניים. הקיצוניות שלי היא בכך שאני מתונה. אין לי בעיה שיסעו בשבת במקום שבו אין חרדים, בדיוק כמו שאין לי בעיה שבשכונות של החרדים הכבישים יהיו סגורים בשבת כי זה מפריע להם.

"לא יקרה כלום לחילוני אם בשבת הוא לא יצפור כשהוא עובר ליד בית כנסת. ויתור בשביל לחיות עם מישהו זאת לא חולשה. זאת עוצמה. מה שצריך לעשות פה זה לפרק את הגטאות. אני חושבת שהתמונה בערב הניצחון שלי בבחירות שחבורה של גברים חרדים רקדו ושרו עליזה בלוך, היא התמונה שמעידה על שבירת החומות. ברחובות ראינו מאות אנשים חרדים ודתיים לאומיים ואתיופים ורוסים רוקדים ביחד. אי אפשר להבין את זה, אבל זה הסיפור פה בעצם. אני רוצה שתושב יידע שמגיע לו שירות, ושנגמר הסיפור הזה שאתה מטפל רק באלה שכמוך".

איך זה בא לידי ביטוי בשיח התכנוני? אם חרדי שגר בשכונה שמיועדת לפינוי בינוי יגיד לך שהוא לא יכול לגור במגדל גבוה, או אם הרבנים יהיו נגד תוכנית שתזמי. מה תעשי?

"מספר החרדים בשכונות הוותיקות הוא בשוליים. בבית שמש יש המון שכונות חרדיות. אני רוצה שכל מי שרוצה לקנות דירה בעיר יוכל. וזה בסדר שחילוני לא ירצה לגור ברמת בית שמש, וחרדי לא ירצה לגור ברב קומות. לגבי הרבנים כמובן שיהיו מחלוקות וזה בסדר".

מה לגבי אכיפת עבירות בנייה? מרתפים שלמים בשכונות החרדיות הם לא חניות כמו שכתוב בהיתר.

"נכון שהיה לי יותר קל אם הייתי מקבלת עיר מאפס. אבל אני נכנסת למציאות קיימת וצריכה קודם כל למזער נזקים שמקורם בתקלות מהעבר, שהביאו גם להפרות בנייה, גם בגלל אוזלת יד תכנונית, גם בגלל סרבול במתן היתרי בנייה וגם בגלל היעדר אכיפה.

"עכשיו הסיפור הזה הסתיים. מי שיבוא לבקש הרחבה כדין, נשקול את הבקשה שלו בכל הרצינות הנדרשת. אבל את מי שנתפוס עובר עבירה, תהיה אפס סובלנות כלפיו. המטרה היא שהתושב ישמור על החוק כי הוא יבין שזה האינטרס שלו, ולא כי הוא מפחד מהעירייה. אני בטוחה שגם החרדים לא רוצים לגור במקום שהתשתיות בו קורסות, וגם להם מגיע לגור באיכות חיים גבוהה".

"שומרת לעצמי את כל התיקים הרגישים"

בואי נדבר על תפקיד יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, שהוא רגיש מאוד בבית שמש, נוכח החשדות נגד משה מונטג, יו"ר הוועדה הקודם שנחשד בשחיתות, בין היתר על רקע קרקע ציבורית ברחוב שפת אמת ששינתה יעודה למגורים לטובת חסידות סאטמר. זו פרשה שזכתה לכינוי לא אחר מאשר "ההולינד של בית שמש".

"אני לא אתייחס לעבר. אבל אני כן אגיד שאני אהיה יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה לאחר שהגעתי למסקנה שבשלב הזה, ברגישות שהעיר נמצאת בה, השארתי אצלי את כל התיקים הרגישים - הנדסה, חינוך וכוח אדם. לכל נציג סיעה אחרת שהייתי מעבירה את התיק - זה מיד היה מצית אש.

"כשהרכבנו קואליציה, והתקיימו שיחות על תחומי אחריות שתקבל כל סיעה, ואחרי שקיבלתי החלטות אז גם החרדים כעסו עליי, גם הדתיים לאומיים וגם החילוניים. ככה הבנתי שכנראה אני עושה משהו טוב. כל אחד מהם קיבל משהו שהשני כועס עליו וכל אחד מהם ילמד לעשות ויתור. לכן אני אופטימית".

את לא חוששת מכך שאת מגיעה מתחום החינוך ושאין לך ניסיון בתכנון ובנייה?

"אני מייחלת לכך שיותר אנשי חינוך יבקשו להיות ראשי ערים. בטוח שהשיח היה נשמע אחרת. נכון שאני צריכה ללמוד הרבה דברים כמו נדל"ן ותקציבים, אבל בסוף התפקיד שלי הוא לנהל עיר, ולכן פרסמתי מכרזים לשדרה ניהולית שאני זקוקה לה כדי לעשות את זה הכי טוב.

"האתגר האמיתי הוא בינאישי. שיהיה אמון של הציבור בהנהגה. הבעיה שהייתה פה היא שרק בנו דירות ולא השקיעו בשום דבר אחר, וזה מצב לא בריא. העיר צריכה לאפשר דיור לזוגות צעירים, ומשפרי דיור וצריכה שטחים לתעשייה מסחר וגם לתרבות.

"אין בבית שמש היכל תרבות. למה? אחד הדברים הראשונים שאני אעשה הוא להקים בעיר היכל תרבות. זה שבנאדם רוצה להתפלל ברמה גבוהה, לא סותר את האפשרות שילך גם לראות הצגה טובה. יהיו היכל תרבות וקאנטרי עם בריכה עירונית, וגם בתי מדרש ובתי כנסת".

הקאנטרי יהיה פתוח בשבת?

"בוא נתחיל מזה שיהיה קאנטרי שישה ימים בשבוע. השיח על הקצוות הוא בדיוק מה שהיה כאן עד היום. אני אומרת בוא נתחיל מלהסכים על ה-80%, ואחר כך נדבר על הקצוות. כי אם נתחיל מה-20% שהמחלוקות עליהם קשות, זה יהיה מראש מועד לכישלון".

"אנשים יצאו להצביע בלי שנאה"

בית שמש היא לא העיר היחידה בה נרשם מהפך פוליטי בבחירות המוניציפליות האחרונות, אבל בבית שמש זה לא סתם מהפך. "חלק מהסיפור של בית שמש הוא התדמית השלילית שנוצרה לה לאורך השנים", אומרת בלוך, "הסיבה שהבחירות בבית שמש ריגשו כל כך הרבה אנשים בארץ, היא שבית שמש נתפסה כמקום אבוד. לכן ההפוך על הפוך שקרה כאן, היה משהו יוצא דופן. אף מפלגה לא הובילה אותי, קמפיין הבחירות שלי כמעט לא עלה לי כסף, והשינוי הגיע נטו מלמטה - מהתושבים.

"בעצם גם בישראל של 2018, למרות השסעים שמדברים עליהם, ראינו שאנשים יצאו להצביע בלי שנאה. נכון, היו חרדים שלא רצו להצביע למתחרים, אבל גם לא היה להם נוח להצביע לעליזה בלוך, אז הם לא יצאו להצביע, ושיעור ההצבעה בקרב הציבור הכללי היה גבוה יותר מאשר בציבור החרדי. היה פה שיעור חשוב לחברה הישראלית".

אנחנו בימים שמעמד האישה נמצא בכותרות. כמה זה עזר או הפריע לך להיבחר?

"לא רציתי שיבחרו בי בגלל שאני אישה, כמו שלא רציתי שיבחרו בי בגלל שאני מזרחית, או כל דבר שהוא לא רלוונטי. אני אדם עם תפיסת עולם, וכאישה אני חושבת שיש לי כישורים אחרים. מה שבטוח הוא שהבחירה בי שברה חומות שהיו, ושאפילו בתל-אביב לא נשברו".

ת"ז: ד"ר עליזה בלוך

גיל: 51
מצב משפחתי: נשואה + 4
השכלה: תואר ראשון במתמטיקה, תואר שני ושלישי בלימודי ארץ ישראל
ניסיון תעסוקתי: סגנית מנהלת בית ספר גבעת גונן בשכונת קטמון בירושלים,
מייסדת ומנהלת תיכון ברנקו וייס בבית שמש, מרצה במכללת לוינסקי

עוד כתבות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר