גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחדשות עירונית בירושלים: "לכולם מגיע לגור בכבוד"

עד היום עוד לא הושלם בירושלים אף פרויקט פינוי-בינוי ● היזמים יוסי אטון ואורי ברשישת, ירושלמים מלידה, מחכים כעת להיתר בנייה לפרויקט שבו ייבנו 130 דירות בקריית יובל במקום 30 דירות ישנות, ובינתיים מחפשים פתרונות יצירתיים לדיירים קשישים

יוסי אטון ואורי ברשישת / צילום: רפי קוץ
יוסי אטון ואורי ברשישת / צילום: רפי קוץ

כמעט בלתי נתפס ששנת 2018 מסתיימת, ועד היום, אף שערכי הקרקע בירושלים הרקיעו שחקים, טרם הושלם אפילו פרויקט פינוי-בינוי אחד בבירה. אמנם ביוני האחרון נהרס בניין ראשון במתחם המקשר בשכונת קרית משה בעיר, אולם עד כה אף ירושלמי לא גר בדירה שנבנתה בפרויקט פינוי-בינוי (ראו פרטים בהמשך).

אחד הפרויקטים המתקדמים בעיר הוא זה שיזמה חברת קדמת היובל ברחוב טהון 13 בשכונת קריית יובל בעיר. החברה נוסדה בסוף 2014 על ידי איש העסקים החרדי אלי שלוסברג, ולפני שנה אף חתמה על שותפות במרבית הפרויקטים עם קרסו נדל"ן.

מתחם לפינוי בינוי ברחוב טהון./ צילום: רפי קוץ

את החברה מנהלים המנכ"ל יוסי אטון, שהתמחה בשיווק נדל"ן בחברת ספיריט נדל"ן והשקעות, ומתכנן הערים אורי ברשישת, המשמש כמנהל הפרויקטים בחברה, לאחר שכיהן בשורה של תפקידים בתחום התכנון במערכת הציבורית ובפרט כסגן מהנדס עיריית ירושלים בתקופתו של ראש העירייה אהוד אולמרט ומהנדס העירייה אורי שטרית. הוא עזב את התפקיד, כמה שנים לפני שהתפוצצה פרשת הולילנד, ורומז כי החליט לעזוב מאחר ולא חיבב את האופן שבו התנהל אז אגף ההנדסה. בנוסף שימש כיועץ למינהל התכנון, רשות מקרקעי ישראל והחברה להגנת הטבע, ולבסוף הצטלבו דרכיו עם שלוסברג ואטון.

ברשישת גדל בקריית יובל ואטון בקרית מנחם, ועבור שניהם, מתחמי הפינוי-בינוי הם למעשה נוף ילדות. לחברה אין אמנם עדיין פרויקט שהוקם ואוכלס, אך בימים אלה ממש היא ממתינה לקבל את היתר הבנייה לפרויקט הפינוי-בינוי הראשון בעיר.

בניגוד לחברות צעירות אחרות שהוקמו בשם דגל הפינוי-בינוי, בלי שיש להן גב כלכלי או כוונה כלשהי לממש את הפרויקט בעצמן, או במילים פחות מכובסות קבלני חתימות, לחברה יש גב כלכלי בצורת ארבע קרנות שמשקיעות בה מיומה הראשון ומאפשרות לה לבצע מהלכים בוני אמון עם הדיירים: קרן איוונסטרים, קרן פאוסט, קרן שרמן וקבוצת ACC, שמעמידות הון עצמי משמעותי לפעילות החברה, ואיפשרו לה לגייס אנשי מקצוע כמו ברשישת.

"הבעיה היא לא בוועדות התכנון"

הפרויקט הבשל ביותר של החברה מצוי כאמור ברחוב טהון 13 פינת רבינוביץ 31 בשכונת קריית יובל. מדובר ב-30 דירות ישנות שייהרסו, ובמקומן יוקמו שני מגדלים בני 20 קומות עם 130 דירות חדשות. הפרויקט הומלץ להפקדה ב-2016, ואושר למתן תוקף ב-2017, אחרי שנה וארבעה חודשים בלבד. פרק זמן דמיוני במונחים של פינוי-בינוי.

"הבעיה היא לא בוועדות התכנון כמו שאומרים", אומר ברשישת, "הבעיה היא חד-משמעית אצל היזמים. מי שמגיש תוכניות כמו שצריך, מבצע את התיקונים שהוועדה דורשת, אין שום סיבה לעיכובים".

ובכל זאת, היזמים היו אופטימיים מידי לגבי לוחות הזמנים, וכחלק מפרויקט ראשון, הם כבר למדו לקח. "יש בפרויקט תמהיל מגוון של דיירים, אחד מהם היה נכה 100% שגר במקום 40 שנה", מספר אטון, "החלטנו להקצות לו את הדיור הזמני בשלב מאוד מוקדם, כדי שיתפוגגו אצלו החששות, ושיעבור לגור בדירה הזמנית לפני שאר הדיירים. כשהתפנתה דירה להשכרה בפרויקט הולילנד, הגענו להסכמות עם בעלי הדירה וביצענו עבורו בלא מעט כסף התאמות בדירה שיתאימו לצרכים שלו. הוא עבר לגור בדירה כבר לפני שנה, ואנחנו משלמים לו דמי שכירות בכל חודש. המטרה הייתה שהוא יחוש ביטחון בשלב מוקדם יחסית, אבל לא האמנו שייקח יותר משנה להוציא את היתר הבנייה. בפרויקטים שהגיעו אחר כך, כבר לא כל כך מהר הוצאנו את הדיירים. למדנו".

לדברי אטון, היתר הבנייה צפוי להתקבל בתוך חודש וחצי. נכון להיום 19 דיירים כבר פונו ונותרו 11 בעלי דירות אחרונים שיעזבו את המקום בשבועות הקרובים.

במתחם סמוך, ברחוב טהון 15-17 פינת רבינוביץ 27-29 - ארבעה בניינים הכוללים 54 דירות - עומדת קדמת היובל להקים פרויקט של ארבעה בניינים בני 11-24 קומות עם חזית מסחרית, ו-226 דירות חדשות. "נדרשנו לתכנן גם מבנה ציבור והחלטנו להקים בפרויקט סינמטק, לזכר קולנוע יובל שנסגר, ושבו היינו כילדים הולכים לראות סרטי קולנוע", מספר ברשישת.

"אני זוכר איך התאכזבנו שהקולנוע נסגר, עכשיו נסגור מעגל", מוסיף אטון. את הסינמטק החדש, העירייה תפעיל כמובן. להערכת היזמים, התוכנית המאושרת שכבר קיבלה תוקף, תקבל היתר בנייה בעוד כשנה.

"יהירות להאשים את הדיירים"

"את המשרד הראשון פתחנו בתחילת 2015 ברחוב טהון כדי לחיות עם האנשים עצמם", מספר ברשישת, "היינו איתם בקשר יומיומי, למדנו את השפה שלהם לאורך זמן, ואז כבר קיבלנו את החשיבה של הדיירים. זה משהו שאי-אפשר להבין בשני כנסים שעושים לדיירים. בטח ובטח שיש במתחם גם דתיים וגם חילוניים וגם קשישים, וגם צעירים. זאת הדרך היחידה להצליח להגיע אל הדיירים ולקדם עבורם פרויקט שייתן לכולם את הפתרונות שהם צריכים. אין דרך אחרת. וכל חברה שרוצה להיות בתחום של הפינוי-בינוי חייבת לעשות את זה ככה".

אטון מוסיף כי "הרבה פעמים אני שומע שמאשימים דיירים, מה פתאום הם לא מוכנים לשתף פעולה ולקבל דירה חדשה, שהם תוקעים את העסק. אבל זאת יהירות להאשים את הדיירים, כי הסיפור הזה הוא לא רק דירה - הוא משפיע לפעמים על כל המשפחה, ועל כל החיים של הדייר. לכן חשוב לעבור עם הדיירים את הקילומטרז' הזה. להגיע להבנה של האנשים ושל הצרכים שלהם. לכל משפחה יש חששות אחרים, צרכים אחרים, שמצריכים פיתרון אחר - לפעמים יצירתי".

תן דוגמה ליצירתי.

"הרבה פעמים רק מדברים על התמורות - במקום דירת 60 מ"ר ישנה, תקבל דירת 100 מ"ר חדשה", משיב אטון, "אבל מה עם הארנונה היקרה יותר? והוועד בית? אם הדייר לא מסוגל לשלם הוצאות דיור גבוהות יותר? אז בעצם העמסנו עליו. לכן הצענו לדיירים את האפשרות 'לשנמך' את התמורה שמגיעה להם ב-30% ולקבל בגין ההפרש כסף בפטור ממס.

"עוד פתרון יצירתי היה בתוכנית שקיבלה תוקף ממש לאחרונה ברחוב אורוגוואי בקריית יובל. מדובר בפרויקט של 28 דירות, שבמחצית מהן מתגוררים קשישים. אנחנו כבר מודעים לחששות של הקשישים ממעבר למגורים זמניים, אז עוד בהתחלת הדרך הגענו איתם להסכמות, שביום שיקבלו הודעת פינוי, הם יקבלו בכסף את שווי הדירות החדשות, וכך יוכלו לעבור ישר למגורי קבע היכן שיבחרו. כולם הסכימו. היינו גם צריכים לשכנע את רשות המסים שמדובר למעשה בעסקות לרכישת הדירות, אך העסקאות האלה נעשות לטובת מימוש פרויקט פינוי-בינוי ולכן הן צריכות להיות פטורות מתשלום מס, ולשמחתנו רשות המסים הבינה את זה. גם לצורך קבלת מימון לפרויקט, הצלחנו להביא את שווי הדירות החדשות כחלק מדוח האפס".

מתחם לפינוי בינוי ברחוב אורוגוואי./ צילום: רפי קוץ

למה בעצם לא מומשו עד כה פרויקטים של פינוי-בינוי בירושלים?

"עד עכשיו לא הייתה ודאות תכנונית, כי אין תוכנית מתאר לעיר, וכל אחד שביקש לבנות פרויקט היה צריך להגיש תוכנית נקודתית" מסביר ברשישת, "בעירייה קידמו מסמך מדיניות, שהבשיל רק ב-2015, ועל סמך מסמך המדיניות, שלפיו הוועדה המקומית מאשרת תוכניות, ניתן לקדם תוכניות. כל הדבר הזה הוא טרי יחסית. במקביל גם הייתה התקדמות בחקיקה של פינוי-בינוי ובמהלכי מיסוי רק בשנים האחרונות, כמו למשל תיקון חוק מע"מ תשומות הבנייה שעומד על אפס בכל מה שקשור לדירות התמורה של בעלי הדירות. לפני כן שילמו מע"מ גם בדירות של הדיירים המפונים שאינן עומדות למכירה.

"בנוסף, עד 2010 היה פינוי-בינוי רק במסלול רשויות ולא במסלול מיסוי שהתפתח מאוחר יותר. כנ"ל לגבי כל החקיקה בנושא הדייר הסרבן וההכרעות המשפטיות שראו את האינטרס של כלל הדיירים לפני האינטרס של דייר ספציפי. ספציפית לגבי ירושלים, ניר ברקת העביר את ההחלטה לפטור יזמים מהיטל השבחה בפרויקטים של פינוי-בינוי. הדבר הזה היה מאוד משמעותי בהיתכנות של פרויקטים והוא לזכותו של ברקת".

אז כל הבעיות נפתרו?

"לצערי לא", אומר ברשישת, "גם כשבעיות בפינוי-בינוי מגיעות לפתרון, כל הזמן נולדות בעיות חדשות. קודם כל, אחת הבעיות שלא נפתרו, היא העובדה שבניגוד למקומות אחרים בארץ, בירושלים יש הרבה דירות ישנות שעברו הרחבות ללא היתר. הדבר הזה מקשה מאוד להגיע להסכמות עם הדיירים שמבחינתם השטח המורחב הוא שטח שצריכה להיות תמורה בגינו. בעוד ברשויות חישוב זכויות הבנייה מתבצע רק בגין שטח שנבנה בהיתר. זאת בעיה שמאוד קשה להתמודד איתה.

"בעיה אחרת היא היטל השבחה. החוק פוטר מתשלום היטל השבחה על שטחי מגורים בפינוי-בינוי, אבל מה לעשות שהיום ועדות התכנון דורשות ובצדק עירוב שימושים? כמעט בכל פרויקט מתבקשים גם שטחי מסחר בקומת הקרקע, ופתאום העירייה דורשת על השטחים האלה היטלי השבחה והם משנים את כל הכדאיות הכלכלית של הפרויקט.
"זאת בעיה שאני מאמין שגם יידרש לה מענה משפטי. בגלל זה, לא משנה כמה אנחנו מתקדמים בנושא של פינוי-בינוי בירושלים, אנחנו רק בקצה של ההתחלה".

אטון מוסיף כי "כשאנחנו נכנסים לתהליך עם דיירים, זה לטווח ארוך. אם הם חיים בתת-תנאים אנחנו לפעמים מגיעים להחלטה לשפץ את כל הבניין, אף שהוא עתיד להיהרס בתוך שנים בודדות. זה מהלך בונה אמון, וההשקעה משתלמת בטווח הארוך, כי גם מגיע לדיירים לחיות בכבוד".

מאיזה כסף אתם מבצעים את כל ההשקעות האלה בשלבים כל כך מוקדמים, שלמעשה עוד לא שיווקתם אף דירה חדשה?

"זאת בדיוק הסיבה שבחברה משקיעות קרנות שמאמינות כמונו בפוטנציאל של הפינוי-בינוי, ומאפשרות לנו להשקיע גם פיזית בדיירים, וגם בכוח אדם", מסביר אטון, "יש לנו רכזי תכנון, ורכזים חברתיים, ואין אח ורע להיקף ההשקעה שהחברה משקיעה בפרויקטים ודיירים לפני שהם יוצאים אל הפועל. כדי לחלוק בעלויות, התקשרנו לפני שנה עם קרסו נדל"ן, כאשר המודל הוא שעד שלב הבנייה אנחנו עושים את הכל מול הדיירים, וכשמגיע שלב הבנייה, הם נכנסים לתמונה עם הניסיון היזמי והביצועי שלהם".

יש לכם פרויקט גדול בקטמון ח'־ט'. בתור ירושלים שורשיים, לא נראה לכם בוטה להקים מגדלים בשכונה שהקסם שלה הוא הבינוי הנמוך?

"הפרויקט בקטמון הוא פרויקט דגל, שמצוי לפני הפקדה, ושכולל הריסה של חמישה שיכונים עם 376 משפחות, והקמה של חמישה מגדלים בני 32 קומות, עם 1,000 יחידות דיור. מדובר במקום שממנו צמחה תנועת הפנתרים השחורים, ובאחד הבניינים שאנחנו מקדמים בו את הפרויקט מתגורר גם אחד הבנים של ראשי התנועה", אומר ברשישת, "זה לא הוגן להגיד לדיירים, שיישארו לגור באותם בניינים ואותן תשתיות משנות ה-50, שלא השתנו בדבר, בלי שירותים ובלי מבני ציבור שכל כך חסרים בשכונה.

"הפרויקט בקטמון הוא לא רק דירות, הוא כולל גם הקמה של ארבעה גני ילדים, שתי מועדוניות תרבות, תחנת טיפת חלב ו-1,300 מ"ר שטחי מסחר. אדם רוצה בסוף לגור בכבוד, והדרך לשפר לו את איכות החיים היא רק דרך שינוי".

פינוי-בינוי בי-ם: 17 אלף יח"ד בשלבים שונים

הפרויקט ברחוב טהון פינת רבינוביץ' בשכונת קריית יובל, הוא הפרויקט פינוי-בינוי הראשון בשכונה שעומד לצאת לבנייה, והשני בעיר לאחר פרויקט מתחם המקשר בשכונת קריית משה בעיר, במסגרתו נהרסו בחודש יוני האחרון 13 בניינים בני 68 דירות, ובמקומם נבנים בימים אלה שני מגדלים בני 25 קומות ו-260 דירות. את הפרויקט יזמו החברות גלנור, גלנח ויסודות צור.

אף שעד כה לא נבנה ואוכלס בירושלים בניין חדש במסגרת פרויקט פינוי-בינוי, מינהלת התחדשות העירונית דווקא הוקמה עוד ב-2014 בתמיכת ומימון משרד השיכון, מתוך רצון לקדם ולממש תוכניות פינוי-בינוי בעיר. המינהלת להתחדשות עירונית בירושלים היא חלק מהחברה העירונית "מוריה - חברה לפיתוח ירושלים", המשמשת כזרוע הביצוע המרכזית של עיריית ירושלים, ועוסקת בניהול התכנון ובביצוע של פרויקטיי תשתית ובנייה בעיר.

במינהלת מסבירים כי המתחם ברחוב טהון שובר שיאים מבחינת לוחות הזמנים - הוא הוכרז לפינוי-בינוי על ידי הממשלה לפני חמש שנים - בדצמבר 2013 - ועומד לקבל היתר בנייה בקרוב. עוד מציינים במינהלת כי בשנתיים האחרונות החלה המינהלת ללוות גם יזמים בפרויקטים ועוסקת בהסרת חסמים תכנוניים, וסיוע נקודתי ליזמים מול בעלי דירות.

כיום מקודמות בירושלים כ-50 תוכניות פינוי-בינוי בהיקף של כ-17 אלף יחידות דיור בשלבי קידום שונים. "ההתחדשות העירונית בירושלים מהווה את העתיד הנכון של העיר ויעד חברתי, חינוכי, קהילתי וכלכלי בה", אומר מנכ"ל חברת מוריה לפיתוח ירושלים עו"ד דורון נויוירט, "זהו כלי חשוב לחיזוק השכונות הוותיקות בעיר, למימוש הפוטנציאל שלהן וזאת על ידי הקמת אלפי יחידות דיור חדשות בעיר. הקמת הפרויקטים החדשים תעודד גם הרחבה ושדרוג של תשתיות קיימות".

עוד כתבות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

היישר מרוסיה: איראן תקבל השבוע נשק חדש

לפי סוכנות הידיעות האיראנית הממלכתית, איראן תקבל כבר בשבוע הבא אספקת מטוסי קרב מדגם סוחוי 35 ● כיום חיל האוויר של משטר האייתוללות מתבסס על מטוסים מיושנים מאוד כמו פנטום - כך שמאזן הכוחות האווירי הנוכחי צפוי להשתנות, אך ישראל עדיין מתקדמת יותר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אלישע מדן. החברים / צילום: פרטי

אלישע מדן איבד את שתי הרגליים: זה מה שנותן לו כוח

אלישע מדן נפצע אנוש בעזה ● בשבוע שעבר החברים שלו סחבו אותו כדי שיוכלו לטייל יחד בערבה: "אני יודע שאוכל לחזור להיות יותר ממה שהייתי" ● פרויקט מיוחד

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר