גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סדקים בתוכניות של אמזון בישראל? סוגיית המיסוי מאיימת על כניסת ענקית המסחר המקוון לארץ

הערכות בשוק: בשל סוגיית המיסוי, אמזון נסוגה מהרעיון להקים חנות ישראלית לטובת המודל של עלי אקספרס - חנות זרה בעברית ● כדי להכריע בסוגיה נפגשו נציגי ענקית המסחר המקוון עם פירמת ראיית חשבון גדולה הפועלת בשוק המקומי ● גורם בענף: "באמזון מצהירים שהכניסה לישראל תלויה במיסוי"

ג'ף בזוס מייסד אמזון חונך את המטה בסיאטל / צילום:  רויטרס - Lindsey Wasson
ג'ף בזוס מייסד אמזון חונך את המטה בסיאטל / צילום: רויטרס - Lindsey Wasson

סדקים בתוכנית של אמזון לכניסתה לישראל? לא רק הקמעונאים הישראלים נדרשים להתמודד עם נטל סוגיית המע"מ המקומי - ל"גלובס" נודע כי ענקית המסחר המקוון של ג'ף בזוס בוחנת מחדש את כניסתה לשוק המקומי באמצעות חנות ישראלית. הסיבה המרכזית לכך היא סוגיית המיסוי בישראל שמאיימת על תוכניותיה של פלטפורמת המסחר המקוון החזקה בעולם.

בשבוע שעבר הגיעה קבוצת בכירים מאמזון - גם מהנציגות האמריקאית וגם מהנציגות האירופית של ענקית האונליין - לסדרת פגישות בישראל. במהלך הביקור, שטרם הסתיים, נפגשו הנציגים עם שחקנים בשוק הישראלי, השתתפו בכנס שהוביל שר הכלכלה אלי כהן בכנס לעסקים קטנים ונפגשו עם סוחרים הפעילים באמזון.קום. זאת, בהמשך לפנייה מקדימה שנשלחה על-ידי גיום קודסי (Guillaume Codsi), מנהל קבוצה בזרוע המכירות הגלובלית של אמזון מטעם אמזון בריטניה. בכיר נוסף, פרקש סומסונדרם, מטעם משרדי אמזון ארה"ב, נמצא גם הוא בימים אלה בביקור בישראל, והוא צפוי להשתתף השבוע גם בכנס של מכון היצוא.

לדברי גורמים שנפגשו עם נציגי אמזון, סוגיית המיסוי בישראל מטרידה מאוד את החברה ואף עשויה למנוע ממנה להקים חנות ישראלית. הדילמה שעומדת בפני אמזון בימים אלה היא האם להקים כאמור חנות לאמזון בישראל עם סיומת ישראלית (IL) שתכלול גם מרקט פלייס ישראלי עם מוכרים ישראלים - או להסתפק בתרגום האתר האמריקאי לעברית, זאת בדומה למודל שבו פועלת עלי אקספרס.

כדי להכריע בסוגיה הזו נפגשו הנציגים של אמזון גם עם פירמת ראיית חשבון גדולה הפועלת בשוק המקומי, אשר הוחתמה על הסכמי סודיות בנוגע לכל ההתקשרות עמה, וגם עם סוחרים מקומיים, בפגישות שהתנהלו במשך שעות ארוכות. משיחות עם גורמים שנכחו בפגישות הללו עולה כי בשבועיים האחרונים הטון של אמזון השתנה, ונראה כי איום המיסוי מערער את התוכניות להקים חנות ישראלית.

"מצהירים שהכניסה לישראל תלויה במיסוי"

עד כמה הפער בין שתי האפשרויות האלה מהותי עבור השוק המקומי? הקמה של חנות ישראלית עם מרקט פלייס ישראלי צפויה להיות משנת שוק ולהכניס לתוכה שחקני אופליין שיקימו חנויות בתוך אמזון. בנוסף, צעד כזה צפוי להביא גם לכניסה של שחקנים זרים להקמת חנויות באמזון ישראל, להסדיר פעילות קבועה עם חברת שילוח מקומית ולשפר את זמן הגעת המשלוח לבית הלקוח.

לעומת זאת, לתרגום לעברית של האתר האמריקאי צפויה להיות השפעה פחותה על שוק הקמעונאות המקומי ועל הצרכן הישראלי. אמנם תרגום לעברית ודאי יגדיל את מספר העסקאות שיתבצעו באמצעות אמזון בקרב צרכנים ישראלים, אך ככל הנראה לא מדובר בשינוי שוק אלא בהרחבת הפעילות הקיימת היום. "יהיו יותר עסקאות אונליין כמו שיש בעלי אקספרס, אבל זה לא ישנה את תמונת הריטייל הישראלית", אומר היום (א') ל"גלובס" גורם בענף.

לדברי אותו גורם, באמזון הפנו שאלות רבות ללמידת השוק המקומי, אך טרם התקבלה החלטה. "מהשאלות שהם שואלים זה נראה שהם פוזלים לכיוון של לתרגם את אמזון.קום, דבר שפחות מאיים על השוק. נשאלו הרבה מאוד שאלות על ההתנהגות הצרכנית, על ההשפעה של זמן אספקת המשלוח ועד כמה הוא קריטי לצרכן. נראה מהשאלות שהם הולכים לכיוון של תרגום האתר האמריקאי ולא של הקמת אתר סחר ישראלי". 

גורם אחר שעובד בצמוד לאמזון מוסיף כי "בשבועיים האחרונים המסרים שעולים משיחות עם אמזון הם של דילמה סביב סוגיית המיסוי - גם מבחינת המע"מ (בישראל קיים מע"מ של 17%, אך רכישות מחו"ל באונליין פטורות ממע"מ עד סכום של 75 דולר - ש.מ), וגם מבחינת המיסוי של אמזון על הרווחים בישראל. הם מצהירים שהכניסה לישראל תלויה במיסוי".

נזכיר כי הביקורת החריפה שמשמיעים בהקשר זה הקמעונאים בישראל היא שהם מתקשים להתחרות בפטור ממע"מ שממנו נהנות השחקניות הבינלאומיות ששולחות לכאן מוצרים. מנגד, שחקניות מקומיות כבר מצאו פתרונות עוקפים דוגמת קבוצת שופרסל שהקימה פלטפורמה לשילוח סחורה פטור ממע"מ ממחסנים בארה"ב.

בכל מקרה, בין שאמזון תבחר להקים אתר סחר ישראלי בעברית, או בין שתבחר לתרגם לעברית את הפלטפורמה האמריקאית - נראה כי ענקית המסחר המקוון סימנה את השוק הישראלי והיא מעוניינת להגביר בו את הפעילות שלה, שכן היא משקיעה משאבים כדי ללמוד אותו, כולל כאמור מספר ביקורים של נציגים בכירים ופגישות עם שחקנים מקומיים.  

דרישה רשמית לתשלום מע"מ באירופה 

בתוך כך, סוגיית המיסוי מאתגרת גם את המוכרים הישראלים של אמזון שפועלים באירופה. "לגלובס" נודע כי בחודש האחרון מוכרים ישראלים שפעילים בשוק האנגלי באמזון מדווחים כי קיבלו בפעם הראשונה דרישה רשמית לתשלום מע"מ אנגלי, זאת לדברי עו"ד אלעד בלאונשטיין, מומחה לאמזון. הדרישה לתשלום נשלחה רטרואקטיבית למוכרים הישראלים. כך למשל, גורם שעמו שוחחנו סיפר כי קיבל דרישה לתשלום רטרואקטיבי של למעלה מ-10,000 שקל.

כבר זמן רב שסוגיית המס מרחפת מעל ראשם של המוכרים הישראלים באמזון ובאיביי הפועלים בשווקים במדינות אירופה, אך לדברי אותו גורם, עד החודש שעבר נשלחו אך רק מכתבי איום על הדרישה לתשלום מס באירופה למוכרים שחצו את תקרת המס, או לכאלה שמשתמשים בשיטת המכירה של "אספקה באמצעות אמזון" (FBA). כמו כן, לא נשלחה דרישת תשלום על מכירה באנגליה, אלא רק מגרמניה - מדינה שסומנה על-ידי המוכרים הישראלים כבעייתית מבחינת מיסוי. 

עוד כתבות

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין ושהפרמיה מוצדקת"

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת, והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

מג'ד אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצה של עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי "פייננשל טיימס" חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל הצלחנו להכות את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

מושגים לאזרחות מיודעת. מיזוג / צילום: Shutterstock

ערוץ רשת 13 ו־i24news יתמזגו? זה מה שהמדינה צריכה לבחון

הבעלים של ערוץ i24news מתקרב לרכישת ערוץ רשת 13, ויש מי שכבר מעלים אפשרות של מיזוג ● מה ההגדרה של מיזוג, באילו תנאים הוא צריך לעמוד, ומי מפקח על זה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

אילוסטרציה: Shutterstock

הכלכלה הישראלית צמחה ב-3.1% בשנה שעברה - מעל הצפי

מדובר בהפתעה חיובית: הנתון גבוה מכל התחזיות המרכזיות העדכניות מהחודשים האחרונים, שעמדו על 2.8%-2.9% ● התוצר לנפש עלה ב-1.7%, לאחר שנתיים רצופות של ירידה

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי חוזרת רשמית לכס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבוצה של החברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

3 עסקאות בשבוע: לאומי פרטנרס עם רצף השקעות יוצא דופן

בארבעה חודשים בלבד הוביל ויקטור וקרט את לאומי פרטנרס לכתריסר עסקאות בהיקף כולל של כ–2 מיליארד שקל ● האחרונה שבהן, שנחשפה בגלובס: 80 מיליון שקל בחברת הנדל"ן אבני דרך

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

אחרי שהספידו אותה: העיר שהקפיצה את מחירי הדירות

אחרי 8 מדדים רצופים של ירידת מחירי הדירות, הגיעו שני מדדי הרבעון האחרון של 2025, שהפכו את הקערה והצביעו על עליות גדולות שקיזזו כמחצית מהירידות ● את העליות מובילה תל אביב עם 2%, ובמקביל מחוז הדרום רשם עלייה של אחוז

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

ירידת ערך בשוק המשומשות / צילום: Shutterstock

עד 15% בחודש וחצי: מחירי הרכבים המשומשים נחתכים

הורדת המחירים החדה בדגמים החדשים דוחקת מטה גם את ערך המכוניות המשומשות ● בין הסיבות: התחזקות השקל, הצפת המותגים מסין וחיסול מלאי "אפס קילומטר" ● כך השחיקה המואצת במחירוני המשומשות עלולה להקפיא את השוק כולו

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?