גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העוזרת האישית של פישמן: "הבנקים היו שותפים מלאים לצורת התנהלות בקבוצה"

לאחר שהמנהל המיוחד לנכסי אליעזר פישמן דרש ממנה להשיב חצי מיליארד שקל לקופות תרזליט, טוענת רונית אבן, מי שכונתה "יד-ימינו" של איש העסקים פושט הרגל, כי כל ההחלטות הניהוליות בקבוצה התקבלו ע"י פישמן עצמו ובידיעה מלאה של הבנקים

רונית אבן
רונית אבן

מתחת לרדאר התקשורתי הוגש לפני שבוע לבית המשפט מסמך נדיר ששופך אור על ההתנהלות של אליעזר פישמן, קבוצת החברות שהיו בשליטתו והבנקים. מי שהגישה את המסמך היא רונית אבן, מי שהייתה יד-ימינו של פישמן, באמצעות עורכי הדין אמיר ברטוב ושמרית מלמן ממשרד שמעונוב ושות'. המסמך הוגש ב-2 לדצמבר בתגובה לתביעה של עו"ד יוסי בנקל, המנהל המיוחד שמונה לנכסי פישמן לאחר שזה פשט את הרגל והשאיר חובות אדירים למערכת הבנקאות.

עו"ד בנקל דרש לחייב את רונית אבן, שאותה הוא מכנה "אשת סודו ויד-ימינו של אליעזר פישמן", לשלם לקופת חברת תרזליט בין 159 מיליון שקל לחצי מיליארד שקל, וזאת בגין שורה של פעולות ומחדלים שבוצעו על-ידה לטענתו בעת שכיהנה כדירקטורית בחברה.

עו"ד בנקל טוען בתביעתו כי אבן הפרה את חובות הזהירות ואף העלה טענות בנוגע לתרמית והברחת נכסים. עו"ד בנקל התייחס לחברת תרזליט, שצו לפירוקה ניתן ביולי 2017, ששימשה את פישמן לניהול פעילות בתחום הנדל"ן ולהחזקת חברות שונות, לרבות חברת הום סנטר.

במסגרת הבקשה נטען על-ידי עו"ד בנקל כי במהלך כהונתה של אבן כדירקטורית בחברה, היא נתנה את ידה להחלטות המנוגדות באופן מובהק לטובת החברה, ואשר שירתו אך ורק את טובת פישמן, כמו גם את טובתן של חברות אחרות המצויות בשליטתו, הישירה או העקיפה, של פישמן.

אבן מפנה בתגובתה אצבע מאשימה מאוד ברורה לבנקים, שלדבריה היו למעשה מתואמים עם פישמן וידעו על מכלול הערבויות בין החברות בקבוצת פישמן. היא אמנם מכחישה את כל הטענות נגדה, אך טוענת בתגובתה כי אם הנושא ייחקר, צריך לצרף קודם כל לבקשה את פישמן ובני משפחתו.

אבן ביקשה בתחילה לדחות על סף את התביעה, אך בקשתה נדחתה על-ידי בית המשפט, והיא נאלצה להגיש תגובה, בה היא חשפה את דרך התנהלות קבוצת פישמן והעלתה טענות חמורות נגד הבנקים. 

אליעזר פישמן / צילום: שלומי יוסף

הכול נעשה בדברו

בנוגע לאופן ההחלטות שהתקבלו בקבוצת פישמן, אבן מפנה את האצבע לפישמן עצמו ואומרת כי כל החלטה התקבלה אך ורק על-ידו. "אין החלטה מהותית כלשהי, אין החלטה עסקית כלשהי שלא התקבלה על-ידי פישמן בעצמו ולבדו", לרבות הפעולות נשוא התביעה, "והדבר טבעי ומתבקש בהיותו בעל השליטה היחיד ובהיותו ברוב המקרים בעל המניות העיקרי בעצמו ביחד עם מני מבני משפחתו", כותבת אבן.

היא טוענת בנוסף כי היא "לא הייתה מעולם שותפה של פישמן - שותפה במובן של מי שיכולה להחליט אם כן או לא לבצע עסקה או מהלך מהותי כלשהו". היא מעידה על עצמה כי היא הייתה בפועל "עוזרת אישית של פישמן, מנהלת תפעול המטה של החברות הפרטיות בקבוצת פישמן ונגזרות של תפקידים מעין אלה, ולשם ביצועם, היא גם מונתה כדירקטורית בחברות שכולן חברות פרטיות".

אבן מוסיפה כי "לא היה מקרה אחד שבו היא הגיעה לסיכום על תנאים מהותיים של אשראי (כגון ריבית ומשך התקופה) ללא הנחייתו והסכמתו מראש של פישמן".

אבן מדגישה שוב ושוב כי "כל פעולה מהותית שהתבצעה בכל אחת מהחברות הפרטיות בקבוצת פישמן, לרבות כל הוצאה בעלת משמעות בגדר הוצאות המטה והוצאות שוטפות, הותוותה על-ידי פישמן בלבד. כך, כל אחד מהגורמים אשר הייתה לו השקעה עם חברות בקבוצת פישמן ידע - לרבות ובייחוד הבנקים שהם הנושים המהותיים והכמעט בלעדיים של חברות אלה ושל פישמן עצמו - כי על-פיו של פישמן יישק דבר, ומשסוכמו עמו דברים, הרי שכל היתר הם בבחינת פרוצדורה שנועדה לפרמל את מה שסוכם - אם זה מתן הערות על הסכם הלוואה שתנאיו סוכמו, אם זה הכנת פרוטוקולים לאישור רישום של שיעבודים וכל פרוצדורה אחרת שנועדה ליישם את החלטות פישמן ועסקאות שסוכמו על-ידו".

עם זאת, ולמרות התיאור של אבן המציגה אותה כחותמת גומי בלבד, היא טוענת כי "מינויה כדירקטורית בחברות הפרטיות נועד להקל את ביצוע החלטותיו של פישמן בניהול החברות שבדרך-כלל מצריכות חתימה על מסמכים רבים ביישום העסקאות - עניינים אשר נוכח פעילותו העסקית הענפה של פישמן, לא היה לו פנאי להם, ולא היה לו צורך ורצון לעסוק בהם. בעניינים אלה הוא סמך עליה".

אלא שהפרק הכי מרתק בתגובתה של אבן מתייחס לפרקטיקה העסקית של פישמן והידיעה והשיתוף בפועל של הבנקים עם הפרקטיקות הללו. "מארג החברות הפרטיות של פישמן התנהל כקונצרן אחד", נכתב בתגובתה של אבן, "שבו במשך עשרות שנים נחתמות ערבויות, שועבדו נכסים, וניתנו הלוואות והשקעות הון צולבות מחברה אחת לרעותה לפי הצורך והעניין הקונקרטי". 

אבן ממשיכה וטוענת כי "מעולם לא הייתה שמירה אדוקה על כל חברה, טובתה הבלעדית, נכסיה ונושיה כ'קופסה סגורה' בנפרד מכל חברה אחרת בקבוצה או בנפרד מכלל הקונצרן. כדבר שבשגרה, חברה אחת ערבה לחברה אחרת ובמידת הצורך קיבלה לטובתה ערבות של חברה שלישית בקבוצה. חברה אחת שיעבדה נכס לחברה אחרת וקיבלה ערבות או שיעבוד של נכס מחברה אחרת בקבוצה לחובותיה שלה". 

היא ממשיכה ומפנה אצבע מאשימה ברורה לבנקים הנושים (הפועלים ומזרחי): "כל הבנקים הנושים של החברות ידעו והסכימו לכך, בין במפורש ובין מכללא, ולמיטב ידיעתה של רונית אבן, מעולם אף לא אחד מהם העלה שמץ של טרוניה בעניין זה.

"חברות הפרטיות בקבוצת פישמן העניקו ערבויות, הלוואות ושיעבודים זו לזו ואף פרעו לעתים זו את חובותיה של האחרת, ולכן, לא מן הנמנע כי יש לצורף את כל הבנקים נותני האשראי לקבוצה כצדדים לבקשה של בנקל על-מנת לברר עימם, כמי שהיו הנושים העיקריים אם לא היחידים של הקבוצה, כיצד התנהלו הדברים ומה ידעו על התנהלות זו (והם ידעו אף ידעו), ובין היתר, לברר מי הגורם מולו סגרו עסקאות, הלוואות, מתן ביטחונות וכיוצ"ב? האם עם פישמן או עם רונית אבן? והתשובה ברורה - אך ורק עם פישמן".

אבן מציינת כי "הבנקים השונים הנושים בקבוצת פישמן ידעו היטב שזוהי דרך ההתנהלות בקבוצה, ולמצער היה עליהם לדעת. לא נפריז בתיאור אם נאמר שהבנקים היו שותפים מלאים לצורת ההתנהלות הזו, ולעובדה כי בין החברות התחייבויות וערבויות צולבות, וכפי שנציין להלן, אף דרשו זאת מהחברות בפועל. הלכה למעשה, הבנקים ראו בתשלובת החברות כגוש אחד וישות אחת אשר לכלל חובותיה כלפיהם ערב בעל השליטה - פישמן. מדובר בלא יותר מביטוי מדויק ואשרור לדרך התנהלותן של החברות באישור ובידיעת הבנקים. בתוך כך ראה כל בנק נושה בחברות את סך החוב הכולל שלו אל מול הבטוחות והערביות המוחזקות בידיו, וזאת מבלי שיינתן דגש כלשהו לחברות כישויות נפרדות".

אבן מסכמת במילים הבאות: "נושי החברה היו מודעים לדפוס פעולה זו ואף נהנו ממנו, ברי כי אין כל בסיס לטענה כי פעולות אלה גרמו נזק לחברה בייחוד נוכח העובדה כי בסופו של יום כל הסכומים הגיעו לבנקים".

הבנקים אחראיים למצב

בתגובתה של אבן יש גם רמז ברור לאחריותו של פישמן למצב אליו הגיעו עסקיו. היא טוענת כי עו"ד בנקל מטיל עליה אחריות לכלל חובות החברה, אך מבחינתה נכון היה, לטובת בירור ההליך, כי לבקשה יצורפו כמשיבים אליעזר פישמן ובנו אייל פישמן, אשר שימשו כדירקטורים בחברה בדיוק כמוה ונושאים באחריות העליונה ואף הבלעדית לנזקים (המוכחשים) מהפעולות שנטענו על-ידי עו"ד בנקל.

בהמשך תגובתה היא אף כותבת כי היא "תעמוד על הצגת ראיות רבות בנוגע לאופן התנהלות החברות, ובהקשר זה תבקש לערוך בירורים וחקירות של הגורמים הרלוונטיים, לרבות פישמן ומי ממשפחתו ככל שיהיה רלוונטי וגורמים רלוונטיים במערכת הבנקאות ולכל הפחות בנקים מושא הפעולות הנטענות".

בשורה התחתונה אבן דוחה את הטענות נגדה על פעולות תרמית או הברחה וטוענת כי הפעולות שהתבצעו הן פעולות "שבוצעו לטובתם של הנושים היחידים של החברה - בנק הפועלים ובנק המזרחי, לבקשתם ומדובר בפעולות שבוצעו בידיעתם המלאה".

לכן היא טוענת כי אלה, כנהנים בלעדיים מפעולות התרמית וההברחה הנטענות, היו צריכים להיות הנתבעים הראשונים להשיב את פירות התרמית, ולכן, לטענתה, הבנקים - נושי החברה היחידים - אחראים לכל נזק שנגרם לחברה, ככל שיימצא שנגרם (ולטענתה לא כך הוא)". 

*** גילוי מלא: רונית אבן נשואה לעמי אבן שכיהן כמנכ"ל "גלובס" בשנים 2006-1998. 
אליעזר פישמן הוא בעל השליטה הקודם ב"גלובס". אלונה בר און, יו"ר "גלובס" ומבעלות השליטה בעיתון כיום, מצויה במחלוקות אישיות ומשפטיות ממושכות עם פישמן. 

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?