גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשדות נגד טבע: נחקרת במעורבות בקרטל הגדול בתולדות ארה"ב

"וושינגטון פוסט": תובעים ב-47 מדינות חוקרים את "הקרטל הגדול ביותר בתולדות ארה"ב" ● תרופות גנריות, שנועדו להוזיל את המחירים בשוק התרופות, מתייקרות לפעמים במאות או אפילו אלפי אחוזים ● טבע בהצהרה לבית-המשפט: "הטענות על תיאום מחירים אינן מבוססות עובדתית ואין להן אחיזה במציאות"

טבע / צילום: רויטרס
טבע / צילום: רויטרס

תובעים ב-47 מתוך 50 המדינות בארה"ב חוקרים תיאום מחירים בין 16 חברות גנריות, לרבות טבע. החוקרים טוענים, שמדובר בשורת מזימות בלתי חוקיות "בממדים מסיביים" לתיאום מחירים. קרבנותיהן הם צרכנים של חברות ביטוח רפואי, משלמי המסים, בתי-מרקחת ובתי-חולים בכל ארה"ב, שלפעמים נושאים בנטל הפקעות מחירים בשיעור של מאות ואפילו אלפי אחוזים של תרופות בסיסיות, לרבות תרופות ללחץ דם, תרופות לשיכוך דאגות ואפילו תרופות אנטיביוטיות. מניית טבע  נופלת ב-4% בפתיחת המסחר בתל-אביב.

בתחקיר של "וושינגטון פוסט", שמתפרסם הבוקר, אמר ג'וזף נילסן, עוזר לתובע הכללי במדינת קונטיקט, שמדובר "קרוב לוודאי בקארטל הגדול ביותר אי פעם בתולדות ארה"ב". החוקרים בודקים תיאום מחירים של 300 תרופות. בכמה מקרים כבר הוגשו תביעות משפטיות.

יחד עם טבע נחקרות, בין היתר, מיילן, סאן פארמסוטיקל ודוקטור רדי, שנמנות עם החברות הגנריות הגדולות בעולם. טבע לא הגיבה לפניית ה"פוסט", אך בתצהיר לבית-המשפט גורסת החברה ש"הטענות על תיאום מחירים אינן מבוססות עובדתית ואין להן אחיזה במציאות".

מכירות של תרופות גנריות בארה"ב, שמלכתחילה נועדו להיות גורם להוזלת מחירים בשוק התרופות, הניבו כ-104 מיליארד דולר ב-2017. ייקור של אפילו חלק קטן מהתרופות לאורך כמה שנים יכול להזרים מיליארדי דולר למפקיעי המחירים על חשבון הצרכנים, אומרים החוקרים שמצוטטים בתחקיר.

במקרה אחד, הועלה מחירה של אלבוטרול (ALBUTEROL), תרופה לטיפול בתסמיני קצרת (אסתמה), שמיוצרת ע"י מיילן וסאן, מ-13 סנט לגלולה ל-4.70 דולר לגלולה, ייקור בשיעור 3400%. ייקור התרופה מתועד בתביעה משפטית נגד שתי היצרניות שהגישה רשת המרכולים הארצית קרוגר, שמפעילה בתי-מרקחת במרכולים שלה.

התחקיר ב"פוסט" אינו מביא דוגמאות להעלאות מחירים ספציפיות של תרופות גנריות מתוצרת טבע, אך בפברואר השנה תיאר "ניו-יורק טיימס" כיצד קבעה טבע מחיר אסטרונומי לגרסה הגנרית של תרופה למחלה נדירה.

כאשר השיקה טבע את סייפרין (CYPRINE), תרופה גנרית למחלה שמאופיינת בהצטברות נחושת בגוף, היה נראה שהחברה החליטה להיות אביר על סוס לבן שנחלץ לעזור לחולים לעקוף את המחיר המדהים של התרופה המקורית, מתוצרת "ואלינט פארמסוטיקלס" (VALEANT PHARMACEUTICALS): 21,267 דולר לבקבוקון עם 100 גלולות, כתב ה"טיימס".

בהודעה לעיתונות לקידום הגרסה הגנרית שלה, שתוארה כחלופה ב"עלות נמוכה יותר"', התרברב בכיר בטבע, שהתרופה החדשה "מראה את מחויבות החברה לשרת פלחי פציינטים נזקקים", דיווח העיתון. אך ההודעה לעיתונות לא ציינה את גובה "העלות הנמוכה יותר": 18,275 דולר ל-100 גלולות, על-פי מאגר המידע למחירי תרופות ELSEVIER.

היסטוריה קצרה: ואלינט, בעלת הפטנט על סייפרין, העלתה את מחיר הגרסה המקורית של התרופה ליותר מ-21 אלף דולר ב-2015. חמש שנים קודם לכן היה מחיר התרופה המקורית 652 דולר ל-100 גלולות. בכך הצטרפה ואלינט לרשימה השנואה של חברות פארמה שהזניקו מחירי כמה ממוצריהן לסטראטוספירה בלי סיבה נראית לעין למעט תאוות בצע: טורינג (TURING) בניהולו של מרטין שקרלי, שהקפיצה את מחיר התרופה האנטי-טפילית דאראפרים (DARAPRIM) מ-13.5 דולר לגלולה ל-750 דולר; ומיילן (MYLAN), בניהולה של התר ברש, שהעלתה את מחיר אפיפן (EPI-PEN), תרופה מוזרקת לטיפול בתגובות אלרגיות מעקיצות, צריכת מאכלים מסוימים וכו' ב-461% בין השנים 2007 ל-2016 , מכ-100 דולר לשתי יחידות ל-600 דולר. האמרות המחירים האלה חוללו זעם בארה"ב והניבו חקירות של הקונגרס.

על רקע זה, המחיר הראשוני שקבעה "טבע" לגרסה הגנרית שלה לסייפרין עורר תדהמה וכעס. סנטור ברני סאנדרס, שהתמודד על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות ב-2016, כתב אז בעמוד הפייסבוק שלו: "הגרסה הגנרית החדשה של 'טבע' לסייפרין... תעלה 18,375 דולר לבקבוקון של 100 גלולות. המחיר הזה גבוה פי 28 מהמחיר של סייפרין ב-2010. יש משבר במחירי התרופת בארץ הזו, שבה יצרני תרופות יכולים לגבות כל מחיר שהם קובעים. אנו זקוקים לקונגרס ולנשיא שיקראו תיגר על עוצמתה של התעשיה הפרמצבטית. הפיתרון לבעיית מחירי התרופות מתמצה בתשובה לשאלה הבאה: האם יש בנו אומץ לקום ולהתעמת עם חברות התרופות שפושטות לנו את העור"?

הדיווח של "וושינגטון פוסט" הבוקר מתאר כיצד מנהלים ב-16 החברות הגנריות שנחקרות עתה פיתחו מעין שפת סתרים לניהול עסקיהם: לדברי החוקרים, "ארגז חול" (SANDBOX) הוא שוק התרופות הגנריות; "חלוקה הוגנת" (FAIR SHARE) - חלוקת השוק באופן שיבטיח לכל חברה המשכית בזרימת הרווחים; "ללכלך את השוק" (TRASHING THE MARKET): מצב שבו מתחרה מתעלם מחוקי המשחק הבלתי כתובים ומוכר את מוצריו בפחות מהרמה המוסכמת.

שיתופי הפעולה בין החברות לתיאום מחירי התרופות הפכו את השוק מזירה של תחרותיות עזה לזירה ידידותית שבה העלאות מחירים של תרופות גנריות זהות נהפכו לדבר כמעט שבשגרה. היחסים בין מנהלי החברות ה"מתחרות" נעשו כה ידידותיים עד שנקבע סידור אלפביתי של אילו מנהלים ישלמו את החשבון של ארוחות הערב העסקיות שלהם,

ובעוד שהחברות הנחקרות מכחישות עבירות על החוק, צברו החוקרים כמויות גדולות של מסמכים, שחלקם עדיין בחיסיון. החקירות המתמשכות צפויות להניב ראיות נוספות, תהליך שיניע את החברות הגנריות להגיע להסכמים עם התביעה, להערכת ה"פוסט".

עוד כתבות

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה הם יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה, ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

מלון בכר האוס בתל אביב / צילום: אסף פינצ'וק

רשת פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק תחת COLORS, עם הפנים לחו"ל

פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק שלה תחת השם COLORS ● "המהלך מבטא אמירה דו-משמעית - גם על המגוון האנושי של האורחים וגם צבע חדש לפתאל, שעוסקת בעיקר במותגי נופש", אומרת סמנכ"לית השיווק ● ומה מתכננים ברשת המלונות בהמשך?

איל וולדמן וג'נסן הואנג / צילום: איל יצהר, רויטרס

מיקנעם לקליפורניה: המספרים המדהימים של אנבידיה בישראל נחשפים

ענקית השבבים שוב הצליחה להכות את תחזיות השוק, ובדרך גם חשפה פרטים חדשים על הפעילות בישראל ● מספר העובדים גדל, היקף המס המשולם האמיר, ומעל הכול בלטה פעילות חטיבת התקשורת שמבוססת על רכישת מלאנוקס שהציגה שיעור צמיחה של 263%

מייסדי Guidde, דן סחר ויואב ענב / צילום: Moses Pini Siluk

המניה יורדת? מאנדיי משקיעה בחברה ישראלית שמאמנת סוכני AI על פעולות אנושיות

חברת התוכנה הישראלית מאנדיי הצטרפה כמשקיעה במסגרת סיבוב בן 50 מיליון דולר שמגייס הסטארט-אפ הישראלי Guidde בהובלת קרן הצמיחה האמריקאית PSG ● מדובר במהלך מסקרן עבור מאנדיי, שספגה ירידה של קרוב למחצית ממחיר המניה שלה מאז תחילת השנה בשל החשש מאפקט הבינה המלאכותית

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

קמפיין הפרסום של אפי סנדרוב / צילום: מגה מדיה

מי עומד מאחורי השלטים נגד עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב

בשבועות האחרונים הוצבו שלטים בת"א ובנתיבי איילון נגד הממונה על רשות שוק ההון עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב. מבדיקת גלובס עולה כי מי שאחראית על התשלום היא חברת מנופים בנייה והשקעות ● חברת httpool המייצגת בישראל את חטיבות הפרסום של אמזון, ספוטיפיי ופינטרסט, מינתה את איתמר גולדפלד למנכ"ל הפעילות בארץ ● אירועים ומינויים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

ביהמ''ש לענייני משפחה בת''א / צילום: אמיר מאירי

מה קורה כשהמטפלת של המנוחה טוענת שהייתה ידועה בציבור שלה?

אישה בעלת אמצעים במצב בריאותי מורכב הגיעה להסדר עם אישה נוספת, שעברה להתגורר בביתה וסייעה לה בשירותים יומיומיים - ובתמורה קיבלה מגורים בחינם ודמי כיס חודשיים ● לאחר מותה, המטפלת פנתה לבית המשפט לענייני משפחה וביקשה להכיר בה כידועה בציבור של המנוחה. מה נפסק?

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

מנכ"ל אנבידיה יבקר בישראל לקראת יום העצמאות

לגלובס נודע כי ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, צפוי להגיע לישראל בסוף חודש אפריל על רקע התרחבות פעילות החברה בארץ

נכס של אול-יר בניו יורק / צילום: מצגת החברה

7 חברות כבר קרסו, ומיליארדים ירדו לטמיון. אז למה הטרנד המסוכן בבורסה ממשיך?

מאז החלו הנפקות של חברות נדל"ן מארה"ב בבורסה המקומית לפני כמעט 20 שנה, קרסו כבר שבע מהן, אך גם היום הן ממשיכות להגיע בהמוניהן ולגייס מיליארדי שקלים מהמשקיעים בת"א ● מדוע זה קורה, מי המרוויחים והנפגעים, ומה עושה הרגולטור שמפקח על התופעה? ● כסף בסיכון

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת / צילום: כדיה לוי

אורמת מזנקת בהכנסות, אבל לא מתרגמת לרווח

למרות צמיחה של 12.5% בהכנסות לכמעט מיליארד דולר, העלייה החדה בעלויות שחקה את השיפור התפעולי והרווח הנקי של אורמת נותר ללא שינוי משנה שעברה ● מנגד, החברה מציגה תחזית אופטימית ל-2026, בין היתר על רקע הסכם אספקת אנרגיה ל-15 שנה עם גוגל והתקדמות בפרויקטים חדשים, וצופה חציית רף 1.1 מיליארד דולר בהכנסות

אתרי קניות באינטרנט. יוכפפו לחוק הישראלי? / צילום: Shutterstock

מאחורי הצעת החוק החדשה: אתרי קניות באינטרנט יוכפפו לחוק הישראלי?

הצעת חוק המקודמת בימים אלה שמה לה למטרה לקבוע את התנאים שבהם יחול הדין הישראלי בעת התקשרות עסקית בין חברה מחו"ל ללקוח ישראלי ● בקרב המומחים הדעות חלוקות: מצד אחד החוק יעשה סדר ויגביר ודאות, אולם מנגד הוא עלול להרתיע חברות מעסקים עם ישראלים

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

חברת פלאפון הודיעה: 10% מעובדי החברה יפרשו. כמה הם יקבלו?

חברת התקשורת פלאפון מדווחת הערב לבורסה על פרישה של 150 עובדים במסגרת תוכנית התייעלות ● לגלובס נודע כי עפ"י ההסכם שעתיד להיחתם עם ועד העובדים, כל עובד שירצה יוכל להגיש בקשה לפרוש ולקבל 280%

סניף בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

לאומי סוגר את חברת ניהול התיקים וידאה ומרחיב את מערך ההשקעות

במסגרת ארגון מחדש שיזם לאומי, תחום ניהול ההשקעות בשוק ההון יועבר למערך ההשקעות בבנק בניהולו של אריאל כהן ● המהלך מתרחש ברקע למהלך אחר שעליו הכריז לאומי בשבוע החולף בתחום המסחר בשוק ההון - קמפיין "לא הרווחתם לא שילמתם"

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, חברת התעופה אל על הרוויחה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ־2024 ● הבונוס לכל טייס בחברה: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה?

ירידות חדות בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ירידות בתל אביב, בהובלת מניות הביטוח והקלינטק

מדד ת"א 35 יורד בכ-1%, מדד ת"א 90 נופל בכ-1.9% ● מניית מזרחי טפחות נופלת לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נופלת גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א ● דוחות אנבידיה ניפצו שוב את תחזיות האנליסטים ● וגם: הבורסה באסיה שהפכה לאחת המובילות בעולם בשנת 2026