גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסטיבל "מטיילים במגפיים" נותן תירוץ לטייל בכרמל

פסטיבל "מטיילים במגפיים" נותן תירוץ לטייל בכרמל, ברכב, באופניים וברגל, וליהנות מטבע, היסטוריה ואפילו טקס תה יפני

קטע שביל הבריחה/ צילום: אורלי גנוסר
קטע שביל הבריחה/ צילום: אורלי גנוסר

מדי שנה בחורף, נצבע הכרמל בירוק הכי שמח שיש, ואף שהוא מוכר כהר הירוק כל ימות השנה, יש בו משהו מהפנט בחורף, שעושה חשק להשחיל רגליים במגפיים ולצאת לקפץ בין שלוליות. עמותת התיירות כרמלים, יוזמת הפסטיבל, מנגישה לקהל את האזור היפהפה הזה עם שפע של מסלולי טיול, הדרכות, הפעלות ומפגשים. התוצאה היא חודש גדוש באירועים, חלקם פתוחים לקהל חינם, אחרים בתשלום או בתשלום סמלי, וכל מה שנותר הוא רק לקחת מעיל, מטרייה וכמובן זוג מגפיים, ולצאת להרפתקה בטבע.

ביער חוף כרמל, במורדותיו המערביים של הכרמל, יש הרבה מסלולי טיול - ברכב, באופניים וגם ברגל, ואחד מהם, שנפרץ והושלם ממש לאחרונה, מגלם בתוכו גם סיפור היסטורי מרגש. "שביל הבריחה" שביער עופר מנציח תקופה לא קצרה בהיסטוריה, מסוף מלחמת העולם השנייה ועד הקמת המדינה, שלא רק שלא תועדה מספיק אלא גם כמעט ולא הונצחה.

בשנים הללו מצאו את עצמם פליטי השואה בבריחה מתמדת כשהכיוון הוא ארץ ישראל. הניצולים והשורדים יזמו בעצמם את תנועת הבריחה (ונתנו לה את שמה), ועל אף מצבם הקשה, החלו להתארגן ולסייע זה לזה כדי להגיע לארץ הנכספת. ד"ר מירי נהרי, יו"ר עמותת מורשת הבריחה, מספרת שהיו שותפים לתנועה הזו למעלה מרבע מיליון יהודים ומטרת השביל היא להוות מעין אנדרטה לנושא ולהעלות את המודעות אליו. קק"ל נרתמה ליוזמה ופרצה את מרבית השביל מחדש, 2.5 קילומטרים השזורים בתחנות. בכל אחת מהן ספסלי אבן לישיבה, ובה לוח אבן לציון התחנה: השורדים, השליחים, הילדים, העקורים ועוד.

כשצעדנו בשביל היפה, היה קשה שלא להרגיש את השקט של הטבע מסביב, כמו השקט של אותם אנשים שפועלם לא נשמע. פנינה לבנון, רכזת קהילה ויער בקק"ל, סיפרה שהמיקום נבחר בשל הקרבה למחנה המעפילים בעתלית, ששימש בשנים שלפני הקמת המדינה מחנה מעצר למעפילים, והוא מתחיל בחניון טפחות ומסתיים בחניון הצומת. בימים אלה פורחים במקום סתווניות ונרקיסים שמעטרים את הדרך ומפיצים ניחוח משכר.

אם אתם כבר בסביבה, קחו את עצמכם לנחשולים, אל מוזיאון המזגגה. המקום עובר מטמורפוזה בשנים האחרונות ומתחדש בכמה מישורים. כבר לא מדובר רק במוזיאון לארכיאולוגיה שמציג את הממצאים המרהיבים מתל דור וסביבתו, אלא גם במוזיאון זכוכית שפועל בשיתוף פעולה עם בצלאל ומציג תערוכות בזכוכית ובקרמיקה, בדיאלוג בין העתיק לחדש. המבנה היפה הוא היחיד שנותר ממפעל הזכוכית שהקים הברון רוטשילד וניהל מאיר דיזנגוף, הסטארט-אפ של העת ההיא, שנסגר תוך כמה שנים מסיבות שונות.

מוזיאון המזגגה/ צילום: אורלי גנוסר

המבנה מחולק לחללים מקושתים מרהיבים ובהם תצוגות בנושאים שונים וממצאים מרתקים. מכיוון שדור הייתה עיר נמל, חלפו בה אוניות סוחר ממדינות שונות ולכן נמצאו בחפירות (ביבשה ובים) מגוון עצום של פריטים ממצרים, מטורקיה, יוון ורומא. בימי הפסטיבל יתקיים מדי יום בשעה 11:00 סיור מודרך בן 40 דקות בנבכי עברו של המקום, הזדמנות להבין את משמעות האוצרות ופשרם (ללא תוספת תשלום על מחיר הכניסה: 24-12 שקל). למשפחות יש גם משחק מטמון עם מפה וחידות (וגם פרס) ואפשר לרכוש גם ערכות פסיפס (טל’ 04-6390950).

התרבות היפנית לא הגיעה לדור, אבל היא נמצאת בביתה של שיר מלר-ימגוצ’י בעין הוד. מלר ימגוצ’י, שחיה ביפן שנה וחצי ואף נישאה ליפני, הביאה משם תרבות, טקסים, תלבושות, אמנות וסיפורים, ואת כל אלה היא מגישה בקימונו בטקס תה מסורתי. לטובת המפגשים המיוחדים האלה, נבנה חדר תה מסורתי שבו היא מארחת, עם כל כללי הטקס. השלב הראשון היה חליצת נעליים, כמתבקש בכל בית יפני. ליד חדר התה יש אזור ישיבה שמתאים לאירוח קבוצות. במהלך הטקס קיבלתי הסברים על חדר התה והשלבים ועקבתי אחר תנועות המזיגה, הניקוי, ההקצפה וההגשה של התה, שנעשו מתוך תשומת לב מלאה ודמו למדיטציה. החוויה היפנית זמינה גם למשפחות, בכל שבת שלישית בחודש, ולדברי מלר-ימגוצ’י, ילדים מוקסמים מהתהליך. השתתפות בתיאום מראש (40 שקל, טל’ 050-7548009).

טקס תה יפני מסורתי בבית שירה מלר ימגוצ'י / צילום: אורלי גנוסר

את בעלה, נובויה ימגוצ’י, פגשתי בסדנאות האמנים בעין כרמל, מתחם שמשמש כ-35 אמנים, כל אחד בבית המלאכה שלו. ימגוצ’י הוא פסל שעובד בברזל ובונה כלי נגינה מיוחדים. פה ושם הוא עורך גם קונצרטים במתחם, כדאי להתעדכן מראש (www.live-metalart.com).
המתחם הזה מתעורר לחיים בזכות "זהרה", בית קפה מסעדה שנפתח לפני חודשים אחדים. האוכל רב-תרבותי, ביתי ונהדר - מקוסקוס מרוקאי, דרך בוריק טורקי וקארי קמבודי ועד סלט לבנוני ופיצה איטלקית. אם תגיעו בימי חמישי תיהנו גם מהופעה וג’אם סשן - על חשבון הבית (טל’ 04-9097265). פסטיבל במגפיים יכלול טיולים מודרכים, חבילות, סופי שבוע קונספטואליים ועוד.

31.1-14.12, לפרטים: www.magafaim.co.il

עוד כתבות

מימין: פרופ' אמנון שעשוע, מייסד שותף של AI21; פרופ' יואב שוהם, מנכ''ל שותף ומייסד שותף; ואורי גושן, מנכ''ל שותף ומייסד שותף / צילום: עומר הכהן

AI21: "מכחישים משא ומתן על רכישה על ידי אנבידיה"

למרות דבריהם של המייסדים פרופ' אמנון שעשוע והמנכ"ל אורי גושן על "משא ומתן עם אנבידיה", בחברה מכחישים כל דיונים על רכישה אפשרית ● בשבועיים האחרונים שמרו ב-AI21 על שתיקה, אז מה קרה דווקא עכשיו?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

נשיא ארה"ב טראמפ שולף "נשק" חדש נגד איראן

טראמפ איים הלילה בהטלת מכס של 25% על כל מדינה שתעשה עסקים עם איראן, זאת בניסיון לבודד אותה כלכלית

דרכונים / צילום: Shutterstock

דירוג הדרכונים החזקים: לאילו מדינות חדשות הישראלים לא יכולים להיכנס בלי ויזה?

חברת הייעוץ הנלי ושות' פרסמה את הדירוג השנתי המעריך "חוזק" של דרכונים לאומיים לפי מספר המדינות שניתן להיכנס אליהן ללא הוצאת ויזה ● לפי הדוח, ישראל איבדה גישה חופשית לשש מדינות, אך עלתה למקום ה-18 בדירוג ● ומי במקום הראשון?

מרין לה פן / צילום: ap, Harry Nakos

יהיה קלון? המשפט שיכריע את גורלה הפוליטי של לה-פן נפתח בצרפת

מנהיגת מפלגת "האיחוד הלאומי" הורשעה במרץ האחרון במעילה בכפסי ציבור ונגזרו עליה חמש שנות קלון שבהן אסור לה להתמודד או להתמנות לתפקיד ציבורי ● השאלה הגדולה במשפט, שנפתח היום בערכאה גבוהה יותר, תהיה לגבי משך תקופת הקלון, והאם מרין לה-פן תוכל להתמודד בבחירות הקרובות לנשיאות בצרפת שיתקיימו בשנה הבאה

מצלמה של עין שלישית / צילום: עין שלישית

לראשונה: משרד הביטחון אישר מכירת מניות בחברה ביטחונית לקבוצה אמירתית

לגלובס נודע כי אגף הפיקוח על היצוא הביטחוני אישר את העסקה לפיה קונגלומרט EDGE מאבו דאבי ישקיע כ־10 מיליון דולר תמורת 30% ממניות עין שלישית, ויהפוך לבעל המניות הגדול בה ● המטרה: שילוב המערכות הישראליות במוצרי הקבוצה ומכירתן בשווקים גלובליים

אילוסטרציה: Shutterstock / צילום: Shutterstock

האם יש בועה? 440 מיליארד דולר שעלולים להיראות כמו הימור

ענקיות הטכנולוגיה צפויות להשקיע השנה מאות מיליארדים בתשתיות AI ● אך האם השוק נמצא בבועה? אלו התשובות של קתי וודס, ג'יימי דיימון ועוד כמה מהבכירים בוול סטריט ● בבנק אוף אמריקה מזהירים שלא לברוח מהשוק, עדיף לגדר דרך רכישת מניות ערך זולות יחסית ● ומה אפשר ללמוד מהיסטוריית הבועות

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

דרישה להזרמת מיליונים לסלייס מעוררת מחלוקת על אחריות בעל השליטה לקריסה

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס, עתר לביהמ"ש נגד דרישת הממונה על שוק ההון כי יזרים 71 מיליון שקל לכיסוי הגירעון בחברת הגמל שבמרכז פרשת ההונאה ● גולדברג טוען כי מנסים לגלגל אליו חובות עתק, בעוד שהרגולטור מזהיר מפני מתן חסינות למי שהכשל אירע במשמרת שלו

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הבקשות להיתרי בנייה חדשים צנחו: היזמים העדיפו לחכות להגדלת הממ"דים

מדוח הרשות להתחדשות עירונית עולה כי בשנה שהסתיימה כמות הדירות המוצעות בהיתרי בנייה פחתה לעומת זו שלפניה ● ברשות מעריכים כי הסיבה המרכזית לירידה בהיקף טמונה בהאטה הכללית במכירות ב־2025 ● הפריפריה שוב משתרכת מאחור במספר הפרויקטים

הפגנות הרפתנים בשבוע שעבר / צילום: מטה מאבק החקלאים והרפתנים

פיצוי של מיליוני שקלים: האוצר מציע לרפתנים לפדות מכסות חלב

ע"פ הודעת משרד האוצר, רפתנים שיהיו מעוניינים למכור את מכסות החלב שלהם יקבלו מיליוני שקלים כפיצוי ● זאת, כדי לאפשר להם להסתגל לשינויים המבניים בענף בעקבות הרפורמה במשק החלב ● בינתיים, הקולות החריפים מהקואליציה מתגברים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

בזכות ההכנסות ממסים: הגירעון בשנה החולפת הסתכם ב-4.7%

דו”ח ביצוע התקציב ל־2025 מציג גירעון נמוך מהתחזית, הנובע מעלייה בהכנסות ממסים

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

"ביזוי הכנסת , מחטף", דרמה בוועדת הבריאות: הדיון פוצץ אחרי שמשרד הבריאות הודה שעקף את הוועדה

נציג משרד הבריאות הודה בדיון כי המשרד ושר הבריאות "כבר חתמו" על שינוי התקנות בנושא הוצאת טיפולים בתחום התפתחות הילד וסיוע לנשים יולדות מפוליסת ביטוחי השב"ן, וזאת בניגוד להחלטה קודמת ● בתגובה, זעמו חברי הכנסת וקראו "מחטף" וגם "חוסר שקיפות, ביזוי הכנסת וניצול ציני"

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: שלומי יוסף

מסלול עוקף: העברת הכספים לחינוך החרדי חשפה בעיה מבנית עמוקה באוצר

דיון על העברת מיליארדי שקלים חולל סערה, שהובילה לתגובה חריגה מצד החשב הכללי באוצר ● לדברי יהלי רוטנברג, "מדובר בבחירה מקצועית בין נזק ודאי לאזרחי מדינת ישראל ובין סיכון מנוהל" ● אבל מתברר שזו רק דוגמה אחת: כך עוקפים את הכנסת פעם אחר פעם

"אחת מהסיבות שמובילות להתמוטטות המשטר האיראני - ישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם:  בוול סטריט טוענים שהמלחמה עם ישראל היא אחת הסיבות העיקריות חולשה של המשטר האיראני, הצצה לנשק שצה"ל תפס אחרי ה-7 באוקטובר וההחלטה הפרו-ישראלית של אוגודת ההיסטוריה האמריקאית • כותרות העיתונים בעולם

זוהר לוי וזוהרן ממדאני / צילום: יח''צ, AP/Yuki Iwamura

למרות ממדאני: חברת הנדל"ן הישראלית זכתה במכרז בניו יורק

סאמיט, חברת הנדל"ן של זוהר לוי, זכתה במכרז לרכישת חלק מפורטפוליו הנכסים של חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי שנקלעה למשבר חוב ● ברקע, בעיריית ניו יורק הערימו קשיים על השלמת המהלך, אך בית המשפט סלל את הדרך לרכישת הנכסים

רקטת אקסטרא של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

"להתעלם מהסקטור הזה זה מסוכן": המניות האלה הפכו למנוע של ת"א

עם רוח גבית מהסלמה באיראן וחוזים חדשים, מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● כך, מניות כמו אלביט ונקסט ויז'ן הוסיפו לשווי שלהן מיליארדים, ומשקל הסקטור בתל אביב עקף את הנדל"ן ● אבל האם העליות כאן כדי להישאר?

ירידת מחירים בענף הרכב/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מצ'רי ועד סקודה וטסלה: ענף הרכב מציג ירידת מחירים חריגה

ענף הרכב הישראלי מתחיל את 2026 עם ירידה במחירי המחירון הרשמיים של דגמים חדשים רבים ● זאת, בניגוד למגמה הרווחת זה שנים ● משערי המטבע והלחץ הרגולטורי ועד לצונאמי התקינה הסיני: אלו הכוחות שהשפיעו על היבואנים

נמל אילת / צילום: תמר מצפי

למרות תוכניות הממשלה: נמל אילת נותר שומם

שער הכניסה הימי של ישראל מים סוף, שהיה במשך שנים שער מרכזי ליבוא רכב, נותר שומם בימים אלה ● בוועדת הכספים הוחלט כי בשבוע הבא יכריעו בעניין ● אלו האפשרויות שעומדות על הפרק

חנות משקפיים / צילום: תמר מצפי

קניתם החודש משקפיים? אתם לא לבד. מאחורי הזינוק בענף האופטיקה

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 12% במחזור הקניות הארצי של ענף האופטיקה - ושל 26% בצפון

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

ביהמ"ש דחה את התובענה הייצוגית נגד אל על: "לא ניצלה את מעמדה כמונופול"

בסיום הליך שנמשך כשמונה שנים, ביהמ"ש דחה בקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד אל על, בה נטען כי גבתה מחירים בלתי הוגנים לכרטיסי טיסה בקו ת"א-מומבאי ● השופטת קבעה כי מדובר במחירים הוגנים, בשים לב למודל התמחור המקובל בתחום התעופה

בניין WIX. בעיגול: הנשיא ניר זהר / צילום: איל יצהר, שלומי יוסף

סערת וויקס: מודל העבודה מהבית עומד למבחן

ההחלטה הדרמטית של וויקס מסמנת מפנה אפשרי בשוק המעסיקים, כשיש מי שצופים שחברות נוספות יאמצו את המודל כדי לשקם את הפרודוקטיביות והתרבות הארגונית ● מנגד, מומחים מזהירים כי מדובר בפגיעה באיכות החיים של העובדים, שתקשה על גיוס טאלנטים ועלולה להוביל לגל עזיבות ● מה קורה בשאר חברות ההייטק בארץ?