גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה משפיע על כלכלת ארה"ב? זו לא הריבית, זו הפוליטיקה

משקל רב, אולי רב מדי, ניתן לאחרונה לסוגיית הריבית בארה"ב, ולא מעט קישורים נעשו בין קצב העלאות הריבית ב-2019 לבין התנודתיות בשווקים ● אבל בנק מרכזי אחראי בסופו של דבר רק על המדיניות המוניטרית, וההשפעה המהותית על הכלכלה היא האופן שבו נעשה שימוש בכספי המסים - כלומר הסוגיה הפוליטית

יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, עם נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Carlos Barria
יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, עם נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Carlos Barria

"אני אשבית את הממשל". זהו משפט שנאמר על-ידי הנשיא דונלד טראמפ פעמים רבות במהלך פגישתו השבוע עם נציגי הדמוקרטים בסנאט ובבית הנבחרים, לקראת הצורך לאשר תקצב כדי להימנע מהשבתה של הממשל לפני חג המולד.

השבתה של הממשל כוללת הוצאה לחופשה כפויה של עובדי ממשל שלא מוגדרים כבעלי תפקידי חיוניים, כך שלפני חג המולד עלולים למצוא עצמם עשרות אלפי אמריקאים בחופשה כפויה ללא שכר. בשבוע הראשון של חודש ינואר צפוי להתחיל ולפעול הקונגרס בהרכבו החדש, בהמשך לבחירות האמצע שהתקיימו בחודש נובמבר, ומסתמן שהאופן שבו יפעל הקונגרס יקבע את הטון של שוק ההון במהלך שנת 2019.

בין שדרות אווניו לפנסילבניה

סעיף 1 של החוקה האמריקאית מגדיר את הפרדת הסמכויות בין הרשויות השונות, וקובע שכדי לאשר חוק יש צורך בתהליך מובנה. התהליך כולל הצגה של החוק בפני תת-ועדת המשנה אשר החוק נופל במסגרת היריעה שלה. תת-הוועדה מזמנת מומחים, תומכים ומתנגדים לחוק, כדי לשמוע את הטענות בנוגע לחוק. התהליך הזה מתקיים במקביל בתת-הוועדה הרלוונטית בבית הנבחרים ובתת-הוועדה הרלוונטית בסנאט; בסנאט ישנן 17 ועדות ו-70 תתי-ועדות ובקונגרס ישנן 23 ועדות ו-104 תתי-ועדות.

לאחר שהחוק מגיע לנוסח מוסכם בתת-הוועדה, הוא עובר לוועדה המורחבת, ולאחר האישור בוועדה בבית הנבחרים הוא עולה להצבעה בבית הנבחרים, ולאחר אישורו בוועדת הסנאט הרלוונטית הוא עולה להצבעה בסנאט. לאחר שהחוק מאושר בקונגרס הוא מגיע לנשיא לחתימה ולאישור, ולנשיא עומדת זכות וטו, ואז יש צורך לנסח את החוק מחדש, כדי לקבל את אישור הנשיא, או לחלופין, לאשר את אותו החוק, אבל ברוב מיוחס של 2/3.

עכשיו מגיע המוקש שמנסחי החוקה האמריקאית הכניסו כדי להוביל להסכמה רחבה ככל הניתן; כדי שחוק יאושר בקונגרס (הכולל את 435 חברי הבית התחתון ו-100 חברי הסנאט), יש צורך באישורו בשני הבתים. מכיוון שבינואר בית הנבחרים יהיה בשליטה דמוקרטית (235 דמוקרטים ו-200 רפובליקנים), אזי הרפובליקנים יצטרכו למצוא 18 דמוקרטים ש"יערקו", ויצביעו עם הרפובליקנים, וזאת תחת הנחה בעייתית שכל הרפובליקנים יצביעו כמקשה אחת.

מכיוון שמדובר בתרחיש לא סביר, הרי שמדובר בתקופה מאתגרת, שבה יצטרכו הרפובליקנים - שלהם יש רוב בסנאט (53 רפובליקנים ו-47 דמוקרטים) - להגיע להסכמות עם הדמוקרטים כדי לקדם הליכי חקיקה. לא פחות חשוב - צריך שהנשיא טראמפ ייתן את הסכמתו לתהליכי החקיקה, אחרת הוא צפוי להטיל וטו נשיאותי.

ב-3 בינואר צפוי להתחיל לפעול הקונגרס ה-116 של ארה"ב על שני בתיו (בית הנבחרים והסנאט), בעוד שהקונגרס הנוכחי, ה-115, אמור לקבוע את התאריך המדויק למושב הפתיחה. המרחק בין הבית הלבן, שנמצא בשדרות פנסילבניה, לקונגרס, שנמצא בשדרות אווניו, הוא ארבע דקות נסיעה בלבד, אבל בנוגע לפרק הזמן שייקח לאשר חקיקה בארה"ב, זה כבר כנראה יימשך זמן רב הרבה יותר, ובשלב זה קיימת אי-ודאות גבוהה בנוגע ליכולת התקשורת וההגעה להסכמות של הנשיא המכהן דונלד טראמפ עם בית נבחרים דמוקרטי.

תשתיות או חקירות

על פניו נדמה שישנם שני מתארי פעילות אפשריים שלא יכולים לדור בכפיפה אחת: אפשרות אחת היא שבית הנבחרים והנשיא יחליטו לפעול לטובת העם האמריקאי, וינסו לקדם הליכי חקיקה שדורשים סעיפי תקציב. הסוגיות במרכז הדיון הן חיזוק הגבולות של ארה"ב, בדגש על חומה בגבול עם מקסיקו, ותוכנית ההשקעות השאפתנית של הנשיא טראמפ בתשתיות.

ביחס לתוכנית ההשקעות בתשתיות, מדובר בסוגיה משמעותית עבור שוק ההון, שכן לא מעט משקיעים כבר תמחרו את הפוטנציאל של תוכנית ענק בתחום התשתיות בשוויין של חברות בתחומי התשתיות והסחורות.

האפשרות השנייה היא שבית הנבחרים יחליט להתיש את הנשיא בחקירות ובשימועים, ואז מדובר על דם רע שיזרום בין שדרות אווניו לשדרות פנסילבניה. בתרחיש מסוג זה לא סביר שבזמן שהנשיא דונלד טראמפ ייאלץ להגיע לשימועים בבית הנבחרים, וחקירות ייפתחו נגדו בשלל נושאים, תהיה אפשרות מעשית לעבודה משותפת. לא סביר שביום רביעי יזמנו את הנשיא טראמפ לשימוע, וידליפו לתקשורת פרטים על אודות חקירות, ולמחרת ייפגשו בבית הלבן בנינוחות כדי לקדם מהלכי חקיקה.

רגע, אבל הריבית

השנה היא 1980, ולא פשוט בארה"ב תחת הנשיא ג'ימי קרטר. האינפלציה מגיעה לכדי 15%, והריבית במחצית השנה עומדת על 9.5%. אבל שנת 1980 הייתה שנת בחירות, ורונלד רייגן - מועמד חדש ורענן - סימן שיש אפשרות לשינוי כיוון עבור ארה"ב.

כששואלים האם הריבית בשנת 2019 תעלה ב-0.5% או ב-0.75%, והאם זה ישפיע על השווקים, כדאי לזכור שבין יוני 1980 לדצמבר 1980 הריבית בארה"ב עלתה מ-9.5% ל-20%, ריבית של 20% בארה"ב, לא בארגנטינה.

בזמן שהריבית זינקה ב-10.5%, מדד S&P 500 עלה בכ-30%. בתקופה שבה הריבית עלתה ב-10.5%, שוק המניות ידע לשקף את פוטנציאל הצמיחה ולעלות; אין סיבה להאמין ש-0.25% יותר או פחות במהלך כל שנת 2019 זה השיקול העיקרי שעומד לנגד עיניהם של המשקיעים בבואם לקבל החלטות השקעה.

שיעור הריבית ושוק המניות בשנת 1980

נגד הזרם של שוק ההון

אחד האתגרים הקשים ביותר בשוק ההון זה לשבת על הגדר - להחזיק רכיב מזומן ושווה מזומן גדול - ולא לעשות איתם כלום לאורך זמן. על פניו קל לכתוב ולומר שצריך לשבת על הגדר, אבל יישום ההחלטה בפועל הוא מאתגר, משום שמדובר באנטיתזה לשוק ההון.

ישיבה על הגדר משמעותה שאין כרגע מה לחפש בשוק ההון העולמי על שלל האפשרויות שהוא מציע, שרמת האי-ודאות גבוהה מדי ושהיא עלולה להשפיע על כלל השווקים, ולא רק על חברה בודדת או מגזר פרטני.

התקופה הנוכחית עד תחילת הפעילות של הקונגרס ה-116 היא תקופה כזו. תקופה של אי-ודאות, שבה הכיוון שבו יבחר הקונגרס לפעול ישפיע על השווקים הפיננסיים באופן מהותי, היא תקופה שעדיף לעבור אותה כשנמצאים מחוץ לשוק, ולא כאשר מושקעים בשוק על התנודתיות החדה בו, עד שהכיוון יהיה ברור יותר.

מדד חברות התשתיות בארה"ב

לשם המחשה, מדד IPAVE, הכולל את חברות התשתיות הפועלות בארה"ב, עלה ב-50% כמעט מאז שטראמפ נבחר ועד ספטמבר השנה, וירד בכ-20% בחודשיים האחרונים. בינואר ייכתב בספר דברי שוק ההון הכיוון של השווקים, ועד אז אפשר להיות חשופים במלוא העוז לשוק ההון ולהתפלל שיהיה טוב; וכשמתפללים, כדאי לזכור שלמי שמתפללים אליו יש עוד כמה נושאים בסדר העדיפויות חוץ ממדד S&P 500. האפשרות השנייה היא להוריד את הראש עד שהגל יחלוף. 

הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS ומשמש כמנהל תחום החוב בחברת Oscar Gruss&Son. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלה שהוזכרו בכתבה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות