גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחזיות 2019: "בתוך חצי שנה עד שנה יהיה מאוד מעניין לקנות בסין"

הבורסות בסין וברחבי המדינות הסמוכות לה בדרום-מזרח אסיה ספגו השנה ירידות שערים חדות על רקע מלחמת הסחר שהכריז ממשל טראמפ על המשטר הסיני ● לדעת מנהל ההשקעות הראשי לשווקים מתעוררים של פרנקלין טמפלטון, מנראז' סקהון, ההתגוששות הפוליטית בין המדינות לא תיעלם בחודשים הקרובים, אולם רמות המחירים של המניות בסין ואצל שכנותיה כבר די נמוכות

סיכום מוקדם של תשואות שוקי המניות ב-2018 מגלה כי השנה לא היטיבה במיוחד עם המשקיעים. בארה"ב ירד מדד S&P 500 בכ-3% מתחילת השנה, בגרמניה קרס מדד דאקס בכ-17% ואילו ביפן איבד מדד ניקיי כ-9% מערכו. גם בשווקים המתעוררים נרשמה מגמה דומה. מדד MSCI לשווקים מתעוררים ירד מתחילת 2018 בכ-17%, בהובלת הבורסות בסין ובדרום-מזרח אסיה - שספגו ירידות חדות על רקע מלחמת הסחר שהכריז ממשלו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. מדד בורסת שנגחאי נפל השנה בכ-20%, ואילו בהונג-קונג ירד המדד המוביל האנג-סנג בכ-11%.

מנגד, המשיכה השנה הבורסה בברזיל להציג מומנטום חיובי עם זינוק של כ-14%, בעוד מדד ניפטי ההודי מציג שנה תנודתית עם עלייה קלה של כ-3% נכון להיום. בין השאר, נפגעו מדינות מתעוררות רבות מהתחזקות הדולר בעולם, שהחלישה את חוסנן הפיננסי והבריחה את המשקיעים הזרים משוקי המניות והחוב שלהן.

להתחזקות הדולר תרמה השנה עליית הריבית בארה"ב והצמיחה הכלכלית החזקה שנרשמה שם. לדעת מנראז' סקהון (MANRAJ SEKHON),מנהל השקעות ראשי של מניות בשווקים המתעוררים בחברת קרנות הנאמנות פרנקלין טמפלטון, ימשיכו מרבית המטבעות של מדינות השווקים המתעוררים לסבול מלחצים שליליים בחודשים הקרובים, לפני שיתייצבו. עם זאת, הוא צופה התייצבות שנובעת מהסתגלות של השוק למצב של ריביות גבוהות בארה"ב, מה שיקרה בתוך כחצי שנה להערכתו.

אחד המטבעות שסבלו מהתחזקות המטבע האמריקאי הוא היואן הסיני, מולו התחזק השנה הדולר ביותר מ-5%. מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין היא אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים ביותר לשוקי ההון בעולם. באחרונה הודיעה הנשיא טראמפ על השהייה בהעלאת המכסים על סחורות סיניות, שהייתה אמורה להיכנס לתוקפה בינואר, אולם הנושא כולו עדיין רחוק מפתרון.

מנראז' מסביר כי "ב-30 השנים האחרונות הסינים עבדו קשה מאוד כדי להצמיח את הכלכלה שלהם ולהעלות את רמת חייהם, אבל במובנים מסוימים גם לתבוע מחדש את מעמדם המוביל והצודק ככוח על בכלכלה העולמית. הם עושים זאת באמצעות הבטחת השפעה מסביב לעולם, גישה למשאבים וגישה לשווקים, כדי שהם יוכלו להגן ולשמור על הכוח שלהם".

"העמדה הנוכחית של ארה"ב מחזקת בקרב הסינים את התפיסה, לפיה האמריקאים לא רוצים לאפשר להם את זה. ולכן, לטעמי נראה הקשחה של העמדות הסיניות במטרה להבטיח את יכולתם להשפיע על העולם ולתבוע מחדש את מעמדם המוביל. כך, שהמתח בין הצדדים יעלה והסינים ינקטו בצעדים חריפים יותר, שהשפעתם תורגש בעולם כולו".

מנראז' מאמין שהסינים לא יכולים להתגרש מהעולם ושהעולם אינו יכול להתגרש מסין. לכן, תמשיך ממשלת סין לפעול לפתיחת השווקים שלה כלפי העולם, אולם במקביל תפעל בשתי דרכים נוספות: הראשונה היא שיפור העצמאות הטכנולוגית של המדינה, באמצעות השקעות גדולות בתחום; השנייה הוא ניסיון להגדיל את העסקאות עם מדינות וכלכלות מסביב לעולם, במטרה לספק לסין גישה למשאבים שחסרים לה, ולשווקים למכירת הסחורות שלה.

"בטווח הקצר, כלומר בשנה-שנתיים הקרובות, הרעש הפוליטי ימשיך להערכתי", מדגיש מנראז'. "בחצי השנה הקרובה יהיו בחירות בטייוואן, והרטוריקה שתצא מסין בנוגע לקשר בין שתי המדינות תהיה רושפת אש. זה ישפיע על הסנטימנט, כשבמקביל גם הנשיא טראמפ יתמקד בבחירות הבאות לנשיאות בעוד פחות משנתיים - מה שצפוי להשפיע על הרטוריקה שתצא מוושינגטון".

"רמת הרעשים הפוליטיים לא תיעלם, אבל אם חוזרים לשוקי המניות, אנחנו חושבים כיום שרמות המחירים בסין ובמדינות אסיה כבר די נמוכות ושהמניות שם די זולות. כך שהרבה מהחשש שנוצר מהמצב והשליליות שהתקבעה כלפי המניות בסין בשל כך, כבר מתומחרים בשוק. המצב הזה עלול להימשך עוד תקופה מסוימת, אבל מנקודת המבט של בחינת הערך הגלום בהשקעה שם, נראה לי שבמהלך 6-12 החודשים הקרובים יהיה מאוד מעניין לקנות מניות בסין ובאסיה".

מנראז' הוא סינגפורי, שרכש את השכלתו האקדמית באנגליה ואף החל שם לפני כ-24 שנים את התמחותו בתחום ניהול ההשקעות. לחברת פרקלין טמפלטון הוא הגיע לפני כשנה וכיום מנהל את תחום ההשקעות במניות בשווקים מתעוררים ממשרדיה בסינגפור. תחת אחריותו מנוהלים כ-40 מיליארד דולר בקרנות נאמנות שונות, בידיהם של כ-80 מנהלי השקעות הפזורים במדינות המתעוררות ברחבי העולם, מאמריקה הלטינית ועד צפון מזרח אסיה.

מנראז' הגיע באחרונה לישראל ואף הרצה בפני משקיעים מוסדיים, בכנס שערכה פרנקלין טמפלטון בתל-אביב. לדעתו אנחנו עוברים עכשיו מתקופה מעניינת לתקופה מאוד מעניינת בשווקים המתעוררים.

"הצמיחה הבסיסית של הכלכלות ושל החברות העסקיות בשווקים מתעוררים היא כיום מאוד חזקה, מאוד מעניינת ומאוד אטרקטיבית. מה שמעניין הוא שסוג הצמיחה שאנחנו רואים כעת הוא שונה ממה שרואים בשווקים המפותחים, מבחינת המודלים העסקיים, האבולוציה, התרוממות הטכנולוגיה ועוד".

"כך שאנחנו צריכים להסתכל על שווקים מתעוררים אחרת, ואנחנו מאמינים שהטווח הבינוני והטווח הארוך הם מעניינים מאוד ואטרקטיביים מאוד. עם זאת, בטווח הקצר אני מאמין שהולכת להיות תקופה מאתגרת לשווקים המתעוררים, בגלל נושאי מקרו וסיכונים גיאופוליטיים. אבל להערכתי עניינים אלו יסתדרו ויספקו בתוך 6-12 חודשים נקודת כניסה מעניינת מאוד עבור אנשים שירצו להיות חלק מסיפור השווקים המתעוררים".

ברזיל חזרה בשנתיים האחרונות לעניין את המשקיעים הזרים, בעקבות הדחתה ב-2016 של הנשיא הקודמת דילמה רוסף והניצחון שבבחירות לנשיאות שרשם שם לאחרונה מועמד הימין ז'איר בולסונארו. לאחר עליות של 20% בשנה האחרונה ושל 50% בתוך שנתיים, מה השקפתכם הנוכחית על שוק המניות שם?

"אנחנו עדיין חיוביים על ברזיל בטווח הקצר, בעקבות ההבטחות הגדולות של ההנהגה החדשה, בנוגע לצמיחה, להשקעה בתשתיות ולהפרטה של חברות ממשלתיות בתחומים מסוימים. אני חושב שזה טוב לברזיל אבל יהיה קשה לו מאוד לעשות את כל מה שהבטיח ולהראות תוצאות למשקיעים בשוק ההון. לדעתי בינתיים השוק יעניק לבולסונארו את הזמן ליהנות מהספק, בתקווה שהוא באמת יצליח להביא תוצאות. יש למשקיעים הזרים הרבה ציפיות ממנו כי ההזדמנויות בברזיל הן אדירות".

"ככה שבמבט רוחבי על על החלקים העיקריים של השווקים המתעוררים, ברזיל היא המקום הנכון להיות בו בתקופה הקרובה. אנחנו חושבים ששוק המניות של ברזיל ימשיך להציג תשואות טובות ביחס לשאר החלקים המרכזיים של השווקים המתעוררים".

בחלוקה גסה, איפה תהיו זהירים יותר בשווקים המתעוררים ואיפה תהיו חיוביים יותר בטווח הקרוב?

"בטווח הקצר אנחנו זהירים יותר לגבי חלקים במזרח אירופה, חיוביים ביחס לברזיל ומחזיקים בגישה ניטרלית לגבי הודו וסין. במונחי הטווח הארוך אנחנו מחזיקים בדעה חיובית על השקעה בסין, בהודו, באינדונזיה ובווייטנאם, אבל בטווח הקצר השווקים הללו יסבלו כאמור מקשיים".

"מבחינת חלוקה למגזרים, אז בטווח הארוך אנחנו חיוביים על מגזרי הטכנולוגיה, הצריכה, השירותים הפיננסיים, ותחומים שחשופים לכלכלה החדשה כמו שירותי בריאות, תעשיית הרכב וכדומה". 

עוד כתבות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל