גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקשת פירוק לקבוצת הכדורגל "בני לוד": חשש לעבירות מס ושליטה משפחתית

בבקשה מפורטים ממצאים חמורים באשר להתנהלות העמותה, ובהם אי-רישום הכנסות, ניהול ספרים בלתי תקין וקיומה של שליטה משפחתית בעמותה ● בבקשה נכתב: "העסקת קרובי משפחה של עובדים בעמותה, שאינם חברי וועד או מנכ"ל, יש בה כדי להצביע על התנהלות בניגוד למינהל תקין"

מגרש כדורגל שכונתי / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
מגרש כדורגל שכונתי / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

רשם העמותות הגיש היום (ה') לבית המשפט המחוזי מרכז בקשה למתן צו פירוק נגד עמותת בני לוד רכבת, המקיימת פעילויות ספורט שונות וביניהן הפעלת קבוצת כדורגל בליגה הלאומית (מקום 14 מתוך 16) וכן הפעלת קבוצות כדורגל לנוער וילדים ברחבי העיר לוד.

בקשת הפירוק הוגשה ממצאי ביקורת שנערכה בעמותה במהלך החודשים אוגוסט עד נובמבר 2016 לגבי השנים 2014-2013 והעלתה ממצאים חמורים באשר להתנהלות העמותה, וביניהם אי-רישום הכנסות; ניהול ספרים בלתי תקין; מוסדות עמותה שאינם מבצעים תפקידם בהתאם להוראות הדין; קיומה של שליטה משפחתית בעמותה. עוד עולה מהבקשה כי העמותה לא שיתפה פעולה עם הבודק החיצוני.

במקביל, נזכיר כי נגד העמותה תלוי ועומד כתב אישום בגין עבירות מס ועבירות על חוק איסור הלבנת הון. בפברואר השנה הגישה פרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) לבית המשפט המחוזי מרכז כתב אישום כנגד עבד אלגאני עבאס, מחמד אזברגה, איברהים אבו-טחישר וחברות שונות, ביניהן עמותת בני לוד רכבת. לנאשמים מיוחסות, כל אחד על-פי חלקו בכתב האישום, עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד, קשירת קשר לביצוע פשע, עבירות על-פי חוק מע"מ ועבירות הלבנת הון, בהיקף של מעל מיליארד שקל.

הפצה וקיזוז חשבוניות פיקטיביות

לפי כתב האישום, במטרה להתגבר על הסדרים רגולטוריים שמנעו מהם את האפשרות לעסוק ולשלוט בחברות תיווך של עובדים זרים לתעשיית הבנייה, השתלטו אזברגה וירון סולמי על תאגיד כוח-אדם להעסקת עובדים זרים. זאת, תוך שהם מסתירים את פעילותם מהרשויות באמצעות רישום מניותיהם על-שם אדם אחר.

לפי האישום, ההיתר להפעלת התאגיד התקבל במרמה בנסיבות מחמירות. כדי להעביר את הכנסותיה של החברה לידם, נטען, ביצעו אזברגה וירון סולמי פעולות מרמה מתוחכמות, לרבות שימוש בחשבוניות כוזבות, וכן העבירו כספים בכסות של חסויות לקבוצת הכדורגל "בני לוד הרכבת", שבשליטתו של אזברגה.

בנוסף, אזברגה וסולמי נזקקו לכספים רבים, הנאמדים במאות מיליוני שקלים במזומן, בין היתר לצורך תשלומי שכר לעובדים זרים. על כן קשרו השניים, לפי החשד, ביחד עם עבאס, קשר להפצה וקיזוז של חשבוניות פיקטיביות, באמצעות חברות שונות בהן אזברגה שלט, העוסקות לכאורה בקבלנות בניין, וזאת בהיקף של מעל ל-800 מיליון שקל, ובתוך כך אף ביצעו פעולות הלבנת הון.

לטענת רשם העמותות, כל הליקויים החמורים שנמצאו, במקביל לאישומים הפליליים המתנהלים, מעידים כי פעולות העמותה מתנהלות בניגוד לחוק, למטרותיה ולתקנון העמותה ומקימים עילה לפירוק העמותה.

מהבקשה עולה כי מטרתה לאפשר לעמותה לתקן את הליקויים שנפלו בפעילותה, תחת פיקוח בית המשפט, מתוך כוונה להביא להבראתה ולאפשר את פעילותה הספורטיבית.

במסגרת ההליך צפוי רשם העמותות לבקש מבית המשפט למנות לעמותה בעל תפקיד אשר יוענקו לו סמכויות נרחבות, אשר יאפשרו לו, בין היתר, להחליף את מוסדות העמותה ולחקור את התנהלותה הכספית של העמותה. בין הממצאים החמורים ביותר שעלו בדוח בנוגע לאי אי-רישום הכנסות וניהול ספרים לא תקין, נטען בבקשה כי בביצוע השוואה מדגמית בין הרשום בפנקס הקבלות לרשום בספרי הנהלת החשבונות של העמותה, נמצא כי ישנן קבלות שלא נרשמו בכרטיסי ההכנסות והתרומות של העמותה. "לפיכך, עולה חשש לדיווחים כוזבים ורישום לא נאות בספרי העמותה וחשש לכך שהדוחות הכספיים של העמותה אינם משקפים את מצבה הכספי של העמותה. כמו כן, עולה חשש כי הכנסות שלא נרשמו בספרי העמותה לא שימשו לקידום מטרותיה", נכתב בבקשה.

הכנסות ללא קבלות

בבקשה צוין, למשל, כי ביום 7.12.14 מכרה העמותה רכב שבבעלותה, לעובד בה, בתמורה לסך של 35 אלף שקל. מבדיקת המכירה נמצא כי לא היו פרוטוקולים או מסמך המאשר את המכירה על-ידי ועד העמותה, לא הוצאה קבלה עבור המכירה, ולא נערכה בדיקה לגבי שווי שוק הרכב הנמכר.

עוד עלה מבדיקת הבודק החיצוני כי "העמותה אינה עורכת את דוחותיה כספיים לשנים 2013 ו-2014 בהתאם לכללי חשבונאות מקובלים"; "העמותה אינה רושמת את מספר הקבלה כמספר אסמכתא בספריה"; "נרשמו הכנסות בספרים מבלי שיצאו בגינן קבלות, וזאת בניגוד להוראות מס הכנסה בנוגע לניהול ספרים, אשר קובעות כי יש להוציא קבלה מיד עם קבלת התקבול".

עוד נכתב בבקשה כי "העמותה עוברת על תקנות רואי חשבון (ניגוד עניינים ופגיעה באי-תלות כתוצאה מעיסוק אחר), היות שמשנת 2014 המחזור הכספי של העמותה עולה על 5 מיליון שקל, היה על העמותה להפריד בין מבצע עבודת הנהלת החשבונות של העמותה לבין מבצע עבודת הביקורת בה. בעמותה זו משרד רואי חשבון זיגדון יצחק ביצע את עבודת הנהלת חשבונות ואת עבודת הביקורת. בתגובה השיבה העמותה כי ככל שמחזור העמותה יהיה מעבר ל-5 מיליון שקל, תבוצע הפרדה".

קשרי משפחה בעמותה

עוד נטען בבקשה כי בעמותה קיימים קשרי משפחה בין מנכ"ל העמותה שהוא אח של יו"ר הוועד, אח של עובד א', דוד של עובד ב', ויו"ר הוועד הוא גיסו של חבר ועד אחר. עוד נמצא כי מנכ"ל העמותה, יו"ר הוועד וחבר הוועד האחר הם מורשי חתימה בעמותה. "לנוכח זאת, עולה חשש שקיימת שליטה משפחתית בעמותה, וזאת בניגוד להנחיות הרשם", נכתב בבקשה.

בנוגע להעסקת קרובי משפחה של חברי ועד בכלל ושל קרוב משפחה של מנכ"ל העמותה בפרט, הנחיות הרשם קובעות כי על עמותה להבטיח כי ההחלטה בדבר העסקת קרובי משפחה, תהיה סבירה בנסיבות העניין ולטובת העמותה נוכח ניגוד העניינים האפשרי. לפיכך, על ועד העמותה להחליט בעניין ההעסקה ותנאי ההעסקה, וההחלטה צריכה לקבל את אישור ועדת הביקורת בעמותה לאחר בחינת סבירותה. כמו כן, על העמותה לבחון את העסקתם בהקשר של חלוקת רווחים אסורה.

בבקשת הפירוק צוין כי מבדיקת הבודק החיצוני עולה כי העמותה פעלה בניגוד להנחיות הרשם האמורות, היות שלא נמצאו פרוטוקולים הדנים בהעסקת קרובים, וכן הנושא לא נדון בוועדת הביקורת. כמו כן, נכתב בבקשה, "העסקת קרובי משפחה של עובדים בעמותה, שאינם חברי ועד או מנכ"ל, יש בה כדי להצביע על התנהלות בניגוד למינהל תקין המחייב העסקת עובדים על-פי אמות-מידה אובייקטיביות ותוך התחשבות בטובת העמותה ולא על-פי שיקולים של קרבה משפחתית".

עוד נמצא כי קיים ריכוז סמכויות בידי מנכ"ל העמותה, אזברגה איסמעיל, הממלא גם את התפקידים הבאים: אחראי על ניהול מערך הכספים, מבצע גבייה, מפקיד כספים בבנק, מורשה חתימה, אחראי על ניהול ספקים ואישור תשלום לספקים.

"ריכוזיות או בלעדיות בביצוע תפקיד על-ידי עובד יחיד היא מקור לטעויות במזיד או בשוגג ומונעת בקרה", נכתב בדוח.

עוד התגלו בעיות בתחום התרומות לעמותה, ובין היתר לא הוגשו רשימות תורמים לרשם בגין תורמים מעל 20 אלף שקל לשנים 2013 ו-2014, לא הוגש לרשם דוח תרומות מישות מדינית זרה לשנים 2013 ו-2014 ועוד.

***חזקת החפות: כל הנאשמים המוזכרים בפרשה - ובהם עבד אלגאני עבאס, מחמד אזברגה, איברהים אבו-טחישר וחברות שונות, ביניהן עמותת בני לוד רכבת - לא הורשעו בכל עבירה, ועל כן הם זכאים ליהנות מחזקת החפות. כתב האישום שהוגש עדיין תלוי ועומד בבית המשפט, ובשלב זה לא ידוע כיצד יסתיימו כל ההליכים הפליליים. יש לזכור כי חשודים ונאשמים הם בחזקת חפים מפשע, כל עוד לא הורשעו בדין.

עוד כתבות

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

השותף המפתיע בשיחות על רכישת רשת 13

בחברת אקסס החליטו להתקדם עם הצעת פטריק דרהי לרכישת רשת 13, וברשות השנייה מערימים קשיים על הבקשה שהוגשה ● קבוצת יזמי ההייטק בראשות אסף רפפורט רואה בכך הזדמנות לחזור לשולחן, ולפי מידע שהגיע לגלובס, בין השחקנים שנמצאים על המגרש נמצאת שותפה מעניינת במיוחד: התנועה הקיבוצית

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

מנכ"ל אנבידיה יבקר בישראל לקראת יום העצמאות

לגלובס נודע כי ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, צפוי להגיע לישראל בסוף חודש אפריל על רקע התרחבות פעילות החברה בארץ

ניסויים בתרופות / אילוסטרציה: Shutterstock

ניסוי אחד וזהו: ה־FDA משנה באופן דרמטי את הכללים בדרך לאישור תרופות

מנהל המזון והתרופות בארה"ב הודיע שמעכשיו חברות יידרשו לבצע ניסוי יעילות גדול אחד במקום שניים, כפי שהיה נהוג עד כה ● מדובר בשינוי שיאפשר להוזיל ולקצר משמעותית את הפיתוח ● בתעשייה מרוצים, אבל לד"ר ג'רמי לוין, מנכ"ל טבע לשעבר, יש גם אזהרה לישראלים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

גורמים באיראן נגד "הדרישות הקיצוניות": "הכשלה של המו"מ"

יום מכריע לפנינו: סבב השיחות השלישי בין איראן לארה"ב יצא לדרך ● שישה מטוסי F-22 נוספים בדרך לישראל, פיקוד העורף מרחיב את התרגול ● שר החוץ האמריקאי רוביו: ההתעקשות של איראן שלא לדון בטילים הבליסטיים שלה היא "בעיה גדולה מאוד" ● מומחים ודיפלומטים: תוכנית הגרעין של איראן לא התקדמה באופן ממשי מאז המלחמה עם ישראל ביוני ● עדכונים שוטפים

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

מיום שבת בערב: מחיר הדלק מטפס מעל ל-7 שקלים

מחיר הדלק יעלה ב־14 אגורות בחודש מרץ ויעמוד על 7.02 שקלים ● הסיבה: "המתיחות הביטחונית והגאו־פוליטית הובילה לעלייה במחיר הבנזין הבינלאומי"

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הרווח הנקי של מזרחי טפחות בשנת 2025: 5.6 מיליארד שקל

ברבעון הרביעי של 2025, הרווח הנקי של הבנק הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל - צמיחה של 7.5% ברווח הנקי ● הבנק יחלק מחצית מהרווח הנקי שרשם ברבעון לבעלי המניות – סכום של 702 מיליון שקל

אתרי קניות באינטרנט. יוכפפו לחוק הישראלי? / צילום: Shutterstock

מאחורי הצעת החוק החדשה: אתרי קניות באינטרנט יוכפפו לחוק הישראלי?

הצעת חוק המקודמת בימים אלה שמה לה למטרה לקבוע את התנאים שבהם יחול הדין הישראלי בעת התקשרות עסקית בין חברה מחו"ל ללקוח ישראלי ● בקרב המומחים הדעות חלוקות: מצד אחד החוק יעשה סדר ויגביר ודאות, אולם מנגד הוא עלול להרתיע חברות מעסקים עם ישראלים

גיל גבע, יו''ר קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

תדהר בדרך להנפקה במאי בשווי מתוכנן של 7-8 מיליארד שקל

ההנפקה של חברת הנדל"ן צפויה להיות אחת הגדולות בבורסה בשנים האחרונות ● ההנפקה תיעשה עפ"י הדוחות השנתיים של תדהר ל-2025, והסכום שיגויס יהיה כ-20% מהשווי שיושג, כלומר בין 1.4 ל-1.6 מיליארד שקל ● עם זאת, לבעלי החברה ברור כי המתיחות מול איראן והתרחישים השונים עשויים לשנות את התוכנית

כנס המטרו הבינלאומי של נת''ע / צילום: עמוס לוזון

כנס החשיפה הבינ"ל של המטרו: "יש פה חברות תשתית מהטופ של הטופ"

נת"ע ערכה השבוע בת"א כנס חשיפה בינלאומי לפרויקט המטרו בגוש דן, שנועד להציג לחברות תשתית את המכרזים הצפויים בשלב האינפרא הראשון, בהיקף של 65 מיליארד שקל ● לכנס הגיעו נציגים של למעלה מ־60 חברות תשתית בינלאומיות מכ־20 מדינות ● נציג של אחת מהחברות ההודיות: "פרויקט המטרו נתפס כמרגש מאוד"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הביטקוין טיפס ב-7%, מניות הקריפטו זינקו

נאסד"ק עלה ב-1.3% ● בעקבות הדוחות - אודיטי טק (איל מקיאג') הישראלית צנחה בעשרות אחוזים לשפל של כל הזמנים ● אלוט נפלה במעל 20% בעקבות הדוח הכספי ● ענקית השבבים אנבידיה תדווח לאחר נעילת המסחר את תוצאותיה הכספיות ● הביטקוין עלה ל-68 אלף דולר למטבע

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

"קצר אך מאוד פרודוקטיבי": על הביקור ההיסטורי של מודי בישראל

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, חזר למולדתו אך הביקור משאיר אחריו הישגים היסטוריים ● בתוך כך, בין ישראל להודו נחתמו 16 מזכרי הבנות במגוון תחומים, בהם חדשנות חקלאית והעמקת קשרי הטכנולוגיה ● "זוהי שותפות אסטרטגית מיוחדת, המסמלת את השאיפות של שני העמים", סיכם מודי

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

חברת התעופה שמבטלת טיסות לישראל עד להודעה חדשה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה הערב כי היא מבטלת את טיסותיה מנתב"ג החל מהשבוע הבא ● "KLM תמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות ותבחן מחדש את ההחלטה בהתאם לנסיבות" ● בשלב זה אייר פראנס, השייכת לאותה קבוצת תעופה, ממשיכה לפעול כרגיל

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כותרות העיתונים בעולם

בלי לירות ירייה אחת: האסטרטגיה הסינית במלחמה המסתמנת באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בעולם את ביקור ראש ממשלת הודו בישראל, מה סין יכולה להפסיד אם איראן תיפול, וטראמפ עלול לחזור על הטעות של בוש במלחמת עיראק • כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

בהיקף 650 מיליון שקל: שיתוף הפעולה החדש של כלל ביטוח ואאורה

חברת הביטוח תשקיע 450 מיליון שקל בפרויקטים אותם מקדמת חברת הבת של חברת הנדל"ן, "אאורה מחדשים את ישראל" ● בתמורה, היא תחזיק ב-30-35% מהזכויות בפרויקטים, ותקבל זכות ראשונים להשקיע בפרויקטים עתידיים בהיקף של עד 200 מיליון שקל

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

רפי ליפא  וגל עמית, יועצי ההנפקות שפעלו עם פועלים אי.בי.אי בעבר / צילום: תמר מצפי

150 מיליון שקל ליועצים, קשיים לשתי החברות שהביאו מארה"ב

לפני שני עשורים הביאו רפי ליפא וגל עמית את חברת הנדל"ן האמריקאית דה לסר לגיוס חוב ראשון בת"א ● בעקבותיה הגיעה דה זראסאי, שקרסה אשתקד ● השבוע עבר הלחץ לאג"ח של חלוצת ההנפקות הזרות, שתשואות האג"ח שלה זינקו מחשש שתתקשה לעמוד בהתחייבויותיה ● כסף בסיכון