גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרווח יורד, המחירים עולים - ועדיין: רווח גולמי של 40% ויותר אצל ענקיות המשקאות יפאורה וטמפו

עוד בטרם הודיעו לאחרונה יצרניות המשקאות על העלאת מחירים צפויה, נהנו טמפו ויפאורה משיעורי רווחיות נאים ● שתי החברות סבלו מעלייה ניכרת בהוצאות מתחילת השנה, שהובילה לירידה דו-ספרתית ברווח הנקי בשלושת הרבעונים הראשונים של 2018 ● מגזר האלכוהול, ובראשו הבירות, בולט לחיוב בתוצאותיה של טמפו ● יפאורה הצליחה לשמור על יציבות בפעילות השוטפת, למרות חילוקי דעות בין בעלי המניות והנפקה ראשונית של נתח ממניותיה

מוצרי יפאורה / מתוך: מצגת החברה
מוצרי יפאורה / מתוך: מצגת החברה

התייקרות המחירים הרוחבית במשק אינה יורדת מהכותרות בתקופה האחרונה וגם איננה פוסחת על יצרניות המשקאות המקומיות, שהיו מהראשונות להודיע על העלאות מחירים. מובילת השוק, החברה המרכזית למשקאות (המייצרת ומשווקת את מוצרי קוקה-קולה), הודיעה כבר בחודש אוקטובר על העלאת מחירים, ואליה הצטרפו תוך זמן קצר שתי המתחרות הגדולות, טמפו ויפאורה.

שלוש השחקניות הדומיננטיות בשוק המשקאות חולשות יחד על יותר מ-90% מהפעילות בו. החברה המרכזית שולטת בכמחצית משוק ייצור המשקאות בישראל, יפאורה ניצבת אחריה עם נתח שוק של כ-25%, ובהמשך עומדת טמפו, המחזיקה בנתח של כ-15%. יתר היצרנים קטנים יותר, ומחזיקים יחד בפחות מ-10% מנתח השוק.

פילוח נתחי שוק של יצרניות המשקאות

בעוד שהחברה המרכזית היא חברה פרטית (הנמצאת בשליטת משפחת ורטהיים) שתוצאותיה העסקיות אינן גלויות לציבור, הצצה לתוצאותיהן של טמפו משקאות ויפאורה מעידות על רווחיות גבוהה המאפיינת את תחום ייצור המשקאות, עוד לפני העלאת המחירים הרוחבית על מרבית מוצריהן.

אמנם כמגמה, בסיכום רבעוני וגם מתחילת השנה, רשמו טמפו ויפאורה שחיקה דו-ספרתית ברווחיהן, אולם גם אחריה הם ממשיכות לשמור על רווח גבוה, של כמה עשרות מיליוני שקלים מדי רבעון, תוך הצגת שיעורי רווח גולמי מרשימים, של 40%-45% ממחזור המכירות.

כמו מגזרי פעילות רבים אחרים, גם פעילותן של חברות המשקאות מושפעת מעונתיות, בשל צמצום יחסי ברכישות משקאות קלים ואלכוהוליים בעונת החורף, וכן מעיתוי החגים, ובראשם ראש השנה ופסח, שלקראתם עולות המכירות, כך שהרבעונים החזקים יותר של שתי החברות הם השני והשלישי של השנה.

פילוח נתחי שוק של יצרניות המשקאות

טמפו: מותגי הבירה מובילים

טמפו משקאות מחלקת את פעילותה לשלושה מגזרים: משקאות קלים מוגזים, מיצים ועוד, ובהם מותגי פפסי, ג'אמפ, סודה, סן בנדטו, סיידר הגליל ונסטי; משקאות אלכוהוליים, שם שולטים מותגי הבירה שלה, ובראשם היינקן, מכבי וגולדסטאר, נוסף על מותגי וודקה, וויסקי, רום ומשקאות אלכוהוליים נוספים; ופעילות חברת יינות ברקן.

השליטה בטמפו מוחזקת בידי המנכ"ל והיו"ר ז'ק בר, במשותף עם ענקית הבירה ההולנדית היינקן, והיא נסחרת בבורסה באמצעות שתי סדרות אג"ח, בהיקף של כ-100 מיליון שקל, בתשואות של כ-1.5%-2.5%.

בפילוח הרווחים התפעוליים של טמפו למגזרים בין ינואר לספטמבר 2018 ניכרת ירידה רוחבית, עם שחיקה של 8% ברווחי מגזר האלכוהול, ל-86 מיליון שקל - שנותר המגזר עם התרומה הגדולה ביותר לרווחי החברה; ההכנסות ממנו לתקופה זו עלו ב-4% ל-409 מיליון שקל.

מגזר המשקאות הקלים, הגדול ביותר מבחינת היקף ההכנסות, שעלו מתחילת השנה ועד סוף ספטמבר ב-2% ל-501 מיליון שקל, סבל מירידה של כ-6% ברווח התפעולי, שהסתכם ב-45 מיליון שקל. רווחי יינות ברקן ירדו בתקופה זו ב-17% ל-27 מיליון שקל, למרות שההכנסות עלו ב-2% ל-151 מיליון שקל.

בטמפו לא מפרטים על הסיבות לירידה ברווחיות, אולם מציינים כי "תחום המשקאות האלכוהוליים מאופיין בשיעור רווחיות תפעולית גבוה משיעור הרווחיות התפעולית של החברה במאוחד". זאת, בעיקר ממוצרי הבירה שהחברה מציעה, בין היתר בזכות "מעבר לייצור עצמי של בירה במבשלת הבירה של החברה וחוזקם של מותגי הבירה".

מנתוני טמפו עולה כי משקאות הבירה אחראים ליותר מ-60% מסך הכנסות פעילות המשקאות האלכוהוליים - קרי, הכנסות של קרוב ל-260 מיליון שקל בתשעת חודשי השנה הראשונים. אלו תומכות בסך הרווח הגולמי של החברה, שהגיע ל-419 מיליון שקל בין ינואר לספטמבר (שחיקה של כ-1.5% ביחס לנתון בתקופה המקבילה ב-2017), המשקף שיעור רווח גולמי של כ-40% מהמכירות.

בדרך לשורה התחתונה מציגה טמפו מתחילת השנה עלייה בהוצאות, כך שהרווח התפעולי שלה בין ינואר לספטמבר צנח ב-18% ל-93 מיליון שקל (כ-9% מהמכירות לעומת 11% בתקופה המקבילה), והרווח הנקי שלה ירד ב-13% ל-65 מיליון שקל, אחרי שחלק מהפגיעה ברווח התפעולי קוזזה עם צמצום הוצאות מימון והוצאות מס.

יפאורה נפגעה מהוצאות חד-פעמיות

אצל יפאורה, הגם שאינה מחזיקה בפעילות בתחום האלכוהול, ו"מסתפקת" בייצור ובשיווק משקאות קלים, ובהם שוופס, מי עדן, אר.סי קולה, עין גדי וספרינג, תמונת המצב דומה.

הכנסותיה בין ינואר לספטמבר עלו בשיעור מתון של כ-1% והגיעו ל-748 מיליון שקל, והרווח הגולמי ירד ב-1% ל-344 מיליון שקל, ומשקף גם הוא שיעור נאה של 46% מהמכירות (לעומת 47% בתקופה המקבילה ב-2017).

ואולם, יפאורה מדווחת על עלייה בהוצאותיה, בעיקר בגין שכר, וכן היא נפגעה מהוצאה חד-פעמית של כמה מיליוני שקלים בגין קנס שהטיל המשרד להגנת הסביבה על חברות המשקאות בגין אי-עמידה ביעד האיסוף והמיחזור השנתי של בקבוקים. עוד ירד חלקה של יפאורה ברווחי חברות מוחזקות, כך שהרווח התפעולי שלה בתשעת החודשים הראשונים של השנה צנח ב-18% ל-114 מיליון שקל, והרווח הנקי נחלש בשיעור דומה (17%) ל-88 מיליון שקל.

סכסוך בין בעלי המניות ביפאורה

יפאורה עלתה לכותרות מוקדם יותר השנה בעקבות הנפקה של 15% ממניותיה לציבור, שביצעה חברת כלל תעשיות (כת"ש) של המיליארדר לן בלווטניק (המחזיקה ב-30% ממניות יפאורה). ההנפקה בוצעה באמצעות כלל משקאות - חברה ייעודית שהוקמה לצורך המהלך. הנפקת כלל משקאות בוצעה לאחר שבלווטניק נכשל בניסיונו למכור את החזקות המיעוט שלו ביפאורה לבעלת השליטה, חברת קרור של רוני גת ושלמה רודב (המחזיקה בכ-70% מיפאורה). ההנפקה הובילה לסכסוך בין בלווטניק לבין גת ורודב.

בשבועות האחרונים קיבלו המשקיעים חותמת רשמית לסכסוך, שככל הנראה צפוי להימשך עוד תקופה לא קצרה, עם כניסתו להליכים משפטיים. לקראת סוף חודש נובמבר הגישה קרור למחלקה המשפטית של בית המשפט המחוזי בתל-אביב "תובענה על דרך המרצת פתיחה נגד כלל תעשיות וכלל משקאות".

במסגרת פנייתה לבית המשפט ביקשה קרור להורות כי הסכם בעלי המניות בין הצדדים ביפאורה, שנחתם כבר בשנת 1993, "פקע או הפך לחסר תוקף, ואינו מקנה זכויות כלשהן לכת"ש (ביפאורה א' ל')", ובהתאם גם לא מקנה זכויות כלשהן לחברת כלל משקאות, שהוקמה לצורך ההנפקה. המשמעות היא הדחת הדירקטורים מטעם כלל משקאות ביפאורה, ושליטה על צינור הדיבידנדים של החברה, שחיוני במיוחד למשקיעי כלל משקאות. 

בעשור האחרון (2008-2017) חילקה יפאורה לבעלי מניותיה סכום מצטבר של כ-520 מיליון שקל, בעוד שכלל משקאות אימצה עם הנפקתה מדיניות חלוקת 95% מתזרימי המזומנים שלה, על בסיס חלוקות דיבידנד שתבצע יפאורה.

יפאורה, שבקופתה יתרות מזומנים בהיקף של יותר מ-400 מיליון שקל, אימצה בסוף 2017 החלטה לשמור על יתרות מזומנים של 500 מיליון שקל, או בגובה הסכום "הנדרש למימוש הזדמנות ההשקעה הגבוהה ביותר שתישקל על-ידי יפאורה בכל עת, הגבוה מביניהם" - החלטה אשר לה התנגדו הדירקטורים מטעם כלל תעשיות ביפאורה. ב-2018 החליטה יפאורה לחלק דיבידנד של 25 מיליון שקל, נמוך מבשנים קודמות, מה שעשוי להעיד על שינוי כיוון גם להמשך, על בסיס החלטת הדירקטוריון האחרונה.

כאמור, טרם קידום הנפקתה של כלל משקאות, דחתה כת"ש את הצעתה של קרור לרכישת מניות המיעוט (30%) ביפאורה, משום שההצעה הייתה לטענתה במחיר נמוך משמעותית מהשווי שלפיו תכננה כת"ש להנפיק חלק מהחזקותיה ביפאורה (ההנפקה בוצעה לפי שווי של 1.65 מיליארד שקל ליפאורה). כבר אז נתגלעו חילוקי הדעות בין הצדדים לגבי זכותה של כת"ש להנפיק נתח ממניות החברה - בתלות בשווי שלפיו תונפק כלל משקאות - ובנוגע לזכותה של כת"ש למינוי דירקטורים ביפאורה.

מלבד יפאורה, קרור מחזיקה גם בנתח של כ-38% מיצרנית הצ'יפס הקפוא תפוגן, וגם שם נקלעה בשנים האחרונות לסכסוך מול שותפיה (משפחת שרון וקובי פורת), תחילה בעקבות רצון השותפים ב-2016 למכור את מניות השליטה בתפוגן, ובהמשך בנוגע לחלוקת דיבידנד של תפוגן בהיקף של 35 מיליון שקל. המערכה בין הצדדים טרם הסתיימה, ובחודש פברואר הקרוב צפוי להתקיים דיון משפטי נוסף, שבו ישמע בית המשפט את ערעורם של שני הצדדים בנושא.

הסכסוך בין בעלי המניות לא פגע עד היום בפעילות השוטפת של יפאורה, אולם לא מן הנמנע כי הוא העיב על ביצועי מניית קרור , בעלת השליטה בחברה. מאז נודע על רצונה של כת"ש למכור את חלקה ביפאורה, נחלשה מניית קרור בכ-15%, והיא משקפת כעת לחברה של גת ורודב שווי של 1.1 מיליארד שקל. מניית כלל משקאות  שומרת על יציבות מאז החלה להיסחר לקראת סוף חודש יוני ומשקפת לחברה שווי של כ-500 מיליון שקל. 

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?