גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך איראן בונה על המטבעות הדיגיטליים ככלי למלחמה בסנקציות של טראמפ

באיראן החלו לחפש באיחור דרכים לצמצום הנזק הכלכלי שנגרם מהעיצומים האמריקאיים • הפתרונות המסתמנים: מסחר באמצעות טכנולוגיית הבלוקצ’יין ופיתוח מטבעות דיגיטליים, ופנייה לשווקים חדשים במדינות אירו-אסיה • אבל בינתיים האזרחים מאבדים סבלנות

 הטענת סחורות על ספינה איראנית בדובאי./  צילום: רויטרס Christopher Pike
הטענת סחורות על ספינה איראנית בדובאי./ צילום: רויטרס Christopher Pike

חידוש העיצומים על איראן הפתיע את הנהגתה. היא לא צפתה שדונלד טראמפ יממש את האיום, שהנשיא האמריקאי אכן ייסוג מהסכם הגרעין. גם כשעשה כן, לא האמינו שם שהעיצומים יופעלו, וכשהופעלו האמינו שהאירופים ימנעו את רובם ויעודדו את חברות הענק שלהם להישאר באיראן. זה לא קרה, ובנוסף האירופים לא הצליחו למנוע את חסימת מערכת הסליקה הבנקאית העולמית, הסוויפט, בפני הבנקים האיראניים.

עדיין לא מתרוממת גם הקמת הגוף האירופי שהיה אמור להחליף ולו חלקית את הסוויפט, המכשיר למטרות מיוחדות שמו (SPV) שעיקרון ההפעלה שלו היה מתן שירותי מסחר דרך צד שלישי לחברות אירופיות ובכך להימנע מעיצומים אמריקאיים המוטלים על החברות הסוחרות עם איראן. לטענת מחמוד וואזי מבכירי לשכתו של נשיא איראן חסן רוחאני, המערכת הזו תופעל בינואר, אבל באיחוד האירופי לא שותפים לאופטימיות הזו וצופים קשיים ניכרים בהפעלתה.

בטהראן הבינו באיחור שעליהם לחפש דרכים אחרות לצמצם את נזקי העיצומים - נזקים מצטברים, הפוגעים בכל ענפי הכלכלה וגורמים כבר למחסור במוצרים רבים בשווקים באיראן. בשבועות האחרונים הולכות ומתבררות שתי דרכים עיקריות: האחת, פתרונות מסחר ישיר באמצעות טכניקת הבלוקצ'יין, והשנייה, פתיחת ערוצי מסחר בסיוע צמוד של רוסיה ושל טורקיה לכיוון מזרח במקום מערב - להודו, סין ומדינות נוספות.

שער המטבע: מסלקה בינלאומית מבוססת בלוקצ'יין

דרך המעקף הכלכלית המעניינת שאיראן מנסה לסלול היא באמצעות טכנולוגיית הבלוקצ'יין, שמהותה מסחר ישיר ללא צורך בתיווך. הכיוון העיקרי של הממשל הוא מטבעות דיגיטליים שיחליפו את המסחר הבינלאומי בדולר ויעקפו את הקשיים הנובעים מירידת שער הריאל, ואת העיצומים על המסחר ועל המערכת הבנקאית.

מדיווחים באיראן עולה כי הממשלה מקדמת פיתוח של לפחות שני מטבעות דיגיטליים, האחד תחת המטרייה הרשמית של הבנק המרכזי של איראן והשני ביוזמת משרד התקשורת והטכנולוגיה. היוזמה הראשונה קיבלה דחיפה בינלאומית בחתימת הסכם שיתוף פעולה בנושא עם רוסיה ועם ארמניה, כשהכוונה לפי הפרסומים באיראן והודעות רשמיות של הבנק המרכזי, היא להשתמש במטבע ככלי מסחר בין המדינות. רוסיה היא אחת מהמדינות המתקדמות בעולם בנושא זה, והידע והניסיון שצברה עשוי לסייע לאיראן לקדם במהירות רבה את היוזמה הזו.

נשיא התאחדות הבלוקצ'יין והמטבעות הדיגיטליים של רוסיה, יורי פריפאצ'קין, חשף בשבוע שעבר בראיון את הכוונה של איראן להקים מסלקת כספים בינלאומית המבוססת על המטבעות הדיגיטליים. לדבריו, ההסכם המשולש עם איראן וארמניה מסייע מאוד לאיראנים להקים את המערכת אשר תעקוף את המערכות הבנקאיות הבינלאומיות ותשמש לסחר ישיר בין חברות איראניות לעולם, ובעיקר בין המדינות הלא מערביות לרבות רוסיה. זמן קצר אחר כך, אישר נגיד הבנק האיראני עבדולנאסר חאמטי כי הבנק יוזם מערכות חלופיות לסוויפט הבנקאי שנחסם בפני הבנקים האיראניים. נשיא רוסיה פוטין הוסיף רמז משלו כשהודיע בסוף נובמבר כי רוסיה ושותפותיה פועלות בנמרצות למציאת התחליף לסוויפט.

אלא שמדובר במהלך ארוך טווח שהשלכותיו רחוקות מלהיות מיידיות. לבד מהטכנולוגיה הכרוכה בכך, הקמת מערך סוויפט מבוסס מטבעות דיגיטליים מצריכה ביסוס משפטי ובכלל זה חקיקה במדינות השותפות למהלך, ואולי אף חקיקה בינלאומית. כלומר, שנים לא מעטות של הקמת המסגרת המשפטית לצד ההתקדמות הטכנולוגית הנדרשת לכך.

בלי מכס: סחר חופשי עם מדינות אירו-אסיה

כחלק מהניסיונות לעקיפת העיצומים, הגדיל לאחרונה משרד החוץ האיראני את המחלקה הכלכלית שלו, מינה סגן שר חוץ לעניינים כלכליים, ופתח נציגויות כלכליות בעשרות מדינות שעמן הוא מבקש להרחיב את המסחר. מדובר בעיקר במדינות השכנות, ובאסיה בכלל. שר החוץ ג'וואד זריף הגדיר את מטרת משרדו בתקופה זו כדיפלומטיה כלכלית, ובעשרות מסעותיו בעולם הדגש מושם על הסוגיה הזו. המטרה המעשית של המהלכים הללו היא יצירת שווקים חדשים והגדלת שווקים קיימים בענפי המסחר שאינם קשורים לתעשיית האנרגיה - נפט וגז - שעליה מוטלים העיצומים הכבדים ביותר.

יש פירות למתקפת הדיפלומטיה הכלכלית. בשבוע שעבר אישרה הוועידה שנתית של האיגוד הכלכלי של מדינות אירו-אסיה (EAEU) שהתכנסה בסנט פטרסבורג, רוסיה, הסכם ביניים לסחר חופשי בין המדינות החברות באיגוד - רוסיה, ארמניה, בלארוס, קזחסטאן וקירגיזסטאן - לבין איראן. ההסכם אמור להיכנס לתוקף כבר בתחילת השנה הקרובה, ולפיו יוסרו כל המכסים במסחר בין איראן למדינות ה-EAEU מתוך מטרה להגדיר את היקף הסחר הישיר הזה ב-50% בתוך שנתיים. ההסכם לא כולל נפט ומוצריו, גז טבעי וכל מה שקשור בענף האנרגיה, והדיונים על הסכם קבע לסחר חופשי אמורים להסתיים עד תחילת 2020.

בפועל מדובר בעיקר במסחר בין איראן לרוסיה, שסומנה בטהראן כמטרה גיאופוליטית וכלכלית ראשונה במעלה, לאור התנגדותה להסכם הגרעין ויכולתו של נשיאה ולדימיר פוטין לנקוט במדיניות עצמאית הנוגדת בלי חשש את המדיניות האמריקאית.

רוסיה מעניקה כאן לאיראן דלת כניסה רחבה לשוק הרוסי, יחד עם השווקים של ארבע המדינות האחרות ואוטוסטרדה לעקיפת העיצומים האמריקאיים. עם זאת, בשלב הנוכחי מדובר על היקפים לא גדולים של מסחר. בחודשים מארס-אוקטובר המאזן המסחרי (לא כולל נפט ומוצריו) עם מדינות ה-EAEU הראה יצוא איראני בהיקף של 236 מיליון דולר, כ-1% בלבד מהיצוא האיראני הכולל, והיבוא ממדינות אלה עמד על 807 מיליון דולר, כ-3% מסך היבוא. מדובר בגידול של 76% לעומת התקופה המקבילה ב-2017, ועדיין, גם גידול מאוד משמעותי של מאזן מסחרי זה מוגבל בהשפעתו על הכלכלה האיראנית. ההערכה היא כי בטווח הארוך יותר ההשפעה תהיה ניכרת, ככל שהעיצומים יגרמו לעוד חברות מערביות לסגת מאיראן.

הנה באה הרכבת: מרוסיה לאיראן, גשר להודו

איראן מנהלת בחודשים האחרונים משא ומתן כלכלי נרחב עם הודו, שלו משמעות כבדת משקל במסחר במרחב הזה של העולם. ראשית, בהקשר להסכם אזור הסחר החופשי שהוזכר כאן, הודו מבקשת להשתמש באיראן כתחנת מסחר עם מדינות ה-EAEU ובעיקר עם רוסיה. אבל הנקודה החשובה יותר, וגם זו שהמגעים ליישומה מתקדמים למדי, היא הקמת רשת מסילות רכבת שיקשרו בין רוסיה דרך קזחסטאן לנמלי איראן במפרץ המוליכים להודו, בנדר עבאס וצ'בהאר, ובכך יקצרו את הדרך המסחרית בין המדינות ויביאו לחיסכון ענק בעלויות השינוע.

הפרויקט מכונה מסדרון התחבורה הבינלאומי צפון-דרום, והרוסים, כך לפי פקידים איראנים בכירים, ישקיעו ברשת רכבות זו 3 מיליארד אירו. בד בבד, הודו אמורה להשקיע חצי מיליארד דולר בשיפוצו והרחבתו של הנמל האיראני בצ'בהאר, העיר הדרומית ביותר במדינה השוכנת לחוף הים הערבי, בואכה האוקיינוס ההודי. התוכנית הזו עדיין לא סגורה והודו מנסה להחריגה ממסגרת העיצומים האמריקאית, בין השאר תוך הדגשה כי שיפוץ הנמל והרחבתו הם לצרכים אזרחיים בלבד, לא כולל נפט ומוצריו. הממשל עדיין לא נתן תשובה, אך הודו היא בין המדינות שקיבלו היתר זמני להמשיך לרכוש נפט מאיראן עוד שישה חודשים.

רשת רכבות אחרת הנמצאת בתכנון, בין רוסיה לאיראן הפעם מעברו המערבי של הים הכספי, עוברת דרך אזרבייג'אן, הרפובליקה הקווקזית שבשליטת הנשיא אילהאם אילייב. לאילייב קשרים מסחריים וביטחוניים ענפים עם ישראל, אך לא אחת הוא הכריז כי קשר זה אינו סותר את הקשרים המסחריים והדיפלומטיים עם טהראן. השלטונות בבאקו הכריזו בקיץ כי בכוונתם להשקיע כחצי מיליארד דולר ברשת המסילות שתחצה את המדינה מצפון בגבול עם רוסיה לדרום בגבול עם איראן.

נדמה כי איראן, בצוק העיתים והעיצומים, מנסה להשיב לעצמה את מעמדה בתחנת מעבר מסחרית חשובה, ממש כמו בימיו של מרקו פולו.

הצלחה נוספת של איראן היא בגידול של ממש במסחר עם שכנות אחרות. כך הוכפל היקף המסחר עם אפגניסטאן בשנת התקציב האיראנית האחרונה, שהסתיימה במארס 2018, לעומת תחילת העשור. גרף הגידול ממשיך לצמוח גם בחודשים האחרונים. אבל הנתונים מורים כי היקפי המסחר הללו מהווים עדיין חלק לא גדול בקשרי המסחר של איראן, ויידרשו שנים ארוכות תוך מעבר מכשולים לא קטנים ובראשם העיצומים האמריקאיים עד שלמהלכים אלה תהיה השפעה של ממש על הכלכלה האיראנית.

לצד זה, המסחר עם סין ממשיך לפרוח, הסינים הסיטו את כל הקשרים המוניטריים עם איראן, קרי ההעברות, ההמרות והתשלומים לבנק המסחרי קונלון, כלומר מסחר ישיר בין הבנקים האיראניים בלי מעבר בסוויפט הבינלאומי. האמריקאים עדיין בוחנים את אופי המסחר הזה, אם הוא מפר או לא את העיצומים, ועדיין לא ברור אם יפעלו נגד הבנק הסיני.

בינתיים, עד שהמהלכים עוקפי העיצומים יתממשו, מורת הרוח של האזרחים מהשלטונות גוברת. סקר שביעות רצון שהתפרסם באתרי אופוזיציה איראניים מראה כי כמעט 90% מהאזרחים לא מרוצים מביצועי הממשל. 

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות